Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD prý díky Fusion APU zvýší svůj podíl na trhu, říkají taiwanští výrobci

AMD Fusion APU (Zacate)
Nebývá to až tak úplně časté, aby výrobci notebooků a desek předvídali, jak na tom bude poměr sil na trhu dvou největších hráčů na poli x86-kompatibilních procesorů. Nicméně stalo se, DigiTimes tlumočí slova taiwanských výrobců notebooků, kteří mají pocit, že AMD na tom bude příští rok značně lépe…

Důvodem má být chystaný produkt „Fusion APU“ neboli grafika integrovaná v procesoru, zpočátku řešení určené pro netbooky a all-in-one PC z kategorie méně výkonných, později i pro notebooky a další. Podle těchto zdrojů pokud má dnes AMD v noteboocích 11% podíl, může se díky „Fusion APU“ dostat na 15 % v roce příštím, resp. společně pro segment serverů, desktopů a notebooků z 20 na 25 %. A další rok to klidně může být i 30 %.

AMD „Fusion“ (diagram)

Výrobci notebooků za tím vidí dvě věci, jednak to budou silné schopnosti integrované grafiky a pak také velice příznivý poměr cena/výkon kombinovaný s nízkou spotřebou. A to i přesto, že by měl Intel už od CESu hodně tlačit na pilu se „Sandy Bridge“, kde bude také integrovaná grafika v procesoru (asi moc neprozradíme, když řekneme, že to bude integrace podstatně hlubší než dosavadní, která prakticky jen „lepí“ na stávajících technologiích existující komponenty dohromady na jeden kus křemíku v případě Atomů a na jednu procesorovou destičku dva kousky v případě Core i3/i5/i7). I výrobci desek prý plánují, že značně zvýši produkci právě těch postavených na AMD platformě. Intel zvýšenému zájmu výrobců notebooků o platformu AMD údajně hodlá čelit užší spoluprácí s Nvidií a propagováním kombinace procesorů Atom a grafik Nvidia (nejspíše ION druhé generace) v netboocích. Pro koncového uživatele bude každopádně důležité, co to udělá s cenami.

Next Generation Nvidia ION - Netbook Block Diagram

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD prý díky Fusion APU zvýší svůj podíl na trhu, říkají taiwanští výrobci

Pondělí, 27 Prosinec 2010 - 16:05 | Naith | AMD bude zřejmě levnější a pro výrobce desek...

Zobrazit diskusi