Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD prý chce být prvním zákazníkem 3nm procesu Samsungu

A to se zrovna dneska na TPU Qualcomm chvástal, že v roce 2023 vydá takové procesory, že lidi přejdou z x86 na ARM...
https://www.techpowerup.com/289050/qualcomm-says-pc-transition-to-arm-ba...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většina skutečně nepotřebuje výkon nad určitou hranici a když jim ho ARM dodá levněji a bez větráku, tak začnou přecházet. Já už začal přemýšlet i nad smysluplností větráku v málo zatěžovaném ATX zdroji co je dostatečně veliký na jeho odebrání, aniž by to muselo stát majlant, jak je dnes u pasivních zdrojů zvykem. Není nic přehnaného od Nuvie očekávat něco lepšího než je Cortex A78, který nenáročné většině i tak stačí.

No a k výrobě - Qualcomm mi nepřijde jako ten pro vyjednávání slabší, protože narozdíl od AMD není dlouhodobě šikanován ze všech stran (CPU i GPU) v uměle izolovaném světě x86-64 a jejich GPU, tak se chvástat může:). Bral bych od něj i grafiku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a jaká je ta hranice? Já třeba minulý týden přešel z i7-8700 na 5900X a jakkoliv lze říci že i7-8700 fakt není pomalý procesor a ke všemu je dostatečný, tak si dnes i v běžné práci mlaskám, protože rozdíl je podle oka výrazný

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Úplně jinde než ty myslíš, protože i7-8700 ji dalece překračuje - nejsi cílovka z té většiny. IMHO ani zastaralý quad Ryzen 3 1200 na 1,8GHz nebude většinu BFU při použivání internetu, multimédií a kancelářských programů omezovat. Ono je to i o ceně a tom bezproblémovém chlazení - u tichého PC pod 5000Kč lidi tolerují občasné lagy při domácím používání.
Rozdíl mezi Ryzen 3 1200 na 1,8GHz a dnešním procesorem za 20 tisíc je pro BFU menší než mezi nejhorším SSD a tím nadprůměrným. Srovnání SSD s HDD je efektem úplně jinde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je blbost, na PC je obrovské kvantum softwaru, který by někdo musel přepsat. Jedinou možností je, že by ten výkon byl dostatečný i s rezervou na emulaci. A to by ještě chvíli trvalo, i kdyby se vývoj v táboře x86-64 zcela zastavil. Světy x86-64 a ARM a časem i RISC-V se budou stále více prolínat a vzájemně doplňovat zpočátku hlavně v mobilní sféře a části serverů, ale na náhradu desktopu a především hi-end desktopu a pracovních stanic to ještě dlouho nevypadá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Apple chystá procesory s desítkami jader už asi za rok a vzhledem k výkonu těch jejich dnešních lze očekávat highendový výkon. Používaný SW přirozeně odpadává (mění se) s každou další verzí OS, tudíž SW není nepřekonatelný problém. Americké SW firmy přihrávají americkým HW firmám, jenže i některé americké firmy objevily kouzlo ARM a chtějí jít jeho cestou. U mimoamerických firem je motivace k přechodu ještě silnější.

On je k zamyšlení ten debakl x86 v ultramobilní sféře a naopak ten „nedebakl" ARM ve výkonné sféře - pokud by x86-64 byl rovnocenný čistě technický (tzn. žádné SW legacy argumenty) soupeř s ARM, tak by to prolínání bylo víc vyrovnané.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kterýže ARM-based Mac na 5nm to dosahuje výkonu 1,75 roku starého 7nm 3990X, když je řeč o té výkonné sféře?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ARM není jen o Applu. Nejen Apple má dobrá jádra a nikdo nemůže pochybovat, že při vynásobení jejich počtu nedostane highendový výkon. A přijde to už brzy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zaprvé servery často běží na Linuxu, takže zde je optimalizace daleko snadnější než na desktopu, navíc počet aplikací je proti pracovním stanicím řádově nižší a proti desktopu až o dalších několik řádů nižší. Apple má jednak jednodušší pozici v tom, že software nejen navrhuje, ale také schvaluje ten dalších stran a má tak věrné zákazníky, že si rádi zaplatí novou verzi, když už jim ta stará nechodí ani ve velmi dobré druhé generaci emulátoru Roseta. Samozřejmě menší spektrum HW také dost pomáhá optimalizaci. K srovnání Linuxu, BSD - z toho OS X vychází a Windows, Linux a BSD mají lepší schedullery, navíc ve Win jsou dvě verze pro PC a lepší pro pracovní stanice a servery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u Samsungu bude přetlak na výrobu, Nvidia své pozice nevydá bez boje. Pro AMD by bylo spíš lepší zkusit zvětšit podíl v GloFo a pokusit se nastartovat v těch výrobnách další vývoj. Co psali naposledy tak tam vylepšili 12nm na úroveň 10 a s tím už se dá pracovat, ten skluz není zas tak velký.
Pak je tu bezpečnostní hledisku, tam je výroba u GloFo určitě v mnohem lepší pozici, pak u jihokorejců také poměrně dobré a nejhorší s TSMC na Tajwanu kde se to napětí neustále stupňuje tak je reálné riziko že faby skončí buď rozstřílené nebo okupované, ale důsledek bude stejný.Pak by z toho Samsung hodně těžil - tedy pokud by se neprozřetelně nepřipojili na nějakou válčící stranu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to by znamenalo zase do GloFo napumpovat spoustu peněz a hlavně někde vzít ty odborníky, kteří prostě nejsou. Nejsem si vůbec jistý, že AMD na tohle už má. Vertikální integrace je samozřejmě prima věc, ale taky to znamená mít prostředky na tuto integraci, a penězi na nákup to teprve začíná. Z nákupu ATi se AMD vzpamatovávalo hodně dlouho a myslím si, že se z této kapitoly hodně poučilo, byť lze dnes považovat přínos akvizice za veskrze pozitivní (i když se jistě najdou hlasy, které budou tvrdit že mít AMD ty peníze, co utratilo za ATi, nemuselo by se plácat tak dlouho ve stavebních strojích.)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas ale třeba Intel svojí impotencí přispěje na to aby AMD mělo co nasypat do "svého" výrobce. ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Glo Fo už není výrobce AMD. AMD je ráda, že se starých typů smluv s tímto výrobcem už zbavila.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Právě proto jsem napsal do "svého" protože to nemusí být GF.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně AMD není v pozici, kdy by mohla byť jen sponzorovat továrnu. Zatím stále musí hodně peněz dávat do vývoje a splácení dluhů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano a právě proto jsem nasal že to vše záleží na impotenci Intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To co platilo pro AMD nemusí platit pro AMD+Xilinx. Težiště výroby FPGA je snad nad 12nm+, takže zajímavé kapacity schopné vyrábět velké die nemusí být zase až takovou popelkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bojíte se, že USA rozstřílí Tchajwan, aby ho chránila před Čínou (které současný stav vyhovuje)?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Práveže Čínska ľudová republika nemôže ísť do vojenského konfliktu s Tchajvanom

China Now Produces One Billion Chips a Day

July 15, 2021

Chinese semiconductor makers (including makers of memory and logic components) produced 30.8 billion chips in June

Yet China imported 51.9 billion semiconductors in June, which means that the country could fab around 37% of its semiconductor needs.
https://www.tomshardware.com/news/china-now-produces-over-1-billion-chip...

Dominantná časť toho Čínskeho importu je z Tchajwanu a preto Čina nemôže vyvolať streľbu na Tchajvane, lebo to by vyvolalo poškodenie tovární na čipy a tým niekoľkomesačnú odstávku dodávky čipov aj pre ČLR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je mírový pohled, ne válečný. Pokud se někdo rozhodne pro válku, počítá se ztrátami, ale jde mu o budoucí zisky, byť např. jen relativními (že soupeř oslabí více, než já). Takže pokus ovládnout Taiwan a tím i většinu pokročilé výroby má smysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A kolik by tam te pokrocile vyroby po valce zbylo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Glo Fo má už dávno jinou cílovou skupinu zákazníků. Ne každý potřebuje nejlepší výrobní proces. Pro spoustu průmyslových odvětví, wi-fi routery, automobily a další jsou ty starší - větší procesy kvůli větší odolnosti dokonce vhodnější.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Niesom si tak úplne istý, že AMD už nieje/nebude najväčší odberateľ GF...v máji tohto roku uzavreli spoločný kontrakt na roky 2022-2024 v hodnote $1.6 mld.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

LOL že skluz není tak velký? Jen tak asi minimálně tři roky.
Bezpečnostní hledisko u glofo? Vážně? Nevlastní většinu náhodou arabáči?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Štátny fond z Abu Dhabí vlastnil 100%, a teraz vlastnia 89% (cez IPO chceli znížiť svoj podiel na 84%, čo ale nevyšlo). Akurát tá firma vlastní 25% ARM (v prípade kúpy ARM nVidia-ou, by mali 8% v nVidia) a môžu vlastniť 20% v AMD

SoftBank to sell 25% of Arm to Saudi-backed fund
Son puts stake worth $8bn in UK’s largest tech company into $100bn Vision Fund

Japan’s SoftBank is set to sell a roughly $8bn stake in Arm, the UK chip designer it purchased only six months ago, placing 25 per cent of Britain’s largest technology company into a new, Saudi-backed $100bn investment fund.

The decision was made as the SoftBank-led fund looks to hit its fundraising goals and secure the backing of Mubadala, the Abu Dhabi state-backed investment group, which wanted the fund to own a portion of Arm, said two people close to the situation.

https://www.ft.com/content/e4fe85cc-037e-11e7-ace0-1ce02ef0def9

Mubadala prodala jednu část AMD, jen aby výhodněji koupila jinou
10. 3. 2017
Podobným otázkám a nejasnostem učinil konec analytik Austin Craig, který zná dobře smlouvy mezi AMD a Mubadala, které definují vzájemné postavení obou firem.

Součástí těchto smluv je záruka ze strany AMD, že Mubadala může kdykoli - nejpozději však do 29. února 2020 - od AMD koupit 75 milionů akcií za $5,98 kus. To je velmi pěkná cena, zvlášť při stávajících $13,63 za kus. Jenže tato záruka má jeden háček. Platí pouze pokud Mubadala (i touto transakcí) nezíská více než 19,99% podíl v AMD
https://diit.cz/clanek/mubadala-prodala-akcie-amd-pro-nakup-jinych

Edit begin:
Mimochodom nad tými 13,63 USD sa dnes len smejeme

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD)

151.34-1.11 (-0.73%)
At close: November 17 4:00PM EST

155.00 +3.66 (+2.42%)
Pre-Market: 07:13AM EST
https://finance.yahoo.com/quote/AMD/
: Edit End

GlobalFoundries, Mubadala Raise $2.6 Billion in U.S. IPO

October 28, 2021
GlobalFoundries had planned to sell 33 million shares while Abu Dhabi’s Mubadala was to sell 22 million shares, according to its filings. Mubadala will control more than 89% of the company’s shares after the IPO.
https://finance.yahoo.com/news/globalfoundries-mubadala-raise-2-6-233721...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak už aby to bylo. Bohužel TSMC je zatím jediný monopol na pokročilou výrobu chipů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nie je to monopol(jediný dodávateľ), je to len firma s dominantným podielom (85%) na trhu s technológiami pod 10nm

A hlavne problém je ploch jadier GPU, ktoré sú aj pri čipletovom návrhu obrovské. Tým sa zmenšuje výťažnosť a tým sa zvyšuje počet potrebných wafer-ov

AMD's Instinct MI250X OAM Card Pictured: Aldebaran's Massive Die Revealed

14 hours ago
AMD's Instinct MI250X compute accelerator
Our rough math says that each of the two GPU dies measures ~790mm^2,
https://www.tomshardware.com/news/amd-instinct-mi250x-pictured

AMD uvedla Milan-X s V-cache, Instinct MI200 (až 5× Ampere) a ohlásila Zen 4c
9. 11. 2021
(v souvislosti s tím by zasloužila zrevidovat i plocha Arcturu, která jistě nebude stejnými zdroji uváděných 750 mm² - očekával bych asi o stovku méně).
Dále je potřeba zmínit, že GPU je vyráběno 6nm procesem;
https://diit.cz/clanek/amd-uvedla-milan-x-s-v-cache-instinct-mi200-az-5x...

A to 6nm mala mať vyššiu hustotu tranzistorov ako 7nm
Zorientujte se v 7nm, 7nm+, 6nm, 5nm, 4nm a 3nm procesech
22. 4. 2019
+17 % vs. 7nm
https://diit.cz/clanek/zorientujte-se-v-7nm-7nm-6nm-5nm-4nm-3nm-procesech

teda 790 mm^2 čipu na 6nm TSMC zodpovedá 924,3 mm^2 čipu na 7nm

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi jste větší optimista nebo máte posutý práh pro vnímání pokročilé výroby chipů směrem k vyššímu počtu nm než moje maličkost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten článok v "vysypanom čaji / rýži" ste prekladali strojovo, alebo znalcom jazyka?

Lebo ten istý digitimes v anglofónnej verzii píše o raste výroby a tom's hardware píše o predbežných objednávkach/rezerváciách kapacity u TSMC na roky 2025/2026(rezervácie sa robia na cca 4-4,5 roka dopredu) a aj tam AMD rastie o 18,7% oproti roku pred tým..

Semiconductor market to rise 23% in 2021, says IC Insights
Wednesday 17 November 2021

A strong 20% increase in semiconductor unit shipments coupled with a 3% increase in the total semiconductor average selling price (ASP) is driving this growth.
https://www.digitimes.com/news/a20211117PR200.html

TSMC Gets Billions in Pre-Payments for Fab Capacity
7 hours ago

AMD also made substantial prepayments in its long-term supply agreements. As of September 25, 2021, its prepayments totaled $355 million, up from $299 million a year before. (+18.7%)

As of August 1, 2021, Nvidia had $195 million in prepaid expenses, up from $142 million on January 31, 2021 (+37,3%)
https://www.tomshardware.com/news/tsmc-collects-huge-prepayments

AMD bude větším odběratelem 5nm i 3nm čipů TSMC než Intel a Nvidia
2. 6. 2021
Protože už jsou více-méně dané i objednávky 5nm a 3nm procesů pro nejbližší roky (tým sú myslen=e rezervácie kapacít), dozvídáme se, že v případě obou bude AMD největším zákazníkem v segmentu „HPC“
https://diit.cz/clanek/amd-bude-vetsim-odberatelem-5nm-i-3nm-procesu-tsm...

Edit:
ZÁVER: Samsung teda bude prinajlepšom doplnkovým dodávateľom AMD a AMD k nemu neprejde..

Edit2:
Ledaže, by AMD vyrábalo u Samsungu produkty Xilinx-u, keďže posledné potrebné povolenie je v Číne a zdá sa, že ho AMD má.

AMD, Xilinx merger odds get 'boost' as MIIT signals support, Capitol Forum says AMD's (AMD) bid for Xilinx (XLNX) "received a boost recently" when the Ministry of Industry and Information Technology of the Chinese government, the country's primary tech regulator, and some of the companies' major corporate customers in the country signaled their support for the proposed merger, sources familiar with the matter told The Capitol Forum

https://thefly.com/landingPageNews.php?id=3409830&headline=AMD;XLNX-AMD-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

covece ja ti nevim jakym prekladacem si cet tenhle clanek tady ale ja tam nikde nevidim nic o odchodu od tsmc a prechodu k samsungu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Podle zdrojů redakce webu DigiTimes nejsou společnosti AMD a Qualcomm zcela spokojené s
>politikou TSMC, která s novými procesy plně upřednostňuje Apple

>Obě společnosti tak podle dostupných informací prověřují alternativu pro další generaci produktů
>navrženou pro 3nm proces. Tou by byly linky společnosti Samsung, které mají podle nedávného
>vyjádření společnosti najet v první polovině příštího roku na 3nm MBCFET technologii.

Je tam slovo alternatíva= iná možnosť.

teda sa tu píše

(výroba u TSMC) XOR (výroba u Samsungu) == TRUE

A ak som s niekým nespokojný, tak neho odídem. teda (výroba u TSMC) == FALSE

alternatíva je XOR,

možnosť doplnenia je OR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OMG

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, dlouho nebyla zminka o tom, jak tam chce na 3 nm TSMC dělat core i3. Nicméně z geopolitického hlediska, i když samsung rád nemám, tak je toto dobrý krok. Do 6ti let bude taiwan pod Cinskou spravou. Svět je v prdeli, všichni to vědí a taky se ví, že s tím nikdo nic neudělá. Čína potřebuje nutně čipy, TSMC nikde ve světě neplanuje dělat tovarny s pokročilou architekturou, takže i tohle riziko se díky samsungu může snížit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proto se EU i USA opět snaží na svém území postavit továrny na pokročilou výrobu čipů. I politikům to konečně došlo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.