Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Threadripper Pro 5000 vydán, top model překonává dva Xeony 8280

Skvělé, konečně. Už aby to bylo dostupné také v retailu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jeste by mohli nejak zapracovat nad propustnosti pameti. Teoreticke maximum pro 8 kanalu 3200MT je ~190GB/s. To neni ani ctvrina propustnosti M1 ultra...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Vždy osazujete všech 8 kanálů? Já že jsem to skoro nikdy neviděl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

M1 Ultra má buď 64 nebo 128GB nic jiného a vždy jsou zapojené všechny dostupné kanály. Neexistuje že by nebyly

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a ta M1 ultra je uz realne pouzitelne ci opat len do tabletov s pokazeneho jablka?
a ma vzdy osadene vsetky liny? ci?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Toto není do tabletů ani do laptopů. Mac Studio je ale krabička o velikosti cca 20x20x10cm, je v tom schovaný i zdroj, nejspíše tak 350-400W... SoC za CPU část 60 za GPU 100, k tomu 6xThunderbolt (tzn 6x 15W které musí poskytovat), ktomu 2x USB-A (počítám jen 5W), HDMI převodník, chlazení..., to samo o sobě dělá víc než 260W které by to mohlo celé dlouhodobě odebírat

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

obcas je lepsi mlcet a neudelat ze sebe hned .. .. ..
tu propustnost ma m1 pro integrovanou grafiku, ne na procesor..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na testy Ultra si musime pockat, ale dohledal jsem si, jak je na tom Max (coz je polovina Ultry - jak v poctu jader, tak v sirce pametove sbernice) a tam je realna propustnost CPU casti 200-240GB/s viz treba https://tlkh.dev/benchmarking-the-apple-m1-max#heading-cpu-memory-bandwidth nebo https://www.anandtech.com/show/17024/apple-m1-max-performance-review/2 coz je furt nad teoretickym maximem Epycu. Nevidim duvod, proc by ultra nemela dvojnasobek.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A co tím jako chtěl básník říct? Ty SoC od Apple to mají kvůli grafice a ne kvůli CPU...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proto to je unified memory, aby ta propustnost mohla byt pouzita tam, kde je zapotrebi a ne tam, kde si ho411 usmyslel ze ma byt pouzita. Aplikaci s memory bandwidth bottleneckem je hromada. To se tyka i kapacity. Mas OpenCL ulohu, ktera potrebuje 100GB graficke pameti - neni problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Aplikaci s memory bandwidth bottleneckem je hromada. "
Které konkrétně?

Mám za to že přínos DDR5 u AL je takový nemastný neslaný.
Samozřejmě že u 64/128 bestie TR bude situace jiná. Ale pro 20 core M1 bude platit to co pro AL.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A můžu k té M1 Ultra nějakou tu RAM přidat? A mít třeba 1-2TB RAM? A když se ta paměť pokazí, můžu jí vyměnit? A má to ECC?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Podporováno je 128GB, víc ne. Při koupi máš na výběr buď 64 nebo 128GB Příplatek na 128GB je jen 20% ceny základního modelu, a jen 10% ceny plně vybavené verze.

ECC a paměť 1,5TB podporuje jen MacPro pokud máš zájem. Ale náhrada za MacPro s Apple Silicon teprve přijde, pravděpodobně na podzim, kdy Apple zakončí plánovaný dvouletý přechod z Intelu na vlastní čipy.

Mac Studio není náhrada MacPro, je to produktová řada, kterou v desktopu Apple dosud neměl. Měl jen entry level/customer segment a Pro segment. MacStudio je vyplnění mezery

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A koľko to je "20% ceny základního modelu"? Lebo fakt nemám predstavu. Ja len, aby som vedel, koľko u Apple stojí 64 GB RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem 20 % pochopil, protože jsem chodil na základku ;-) Jinak pokud se musíš ptát na cenu, tak to není produkt pro tebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, realisticky, ked si tak pospominam, pokazenu pamat som za poslednych ~15 rokov nevidel ani raz. A to tu mam archivne kusky, ktore maju nalietane desattisice hodin a su 12+ rokov stare. Skor som mal problem s vadnymi slotmi (fyzicky nespoliahlive kontakty a studene spoje, pri niektorom druhu HW chronicke problemy). A co sa tyka vymeny, alebo zvacsovania RAM, tak u prakticky vsetkych strojov som tam vzdy na zaciatku nastrkal maximum co slo a viac to neriesil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> No, realisticky, ked si tak pospominam, pokazenu pamat som za poslednych ~15 rokov nevidel ani raz.

To ze se to tobe nestalo, je statisticky irelevantni vzorek. Ja mel 2 ze 4 chciple ve svem FX-8350. Byl tusim 6 let starej kdyz chciply. A nebyli to nejlevnejsi ramky.

Kolik to ma "nalitano" hodin je celkem sumafuk, podstatne je co to za ty hodiny dela. Kdyz to vali sunky a dela prd, tak to vydrzi leta, kdyz ti tam mas kontinualni zatez par GB/s trvajici hodiny nebo dny, tak ver tomu ze se to opotrebuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne (musis si to nadimenzovat predem), ne, a ne (jak casto se kazi pamet?). Tohle je stredni trida. Je mozne, ze highend (Mac Pro) nektere z tech vlastnosti mit bude.
Ano - jako kazda DDR5 musi mit i tahle LPDDR5 link ECC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ano - jako kazda DDR5 musi mit i tahle LPDDR5 link ECC."
To ste ako myslel všetky? Pokiaľ viem, ECC funguje vnútorne kvôli vysokým frekvenciám (bez ECC by tam vznikali chyby a neboli použiteľné). To nie je ECC na úrovni systému (medzi procesorom a pamäťou).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v případě LPDDR mezi RAM a CPU stejně nic není - je to nalepené. Externí ECC potřebuješ u DDR, kde dráha může být dlouhá a problém i v přechodu ve slotu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je otázka zhruba na úrovni "Můžu mít s 5995WX počítač se spotřebou do 80W?". Obojí míří na totálně jiný segment. a 128GB je do desktopu i náročného uživatele dostatečné pro letošek i nadcházející roky. Já spíš v M1 Ultra spatřuju jiný problém: svázání s konkrétní platformou. A pokud vůbec někdy pojede celé SoC se 100% svých vlastností na Linuxu, tak to bude jen zastaralá vzpomínka uhrovitých geeků, ne soudobá platforma, takže tohle celé srovnání je tak jako tak bezpředmětné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budem označovat linuxáky uhrovitými geeky? ;-) Koneckonců ani většina x86 počítačů nejede v Linuxu na 100 %. Na každým jsou nějaký problémy (u notebooků např. klasika uspávání).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to ti nakukal kdo? Paměť má propustnost teoreticky 800GB/s a je jedno jestli grafika nebo CPU, oboje k tomu má stejný přístup, proto je to také unified memory, tam je ale i další zrychlení v tom že mezi grafikou a cpu nedochází k transferu dat protože oboje pracuje s tím samým.

Ano reálně má každý čiplet jen svých 400GB/s ale ty čiplety jsou propojené rychlostí 2,5TB, takže si umí předávat data rychleji než je umí dodat paměti. Tudíž pokud si jedná část řekne o data v paměti druhého čipu, tak rychlost přenosu dat problém není, maximálně to bude ovlivňovat latence, která tam chtě nechtě bude, ale nevíme jaká.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nieje všetko zlato čo sa bliští...u "5nm" Applu M1 Ultra je to dané konštrukciou (pamäťové čipy priamo na doske...32 kanálov LPDDR5...nemožnosť ich výmeny v prípade poruchy) a maximálna kapacita "iba" 128GB...u Apple M1 Ultra sa nechvália veľkosťou "cache", takže zrejme nebude prevyšovať konkurenciu. Konektivita ak dobre rátam 4x thunderbolt 4 + 2x USB3.1 Gen1 + 10Gbit LAN + HDMI (asi 2.1a), tak to máme 228Gbit/s...deleno 8, rovná sa 28,5GB/s + nejaké 3,5GB/s pre SSD..čiže dokopy cca 256gbit/s...32GB/s.

U AMD idú trošku inou cestou, "7nm" AMD Threadripper 5000 je to kombinácia veľa jadier s veľkou spoločnou cache (256MB L3) a 8 kanálov s iba "DDR4 3200" (DDR4-3200, PC4-25600...25,6 GB/s × 8 = 204.8GB/s) ale s ECC a maximálnou kapacitou "až" 2048GB....konektivita je ako z ríše snov (128 PCI-E 4.0, čo je cca 252 GB/s) ...a k tomu nejaké samostatné GPU (či už herné, profi, alebo výpočtové)

Len doplním, že pre CPU časť je výhodný druh pamäte, ktorý má čo najlepšie časovanie (odozvu) a pre GPU zase hrubá prenosová rýchlosť (ideálne rádovo v TB/s pre high end čipy). Preto musel Apple isť do 32 kanálov a LPDDR5, aby mal oboje s jedným druhom pamäte (zrejme nie lacné riešenie ani v porovnaní s kombináciou 4xHBM2E/HBM3 + 8x DDR4).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"nemožnosť ich výmeny v prípade poruchy"

A to jsi vzal kde? Saymozřejmě že paměť vyměnit lze, odpájíš a připájíš novou, to samé platí pro disky. Ano není to pro BFU, chce to vybavení a zkušenost, to ale neznamená že to nejde.

Cache je identická jako na M1 Max, akorát v součtu x2.

Vybavení je 6x Thunderbolt, 2x USB-A, UHSII čtečka (počítám jako u MBP limit 250MB/s), 10Gbit LAN, Wifi6 a BT5

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

“vyměnit lze, odpájíš a připájíš novou, to samé platí pro disky”

Ako je u Apple zvykom, nebude to fungovat, pretoze v tych cipoch nebude to spravne seriove cislo a odmietne to bootovat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jaké sériové číslo? Jsou to běžně dostupné čipy které nepoužívá jen Apple, něco jako sérové čísla jsou u displejů nebo bezpečnostních prvků, což není jen samotný čip, ale celý funkční kus. A to samozřejmě přeporgramovat jde, jen to potřebné dostane jedině certifikovaný servis

Samozřejmě že to jde
https://www.youtube.com/watch?v=NJ61qAXwkWM
https://www.youtube.com/watch?v=a5ZbVMHBSdM

Přepájet lze i paměť.

šlo to i v iPhonu. určitě si najdeš nějaké videa sám. Já viděl frajera co bez zkušenosti začal kupovat vybavení a materiál a učil se to až to nakonec ve svém iphonu vyměnil (to je samo ekonomický nemysl, ale není problém to outsourcovat u někoho kdo to umí)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ty si chumaj... Takže keď NEJAKO zistím, že mi v jabĺčku odišla RAM, tak si budem chip po chipe meniť a skúšať ktorý je zlý. Alebo rovno všetky, nie? Preto niekto múdry vymyslel slot na pamäte, aby sa to dalo vymeniť za 5 minút. Ale to Apple samozrejme nechce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

My ostatní známe software utility pro test RAM. Jinak kdy naposled se komu rozbila RAM? Většinou tě zajímá jen upgrade. A ten je možný i u M1 a dokonce i iPhone. Najdi si videa, jak na to. LPDDR paměti ani nepodporují sloty. Vše je podřízeno výkonu a spotřebě. Koneckonců Apple chce nabízet jen to nejlepší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. výmena puzdier čipu na doske, je mimo fabriky vždy lotéria (aj keď máš slušnú "rework station-u"), hlavne PCB je náchylné na presnú teplotu ohrevu, inak sa zničí (odlepia sa ti spoje z dosky).

2. L2 cache u M1 ultra je 2×(12+4)= 32MB...L3 ani nemá na moje počudovanie.

3. tak tú konektivitu rátam ešte raz 6×40Gbps (TB 4) + 2×5Gbps(USB 3.1 gen1) + 10Gbps (LAN) + 9.6Gbps (wifi6) + 0.002Gbps (BT 5) + 2Gbps (UHSII čítačka) + 64Gbps (8GB/s rozhranie pre SSD disk) + a to som ako z marketingového oddelenia aj takmer jednosmerný prenos iGPU-Monitor... HDMI 2.1a (48Gbps) = 383.602Gbps = 47.95025 GB/s.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1: ale to tě nemusí zajímat. To bude zajímat toho kdo to bude dělat, navíc, můžeš to klidně rozflákat nebo ti to může chcípnout a Apple ti to vymění za pár set dolarů v rámci AppleCare+, Třeba výměna displeje při náhodném rozbití u jakéhokoli iphonu vyjde přímo u apple na 29 dolarů, lze uplatnit 2x do roka... Jiné poškození je za 99. Výměna baterie 29
Jinak viz výše kde jsem dal dvě videa s výměnou disku v Macu

2. Zapoměl si na 192kB instruction a 128kb data cache "L1", U e jader je to 128kb a 64kb a L2 4MB. L2 jpro P cores je 24MB... Mluvíme o Maxu.

Max má ale zároveň 48MB System Level Cache (SLC), ta funguje jako L3 ale s rozdílem že není k dispozici jen pro CPU ale i pro GPU a akcelerátory.

Tzn u Ultra tu máme tu celkem:

1MB L1 cache
56MB L2 cache
96MB "L3" - SLC cache

Nicméně to jsou naprosto irelevantní údaje které uživatele vůbec nemusí zajímat, stejně jako ho nezajímají třeba taktovací frekvence a milion dalších věcí. Proto apple nezatěžuje uživatele informacemi které mu stejně nic neřeknou

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych se spis ptal, jaky typ uloh s jakou propostnost to CPU vyuzije. Kdyz 16C/32T nejsou u vetsiny uloh limiitovane ani 2kanalovym zapojenim DDR4 pameti..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

OP si moze s M1 ultra pohonit v benchmarku winrar a winzip.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je si třeba uvědomit, že těch 800GB/s paměťové průchodnosti je sdíleno CPU i GPU operacemi. GPU je většinou hladovější než CPU, které z toho ani nemusí výrazně profitovat. V případě osazení ThrPro RTX3090 je pro CPU k dispozici až 200GB/s a až 1000GB/s pro GPU. CPU disponuje velkou L3 cache, takže se v řadě opakovaných přístupů nemusí na RAM obracet.

Na straně Apple samozřejmě zůstává výhoda unifikované paměti, při střídání CPU a GPU výpočtů nad jedním datasetem se nemusí tento nikam přesouvat (na rozdíl od nutného PCIe přenosu u PC architektury). Na druhou stranu pokud se bude v paměti intenzivně pracovat s daty přesahujícími 128GB, swapovaní na SSD to na straně Apple to nezachrání.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel dostává na zadnici a přitom je středa (není pondělí). Co se děje?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

BAU (Business as usual). A ak nahodu nepouzivate iba dychavicne Atomy, je cas na dalsiu zaplaticku https://www.vusec.net/projects/bhi-spectre-bhb/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uz len nech je PRO 5965WX pod $1600 a je to jasny vytaz teoretickeho testu pomer cena/vykon :)
A beriem ho hned do tandemu k svojmu Duronu 900.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.