Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD si na 28nm proces TSMC nemůže stěžovat

AMD Pitcairn GPU
28nm proces společnosti TSMC patří k nejpropíranějším tématům posledních týdnů a snad už ani není třeba opakovat, proč tomu tak je. Jako další se k situaci vyjádřila AMD a docela překvapivě.

Podle vice prezidenta a finančního ředitele AMD, Thomase Seiferta, totiž firma neměla po celý první kvartál problém uspokojit poptávku po 28nm produktech. Sice by prý dokázala využít i vyšších výrobních kapacit, ale na stávající stav si nijak nestěžuje a to i přes silnou poptávku. X-bit labs předpokládá, že únosná situace může být důsledkem typické slabší poptávky v prvním kvartálu. S tím ale nelze úplně souhlasit, nižší poptávka v prvním kvartálu se týká obecně všech výrobců (tedy i těch, kteří s 28nm dodávkami spokojení nejsou), přičemž letošní povánoční sezóna byla navíc co do prodejů nadprůměrně silná.

AMD GCN Radeon HD 7990 New Zealand

Spíše předpokládáme, že AMD, která se sériovou výrobou na 28nm procesu TSMC začala jako první, stihla včas obsadit dostatečnou část výrobních kapacit. Do jaké míry bude tento objem stačit i v druhém kvartálu, je však otázkou. Kromě třech desktopových řad (HD 7700, HD 7800 a HD 7900) totiž přijdou na scénu tři nová 28nm mobilní GPU a mimo ně očekáváme také vydání duálního Radeonu HD 7990, který byl podle původních plánů chystán na duben. Nedivili bychom se, pokud by došlo k oficiálnímu odkladu nebo zdržení: Množství křemíku, které je potřebné pro výrobu jedné HD 7990 totiž stačí pro 6 (a více) malých mobilních čipů, o které je mnohonásobně vyšší zájem.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD si na 28nm proces TSMC nemůže stěžovat

Pondělí, 23 Duben 2012 - 14:51 | krakora | Nebo že by AMD mělo lépe optimalizované čipy pro...
Pondělí, 23 Duben 2012 - 10:53 | Jack FX | Vyšší ceny GF karet jsou dány výrobními náklady,...
Pondělí, 23 Duben 2012 - 10:37 | Dan8 | no proč by si stěžovali, když to prodávají za...

Zobrazit diskusi