Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Lisa Su přijala nové šéfy AMD Radeon Technologies Group a semi-custom

Jen dva měsíce po odchodu Raji Koduriho z čela grafické divize AMD sehnalo vedení náhradu, která bude navíc dvouhlavá. V souvislosti s tím došlo i k mírné reorganizaci a dalším změnám…

Raja Koduri v listopadu odešel ze společnosti, v lednu je jeho pozice obsazená. Za Koduriho působení v RTG (Radeon Technologies Group) bylo možné zachytit tři zásadní stížnosti na její fungování, které nemohl ze své vlastní kompetence řešit. První (byť ne v chronologickém významu slova) z nich se týkal faktu, že vedení RTG po stránce inženýrské i provozně-ekonomické je nad síly jednoho člověka. Dával tím v podstatě najevo, že de facto seděl jedním zadkem na dvou židlích, takže se ani jedné úloze nemohl věnovat naplno.

Překvapení číslo jedna: Po odchodu Koduriho vedení situaci řeší a najímá dva.

Druhá stížnost velmi úzce souvisela s první a Koduri ji dokonce vyřkl o něco dříve. A to, že i když formálně vede RTG, která by měla řešit veškeré grafické záležitosti, tak ve skutečnosti nad veškerými grafickými záležitostmi kontrolu nemá. Narážel tím na semi-custom divizi, která fungovala nezávisle, přestože všechny její produkty byly buďto kompletně nebo alespoň z části grafického rázu.

Překvapení číslo dvě: Po odchodu Koduriho vedení situaci řeší a zařazuje semi-custom divizi pod RTG.

Třetí stížnost souvisela s rozpočtem grafické divize. Prakticky od spojení ATI s AMD a s vrcholem za éry Roryho Reada byl seškrtáván rozpočet grafické divize a propouštěny pracovní síly. Grafická divize, která za nepříznivého období finančně táhla provoz celého AMD začala postupem času ztrácet konkurenceschopnost, přičemž dlouho nebyla ve vedení společnosti vůle tuto situaci řešit. Pro představu: Celá AMD (tedy procesorová divize, grafická divize, semi-custom divize a ostatní menší části společnosti) mají méně pracovníků (~9000) než společnost Nvidia (>10 000), o Intelu nemluvě (~100 000).

Překvapení číslo tři: Rozpočet RTG bude zvýšen (konkrétní čísla zveřejněna nebyla).

Je tedy evidentní, že buďto si vedení společnosti po Koduriho odchodu uvědomilo, že jsou jeho výtky opodstatněné a začalo je řešit, nebo si zkrátka nové vedení RTG dalo jako podmínky svého přijetí tytéž požadavky, které předtím vznesl Koduri. Novými šéfy RTG jsou David Wang a Mike Rayfield.

David Wang

Wangova grafická praxe sahá do dob SGI, odkud později přešel do ArtX. Tu začátkem milénia koupila ATi a prvním společným dílem obou týmů bylo GPU R300 (Radeon 9700 PRO), což byla první generace, na které Wang u ATi pracoval. Společně s ATI  (tehdy již s velkým „I“) se dostal do AMD, kde se různým způsobem podílel na většině grafických produktů až do první generace architektury GCN (včetně). Jeho poslední pozicí v AMD byl Corporate Vice President of AMD’s GPU and SoC; byl tedy vice-prezidentem pro grafiku a SoC. Společnost opustil za úřadování Roryho Reada.

Tehdy nastoupil jako starší vice-prezident společnosti Synaptics, kam přešel v doprovodu několika kolegů. Nyní, k lednu 2018, se do AMD vrací, ale tentokrát na pozici Senior Vice President of Engineering. V praxi do znamená, že bude mít na starost technologii a vývoj v RTG, což už ale zahrnuje i inženýrské záležitosti semi-custom divize.

Mike Rayfield

Rayfield započal svoji kariéru ve světě IT u společnosti Texas Instruments na obchodní pozici. Přes několik dalších firem, kde již zastával vyšší vedoucí pozice, se dostal do společnosti Nvidia, kde fungoval jako General Manager of mobile business unit. Květnatý název se týkal tehdy vznikající divize Tegra, která byla zformována z původního týmu vyvíjejícího desktopové čipsety nForce. Právě u počátků nové divize Rayfield stál a to po první tři generace (což byly ty tři generace, které se dostaly do reálně prodávaných a rozšířených telefonů - do jaké míry mohlo jít o jeho zásluhu, si netroufám odhadovat). Od Nvidie každopádně odešel v době Tegry 3, roku 2012.

Tehdy nastoupil do společnosti Micron na pozici se zavádějícím označením Vice President of Wireless Solutions Group. S bezdrátovými technologiemi měl co k dočinění jen částečně, ve skutečnosti měla divize Wireless Solutions Group na starost paměti DRAM, NAND Flash, NOR Flash, PCM paměti a to včetně MCM pouzder. Tedy vše, co sice mohlo být uplatněno na mobilním trhu, ale reálně cílilo na mnohem širší spektrum produktů.

V AMD bude Rayfield chodit do dveří s cedulkou Senior Vice President and General Manager. Nikoli na kafe, ale k vlastnímu stolu. Bude mít totiž na starost grafickou divizi RTG z provozně-ekonomického, obchodního a personálního hlediska. Zkrátka vše, co se netýká výzkumu, vývoje a technologií.

Semi-custom a Datacenter and Embedded Solutions Business Group

Rayfield nyní bude mít na starost i semi-custom divizi, která se přesouvá z tzv. Enterprise and Embedded unit, kterou měl na starost Forrest Norrod, do RTG. Norrodovi zůstane zbývající část Enterprise and Embedded unit, která ponese název Datacenter and Embedded Solutions Business Group. Vedení zřejmě uznalo, že není důvod, aby semi-custom divize, která je převážně o grafice, byla umístěna mimo grafickou divizi.

Diskuse ke článku Lisa Su přijala nové šéfy AMD Radeon Technologies Group a semi-custom

Čtvrtek, 25 Leden 2018 - 11:51 | no-X | No já nevím, ale jestli má pár hráčů v Linuxu 120...
Středa, 24 Leden 2018 - 17:07 | RedMaX | Uplyne rok a povime si to jo? :-)
Středa, 24 Leden 2018 - 14:07 | Hrdina | Ovladače Radeonů jsou možná citlivější na latence...
Středa, 24 Leden 2018 - 14:01 | Peter Fodrek | To nie je uloha pre nich. Oni doiadavaju...
Středa, 24 Leden 2018 - 13:44 | Peter Fodrek | Preco ? Ja tvrdim, ze kombinacia AMD+AMD je...
Středa, 24 Leden 2018 - 13:36 | Ti Bi | Domníváte se, že šéf, pod jehož vedením AMD...
Středa, 24 Leden 2018 - 13:33 | Peter Fodrek | a druheho, co u nich bol a pod Rorym nevdrzal....
Středa, 24 Leden 2018 - 13:23 | Slavomir | Neboj, Lisa ho donúti nebyť sviňou ako všetci v...
Středa, 24 Leden 2018 - 13:16 | Begy | herní test na Linuxu - nevím jestli je to věc,...
Středa, 24 Leden 2018 - 13:08 | RedMaX | Jejich prvni uloha, aby se nejaka grafika dala v...

Zobrazit diskusi