Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD prý přesunula Zen 3 na 5nm proces. Indicie by byly, šlo by však o riziko

Jak je to hezke, kdyz ze clanku staci precist posledni vetu ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, takhle dlouhý článek a to podstatné je až v poslední větě :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim že si Apple vyraba čipi pre seba s ročnim predstihom, my s toho budeme mať o dalši rok odladene CPU a GPU do desktopu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ja se divil nahlemu propadu akcii AMD

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

čas přikoupit :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1) Zen3 na 7nm měl funkční vzorky bootující Win10 už loni v srpnu, tedy minimálně Epyc Milan aneb serverový Zen3 bude na 7nm
2) nedlouho poté se objevila spekulace o nabídce AMD od TSMC na brzkou adopci 5nm s rozjetím masové výroby v Q4 20 nebo Q1 21. To se uvádělo ve spojitosti se Zen4.

To máme fakta. Co brání AMD rozjet paralelně výrobu Zen3 na dvou různých procesech? NIC. Peníze na to má a pokud Zen3 jakožto nová architektura bude fakt dobrá, což AMD ví nejlépe, tak prostě může rozjet výrobu současně na 7nm i na 5nm.

Realisticky 5nm výroba Zen3+ pokud začne v Q4 20, tak můžeme očekávat CPU v Q1 21. Teoreticky by to mohl být i ten Zen4. Přece jenom tape out Zen3 proběhl někdy v květnu 2019, tedy Zen4 jako architektura také bude v tuto dobu dávno hotová a tape out už mohl proběhnout třeba letos v únoru. Zen4 bude jen vylepšený Zen3, takže kratší vývojový cyklus je velmi dobře možný. Navíc se AMD snaží najet na roční vývojový cyklus aby vydávala novou architekturu každý rok a podpořila tím prodeje v období Back to school a vánoční sezonu. Dělá to tak každý výrobce grafik, intel, Apple, ARM atd.

IMHO na 90% to bude Zen4 co přijde v Q1 21.

Intel příští rok přijde s Golden Cove v Alder Lake. A jestli se potvrdí spekulace že Alder Lake bude používat čipletový dizajn ala AMD, tak i na 10nm může Intel těžce zatopit AMD. Navíc Intel chystá serverový CPU složený z nových Atomů Grace Mont, které už vyrostly do poměrně silných jader s IPC kolem Sandy Bridge a v Gracemont přibude navrch AVX512. Jmenuje se to tuším Snow ridge. Že nedává smysl cpát Atomy do serverů, no jak se to vezme, protože do plochy jednoho Ice Lake jádra se vleze 4x Gracemont jádro (Golden Cove to může být třeba 6x) a přitom IPC má cca na 75% při čtvrtinové spotřebě. A opět, čipletový dizajn umožní Intelu postavit 128-jádrový CPU a AMD proti tomu nemá nic. Bude jmít jen 64-jádrový Zen3 Milan. Jedině 96-jádrový Zen4 tomu bude moct konkurovat. Nepodceňujte Intel.

Ale k čemu to je dobré, když všechny vydrtí ARM? Cortex X1 má PPC/IPC vyšší o brutálních 40% než Zen2 a tedy porazí i Zen3. A příští rok nová 6x ALU Matterhorn s 2048-bit SVE2.

Jen pro info:
Zen2 = 4xALU, 3xLSU (2xLS + 1xStore), 2x 256-bit FPU (4x pipe) = 11 instrukcí za takt
Cortex X1 = 4xALU + 2x Branch, 5x LSU (2xLS + 2x Store + 1xLoad), 4x 128-bit FPU = 15 instrukcí za takt

Není se čemu divit, že má o 40% větší IPC/PPC a to se jedná jenom po poslední vylepšení staré A76.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"Peníze na to má a pokud Zen3 jakožto nová architektura bude fakt dobrá, což AMD ví nejlépe, tak prostě může rozjet výrobu současně na 7nm i na 5nm."
.. desktop na 5nm nema smysl, 7(P)(+) jim na Inteli 14nm turbo spotreby staci s prehledem. Servery jsi psal jsou na 7nm, takze pokud neco vydaji, tak mozna pristi mobilni chipy na Zen3..nebo aspon nekterou jejich cast, v pripade ze by meli vic jak jednu variantu mobilniho CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na 90% to bude Zen4 v Q1/Q2 2021.

Tape out Zen3 byl někdy v květnu 2019.
Tape out Zen4 mohl být klidně únor, březen duben 2020.

Zen4 je jen vylepšení Zen3, takže zkrácený vývojový cyklus proč ne?
IMHO AMD se snaží najet na roční vývojový cyklus tak jako ostatní výrobci.

Původně Norrod z AMD mluvil o Zen3 jako produktu pro Mid 2020. To že lehce klouznul do Q3 a pro desktopy do Q4 je docela dobře možné.

Tedy pokud byl Zen4 plánován s rezervou na Mid 2021, tak díky nabídce dřívější adopce 5nm procesu od TSMC je možné že AMD s využitím časových rezerv a trochou přesčasů by mohlo Q1 2021 stihnout. Záleží jaké změny Zen4 přinese a jak dlouho jim trval vývoj. IMHO bych od Zen4 očekával menší změny a větší skok zase od Zen5.

Technicky vzato 5nm proces se vyplatí zejména kvůli úspoře energie a místa (frekvenci spíš uškodí) => tedy buď servery (TDP a počet jader) nebo mobilní APU (zde jen TDP). IMHO AMD bude tlačit servery, APU bude stále sekundární věc. A desktopy jsou odpad ze serverů v případě AMD, protože používá stejné čiplety v desktopech i serverech, narozdíl od Intelu který zpravdla čistí výrobní trubky desktopovými CPU s ročním předstihem před serverovými.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ale preci si poloz taky otazku, proc by AMD uvadelo 2 ruzne (nebo vylepsene) architektury soucasne?
Nebo myslis, ze preskoci uplne Zen3 a uvedou Zen4 alias Zen3+?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv 2 současně, ale jen brzy po sobě:
- Zen3 klouznul z Mid 2020 (Q2 2020) do Q3 2020
- Zen4 bude buď Mid 2021 (Q2 2021) dle plánu nebo se jej podařilo uspíšit na Q1 2021.

Zen4 prostě díky menším změnám v jádře a šťastné náhodě s nabídlou TSMC na dřívější adopci 5nm než se čekalo může přijít relativně brzy po Zen3 (ikdyž AMD to určitě věděla hodně dlouho dopředu, takže mohla zkrátit vývoj Zen4 a nějaké vychytávky odložit až na Zen5, stejně jako spoustu věcí původně plánované pro Zen1 musela odložit až pro Zen2).

Zen3 o jeden kvartál klouzl, Zen4 o jeden kvartál se podařilo uspíšit a najednou z ročního cyklu tady máme architekturu už po půl roce. Proč ne. Pokud se k AMD dosaly zvěsti o výkonu Golden Cove, třeba přes přetáhnuté zaměstnance, tak bych se nedivil kdyby v AMD makali na 110%.

Už kvůli tomu brutálnímu Cortex X1 by mohly máknout, protože ARM se zdá mnohem větší nebezpečí než Intel.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"- Zen3 klouznul z Mid 2020 (Q2 2020) do Q3 2020
- Zen4 bude buď Mid 2021 (Q2 2021) dle plánu nebo se jej podařilo uspíšit na Q1 2021."
..ja nechci psat, ze to nemuze byt, ale zatim nic nenasvedcuje tomu, ze by to tak melo byt. Ani soucasna sitauce AMD. Marketingove a origanizacne vydat rychle po sobe 2 architektury se vsim vsudy, da zabrat i Intelu, natoz malemu AMD..a uz jen proto si myslim, ze je to dost nepravdepodobne a nebude to mit pro ne kyzeny ekonomicky efekt, vyjma nejakeho dilciho produktu, jako treba APU neboooo grafiky. Nejvetsi momentalni slabina AMD je stale jeji graficka divize, absence mobilnich grafik, at...
Krome toho nic zatim nenasvedcuje tomu, ze Intel vyda Golden Cove pristi rok...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Marketingově a organizačně vydáš Zen4 za týden. To vůbec není problém. Obrovský problém je to jádro vyvíjet 4 roky pomocí několika stovek inženýrů, to je ten největší záhul. Zkrátit vývoj Zen4 o jeden kvartál když to trvá 3-4 roky není vůbec nereálné.

V serverech jsou 10x větší marže než v NTB nebo desktopu. Proto AMD tlačí servery, a je to logické. V intelu jsou paka že tlačí nejlepší procáky do NTB. Díky tomu je ohrožuje v serverech AMD a stejně jim to nepomůže Apple udržet na x86.

Alder Lake 2021 = 8x Golden Cove + 8x Gracemont Atom jádra (a dost pravděpodobně s čipletovým dizajnem).

Další věc je nový leak s jádrem Warhol (Zen3, 7nm, PCIe4). Vypádá to stejně jako Vermeer (Zen3, 7nm, PCIe4). Nicméně rozdíl může být v IO Die, protože vývoj IO Die může běžet nezávisle a je řádově jednodušší:

- Vermeer = Zen3 + DDR4 IO Die
- Warhol = Zen3 + DDR5 IO Die (vypůjčený z chystaného Zen4)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Marketingově a organizačně vydáš Zen4 za týden. "
.. tak jeste nejakou o makove panence ;)
Hele tohle jsou hrozne hovadiny co pises, ktere neodpovidaji vubec realite. Kdyz se dela treba nejaky novy modul SW, tak za tyden nenapises ani user guide. Kde mas dohody s vyrobci desek, kde mas drivery, kde mas logistiku, kde mas nejake release processy, kteryma to prochazi, kde mas support, ktery bude resit chyby..budes muset mit prichystany vetsi support, nez pri releasu jedne architektury, atd..a to cele prochazi korporatnima koleckama.

AMD ma problem zvladnout jeden release nove architektury CPU za rok..a ne ze vydaji 2 v rozmezi pul roku.

Ty vidis vsechno hrozne zjednodusenou technickou optikou, ale realita je nekde jinde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Byrokrat vidí za vším ohromný problém a musí na to vymyslet 10 formulářů :)

Ty vidíš problémy v naprosto nepodstatných věcech, ale naopak jsi schopen zlehčit IPC/PPC výhodu toho nového Cortexu X1, přičemž výkon ve skaláru je svatý grál CPU architektury a je to nejhůře dosažitelná věc jejíž vývoj co stojí obrovské zdroje.

Ještě jednou: Zen4 jehož vývoj trvá 4 roky, když přijde o jeden kvartál dřív je tak je to OK. Během té doby se pracuje paralelně na všech doprovodných věcech, od Biosu po dokumentaci.

Zen4 může přijít v Q1/Q2 2021, je to zcela reálný termín, ale bude to AMD prd platné protože velcí hráči si nechají u TSMC vyrobit vlatní CPU na mnohem výkonnějším ARMu Cortex X1 nebo A78. Amazon už má svůj ARM Graviton, Google a MS se můžou kdykoliv přidat nebo koupit hotový ARM Ampere Altra 80-jádrový mega CPU. Další Ampere je Mystiq a ten klidně může být na 5nm 160-jádrová A78, protože ty jádra A78 mají 1,4mm2 a přitom mají IPC/PPC větší o 16% než Zen2. To je Game over x86, protože Zen4 bude 96-jádro nebo čistě teoreticky by mohl být 128-jádro na velmi nízkých taktech. Tak jako tak nemá šanci proti ARMu, protože Amazon si ten CPU vyrobí za 500 USD a nemusí platit AMD 7000 USD za Epyc. Game over x86 čistě z obchodního hlediska ikdyby byly výkonově srovnatelné. Jenže nejsou, výhoda 40% IPC ve prospěch nové X1 je jako Bulldozer vs. Haswell kdy AMD málem krachlo.

To je double Game over pro x86.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi proste Trololo :))
Dal to nema cenu..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

On to až zas tak velký zázrak nebude, když Graviton Processor Amazon nabízí jen pro obecné použítí, a pro ostatní (Compute Optimized, Memory Optimized,Storage Optimized) jsou buď Xeony nebo Epycy, případně Tesly (Accelerated Computing).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Graviton = 32x děsně pomalá A72 (to samé co je v Raspberry Pi 4) IPC 25% Zen2
Graviton2 = 64x A76 (dnešní Top Droidí telefony), IPC 85% Zen2
Graviton3 = 128x A78 nebo 96x X1 ... IPC 140% Zen2

Cortex X1 = 140% IPC Zen2 ..... během několika generací ARM zvýšil IPC o několik SET procent (cca 5x). Všichni tady čekáme na zázrak jménem Zen3, ale pokud to nebude jump o 30%, tak to bude pomalejší než ta X1. Zen3 se očekává 15-20% větší IPC. Nutno podotknout, že Apple A13 je pořád nejvýkonější CPU z hlediska IPC s 184% Zen2 a letošní A14 to ještě navýší.

Dokud to vysoké IPC měl jenom Apple, tak to nebyla hrozba a všichni to bagatelizovali. Ale tu X1 si může koupit kdokoliv a vyrábět u kohokoliv, TSMC, Chartered, UMC, GloFo whatever. A to je Game over pro x86. A hlavně je to problém pro AMD, protože zákazníci nebudou přecházet od Intelu k AMD, ale od Intelu na ARM procáky, protože to nebude výhodnější o 10% než Intel, ale násobně.

Jediné čím můžou přibrzdit ARM, je že Intel i AMD budou muset s cenami dolů. Hodně dolů. Zhruba na 1/4 současných cen. A mezitím makat na nových CPU a dost možná otevřít x86 pro další výrobce. Ale ani otevření nemusí pomoci, viz PowerPC. S x86 to vypadá dost bledě pro další 2-3 roky. Už teď je 90% vyrobených CPU na ARMu. Dát ránu z milosti těm zbývajícím 10% co x86 zbylo nebude pro ARM problém jak vidno z IPC toho X1.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle má být odpověď na moji připomínku? Škoda, že umíš jen copy paste, myslel jsem, že se o ty ARMy skutečně zajímáš. Jestliže uvádí Graviton Processor with 64-bit Arm Neoverse cores, tak to asi je Graviton2.
Graviton 3 je papírový drak, to nemá cenu s ničím srovnávat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Computation optimized = GPU Tesla.

Výkon GPU v těchto operacích nenahradí žádný CPU. Ani Zen3, ani sebelepší ARM. Jenom slovíčkaříš.

A76 v Gravitonu2 = 80% IPC Zen2, tedy o něco slabší než Zen1. Přesto G2 na nižších taktech poráží Zen1 server ve výkonu na jedno vlákno, díky absenci SMT.

Cenově stojí Epyc Zen1 3500 USD, ten Graviton2 si nechá Amazon vyrobit za 500 USD. Proto může Amazon nabízet poloviční ceny proti x86 virtuálkám. To je ekonomický Game over pro x86.

A serverový CPU založený na X1 s IPC větším o 60% nad tu A76? To je masakr, protože to má jádra malé 2,2mm2 (Zen2 = 3,6mm2) takže na 5nm to bude 96-128 jader. To je navíc i výkonový game over pro x86.

Ještě větší drtič může být ta A78. Ač menší IPC tak o hodně menší jádro s 1,3mm2. To umožní dát na jeden CPU 128 - 160 jader, s IPC o 15% větším než Zen2. Nevím co je horší pro x86, protože obojí je brutálně lepší než to co může poskytnout x86. A za zlomek ceny. 64-jádrový EPYC stojí 7000 USD a Amazon si ten CPU vyrobí na 5nm do 1000 USD i se všemi licenčními poplatky ARMu.

AMD má problém v serverech protože neumí 4P systémy. Navíc do 4P narveš 2x víc TDP, takže Intely běží na vyšších frekvencích a výkonově překonávají Zen2 a proto majorita trhu AMD ignoruje. Ano žere to 2x tolik, jenže elektrika je nějakých 10% nákladů a Intel to vykompenzuje slevou. V IPC se Intel s AMD přetahují o 5-10%, a až Intel přejde na čiplety příští rok tak AMD nebude mít žádnou výhodu. Obě budou mít výrazně horší IPC než ARM a budou násobně dražší.

Pokud budou velcí hráči někam migrovat, tak určitě na ARM jako Amazon. Ukažte mi manažera který si obhájí rozhodnutí zůstat na 2x dražších nákladech, když jejich SW existuje v ARM binárkách a jejich největší konkurence taky přechází na ARM. Dnes se katují costy kvůli každýmu procentu, takže očekávat že většina trhu bude ignorovat úsporu 50% je naprosto bláhové.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zaprvé ne "Computation optimized", ale "Compute Optimized". Kdyby ses na ty stránky Amazonu podíval, tak bys viděl, že tam všude nabízi Xeony. Tesly spolu s Xeonama nabízí pro "Accelerated Computing".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidím, že ti jako jediný argument zbylo slovíčkaření. Uznávám že v tom jsi lepší :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, odpovědět nejsi schopný Ty. První řádek Tvé opdovědi začíná "Computation optimized = GPU Tesla."
Protože to neodpovídá žádné nabídce AWS Amazon, tak to upřesňuji a znovu říkám, že pro "Compute Optimized" úlohy nabízí Xeony. Těžko se dohodneme, když si vymýšlíš vlastní termíny a veličiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, že by AMD mohlo přijít se Zen4(Zen3+) v Q1 21, když je plánován Zen3 na Q4 20 ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Myslíte, že by AMD mohlo přijít se Zen4(Zen3+) v Q1 21, když je plánován Zen3 na Q4 20 ?"
.. jako ze by uvedl 2 nove architektury najednou?
To je podle mne krajne nepravdepodobne (Zen4) pri moznostech AMD. U Zen3+ stejne neni jasne co vubec je..mozna ze je to jedna z variant pripravovancyh mobilnich chipu, pokud se nebavime o refresh nastupci Zen3.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze ZEN4 bude jiny socket a vse ostatni kolem, rozhodne to nebude tak rychle, protoze na tak velkou zmenu musi fungovat vsechno, nove desky, procesory, pameti atd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co brání AMD párovat Zen4 čiplety se strším IO Die a tak mít podporu DDR4? NIC, protože je to všechno spojené IF na bázi PCIe sběrnice. AMD klidně může dodávat Zen4 půl roku s DDR4 než odladí DDR5 a ještě udělá radost zákazníkům, protože tím prodlouží životnost dnešních socketů až na Zen4.

Navíc DDR5 není nic extra těžkého a v serverech to přinese významný nárůst výkonu a úsporu energie kterou v rámci TDP může zkonzumovat CPU pro vyšší frekvence. Letošní A14 už bude mít LPDDR5 letos na podzim v telefonech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem se zasmál - víte kolik ve spotřebě serveru dělají RAM? 3-5W na jeden DDR4 registered modul. A RAM se nepočítají do TDP procesoru. S DDR5 ušetříte kolik - 1W na modulu? (ono DDR5 mají hodně sníženou spotřebu když nejsou vytížené, ale pod plnou zátěží ten rozdíl proti DDR4 není až tak velký - a v serveru se do nevytíženého stavu paměti v podstatě vůbec nedostanou)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš že chladiče se dávají na DDR moduly jen tak ze srandy? Nebuď naivní. Paměťi umí docela slušně zatopit a s 8-kanálovým řadičem a tedy 16x moduly (každý 5W) to bude celkově třeba 80W na 1P systém.

Už se nesměješ co? Zvlášť když 64-jádrový Epyc má TDP 225W a paměťi mají cca 30% toho co celý CPU. A kvůli omezeným prostorám na chlazení a PSU to co nesežetou paměti může tudíž využít CPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všimni si ale, že chladiče se dávají v podstatě jenom na "herní" moduly (a to hlavně kvůli tomu že jsou cool), na serverové moduly se chladiče v podstatě vůbec neosazují. A ono u tvého příkladu sice celková spotřeba RAM je 80W, ale úspora při přechodu z DDR4 na DDR5 je jenom nějakých trapných 16W. PSU neřeš, firmy co poskytují cloudové služby používají servery co nemají svoje zdroje, je jenom jeden (redundandní) externí zdroj na celý rack

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že nejde jenom vzít návrh pro 7nm, udělat zoom a mít z toho 5nm čip, tak mu v tom brání nedostatek dostupných člověkohodin návrhářů čipu (tím mám na mysli přímo fyzický návrh rozložení součástek na křemíku). Ona tam je sice celkem vysoká míra automatizace, ale není to na 100% automatika, je tam pořád velká spousta ruční práce, lidí kteří to fakt dobře umí je celkem málo a při přechodu na jiný menší proces se celý návrh čipu musí udělat v podstatě znovu. Takže pokud k tomu není fakt pádný důvod, tak se die shrinky nedělají a skoro nikdy se nedělá výroba stejného čipu na dvou procesech najednou. A jinak masky na tyhle maličké procesy stojí děsný ranec peněz (řádově desítky mio dolarů) což je další argument proti dvěma procesům najednou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče ceny těch masek, jsou tu trochu protichůdné názory. Někteří trvrdí, jak Amazon ušetřil nasazením vlastních procesorů Graviton2, které jsou na 7nm. Nicméně, kromě toho, že jeho výtěžnost bude o něco menší než u Zen jader, tak jich vyrobí mnohem méně. Kdyby cena masek byla tak velká, tak by ty procesory byly mnohem dražší než EPYCy.
Druhá věc je, že jestli je AMD schopno prodat vše, co vyrobí, tak by výroba nových masek rozhodně nebyla ztrátová.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ona to není žádná sranda, pro 7nm čip výrobní set obsahuje 70-100 masek (EUV verze má zhruba o 20% míň masek než verze bez EUV). Problém je, že pro každý menší proces lezou ceny masek nahoru exponenciálně. (set pro 14nm stál prej kolem jednoho milionu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ikdyby ty masky stály 40 mega, tak je to pořád 1 USD na CPU, takže naprosto minimální náklad.

AMD má cca 16% podíl na x86 trhu což je 260 milionu CPU = 41 milionů CPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj tých 16% AMD? objemovo je
to za apríl/duben 2020 to viac ako 40%. Finančné možno 16%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...tak jsem se na ty ARMy trochu podíval:
https://images.anandtech.com/doci/15813/SPEC-A78-X1-projection.png
a výkon všech ARM (i budoucích na 5nm) na jádro ve SPECint i SPECfp, rozhodně nedosahuje vyšších hodnot než současná generace procesorů x86 (Intel i AMD) !!
Výkon lze tedy honit jen navyšováním jader.
Tady je pak celý článek o A78 a X1:
https://www.anandtech.com/show/15813/arm-cortex-a78-cortex-x1-cpu-ip-div...

a tady je pak přehled současných ARM (a části i budoucích) pro servery:
https://www.anandtech.com/show/15253/80core-n1-nextgen-ampere-quicksilve...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale všiml sis, že že bavíme o IPC/PPC (ARM X1@3GHz vs. Ryzen@4,6 GHz)?

Ten Cortex X1@3GHz je výkonově těsně pod Ryzenem 3950X@4.6 GHz, ale frekvence jsou o 50% jinde.

Stejný výkon, ale frekvence jsou 4,6 : 3 = to je hrubým odhadem IPC 150% toho Zen2. Výkon stejný není, takže po přepočítání čísel to je těch 140% nad Zen2.

Už vidíš ten Game over? Tady fanynky AMD jásaly na 5% IPC které přinesl Zen+ ve 2018 a přímo omdlévali nad Zen2 který byl +15% 2019. ARM přinesl v 2018 A76 +30% IPC, 2019 A77 byla +20% IPC a letošní X1 dalších brutálních +30%. Už vidíš ten problém až si koupíš za 1000 Kč Raspberry Pi a rozjedeš na tom 99% procent kancelářských aplikací a her a bude to mít IPC jako Zen3 nebo Zen4? Jestli tohle začne masově a levně vyrábět čína, tak je Intel s AMD úplně v háji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sa zistilo,ze 6ALU nehrozi, preto akcie padli :o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

klasická čtvrtletní korekce IMHO.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no pekny.. vite co je prdel?? kdyz amd vyda zen3 na 5nm, je intel uplne v hajzlu.. jesli ho vyda na 7nm, bude intel jenom v hajzlu.. treba ale konecne nasadi trochu normalni ceny.. s 5nm procesem by amd mohla kometu sejmout 65w osmijadrem.. (:

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Mně to moc legrační nepřijde.
Pokud procesorová divize Intelu skončí, tak papá x86, protože nebude konkurence. Bude to teda chvíli trvat, ale ohrozí to i samotné AMD (protože kromě x86 CPU a GPU už toho moc nemá) a taky to znejistí závisláky na Windows.

Naštěstí je to nesmysl, pro Intel není procesorová divize existenčně kritická a setrvačnost má obrovskou, takže ještě chvíli vydrží. Ne že bych návrat k několika procesorovým platformám nevítal, za RISC-V, ARM a Power do mainstreamu bych Intel klidně obětoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> pro Intel není procesorová divize existenčně kritická

opravdu ? jak se rika, [citation needed]

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neblázněte. Intel chystá na příští rok úplně novou architekturu Golde Cove, která těžce zatopí AMD. Uvědomte si že Intel 10nm = TSMC 7nm, ty menší čísla u TSMC je jenom marketing. Stejně jako GloFo 12nm bylo ve skutečnosti jen vylepšený 14nm a denzita tranzistorů se vůbec nezměnila. Stejně tak Intel 7nm = TSMC 5nm (obě EUV).

Pravda je že Zen4 na 5nm začátkem příštího roku udělá opět Intelu čáru přes rozpočet. Nicméně Intel už instaluje EUV mašiny od ASML a v roce 2021 bude taky zahajovat výrobu, takže nepodceňujte Intel. Navíc TSMC s Intelem ohlásili spolupráci na výrobních procesech, takže AMD nikdy nevyhraje nad Intelem díky výrobnímu procesu. Rozhodne vždy kvalita architektury. 2xALU Bulldozer by byla tragédie ikdyby jej vyráběli na 3nm, stejně by si jej dal obstarožní Intel Comet/Skylake k snídani i na 14nm.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Golden Cove ma prijit s Alder Lake a doposud vetsina uniku ji radi az na rok 2022, cemuz odpovida i rocni tempo vydavani novych generaci u Intelu. Krome toho, Intel nebude mit stejne dostatek 10nm kapacit, takze si je bude setrit pristi rok mobilni chipy. TigerLake na 10nm by mu mohl celkem pristi rok stacit v mobilni oblasti a desktop zabere RocketLake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2022 má být Golden Cove na 7nm, byla by blbost kdyby Intel vydával zároveň 10nm Golden Cove v Alder Lake.

Golden Cove byla původně plánován na mid 2021 na 7nm. Z toho sešlo díky problémům s výrobními procesy, takže Intel aby nezdržoval nové architektury jejichž vývoj běží nezávisle na potížích s výrobou, podřadil dolů o jeden kvalt a vydá nové jádra na horším procesu:

- Rocket lake (jádra Willow Cove jako 10nm Tiger Lake ) bude na 14nm
- Alder Lake (jádra Golden Cove) vydá na 10nm.
- post Golden Cove bude na 7nm (nebo to bude Ocean Cove)

Vše o jeden stupeň posunuté. Má to logiku. Vždycky je lepší Zen3 na 12nm než pomalý Zen1 na 5nm. Pořád to bude pomalej Zen1 se slabým IPC a slabou FPU.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"- Alder Lake (jádra Golden Cove) vydá na 10nm."
.. porad ma ta teorie slabinu, ze zatim nic nenasvedcuje tomu, ze do desktopu Intel uvede AlderLake 2021, kdyz RocketLake se udava Q1 2021 ;)
..a pro 2021 ma naplanovane v notebooich podle poslednich uniku, co byli prezentovane...RocketLake U (moznaH) a Tiger Lake H (mozna U)
=> zatim nic nepodporuje domnenku ze Golden Cove prijdou drive nez 2022

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tiger Lake na 10nm bude letos, takže architektura Willow Cove je hotová. Rocket Lake je Tiger Lake na osvědčeném 14nm procesu a není důvod proč by měl přijít výrazně později až v roce 2021. Rocket Lake je Q3/Q4 2020 a Alder Lake může být Q3 2021. Na 7nm bude druhá generace Golden Cove.

Intel prostě posunul architektury o jeden node dolů. A je to zásluha Kellera, kterej tam nasoupil v 2018. Keller dával dohromady technologickou mapu vývoje pro AMD, takže moc dobře ví co AMD plánuje až po Zen4 a možná i Zen5. Všechny ty podivné věci jako posunutí node, back port Rocket lake nebo kombinace velkých a malých jader je zásluha Kellera protože to všechno zná z Applu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale notak, AMD na tom donedávna byla mnohem hůř, než Intel a nezabalili to, tak nevím, proč by měla procesorová divize Intelu končit. Intel je furt ve vatě, i ty jebky co teď prodává mu pořád sypou, prachy na vývoj má, tak proč by to balil?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Balit to nebudou, ale konečně začali něco dělat. Dost dlouho to byla 4 jádra za kotel peněz, protože neměli potřebu dělat 4,6,8,10 jader v desktopu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nezabalili to hlavně proto, že jim Intel dělal na trhu místo.
Stejně tak by to bylo, kdyby to teď mělo být obráceně. I proto jsem na konci napsal, že je to nesmysl.

Mají společné nepřátele. Antimonopolní úřady, ARM...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce Intelu, budeme vedet dost brzy, jakmile vydaji TigeLake na 10++. V ten moment bude jasne, jak na tom jejich nova verze 10nm je a budou se dat i delat zavery, co bude nasledovat v dalsich 2 letech. Pokud je 10nm fixnuty, tak s Willow Core jadry se muze Intel vyskrabat minimalne v mobilni oblasti zpatky. Jeho plany se stejne meni jako ponozky, takze neni nic jiste.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

šmejdům z Intelu tohle jen prospěje. Peněz mají i tak dost, takže dokud nepadnou pod 50% trhu, budou furt vysmátí.

A jako fakt myslíš, že x86 můžeš jen tak "skončit?" To můžeš udělat s ARMem, který pohání jen cetky, mobily a podobné ptákoviny na Linuxu, kde je skoro jedno, na čem to běží, protože ti stačí pár ovladačů. Stejně jako dodnes běhají AS400 někde v obskurních datacentrech, tak x86 má ještě daleko tužší kořínek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, že x86 má tuhý kořínek.

Vycházím z toho, že "Intel bude v hajzlu", což je sice nesmyslný předpoklad, ale teoretizovat se na něm dá. Pak AMD bude v x86 samo a to pro něj bude znamenat pomalý konec.
Ono už teď ARM a výhledově RISC-V x86 lehounce ohrožují v některých segmentech (notebooky, tencí klienti, dokonce i Windows už běhají na ARMu), takže tohle by byla další rána.
Že i za 40 let budou existovat zařízení postavená na x86, o tom není pochyb, ale to neznamená, že x86 bude vládnout mainstreamovému trhu stejně jako dnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"x86 lehounce ohrožují v některých segmentech (notebooky.."
.. ja nevim 2-3 modely s minimalnimi prodeji, ktere jsou zatim s ARM a Windows vydane, bych zatim oproti nekolika set aktualnim modelum X86, za riziko nepovazoval ;)
Ano v dlouhodobem horiznotu mozna..ale co bude za 5+ let..
Ze srandy jsem se dival treba na LibreOffice pro Windows on ARM..nasel jsem odkazy, ze existuje, ale ze by si jej Franta uzivatel byl schopny stahnout..krome toho tam podle nejakych postu do kompatibilni verze pridali 1000 radku kodu, takze ono ta kompatibilita nebude jen o prekompilovani, jak tady jsity NxALU pise..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je to chytání za slovo.
Vůbec jsem neměl na mysli Windows na ARM, ale notebooky na ARM. Třeba chromebooky. V USA docela slušný hráč.
LibreOffice na ARM zkompiluji na Linuxu bez úprav. Widle na ARMu jsou podle mě v této chvíli velmi experimentální záležitost a bude to chtít čas. Taky proto obsahují ten x86 emulátor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To je to chytání za slovo."
.. tak to nebylo mysleno :)
Chromebooky..jako jo, to by mohlo davat smysl, ale co cena? V cem to bude mit prednost pred tim, co je na trhu dneska? Dnesni chromasi zacinaji u nas cca 7,5k a ma to dostatecny vykon.
Co by podle Vas chromebook na ARM musel prinest, aby se jej vyplatilo koupit (provoz na baterku to v teto kategorii moc nebude)?
Linux jako takovy (ne chromaticky) zasadni vliv na sedou masu nema a dlouho mit nebude..teda pokud MS nebude sabotovat Win10 jeste vice, nez to dela doposud..pak mozna i jo :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pořád se ještě dělají x86 v Číně - a protože Čína se snaží co nejrychleji snižovat závislost na nespolehlivých obchodních partnerech, tak zánik x86 kvůli konci Intelu nehrozí - čínský trh stačí uživit docela výkonnou fabriku na čipy a až se pořádně rozjedou, budou i exportovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsem si dovolil zanedbat jako okrajkovku. Stejně jako případný odkud licence od Intelu Huaweiem a podobně.

V případě, že by Intel skončil, tak Čína pro AMD podle mě nebude soupeřem. x86 do embedded věcí proč ne, ale tam architektura stejně nikoho moc nezajímá, na mainstream nemá moc velký vliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Stejně jako dodnes běhají AS400 někde v obskurních datacentrech"

AS/400 má TIMI, takže se to nedá tak úplně srovnávat. Kdyby vše na Windows běhalo v .NETu, tak by to taky bylo něco jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

divne.. proc by riskovali pruser/fail jako Inteli 10nm? nic je do toho rizika netlaci, uplne v pohode mohou vydat Zen3+ na jeste lepsim/odladenem 7nm a 5nm nechat pro Zen4 .. sami by se tak do budoucna tlacili do kouta, bo kam by sel Zen4? na 3nm? nebo by zacali delat povestny tick-tock-toe-.... ala Intel?
nebo atd. tech moznosti a cest maji otevrenych hodne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud je 5nm pravda, tak si jsem dost jisty, ze paralelne rozjizdi i 7nm jako backup, neverim ze by vsadili vsechno na rizikove 5nm

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak vzorek už dostat mohli, pokud je v pohodě...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná proto přišel ten 3000 refresh. Aby bylo na trhu něco novějšího, kdyby se ukázalo že 4000 na 5 nm bude potřeba ještě odladit a že to zabere o pár měsíců víc. Do toho zapadá ten pokerface ohledně času, (zkoušíme, zatím nevíme a neslibujeme) a i to vyjádření o tom že ARM čipy jsou typicky první a pro desktop je potřeba proces chvíli ladit, aka dejte nám ještě chvíli...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, ve středu tu padla informace, že APU Rembrandt, který bude postavený na architektuře ZEN3+, bude vyráběný 6nm procesem. Buď AMD záměrně klame, nebo je těch 5 nm pro ZEN3 hoax jak maxipes Fík.
Spíš bych sázel na to, že serverový Milan pojede na jistotu - tedy 7NP. Desktop může být experimentální počin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> divne.. proc by riskovali pruser/fail jako Inteli 10nm?

he ? AMD = fabless company. Na rozdil od Intelu si muzou vybirat jak proces, tak vyrobce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zen3 nebude 5nm ani náhodou,
1) oficiálně od amd je na 7nm viz slajd
2) manažeři dneska jedou vše extra safe, bez ohledu na cokoliv, alespoň v západním světě se chyby trestají hodně a tohle je obrovské riziko
3) jsou další úniky, kde se objevuje jméno Warhol což by měl být refresh zen3 (řada 5000?) v roce 2021? a ten by měl být také na 7nm - což dává větší smysl, že po každé generaci bude spíš nějaký refresh, což je se opakující scénář již od ryzen 1000
4) pokaždé, když vydává amd nějaký zásadnější produkt, tak se vždy objeví super fantasmagorie tohohle typu, což je taky opakovaný jev

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

5) pokud 5nm u tsmc znamená lehce vylepšené provozní vlastnosti oproti 7nm, ale až 80%? procentní zvýšení hustoty tranzistorů, tak by si vlastně ani nepomohli a na 5nm dává o dost větší smysl dát tam novou/hodně vylepšenou architekturu, která využije tento velký benefit v podobě zvýšené hustoty tranzistorů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>5nm dává o dost větší smysl dát tam novou/hodně vylepšenou architekturu

Tá 5) proti Zen3 , lebo to je reálne argument za Zen3, púretože Zen3 nie je Zen, tak ako ho chápeme

List of AMD CPU microarchitectures
15h Bulldozer / Piledriver / Steamroller / Excavator
16h Jaguar / Puma
17h Zen / Zen+ / Zen 2
18h Hygon Dhyana (do činy licencovaná Zen)
19h Zen 3
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_CPU_microarchitectures

Medzi Zen2 a Zen3 je taký architektonický rozdiel ako medzi Bulldozerom a Zen-om.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je EUV tak pomalé jak se říká, tak by razantní zvýšení výtěžnosti na waffer mohlo být velikým lákadlem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tipnete si, kdo tu proletel a vsem rozdal minusy? ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to nevim, ale asi ani nečte ty příspěvky :) bylo by dobrý vidět, kdo dal plus / minus, jako na fcb, mohli by se tvořit vztahy mezi uživateli :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten, jehož jméno se nevyslovuje? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě se zdá, že to nedává smysl... jedině snad, že by to bylo od TSMC za cenu, které se nedá odolat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, to jedine by davalo mozna smysl :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prdel bude, až se ukáže, že to byla pravda. :-D
Znamenalo by to další technologický a výkonnostní odskok AMD - a to je podle mě ten důvod, proč to (pokud) vůbec zkoušejí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Prdel bude, až se ukáže, že to byla pravda. :-D"
.. s tim souhlasim ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Skúsme si to rozobrať v menších celkoch v podobe odpove'na tento príspevok

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1.
>TSMC v dubnu zahájila velkokapacitní 5nm výrobu na základní verzi procesu. Předpokládá se, že
>zákazníkem, který ji zadal, bude Apple.

Čo, ak by to bolo AMD a nie Apple (Tak by boli 5nm Zen3 na trhu pred 7.10.2020 A OEM partneri by ho mali pred 7.9.2020)

Zen 3 / Ryzen 4000 pro desktop prý vyjde v září. Berte to ale raději s rezervou
10. 4. 2020
https://diit.cz/clanek/zen-3-ryzen-4000-pro-desktop-pry-vyjde-v-zari

Návrh Zen 3 byl dokončen, pracuje se na Zen 4
13. 8. 2019
https://diit.cz/clanek/navrh-zen-3-byl-dokoncen-pracuje-se-na-zen-4

výroba u AMD 40 dní
testovanie u AMD 90 dní
OEM partneri maú CPU 30 dní pred uvedenímk tomu overovacia séria 40+90 dníto máme
40+90+40+90+30=290 dní od ukončenia vývoja po uvedenie
Your starting date is August 13, 2019 so that means that 290 days later would be May 29, 2020.A ak bola potrebná jedna úprava+130dní=420dní
Your starting date is August 13, 2019 so that means that 420 days later would be October 6, 2020.

ak bz to chceli stihnúť museli by začať sériovo vyrábať Zen3 na ťnm
Your starting date is October 6, 2020 so that means that 160 days before would be April 29, 2020.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehehe, uz kdyz jsem cetl clanek, tak jsem vedel, ze tady bude od tebe tenhle retardovany prispevek.

A rikam retardovany, protoze tenhle mix anglictiny a slovenstiny o dobe kterou AMD bezne potrebuje k dodani vyrobku se tu opakuje porad a ani jednou neprinesl ani zdobek informace navic. Totalni ztrata CO2. A ukazka, ze opravdu nemas neco v poradku v hlave, stejne jako Richie Rich s jeho kecy o 6xALU. Gratuluji, jsi na stejne urovni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2.
> V té souvislosti se objevovaly zvěsti, že Huawei 5nm proces TSMC nevyužije. Zatím není nic
>potvrzeno ani vyvráceno, ale dosud se neobjevily žádné informace o tom, že by Huawei měla 5nm
>výrobu u TSMC spustit. Pokud bychom předpokládali, že z těchto plánů skutečně sešlo, mohly se >TSMC uvolnit linky, což ji mohlo motivovat k urychlení vývoje výkonné verze 5nm procesu a její
>nabídnutí AMD za výhodných podmínek, aby linky nestály.

AMD at the Bernstein 36th Annual Strategic Decisions Conference
May 28, 2020 at 6:00 AM PDT

Q/A
Is there any truth to the possibility of TSMC placing your orders on hold to fulfill orders for Huawei?
https://pigeonhole.at/SDC2020/q/771906

nenechávajú si to AMD na utorok?
Upcoming Events
Date Title
Jun 2, 2020 at 1:00 PM PDT AMD at the Bank of America Securities Global Technology Conference
https://ir.amd.com/upcoming-events

Rozhodne sa "študuje" možnosť urobiť to. Ak by to ani nezvažovali, tak by to Lisa uťala a nie neodpovedala. Lebo neodpovedním mohla vzvolať falošnú nádej a za vyvolanie falošnej nádeje dostala nVidia predžlobnú výzvu

Nvidia obviněna ze zkreslení zdroje příjmů $1 miliardy, která pocházela z těžby
19. 5. 2020
https://diit.cz/clanek/nvidia-obvinena-ze-zkresleni-zdroje-prijmu-1-mili...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nehazej odkaz na otazku, hazej odkaz na odpoved! Otazku si napsal sam!

Je desivy rozdil mezi tim, ze nekdo neodpovi (coz je naprosto v poradku a casto i politika firmy) a mezi tim, kdyz nVidia CILENE zvysuje svou cenu protoze zkresluje prijmy - je bezne, ze prijmy z tezeni vyrazne fluktuuji, kdezto zajem o grafiky kvuli hram implikuje mnohem stabilnejsi zisky, a tedy vyssi ohodnoceni spolecnosti.

Kdybys mel inteligenci alespon kybliku blata, doslo by ti to a nemusel bys linkovat co neni vubec relevantni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3.

>K tato časnému nasazení 5nm procesu by nestačila jen vůle TSMC, prvořadý by byl souhlas AMD.
>Proti tomuto kroku by mohla být vysoká rizika a velmi těsný časový harmonogram potřebný pro
>realizaci všech potřebných kroků. Pro by mohla hrát motivace TSMC nabídnout AMD natolik výhodné
>podmínky, aby souhlasila a TSMC zaplnila linky po hypoteticky vypadnuvší Huawei.

Duálnou výrobou
7nm pre server a mobile
5nm pre desktop a HEDT

by AMD rázne zvýšila kapacity. A základná otázka na ekonomických weboch, či je AMD schopná výrazne získať na Intel aj budúci rok, ak už teraz má viac ako 40% trhu s CPU. To bez brutálneho nárastu výrobnej kapacity nejde.

Can AMD's gains continue?
Where Will Advanced Micro Devices Be in 1 Year?
AMD seems poised for significant gains against Intel over the next year.
May 23, 2020 at 8:30AM
AMD's overall CPU market share is now over 40% across all segments, its highest in 14 years, according to Passmark.
https://www.fool.com/investing/2020/05/23/where-will-advanced-micro-devi...

To znamená, že AMD môže ísť aj stratégiou, že 7nm bud na udržanie podielu na trhu a 5nm bude na navyšovanie predaja.

AMD pomerne risky vychádzali

386,486, K7, x86_64

https://books.google.sk/books?id=dswWzEZuMRQC&pg=PA122&lpg=PA122&dq=AMD+...

a AMD 386
Launched October 1985
Discontinued September 28, 2007
https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_80386

aj 486
Launched April 1989
Discontinued September 28, 2007
https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_80486

Dobre Bulldozer ako risk nevyšiel
Bulldozer - Family 15h
Launched late 2011
https://en.wikipedia.org/wiki/Bulldozer_(microarchitecture)
Ale vývoj CPU trvá 4-5 rokov a 5-8 mesiacov od final verzie do výroby a AMD pomerne rýchlo začalo
s plánom B s názvom Zen.

ale to pomerne rýchlo AMD, first launched in February 2017
https://en.wikipedia.org/wiki/Zen_(microarchitecture)

a Zen ako risk v podobe vydania nedokončenej architektúry vyšiel ako hrom. Ak by nevyšiel Zen alebo Vega, tak AMD v Q3 2017 musí vyhlásiť ochranu pred veriteľmi a reštrukturalizáciu. Minulý mesiac boli jej dlhy po splatnosti na 2/9 hodnoty z Q1 2017, Ak AMD pokračovalo v splátkach aj v máji/květnu je na 1/9 a budúci mesiac bude s dlhmi na NULE.

A intel provokuje AMD k riskatným krokom

Intel kupuje Rivet Networks, výrobce LAN a Wi-Fi síťovek Killer. Další komponenty od Intelu.
Napsal Jan "DD" Stach
Čtvrtek, 21 květen 2020
http://www.ddworld.cz/aktuality/aktuality/intel-kupuje-rivet-networks-vy...

Aby AMD kúpilo svoju sieťovú divíziu, ktorú pred dvadstaimi rokmi predalo

May 24, 2000, 4:26pm PDT Updated May 24, 2000, 4:26pm PDT

Francisco Partners, a Sunnyvale-based private equity firm focused on buyout and recapitalization investments in technology companies, has entered into a definitive agreement with Advanced Micro Devices under which Francisco Partners will acquire 90 percent of AMD's Communication Products division for $375 million in cash.
http://www.ddworld.cz/aktuality/aktuality/intel-kupuje-rivet-networks-vy...

Detto pre svoju divízu flash pamätí,ktorú začali predávať
14.07.2003

SUNNYVALE, Calif. — Advanced Micro Devices Inc. (AMD) and Fujitsu Ltd. have extended their co-operation in flash memory from one exclusively focused on manufacturing, to the formation of 60:40 joint-venture that will make and market flash memories under the 'Spansion' product brand name.

The Spansion products are to be available from both AMD and Fujitsu, AMD said.

The new company, FASL LLC, was formed by the integration of AMD's and Fujitsu's flash memory businesses and creates the largest flash memory company with a book value of approximately US$3 billion and approximately 7,000 employees, AMD said.
https://www.eetimes.com/amd-fujitsu-form-spansion-flash-venture-2/

Samozrejme obidve boli už 2-3x predané ďalej.

Problém AMD bol a je, že ak chcel konukrovať Intel-u aj nVidii na skoro všetkých trhoch, tak sa skoro priviedli k smrti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5nm jedině do serverů. Do desktopu je to pitomost:

5nm = 1.84x počet tranzistorů a zároveň 1.3x menší spotřeba = 1.84 / 1.3 = 1.41x větší příkon na mm2.

Z toho jasně plyne, že 5nm sníží max turbo frekvence a v desktopu bude jasně lepší volba 7nm Zen3. Vždyť o tom mluvil minulý rok sám Norrod z AMD při uvedení Zen2. Je to na YouTube. Tedy 5nm pro desktop je stejně nesmyslná pitomost jako ty onanie nad 7nm IO Die. Výroba 7nm je nedostatková a AMD si bude zabírat drahocenné kapacity výrobou IO Die jehož obvody skoro vůbec nejdou škálovat dolů?

Jestli vývoj Zen3 začal někdy 2014-2015, tak vývoj Zen4 mohl začít 2016. Obě cíleno na dostupnost Q2/Q3, stejně jako Zen2. Tedy ukončení vývoje a zadání výroby prvních samplů cca Q1 rok předtím. To by odpovídalo tomu že loni v srpnu Zen3 bootoval Win. Je možné že se povedlo zkrátit vývoj Zen4 ze 4 let na 3,75 let. Jeden kvartál je možné ušetřit, zvláště pokud AMD vědělo dopředu že 5nm HP verze bude dostuná o rok dříve. Vývoj výrobního procesu trvá cca 3 roky, takže 5nm CPU bude na 90% Zen4.

Nebo Zen3 APU na 5nm je taky možnost. Jestli dostalo AMD dostatečné kapacity, tak jsou možné obě varianty současně.

Stejně je to k ničemu, protože ARM Cortex X1 má o 40% vyšší IPC než Zen2 a za zlomek ceny. Příští rok úplně nový ARM Matterhorn se 6xALU a 2048-bit vektory SVE2 s proměnlivou délkou od 128-bit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Stejně je to k ničemu, protože ARM Cortex X1 má o 40% vyšší IPC než Zen2..." ?!?
...já vidím něco jiného:
https://images.anandtech.com/doci/15813/SPEC-A78-X1-projection.png

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ten ARM X1 běží na frekvenci 3 GHz a Ryzen na 4,7 GHz, přitom mají skoro stejný výkon. Tedy výkon přepočítaný na 1GHz má ten Cortex X1 o 40% větší!!!!

Ryzen 3950X @ 4,7 ............ skóre 50,02 ...... 50,02 / 4,7 = 10,68 bodů/GHz
ARM Cortex X1 @ 3 GHz ... skóre 47,2 ......... 47,2 / 3 = 15.73 bodů/GHz

... tedy 1,47x násobek, takže tady to IPC dokonce vychází o 47% vyšší než Zen2. To je prostě Game over.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je normálně na pochvalu.
Než abyste zaplevelil diskuzi, vytvořil jste si vlastní větev, kterou jste zaplnil těmi svými výtahy. Takže to stačí přeskočit jednou, ne každý váš příspěvek zvlášť. Díky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je hodně divoká teorie.

I když by to zčásti vysvětlovalo ten refresh Ryzenů 3000.

Ale ještě je možnost, že by na 5 nm nebyly všechny Zen 3 procesory.
V Q4 2020 by vyšly 7nm serverové Zen 3 Epyc a až o pár měsíců později 5nm desktopové Ryzen 4000, přičemž tu mezeru by vykryl právě refresh Ryzenů 3000.

Samozřejmě i tak to vypadá jako sci-fi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pamätáte ten obrázok, ako na stretnutí investorov sedelo sedem manažérov Intelu na stoličkách so sklonenými hlavami ? Tak ak by AMD tento rok skutočne vydali nové cpu na 5nm, tak už na tých stoličkách nebude sedieť nikto.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jestli tam Intel bude mít problém sehnat lidi, klidně se přihlásím.
Za odpovídající obnos klidně na stoličce se sklopenou hlavou posedím :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1 :-D Taky se přihlásím :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dá se souhlasit že jde o jedinečnou a velmi lákavou příležitost, navíc mají nynější Zen2 vysoce konkurenceschopný (osobně bych věřil těm zprávám co ten refresh popisují s větším taktem než následovné neohrabané dementování - nemělo by to smysl) takže si mohou dovolit trochu zariskovat když se Intel topí v problémech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vydat Zen 3 na 5nm je dle meho nazoru docela realne, jde o to ze 5nm nejen ze dokaze znizit velikost cipletu(CCX) ale tez ze muze i navysit pocet jader v nich(denzita) na 10 - 12 z cehoz by se pak dali skladat jeste vykonnejsi procesory(+ sjednocena cache >), nesmime proste opomenout 2 podstatne fakta, prvnim je problem u-chlazeni tak malych cipletu plus s tim(druhy) jeste zagresivneni vuci konkurenci, spotreba takovych procesoru(se 10 jadernymi CCX) by pak(s 5nm made for AMD) dosahla stejnych parametru jako predchozi braskove a jejich cena by klesat nemusela.

>situaci s 5nm nahrava i fakt ze spis nez prime zamereni na vysoke frekvence AMD radsi prida jadra navic(v pripade Zen 3 se ocekava posun o 200 - 400MHz, nic mimo prirozeny posun)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo od věci přidat v desktop segmentu pár CPU PCIe linek navíc. Nůžky HEDT(TRX40) a desktopu(AM4) se po doprodání X399/1[2]9x0 značně cenově rozevřely. Pro zájemce o širší IO tu není od AMD žádný střední segment. Mohli by tak u Zen3 v kombinaci s X670 cenově(funkčně) lépe škálovat nabídku (na X570 nabídnout dosavadních 16+4 z CPU) na X670 například (16+4+8). Chipset by mohl zůstat na dosavadních 4x 4.0, aby se vymezil k TRX40 (8x 4.0). Jako bonus by se tím zespoda (cenově) zaútočilo na uprostřed ležící X299, který by již něměl v IO tolik navrch.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CPU PCIe linky nejdou přidat bez změny socketu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je opravdu nutné měnit socket, nebo by stačilo upravit pinouts? S ohledem na očekávanou energetickou úsporu 5nm by možná šlo ušetřit v Zen3 některé z dosavadních POWER/GND pinů a přiřadit jim funkci pro PCI lane. Ve starém socketu by se tento pin dočkal připojení na GND(power?) což by teoreticky mohl elektricky přežít a v novém X670 by byl funkčně využit. Nemluvě o velmi pravděpodobně existující pinové rezervě (předchozími generacemi CPU/MB dosud nevyužité piny socketu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na nějakém odborném fóru to už rozebírali a bez přidání pinů to fakt nejde (s PWR/GND nejde čachrovat kvůli tomu, že když by tam někdo strčil staré CPU tak by byl ohňostroj a proto by se muselo změnit klíčování a to už je rovnou nový socket ). Problém je ještě i v tom, že kvůli frekvenčním charakteristikám to nejde dát na jakýkoliv pin ale musí to mít přesné prostorové uspořádání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spekulace: Pokud by přešlo AMD s CPU částečně na 5nm, uvolnilo by nejspíš kapacity 7nm výroby (pro sebe, či jiné). Zmíněná výhodná nabídka TSMC přechodu na 5nm by mohla být dokonce nepřímo "sponzorována" NVIDII, která určitě uvítá větší výrobní kapacity pro své GPU. Die A13 Bionic (7nm) je snad větší než chiplet Zen 2 a pokud Apple s A14 nemá problém s 5nm, proč by byl nereálný chiplet Zen3@5nm.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak 7nm kapacity by AMD v první řadě uvolnilo pro své vlastní procesory.

Je pravda, že by měli výrobu docela příjemně rozdělenou (hlavně oproti Intelu).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prečo je to tak píšem vyššie. Ak by počet wafferov na 5nm bol 1/2 oproti 7nm tak pri o 80% voac tranzistorov na jednotku plochy pri 5nm máme pri, spočiatku nereálnej, rovnakej výťaznosti 7nm a 5nm
o cca. 90% viac vyrobených čipov Zen2 +Zen3
ako dnes Zen2

a tých je dnws cez 40% trhu. "1.9 by to bolo 40+36=76% trhu s x86 CPU a to už poriadne narúša hlavný argument OEM proti použivaniu AMD, že ich AMD nedokáže zásobovať, aby mohli obmedziť odber od Intelu. (A vízia , že to AMD časom dokáže ich posunie k AMD- lebo s Intelom neskončia okamžite, ale postupne)

May 23, 2020 at 8:30AM
AMD's overall CPU market share is now over 40% across all segments, its highest in 14 years, according to Passmark.
https://www.fool.com/investing/2020/05/23/where-will-advanced-micro-devi...

Edit: bude to menej, lebo AMD dodáva aj 12 nm a 14 m Zen+ a Zen aj GPU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nejspíš nezahrnuje největší OEM a serverový trh, jinak by si asi obraty AMD a Intelu byly bližší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boli to všetky segmenty vrátane serverových(ale podľa kusov a podľa agentúry nepatriacej do TOP3 podľa dôveryhodnosti). V drahých server CPU (aj 10 000-13 000 USD/kus) má AMD len 4,5% a tam stráca obrat. A to je predaj za apríl(duben) pričom faktúry má AMD splatné do 60-90 dní, takže vo financiách sa toto neprejavilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD má pouze 16% market share ze všech prodaných x86 CPU.

AMD v současné době nemá kapacity na pokrytí ani čtvrtiny trhu, natož aby byla 50-50 s Intelem. Nicméně servery což je cca 4% trhu by pokrýt mohla a navíc tvoří cca 50% zisků. Proto je pro AMD existenčně nutné uspět v serverech, což se jí moc nedaří.

Lisa Su dokonce v posledním interview zmínila že se se Zen3 a Zen4 zaměří na zvyšování marže už tak předražených x86 CPU, což je cesta do pekel. Ona vůbec nemá páru že ARM vydal jádra Cortex X1 s IPC/PPC vyšším o 40% než Zen2, a že to jádro má jen 2,2mm2 zatímco Zen2 má úděsných 3,6mm2. Amazon si vyrobí vlastní ARM CPU za 500 USD a bude výkonnější než AMD Epyc za který chtějí 7000 USD. Lisa Su je mimoň a hrobník AMD. Upadek AMD začal když za Ruize odešel Keller a ostatní schopní inženýři. A je to tady zase, Keller odešel 2015 a zůstali tam jaryni co vytvořili BD. A už zase plácají nesmysly, přitom mají mizerných 5% v serverech za celé 3 roky snažení. Přitom s K8 se velmi rychle dostali na 25%, což je 5x tolik. Velcí hráči jako Amazon, Google a MS utíkají k ARMu protože je násobně levnější a ona mluví o zvyšování cen už tak předražených x86 CPU. Ta je úplně mimo.

Jinak úspěch K7 a K8 v serverech byl postaven na inženýrech přeběhlých z krachující DEC Alpha. K7 a K8 je vlastně upravený RISC Alpha EV7, což byl v té době nejvýkonnější CPU na světě. Problém je, že nynější nejvýkonnější CPU na světě je Apple A13 a Keller když jej přetáhli z Applu aby zachránil AMD, tak chtěl postavit podobně výkonné CPU na ARMu. Podle toho jak rychle vyfičel, tak mu zrušili nejen tu ARM verzi K12, ale nejspíš celý koncept širokého jádra ala 6xALU Apple A13. Kellerovi nešlo primárně o ARM jinak by nedávalo smysl aby Keller šel do Intelu a tam připravoval zase x86 procáky. Takže Zen3 bude pravděpodobně opět trapné 4xALU CPU a Zen4 jako jeho upgrade to samé. AMD je totálně v háji, protože sice bude lepší než starý Skylake a novější Ice Lake a Tiger Lake, ale nebude mít nic proti Golden Cove a ani hlavně proti 6xALU Matterhornu od ARMu. V této situaci mluvit o zvyšování marží je od Lisy Su naprostá šílenost a odtrženost od reality. Ale co čekat od lidí co zplodili Bulldozer, že.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"AMD v současné době nemá kapacity na pokrytí ani čtvrtiny trhu, natož aby byla 50-50 s Intelem."
.. AMD ma takove kapacity, jake si nasmlouva dopredu s TSMC. Problem neni si dopredu zabookovat vetsi objem, ale risk, ktery je s tim spokojeny, pokud nebudou mit pro takto vyrobene chipy poptavku, coz souvisi s tim, jak se AMD jako firma chce a je schopna rocne rozvijet.
"Nicméně servery což je cca 4% trhu by pokrýt mohla a navíc tvoří cca 50% zisků. Proto je pro AMD existenčně nutné uspět v serverech, což se jí moc nedaří."
.. Vysledky celkem presvedcive ukazali, ze AMD je schopna fungovat i bez "prulomu" v serverech a "stacil" ji na to uspech v desktopovem Retailu. Ted posili jeste v mobilnim OEM, takze existencne urcite neni zaisla na serverech. Tam se tlaci proto, ze jsou tam tucne zisky, ale uz ne z existencnich duvodu. Krome toho uplne mjite konzole a graficke karty. Konzole ji pomahali se drzet nad vodou nekolik let. Grafiky to stejne. Konzole ma a rozjedou se koncem roku a Grafiky je to, co AMD nejvic tlaci a ma nejvetsi aspon teoreticky potencial.
Ty predikce co tu delas jsou 'lehce' mimo misu..ostatne jako vzdy ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) AMD pořád splácí velký dluh a minimálně rok až dva bude
2) AMD je sice v zisku, ale to je dané vysokými cenami CPU které tu nastavil monopolní Intel
3) AMD neumí konkurovat Gravitonu2, který nabízí poloviční cenu za výkon
4) Záměrně pomíjíš co bude AMD dělat až příští rok bude Cortex X1 v serverech, protože má o 40% vyšší IPC než Zen2 a opět nabídne poloviční cenu za výkon.
5) Co bude AMD dělat až příští rok přijde 6xALU Matterhorn s 2048-bit SVE2 vektory a IPC vyšším o 70% než Zen2?

Ty vidíš jenom jak se daří AMD dnes. Hodně lidí věštilo ARMu že převálcuje x86, což se zdálo absurdní protože tomu nic nenasvědčovalo. Potom se v 2017 objevily Applí 6xALU jádra, které zadupaly výkonem x86 do země. Už to bylo obrovské varování ikdyž to zůstalo jen v iPhonech. A dnes když licenční jádra Cortex mají o 40% větší IPC než Zen2 a ty největší změny teprve mají přijít příští rok, to už je přímo zhmotnění katastrofálního konce x86. Úpně stejně x86 začalo drtit PowePC, HP PA-RiSC i samotné Itanium. Teď to samé dělá ARM, je výkonnější, levnější, menší, úspornější a navíc si můžeš koupit licenci a vyrábět si vlatní CPU.

Dej mi jediný technický argument proč v čem je x86 tak dobrá?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti zadny argument davat dalsi nebudu. Napsal jsem ti dost argumentu, ktere vyvraceji, ze AMD potrebuje servery pro svoje preziti. Tve dalsi slohove cviceni tady jen potvrdilo, ze jedine co dokazes napsat je, jak je ARM uzasne v serverech a jak vsechny rozjede jako rajcata :)

Co se tyce skveleho ARM v notebooku, coz jsi tvrdil na pocatku taky, doporucuji se podivat na test CB. Ve vesch (bez graf. casti) testech byl Snappdragon 855 posledni. A kdyby jen posledni, ale v momente, kdy se musela pouzit emulace win32 tak byl uplne v prdeli, coz je pro vetsi uspech na poli noteboou pro ARM stezejni. Ze ta CPU nemaji stejna TDP je v tomto ohledu irelevantni, protoze takhle je nastaveny dnesni trh.
https://www.computerbase.de/2020-05/samsung-galaxy-book-s-snapdragon-8cx...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>1) AMD pořád splácí velký dluh a minimálně rok až
>dva bude

Chceli ste napísať mesiace.
na konci Q1 2020 málo AMD úvery za 600 mil. USD
a v mesiaci apríl(duben) 2020 splatili 200 mil. (teda dlžili 400 mil. USD)
Ak udržali tempo tak na konci júna(června) 2020 sú bez dlhov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ste nejak zaspatý v roku 2017, keď málo AND dlh
1 800 - 2 200 mil. USD, dnes ho má 200 alebo 400 mil. USD a znižuje ho o 200 mil. USD mesačne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten dluh jsem si počítal minulý rok když jsem kupoval akcie AMD před uvedením Zen2 na trh. Tenkrát to vycházelo na 1-2 roky, což celkem odpovídá. AMD se nečekaně daří ikdyž doslova paběrkuje v serverech.

Tak ono v 2002 mainstreamová hodně výkonná K7 Athlon XP 1700+ se dala koupit za 1500 Kč a ještě se dala mohutně přetočit. A to jádro mělo hodně velkou plochu 129 mm2.

Dnes 2020 Ryzen 3700X stojí 9000 Kč, což je 6x tolik za CPU s čipletem 74 mm2 a všem to přijde jako prima nápad platit 10x tolik :D

Proto se AMD daří i bez serverů, platíte to vy zákazníci.
Proto Amazon nachce platit 10x víc za x86 serverové CPU a radši si vyrábí vlastní ARM Graviton.

Mě to finančně vyhovuje protože mám akcie AMD a vy mi pomáháte zvyšovat jejich cenu :) Ale z hlediska budoucího vývoje tyto zlaté časy vysokých cen (kartelová dohoda Intel-AMD) skončí, a příčina bude ARM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"kartelová dohoda Intel-AMD) skončí"
.. nejak ti v tech zjednodusenych uvahach vypadlo, ze Intel slevnil napric celym spektrem svych produktu. AMD ve 2017 prislo s cpu, ktere mely takrka 50% cenu, iproti nabidce Intelu, atd. Pokud tohle nazyvas kartelem..tak kez by kazdy kartel takto fungoval :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Intel slevnil na polovinu, ale z 10-násobku takže dnes je to jenom 5x předražené.

Je to krok správným směrem, ale pořád je 5-násobek ukrutně moc. AMD celkem solidně splácí obří dluh ikdyž se v serverech vůbec nechytá. Zvláštní co? Kde ty peníze asi tak bere? Nadruhou stranu je ZATÍM nic nenutí jít s cenami dolů.

Ale výrobci nových ARMů už žhaví výrobní linky a ty vysoké marže x86 jsou lákavé. Problém je, že ARM jádra jsou nejen menší, úspornější a levnější, ale navíc i výkonnější. Případná cenová válka má jasného vítěze a poraženého. Vítězem budou zákazníci a ARM. Poražení budou nenažraný Intel s AMD. A bude to jenom dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm.. a ty znas naklady, ktere ma AMD nebo Intel, ze tady sermujes cislama jako 10x, 5x?
Samozrejme, ze dalsi hrac na trhu by konkurenci zlepsil, treba ARM, ale jaksi tady porad neni a asi pro to nejaky duvod bude.
Jake ma IPC Snapdraggon 855 vuci Zen+ a Skylake?
Proc nejsou na nem zalozeny aspon Chroebooky, kdyz je to APU, ktere je tady od 2018?
Proc na tom nejedou aspon low-cost Win notebooky, kde by urcita skupina uzivatelu i prezila ty propady vykonu, co to CPU pod win ma?
Jak to ze ma jen 2-3 designy jako notebook a k tomu jeste drahe jako prase?
Dyt podle Tebe preci nic problem, vytahnes carovny proutek a jedes...tak jak to ze to tady davno neni?

"Případná cenová válka má jasného vítěze a poraženého. Vítězem budou zákazníci a ARM."
.. bla bla bla...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Projdi si cenovou historii a zjistíš, že v 2002 XP 1700+ rozhodně nestál 1500, ta tuhle cenu se dostal až tak v půlce 2003 a to už to byl totální low end. (plus inflace - 2002 1Kč = 2020 1,45Kč). A rozhodně bych si nedovolil tvrdit že se AMD daří neočekávaně - v podstatě jedou podle předpokladů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, slevnil po roce a co? Dnes Zen2 3700X je taky na trhu rok a z původní ceny slevnil NULA a low-end to po roce není ani náhodou, co?

Jak je možné, že Athlon XP za jeden rok slevnil na polovinu ( 1500 Kč) a stal se z něj low-end? Přitom měl jádro velké 129mm2 což je o dost víc než Zen2 s jeho 74 mm2. Že by na tom AMD tenkrát nevydělávalo? Nebo to znamená že dnešní ceny CPU jsou předražené?

Inflace 42%, ok, to znamená že to je 1500 x 1.42 = 2 100 Kč. Ryzen 3700X po roce pořád stojí 8500 Kč a neslevnil skoro vůbec. Přitom jeho výrobní cena je cca stejná jako toho Athlonu XP. Tomu se říká pravý fanatismus obhajovat předražené produkty. To by člověk neřekl že fandové AMD budou obhajovat předražené ceny.

To je důvod proč ARM rozjede x86 jako nahnilé rajčata. ARM Cortex X1 má větší IPC, menší jádra, menší spotřebu a je 5x levnější než předražený šunt x86. Čínský Huawei dostal ban na X1 a bude moct použít jen A78. Kdyby X1 začali vyrábět masově za pár kaček ve svých 7nm SMIC fabrikách do desktopu, tak to by byl masakr:

4x velká jádra Cortex X1@ 3.2 GHz = 3.2 x 1.4 = ekvivalent Zen2 @ 4.5 GHz
4x malé jádra A55, spotřeba 0,2W, PC nebo NTB by se nemusel vůbec vypínat, Always ON jako mobil
TDP 5 - 25W
plocha na 7nm cca 80mm2
GPU s 1,3 TFLOPs což je úroveň X-box One
cena 1500 Kč i se slušnou marží

Tohle je killer produkt jak sviň. Tohle dokáže nahradit 90% všech firemních desktopů a NTB. A Raspberry by muselo zavřít krám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"To by člověk neřekl že fandové AMD budou obhajovat předražené ceny."
.. a ze by to bylo treba tim, ze pises jednu hovezinu za druhou? ;)
Jestli to nebude tim, ze pises jako pravoverny fanatik, ktery ignoruje realitu kolem sebe a cokoliv, co se mu nelibi a odporuje jeho fanaticke vizi..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Realitu ignoruješ ty. 64-jádrový ARM Graviton2 je těžká REALITA a jeho výkon Amazon prodává za POLOVINU CENY než svoje x86 virtuálky.

Realita je taková, že Board + 8-kanál DDR4 paměti (16 ks) + SSD/HDD stojí stejně jako u Epycu.
- RAM 16x 64GB ECC = 16x 600 USD = 9600 USD
- board cca 1000 USD
- SDD/HDD cca 1000 USD
- celkem 11600 USD

- serverový AMD EPYC stojí 7000 USD.
- kolik musí stát výroba toho Gravitonu2 aby jej Amazon mohl prodávat za POLOVINU ceny?
- logicky do 1000 USD.

- Graviton2 má zhruba stejnou plochu jako Radeon VII, který stojí 650 USD. Když odečteš 16GB paměti, VRM, marži AMD, marži distributora, marži koncového prodejce, tak výrobní cena křemíku bude cca 300 USD. Nějaké ty licenční poplatky ARMu a platy inženýrů Anapurna Labs a voila..... cena G2 = 500 USD.

Tato možnost vyrábět levné serverové CPU je naprosto brutální i ve spojitosti s levným a relativně slabým A76 v tom G2. ARM server na bázi toho Cortexu X1 s o 60% vyšším IPC jak A76 (a o 40% vyšším IPC než Zen2)? To je ekonomický GAME OVER pro oba výrobce x86.

Uvědom si, že zhruba 15 výrobců ARM CPU se dělí společně o náklady na vývoj těch ARM Cortexů. AMD i Intel si vše musí vyvíjet sami a nesdílí vůbec nic. Tedy ekonomicky ARM vývoj je 15x efektivnější než x86 výrobci. Reálně to může být třeba 3x víc peněz na vývoj a 5x nižší cena za licenci než co by dali za vlastní vývoj horších jader (viz Samsung a jeho Mongoose fail). Takže ikdyž AMD procáky slevní na hranici rentability, tak ARM a jeho výrobci budou slušně vydělávat.

Takže ARM je lepší:
- technicky (větší IPC, menší jádra, menší spotřeba)
- ekonomicky (15x efektivější vývoj)
- obchodně (licenci si může koupit každý a vyrobit si u TSMC brutální CPU za zlomek ceny Intelu/AMD)

Tohle všechno jsou fakta a realita :D
Podívej se na realitu vývoje IPC za poslední 3 roky:
Intel: CoffieLake 0%, Ice Lake 18%, Tiger Lake 5%, celkem 1x1.18x1.05= 1.24 ... tedy +24%
AMD: Zen1+ 5%, Zen2 +15%, Zen3 17%?, celkem 1.05x1.15x1.17= 1.41 .... tedy +41%
ARM Cortex: A76 +30%, A77 +20%, X1 +30%, celkem 1.3x1.2x1.3=2.03....... tedy +103%

ARM vývíjí 4x rychleji než Intel a 2,5x rychleji než AMD. A to se bavíme o staré ISA ARMv8.2 se 128-bit NEON vektory. Příští rok nová ISA ARMv9 + 2048-bit vektory SVE2 a nová 6xALU jádra Matterhorn. Já osobně bych na x86 už nevsadil ani zlámanou grešli. Možná si zaspekuluji před vydáním Zen3 a za výnos si koupím novej Zen3, ale od příštího roku se začne zhmotňovat game over.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ARM je nejlepsi a vsechny rozjede na kasi :)
Mas tam jste neco dalsiho krome toho, protoze tohle uz tady kazdy od tebe slysel asi 100x.. a i pres drtive vitezstvi v IPC si koupis 2 notebooky s ARM..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže XP 1700+ nevyšel v 2002, ale v 2001. Takže příští rok se můžeme bavit o tom, jestli 3700X slevněl nebo ne. Pokud vezmeme něco se stejnou dobou od uvedení, tak třeba Ryzen 2700 šel z 8000 na 4200 (a to se ještě v mezičase stihl zmršit kurz koruny)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Athlon XP 1700+ vývoj ceny:
- uvedení 2001 ... 190 USD
- po roce 2002 ... 120 USD
- po dvou 2003 ... 55 USD

Takže letos by měla stát 3700X kolem 5000Kč a příští rok 2200 Kč. Nějak to nepadá dolů a zároveň startovací cena je skoro 2x vyšší. To se nám to Intel s AMD pakují, co?

Ryzen 2700 zlevnil na polovinu kvůli Zen2. To je OK.
Ale problém je, že měl ze 4000 Kč zlevnit na 2000 K, protože už to stejně byla rok stará architektura po R1800. Ale však dočkej čas, on jim ten ARM teprve ukáže co to je konkurence. Se 40% větším IPC je už zesměšnil co se týče vývoje a teď to jenom vyrobit (výroba se už rozbíhá a křemík bude koncem roku). To bude sranda až to bude mít větší IPC i včetně emulace x86

http://www.cpu-world.com/CPUs/K7/AMD-Athlon%20XP%201700+%20-%20AX1700DMT...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že největší tlak na 7nm wafery v blízké budoucnosti způsobí new-gen konzole a new-gen GPU. Průměrná velikost CPU chipletu je vcelku malá a podíl mobilních CPU s většími die zatím není významný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé. S těmi 5-ti nm to zní jako sci-fi blouznění, ale jedna věc mě zaujala: souběžné použití 7 nm procesu (na EPYC a notesové čipy) a 5 nm procesu (na desktop a dále) by znamenalo odstranění hlavní překážky v dalším posilování AMD na trzích - a sice omezené kapacity výroby. Výrobou na obou procesech současně by se kapacity dost podstatně zvedly. Přičemž eventuální zpoždění 5-ti nm Zen3 pro desktop by nebylo moc nebezpečné, jelikož Zen2 je neobyčejně povedený, konkurence Intelu je momentálně neschopná, a trochu času navíc získá "3000 refresh"... takže reálně vzato to pro AMD rizikové vůbec není. Naopak to nabízí obrovské benefity.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.