Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k I pod heatspreaderem Trinity najdete teplovodivou pastu

Velebnosti, já du blejt.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako kdyby to tu nikdy nebylo. V AMD celou generaci K8 dávali pastu, až Phenom přišel s pájkou (a to občas měla bubliny). No tak se zas ukáže, co v lidech vězí když budou chtít pořádně taktovat, ne? Archivní videjko www.hw-world.7u.cz/files/Sundavani_IHS.wmv bude jak co se v mládí naučíš…a jedem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No - to video je celkem "ftipné" v tom, jak to tam kuchaj na tom nevodivém kusu tvrzeného "molitánu", co se normálně dává do balení základních desek - DOST drsný tedy ... Měli to správně zapíchnout do uhlíkové vodivé verze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to nikdy nikam nezapíchával, dělal jsem to vždy pěkně v ruce, případně ještě tlakem hranou o stůl…takže si nejsem jist, jestli ten polystyren tam mají právě proto :) Ono stačí piny tam píchnout jen lehce, jejich počet je dostatečný na to, aby se neohnuly všechny, a po jednom to pak nejde když jsou fixované, byť i jen kousek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nebylo ani tak o tam, zda se podaří či ne ulomit nebo ohnout nožky ale spíše s ohledem na ochranu proti poškození ESD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ak by sa heatspreader úplne vypustil a chladič primontoval priamo na cpu výsledok by bol ešte o niečo lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už tu bylo, a problém s lámajícími se jádry nebyl zrovna neexistující. To jsme byli na 130 nm technologii. Nemluvě o těch monstrózních chladičích dneska, půlka blbců by to rozmačkala hned a druhé by se to rozdrtilo časem pod tím tlakem.

Nemluvě o tom, že chladiče s přímým kontaktem pipek by byly na nic, fungovala by tak jedna přímo přes jádro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lámání jader nebylo nic víc než zoufalá fráze těch uživatelů, kteří si před ostatními potřebovali obhájit nákup předraženého, pomalého a topícího P4. V době P3, která neměla HS, si na lámání nestěžoval nikdo, přišlo to až v době P4 vs. A-XP. Nemyslím, že by to dneska bez HS nešlo, naopak většina chladičů už během montáže vytváří rovnoměrný přítlak, takže bych neviděl problém. V mobilní sféře se HS nepoužívají dosud.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě k těm P4, takový Northwood s HT bylo podle mě velmi podařené jádro. Zvlášt markantní to je po letech, tehdá máloco využilo HT, dneska se to pozná. Příkon v pohodě. Jo s tou cenou nevím, to jsem úplně nezažil. U mobilních procesorů ten chladič málokdy někdo vůbec sundá, tam není riziko, že by to někdo olámal.

Každopádně to co říkáš není pravda, naposled jsem sundával IHS na 4800+ Toledo a následně 5000+ Brisbane. Na dnešní poměry malinké věžové chladiče a stejně to byly neustále nervy, jádro po každé montáži olámané víc a víc, naštěstí to vždy fungovalo. Toho Toleda jsem se nakonec zbavil o půl roku pozděj za stejnou cenu jako nákupka - 3500 (vč. Freezeru a Silver 5). Akorát já to prodával bez IHS a trochy té pasty :D To by byl gól kdybych to odvařil. Brisbane měl jádro menší, to bylo ještě horší, naštěst mě už stál pod třetinu toho Toleda.

Takovou montáž nějaké té kilovky ve stojící skříni bych si nedovedl s odhaleným jádrem vůbec představit. Když do toho někdo jde na vlastní pěst s tím, že zná riziko a chová se k tomu odpovídajícím způsobem, prosím. Nikdo z výrobců do toho ale nepůjde, protože amatérů je dneska víc jak kdysi. Tehdá to lidi zajímalo, stálo to taky jiný peníze, dělaly se věci po domácku, ale citlivě. I tak se našli exosti. Dneska ovšem ani ti mladí zoufalci nemají o tom HW ponětí…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

P4 a podarene jadro?? To jste pil dneska rano asi hodne divny kafe :-)
Cely koncept Netburst byl propadakem uz pred uvedenim; HT je velmi kontroverzni ficura.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To spíš naopak, ne? Kde mluvím o celé architektuře? Říkám N-O-R-T-H-W-O-O-D.

S touhle rétorikou bychom mohli označit cokoli do Core za šmejd, je celkem známo z těch pár jednotlivců co rozchodili Pentium M v desktopu, že to dávalo na prdel i Athlonům 64. Dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Motate hrusky a jabka. Northwood jadro je soucasti architektury Netburst, ktera pocala Willamette a skoncila pres Prescott revizi Nehalem a CedarMill. Northwood je starsi nez Prescott.
Ve vysledku jsou vsechny revize velmi podobne, lisily se pouze jinak velkou cache, pozdejsi podporou HT a nekterych SSE instrukci.
V zakladu stejny kram, ktery bojoval s velmi dlouhou pipeline (20 az pozdeji dokonce 31stupnu) podobne jako dnes AMD Bulldozer. Vyhoda dlouhe pipeline je v moznosti dosazeni vyssich frekvenci takotvani...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Ten Nehalem se ti tam zamotal omylem, ne?
2) Northwood byl na poměry Netburst architektury opravdu ještě relativně dobrý, protože měl "jen" 20 stupňovou pipeline. Prescott s 31 stupni a problémy s přehříváním, ten to potom dorazil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) moje chyba
2) presne tak, mel vyhodu v rychle komunikaci s pameti a rychle FPU, jinak zadna slava, ve srovnani s Athlon-XP zadny zazrak jak se casto prezentovalo...
P4 kompletne zesmesnil Athlon-64, ktery je mimochodem do dnes nejlepsim CPU co se tyka IPS (instrukci za takt) od AMD, i kdyz to je taky kontroverzni; cest pamatce A-64 :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když už tady mluvíte o té dlouhé pipeline, tak Bulldozer (16 stages) je hluboko pod první verzí P4 Willamette/Northwood (20 stages) a pozdějším Prescott (31 stages) :) to jen na okraj

PS: Nehalem má (16 stages)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem Netburst je svym zpusobem proprietarni, Core totiz navazalo na P6 architekturu.
Pokud myslite Pentium-M, to vychazi z P6, kodova jmena Banias a Dothan; to byly dobre CPU, posledni nemobilni Tualatin byl dost ceneny a strcil prvni P4 do kapsy.
Novejsi Netburst mobilni verze Pentium 4-M staly za prd, mam jeden v IBM notebooku, hreje to jak varic a pomale to je jak snek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nepovídejte :) Jelikož v tomto momentu vlastním všechna CPU o kterých je řeč (kromě 4-M, nedávno jsem akvizoval akorát Mobile P4, tak někdy půjde na zkoušku kolik to dá oproti obyč Northwoodu), z Baniasu jsem upgradoval na Dothan, tak je mi to opravdu novinkou;-)

Jak jsem říkal, Pentium M strčil na stejném taktu do kapsy i Athlon 64, akorát to do desktopu byla schopná dát jen hrstka lidí na světě.

Apropo, těch upgrade bylo u P4 trochu víc, hlavně ke konci, kdy už to stejně nikdo nevnímal kvůli Core 2. Poslední, 65nm dvoujádra neměla na rozumných frekvencích až tak drastický příkon, ač proti C2D samozřejmě trochu nesrovnatelný. Já jen že to je tak trochu pro strom nevidí les a většina lidí neví, že nějaká po Northwoodu „zase rozumná“ P4 ještě někdy byla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozumna P4? Takovy CPU nikdy nebyl :-))
A o CxD jsem nerekl jedine krive slovo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, takže proto nikdy AMD nepřelezlo Intel v prodejích :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je dalsi omylana kravina... zrejme nectete clanky CDR/DIIT :-)
Srovnejte Intel a AMD, spolecnosti jsou to rozsahem a zazemim potazmo financnimi prostredky na hony vzdalene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to že AMD nezvládalo výrobu neberu, je to jen demence a arogance vedení, když nestíhali, měli si měsíčně koupit 50k waferů u TSMC třeba. Stejně tak skončili. Arogance vedení se naplno ukázala, když přišla architektura Core 2 a srazila AMD do kanálu.

Už jsem z toho nadržování a ignorování fakt vyrostl, když jsou v AMD kreténi co dělají jednu chybu za druhou, já jim to věčně tolerovat nebudu. Naposled jsem po asi osmi letech prvně koupil GeForce, protože čurácká implementace PCIe v Radeonech NENÍ kompatibilní s PCIe 1.x. Kdo chce kam, pomozme mu tam, ne? Dělají si to sami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz to nehulte :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S P4 a A-XP prisla doba nekolikanasobneho TDP oproti P3/A cpu. Takze mohutnejsi chladic - vetsi riziko poskozeni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S vodnikem je monstrozni chladic mimo jadro, mozna casem nekdo vyrobi kit. Kazdopadne jeste hodne dlouho nebude zadny duvod pro prechod z 2600K, stavim na tom nove masiny jeste dneska.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jádra Intelu byla totiž odolnější, mj. používali víc epoxidu kolem. Prošlo mi jich rukama dost na to, abych to mohl objektivně prohlásit. U Pentií/Celeronů jsem velmi zřídka narazil na nějaké droboučké odlomené kousky, hlavně u Duronů to bývaly celé kusy rohů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik z těch Duronů nefungovalo? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pár nefunkčních mám, je ovšem krapet neprůkazné, na co umřely :) Jestli máš technologii jak vyndat jádro z pozdra, a elektronovej mikroskop k tomu, zápůjčím na zkoumání :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Epoxid?? Nikdy, vsechny cipy FC-PGA jsou pajene bez rozdilu modelu a vyrobce!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakže? Kolem jádra používal Intel odjakživa hromadu epoxidu či co to je. U AMD s tím šetřili, proto jim první iterace umírala jak na běžící pásu, pak přidali, tak se olamovaly rohy, ale už to něco vydrželo…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neucte orla litat, epoxid tam nikdy neni a nebyl; FC-PGA se stejne jako vsechny cipy paji!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.