Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD vydává Epyc 3. generace: rychlejší na jádro, na socket a často i na dva

Velmi dobré zprávy od AMD. Že by už i serverový trh dosetrvačnil?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Neříkám "hop", ale opravdu to vypadá, že se ledy konečně lámou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Velke firmy maju plan obnovy HW a kedze uz preslo par rokov tak uz zacinaju vymienat

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

spousta musi i kvuli tomu ze diky ruznym zaplatam od intelu prisli na svych serverech o ghodne vykonu a i kdyz by to normalne jeste stacilo na zaplatovasnych masinach uz to nestaci.. intel to tezce posral a tyhle ruzne backkdoory a nezdokumentovane funkce cpu se mu jeste vymsti v budoucnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vypadá to, že aj keď budeme veľmi konzervatívny v odhadoch (tak ako AMD v poslednej dobe), tak Epyc 7003 (Milan...jadro Zen 3,) to dotiahne do zlomového bodu a s Epyc 7004 (Genoa...jadro Zen4) sa to prelomí nad 20% bariéru, a potom to už pôjde rýchlejšie, ak sa budú stále snažiť aj so Zen5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Furt strašně pomalý... je to jako když někdo kdo padá ze střechy, se místo jednou rukou už bude držet dvěma. Ale stačí, že zafouká víc vítr nebo zaprší, nebo se na něj vykaká pták a letí :-/ :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže Intelu zbývá pouze PMEM a 4 socketové servery. Čtyř socketové servery jsou marginalita ale PMEM může být pro některé aplikace pádný důvod proč zůstat u Intelu. Škoda že zde AMD nemá žádné řešení.
S příchodem Ice Lake trochu srovná výkoností deficit a deficit počtu PCI-E linek ale nic co by hatilo plány AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaká část z těchto řešení si vystačí s NVDIMM-N, ty snad EPYC platforma podporuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S narastajúcim počtom jadier AMD pošle do zabudnutia aj štvor soketové servery. Nahradia ich dvoj soketové AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

u masin co bezi 24/7 je i spotreba dost dulezita vec a 4 soketova masina bude zrat jako tank a kdyz moznost udelat to same s mnohem nizsi spotrebou na AMD spousta uzivatel do toho pujde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čtyřsocketové servery Intelu jsou nyní prakticky mrtvé, ne? Co Intel zrušil Cooper Lake s více než 28 jádry, takže nemá nic víc než opět Xeon s 28 jádry Skylake (Xeon 8380HL), za který si účtuje $13 tisíc. Za $14 tisíc jsou 2 Epycy 7713 o celkem 128 jádrech, tedy asi 4× vyšší výkon z stejnou cenu. Za řadu let si nevybavuju žádný významný projekt s Xeony, který by byl postavený na 4S.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No, ale dostavame sa k tomuto :

7313(P) 16 / 32 3,00 / 3,70 GHz 128 MB 155W $1083 / $913
7302(P) 16 / 32 3,00 / 3,30 GHz 128 MB 155W $978 / $825

a sice porovnatelny model novej generacie dostal priplatok +- stovecku ... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S ohledem na zvýšení boost taktů a IPC je to nárust asi v normě. Viz proti tomu F modely. Jen, aby za ty ceny byly dostupné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Porovnatelný model? Boost vyšší o 12 %, IPC vyšší o 19 %, to je výkon až o 33 % vyšší. Cena o 11 %.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Epyc 7443P(Zen3) a 3955WX(Zen2) při stejné ceně jsou docela dilema (SP3 versus WRX80). 24x2,85GHz(Zen3)>16x3,9GHz(Zen2), stejně tak asi 4GHz(Zen3)>4,3GHz(Zen2). Otázkou zůstavá výše taktů při zátězi více jader. Také 6core/CCX může být pro některé zátěže vhodnější než pouze 4core/CCX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel ani výborný produkt nepomůže. AMD je málo agresivní. Nezačalo včas spolupráci se Samsungem a jejich snaha o výrobu něčeho na 5nm u TSMC je malá. Přitom já bych pasivně chlazený notebook s Ryzen 3 na 5nm, klidně jen dvoujádro, doporučoval i za nemalý příplatek.

Tím se dostávám ke 3. projevu pasivity AMD - malá spolupráce s výrobci notebooků a když ho budou dál šikanovat horšíma komponentama než co dávají k Intelu, tak založení své značky, či odkoupení podílu v již existující značce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Architektura Zen je tu prave v tomto case 4 roky. Zotrvacnost server segmentu je BRUTALNA, min. 5 rokov aj viac. Preto je narast pomaly. Proste servery sa vyhadzuju (aj ESX pre virtualy) az po nejakom case, ked zastaraju moralne, fyzicky, ked uplynie ista zarucna doba, pozarucny servis atd atd ... PREBOHA !!! Nikto nebude vymienat 1-2 rocnu Intel serverovnu len preto ze prisiel nejaky Zen/Zen+/Zen2/Zen3 ... No tak asi uz necha ten Intel dozit nie? Takze to strasne dlho trva. Okrem toho je vyzadovana kontinuita prevadzky a virtualy nejdu prehadzovat medzi Intel a AMD platformou. AMD platforma sa nasadi, ked sa robi velka reorganizacia hardveru v serverovni, alebo ked sa buduje nejaka nova infrastruktura ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nepsal jsem jen o serverech a i kdyby tomu tak bylo, tak tvoje zdůvodnění nesedí. Vůbec nejde o to vyhazování funkčních a málo zastaralých serverů s Intelem, ale o podílu na trhu serverů co se z nějakého důvodu poslední roky prodávají - zřejmě je zákazníci chtějí. A chtěli by jich víc s AMD, ale mají smůlu (stejně jako AMD). Ze spojení se Samsungem by měl zisk i Samsung, protože zisk z procesorů (a to nejen serverových) je o dost vyšší než z NAND FLASH.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD v segmentu notebookových CPU prodá vše co vyrobí (a je tam hodně výrazný převis poptávky nad výrobní kapacitou) takže proč by měli řešit nějakou vlastní výrobu NB která by jim jenom žrala peníze a přinášela problémy. Co se týká 5nm, AMD potřebuje aby se proces kapku usadil, mají takty tak 1GHz nad Apple, takže potřebují proces ve vyladěnější fázi (nehledě na to, že až donedávna mělo Apple koupenou na 5nm exkluzivitu, teprve teď se na ten proces začli pouštět další zákazníci). Ono ačkoliv se AMD v současnosti daří, tak pořád nemá peněz na rozdávání a musí pečlivě zvažovat, kterým směrem se vydá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prodá vše co vyrobí, takže je všechno fajn - to je krátkozraký pohled, na který trochu dojel i mocný Intel. U 5nm jsem psal o pasivně chlazeném notebooku, takže by ultra-turbokompresor frekvence ála 5GHz na 6,8 sekundy mohli vynechat - stejně to jen snižuje efektivitu a oblbuje BFU. Až se kraken zase probudí (příchod nové architektury na 10nm), tak budou téhle defenzivní strategie litovat. Propojení se Samsungem je jediná perspektivní volba po selhání GF.

Zbývá jen doufat, že odkup ARMu Nvidií nedostane konečné schválení, protože předstírání konkurenčního prostředí v x86 oblasti bude na dalších spoustu let jistotou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaká deenzivní strategie? Prostě všichni vyrábí na doraz co mohou ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už když se GF vzdala vývoje nových procesů mělo začít jednání se Samsungem, protože TSMC se s AMD nespojí a jednička je pro něj Apple. AMD mohlo prodat mnohem víc. Co je na tom těžkého k pochopení? Bez spojení se Samsungem vidíš jaké perspektivy pro AMD? Věčné snění o dosažení alespoň 40% podílu? Není to depresivní?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle posledních zpráv problém s dostupností AMD CPU není primárně kvůli tomu, že by TSMC nestíhalo vyrábět čipy, ale kvůli tomu že AMD nestíhá pouzdřit. A nestíhá pouzdřit protože je nedostatek některých materiálů, není to otázka kapacity fabrik.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ajaj, takže až takto? Zajímavá informace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD je defenzívne?
rast produkcie vo WSPM
2020 oproti 2019 +100%
2021 oproti 2020 +50% a 2021 oproti 2019 +200%

A To v stave, keď v roku 2016 mali takú stratu, že by im v prípade komerčného neúspechu Zen aj Vega došli v Q2 2017 peniaze a museli by vyhlásiť ochranu pre veriteľmi a reštrukturalizáciu (aka formu bankrotu). do stavu v roku 2016 sa dostali "vďaka" tomu že chceli konkurovať na príliš veľa trhoch Intel-u aj Nvidia-i, čo bolo nad ich možnsti. ešte v roku 2018 boli ekonomicky na tom veľmi zle. Na toto majú ešte pomerne agresívnu stratégiu. V pohode budú ekonomicky až teraz v roku 2021 a dovoliť si prešľap budí môcť až v roku 2022,

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Po tom co předvedla GF by mi jednání se Samsungem nepřišlo jako něco riskantního, ale spíš normálního. Jejich propojení by byla skutečně win-win situace pro oba subjekty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale veď k tomu došlo.
Samsung bude dodávať mobilné CPU Exynos s Radeonom na RDNA už toto leto. Tam sa otestuje , či to ide použiť ako second source pre nejakú časť portfóolia AMD
a druhú dať na

TSMC pro AMD vyvíjí 5nm proces na míru
21. 4. 2020
https://diit.cz/clanek/tsmc-pro-amd-vyviji-5nm-proces-na-miru

Toto nerobí TSMC ani Apple-u

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten Exynos je jako zkouška zbytečný a dost opožděný. Pro Nvidii umí Samsung i obrovské čipy, takže nějaké APU/CPU a GPU by udělat určitě šlo. Že by měly o 400 MHz menší frekvenci než s TSMC? I tak beru všema deseti! Stejně je cokoliv nad 4GHz pro drtivou většinu nepotřebné a extrémně neefektivní. Než se se Samsungem proberou, tak je Intel zase začne dusit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prerobiť návrh masiek pre TSMC na masky pre výrobu u Samsungu trvá asi pol roka.
A aj tak to chce zmenu architektúry, alebo stratu výkonu, ak sa navrhuje HW s ohľadom na výrobu u dvoch.

Otázka je akú ma nVidia výťažnosť, rozhodne nie ako u TSMC

Monday, 25 May 2020
Když AMD loni s výrobou 7nm čipů ZEN 2 s TSMC začínali, byla na tom 7nm výroba relativně dobře s výtěžností kolem 70%
Nicméně AMD s TSMC se postupně podařilo vyladit všechno tak, že v současnosti jsou na výtěžnosti údajně dost přes 90%! Některé zdroje uvádí až 94%! To je naprosto „šílené“ číslo
http://www.ddworld.cz/aktuality/procesory-cpu/co-jsou-nove-amd-ryzen-300...

Intel ich nezačne dusiť, lebo toľko launch partnerov ako včear nebolo nikdy a to znamená, že si výrobcovia serverov myslia, že AMD bude lepšie alebo rovnaké ako Intel najmenej do roku 2025.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak píšou jiní, přenos návrhu k jinému výrobci, to je tak dva roky od první schůzky po první produkt v obchodech, a to v tom lepším případě. V březnu 2019 fakt nemohlo AMD tušit, že Intel nebude schopen ani po dvou letech zareagovat, nemohlo předpovídat COVID a skokový nárůst prodejů veškerého hardwaru. Navíc nasmlouvat kapacity je jedna věc, ale co když produkt pak nebude úspěšný, nebo přijde jiná nepředvídatelná událost? Podívej se, jaké problémy nadělala nVidii kryptokocovina po konci první vlny těžby, a to je finančně mnohem silnější firma než AMD, navíc v té době v mnoha segmentech bez výrazné konkurence. Exynos je skvělý krok, AMD bude mít možnost osahat si výrobu Samsungu přičemž veškeré náklady ponese někdo jiný. Umožní to eliminovat alespoň část problémů při případném přenosu výroby. Je ale otázka, jestli o přenos výroby bude AMD stát, výroba všeho u TSMC znamená na jednu stranu velkou zranitelnost, na druhou ale i velkou pružnost - AMD může poměrně rychle měnit výrobní sortiment podle pohybů trhu, a to jak v rámci upřednostňování produktů s vyšší marží (dnes třeba Ryzen 5800X), tak celých produktových řad (upřednostňování procesorů před grafikami). S koncem pandemie půjdou pravděpodobně prodeje procesorů dolů, ale trh s hráčskými grafikami se bude nasycovat delší dobu, pro AMD pak nebude problém přesunout výrobu opět ke grafikám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No doteraz síce všetci tvrdia, že Apple je najväčší odberateľ TSMC, ale ja mám taký pocit, že on len najviac platí TSMC, lebo odoberá najdrahšie waffery a tým pádom v absolútnych číslach to vychádza najviac peňazí. Čo sa týka množstva Wafferov, mám zato, že minimálne od konca tohto roku bude najväčším odberateľom wafferov TSMC práve AMD. Apple je prakticky úplne už len na 5nm. Qualcomm a Mediatek, zrejme ku koncu tohto roka prejdu väčšinou na 5nm a AMD zaberie zvyšné uvolnené kapacity 7nm výroby. Ktomu pridá 6nm výrobu a ku koncu roka zrejme aj niečo na 5nm. Konzolové APU, GPU, CPU, APU pre PC si vyžadujú neustále zvyšovanie kapacity. Xillinx vypadá, že je tiež zákazníkom TSMC (28nm, 16nm, 7nm), takže tento podiel sa tam tiež začne rátať. Z tohto dôvodu, je jasné, že AMD je najperspektívnejším partnerom TSMC, čo sa týka budúcich objemov výroby, a preto boli ochotný pre nich vyvinúť 5nm proces na mieru, lebo aj po prechode časti produkcie na 3nm, bude AMD brať všetko, čo bude volné na 5nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takováto jednání nejsou na jednu schůzku a hotovo. To není eshop.
Nejdříve padne strategické rozhodnutí, pak začnou namlouvací tanečky, pak dojde k rámcové dohodě, následně se začnou upřesňovat detaily smlouvy, řeší to právníci, xkrát se to vrátí ke znvuprojednání ... Pokud se to stihne za rok, tak to bylo efektivní a přímočaré vyjednávání bez zádrhelů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jde o tržní podíl. V takto monopolizovaném odvětví (resp. oligopolním), kdo nezíská významnou část na trhu, dřív nebo později zanikne anebo se propadne do bezvýznamné marginality, pokud tedy má i jiné oblasti aktivit (třeba jako IBM, SGI a podobné).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.