Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD zahrnula AFMF 2 do standardních ovladačů, přinášejí i kvalitnější video

AMD Software: Adrenalin Edition Driver 24.9.1 přináší několik novinek. Nejzajímavější je patrně zahrnutí AFMF (AMD Fluid Motion Frames) 2 do standardní řady ovladačů…

AFMF 2 bylo doposud dostupné v rámci tzv. preview driveru, samostatného ovladače mimo standardní řadu certifikovaných verzí. Večer vydané ovladače 24.9.1 již AFMF 2 obsahují jako standardní součást. Technologii lze využívat i v rámci HYPR-RX, tedy optimalizace na jedno kliknutí, která krom AFMF zahrnuje i Radeon Anti-Lag, Radeon Boost, Radeon Super Resolution a FidelityFX Super Resolution.

Samotné AFMF 2 oproti původnímu AFMF obsahuje optimalizace pro nižší latence, takže umožňuje fungovat i s nižší vstupní snímkovou frekvencí, což rozšiřuje použitelnost zejména v segmentu integrovaných grafik. Jak to funguje v praxi v rámci HYPR-RX, ukazuje graf níže:

HYPR-RX s FSR 2 a AFMF 2 v Baldur's Gate 3 a F1 24 (AMD)

V průměru měřených hodnot dochází k 2,5násobnému navýšení snímkové frekvence, u APU je možné dosáhnout zhruba dvojnásobku.

Ovladače 24.9.1 podporují AFMF 2 pod API DirectX 11, DirectX 12, OpenGL a Vulkan. Podporována je i kombinace s Radeon Chill pro úsporu energie a nízké latence. AFMF 2 je podporováno na RDNA 2 a RDNA 3, tzn.: Radeon RX 6000, RX 7000 a integrované 700M a 800M. AMD zmiňuje, že RDNA (1) není „zatím“ podporovaná, což lze chápat tak, že pro jejich doplnění šance existuje.

Ovladače dále přinášejí tzv. geometrický downscaling, což znamená vyšší kvalitu videa, jehož rozlišení je vyšší než rozlišení, ve kterém je přehráváno (tzn. rozlišení obrazovky nebo okna je menší než nativní rozlišení videa). Zatímco u klasického algoritmu pro zmenšení se u jemných pravidelných kreseb mohlo projevova moire, s ovladači 24.9.1 na grafikách RDNA 3 a RDNA 3.5 je obraz hladký bez artefaktů.

Diskuse ke článku AMD zahrnula AFMF 2 do standardních ovladačů, přinášejí i kvalitnější video

Žádné komentáře.