Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD Radeon R9 295 X2 pod termokamerou

GPU Radeonu R9 295 X2 sice chladí voda, ale paměti a především napájecí obvody zůstaly vzduchu. Vystačí si regulátory napětí 500W grafické karty jen s jemným ofukem? Odpověď dala termokamera…

Nejteplejší částí grafické karty obvykle bývají napájecí obvody, konkrétně regulátory napětí (VRM). Ani Radeon R9 295 X2 v tomto ohledu není výjimkou. Teploty těchto prvků samy o sobě neřeknou mnoho o vlivu na životnost karty - high-endové karty obvykle nesou kvalitnější napájecí kaskády než mainstreamové grafiky v nereferenčním provedení, takže teploty, které mohou být pro levné karty „smrtelné“, jsou pro high-end vcelku běžné a zpravidla kartám nezkracují životnost.

Z tohoto hlediska je spíš důležitější, jakou rezervu karta nabízí. Teplota VRM je už po řadu generací v segmentu high-endu monitorována a v případě dosažení 120 °C dochází k omezení výkonu. Je proto rozdíl, pokud karta při běžné zátěži dosahuje 100 °C nebo 118 °C - rezerva pro přetaktování se pak výrazně liší.

Jak je na tom Radeon R9 295 X2, jehož VRM jsou chlazené vzduchem, se podívala redakce TechPoweUp:

V zátěži se teplota napájecích obvodů stabilizovala na 103 °C, což je v segmentu duálních karet výsledek, který se blíží spíš k těm chladnějším modelům (důvodem je hlavně to, že GPU jsou chlazena vodou, takže nepřihřívají PCB okolo napájecích obvodů). Výrazně vyšších teploty dosahovaly např. GeForce GTX 590 (110-115 °C), Radeon HD 5970 (115-120 °C) nebo GeForce GTX 690 (110-115 °C). Mezi 90-100 °C se pohybovaly Radeon HD 6990 nebo HD 7990. Objektivní srovnávání ale není vždy snadné, záleží na způsobu zátěže a také provedení karty (pokud je část PCB, na které se VRM nacházejí, svrchu zcela překryta kovovým plátem, není možné přímo teplotu PCB pod VRM bezdotykově změřit).

V tomto případě lze říct, že s ohledem na 500W spotřebu není výsledek špatný. Dokonce je tu větší rezerva než na 3xxW duálních modelech minulých generací, za což karta vděčí vodnímu chlazení GPU, díky kterému do PCB přechází jen malá část tepla.

Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD Radeon R9 295 X2 pod termokamerou

Žádné komentáře.