Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Procesory AMD Zen pro socket FM3 vzniknou na 14nm procesu

Ahoj, vy z vas kteri to detailne sledujete, je uz znamo zda ZEN architektura bude opet ve forme vicejadernych modulu? Diky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Všechny současné architektury AMD i Intelu jsou modulární a není důvod očekávatt, že se Zen v tomto ohledu bude lišit. Předpokládám, že byl dotaz spíš myšlen tak, zda bude Zen koncipovaný jako CMT architektura (Bulldozer, Piledriver etc.): Ne, nebude.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tohle pořád není tak úplně jisté, dokud AMD nevydá nějaké podrobnější info o architektuře, tak o tom lze pouze spekulovat. Já bych se skoro vsadil, že modul jako takovy zůstane, jen bude jinak koncipovaný...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Držím palce aby se jim povedl 4 jádrový procesor schopný konkurence s i5.
Intel potřebuje konkurenci, a AMD je jediné želízko v ohni.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

No neviem ako to bude so 4 jadrom, ale špičkový 8jadrový procak s dúfam 100% plnohodnotnými jadrami - a nie žiaden zlepenec modulov či vlákien - bude verím vďaka 14nm a kľudne +/- 4,0GHz frekvencii prekovnávať/minimálne dorovnávať i7 4790K resp. jeho 14nm nástupcu ktorí bude mať Intel v 2016tom a možno aj nebezpečne "lizať" výkonnostné hladiny 6C/12T i7 2011... ...a poprvade, žeby 4jadro AMD "Zen" mohlo konkurovať 4jadru Intel neverím, to by potom 8jadrový model bol pokojne výkonom niekde medzi 6C/12T i7 5820K a 8C/12T i7 5960X, možno až nebezpečne blízko tomu 5960X a to sa mi už nechce veriť žeby bolo nové CPU od AMD schopné takého veľkého skoku oproti FX8350 resp. topmodelu 9590...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je otazka jestli budev roce 2016 pocet jader v procesoru relevantnim faktorem. Zcela jiste bude nizsi nez dnes. CPU se velmi casto prezentuje jako uzke hrdlo v behu aplikaci ale faktem je, ze u vetsiny pripadu je skutecnym uzkym hrdlem prave software, ktery ani po deseti letech existence vicejadrovych CPU na trhu jich neumi efektivne vyuzit. To ma spousty duvodu, nicmene jedna se o velky handicap PC jako platformy a rozhodne tim trpi kazdy vicejadrovy procesor (cim vic jader tim vetsi problem).
Konkuruje se predevsim cenou, krome jinych parametru. Srovnavat pocet jader, fregvency atd. je nesmysl; navic u tak rozdilnych architektur jako je SMT a CMT.
Extremni edici od intelu bych moc neresil a necekal bych, ze AMD s timhle segmentem bude vubec chtit souperit. Coz ale pro kazdeho, kdo neni ochoten za CPU (casto podavajici stejny vykon jako i vic jak 5* levnejsi CPU) utratit castku prevysujici 15-20 tisic Kc asi neni uplne podstatne.
Naopak se zda, ze do budoucna bude role CPU jako hlavniho vypocetniho procesoru oslabovat ve spouste aplikacich a tim i tlak na jeho vykon. Samozrejme, ze chovani lidi se meni o poznani pozvolneji nez architektury, ale stim se tak nejak musi pocitat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mi linuxari v tom nevidime problem ;-)) ... proto taky moje 8jadro nepodava tak spatny vykon oproti sice silnejsmi, zato mene jadrovem i5 dokonce i i7 ... ktere je na jadro lepsi ... a to mam takovy stred, sice novy, ale ne nejvykonnejsi ... zato me stal snad 3.000 nebo 4 ?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Vi" linuxari jste byli vzdy extravagantni.

Ne, ve vicejadrovych aplikacich pochopitelne je lepsi volit AMD (cena/vykon), ale když půjdu do extrému spotřeba/výkon, tak i7 je i tak v 90% výkonnějš, spotřeba v max vytížení je 88W, AMD má o 40W(amd má nenažraný chipsety...) větší spotřebu. když pc poběží v plném vytížení 8h denně, tak máš o cca 700kč vyšší účet za elektřinu s AMD, tam furt se vyplatí AMD. Když ti ale poběží to pc 24h denně, tak je jasná volba intel :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

'"Vi" linuxari jste byli vzdy extravagantni.'

Pozor, v dnešní době jsou to téměř výhradně už jen '"Vim" linuxáři'. ;-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se jim to nepodari s Jimem Kellerem, tak uz nevim opravdu koho by melo AMD vyvojem CPU poverit. Ono by to tedy bylo poprve co by tenhle clovek pracoval na neuspesnem procesoru! Cimz nerikam, ze predchozi bulldozer byl spatny (neuspesny byl), spis na nej nebyl pripraven software. Zen by mel byt skutecne znatelne vykonejsi v IPC na jedno vlakno paradoxne v dobe kdy uz bude ale software pripraven pro efektivni multithreading mnohem lepe. To neni nic proti nicemu, ale je to hezky paradox.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ja len dufam, ze cca koncom roka bude nejaky "leak" vykonu toho prototypu :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Držím im palce!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

držme palce, smutné je že bychom takový procesor potřebovali nejlépe dnes a ne až 2016. Na trhu už jsou dostupné první ultrabooky s Broadwelly, očekávám že Zen bude podobně efektivní (jinak by ani neměl smysl), ale v roce 2016 :-(...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

asi nebude tak efektivny, Broadwell je ktora? 4ta ci 5ta rada? Zen bude novy "Bulldozer", nova architektura, bude ho potrebne este dlho ladit

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pozitivne je treba hodnotit ze je konecne presla oznaceni podle stavenich stroju, kterym AMD procesory odpovidaji jak rychlosti (mala) tak spotrebou (velka).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Konkurence je treba a je videt ze Intel zadnou nema. Vzdyt se na poli proceosru nic opravdu poradneho od uvedeni prvniho fx neudalo. AMD neprekonalo na jednom vlaknu IPC na uroven phenomu 2, intel dela jen drobne evolucni zmeny s kazdou generaci a kdyby u toho nebylo vzdy spousta marketingovych zvastu, tak by si vetsina lidi nejake zmeny prakticky ani nevsimla.

Smutne je jen to, ze ikdyby se AMD povedlo na poli CPU prorazit, tak Intel uz muze mit zase neco lepsiho (nejaky skovany a neuvedeny trik prave pro tyto pripady) nebo proste jen zlevni, protoze tam rezervu ma jak svina a AMD bude opet v zadnim otvoru.

Ja mam pocit ze se o teto architekture mluvi v podobe spasy jak tomu bylo stejne pred uvedenim fx. Take to melo byt neco pokrokoveho co konecne dozene intel. Uz se radeji na to ani netesim abych nebyl zklamany.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

+1.
taky se nehodlám na nic těšit, člověk aspoň nebude zklamaný a kdyby náhodou přece jen to za něco stálo, tak aspoň bude mile překvapen ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nojo, ale účinnost roste :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Smutne je spise to, ze kdyby AMD melo nahodou lepsi procesor, tak jako to bylo v pripade Athlon 64 od podobneho tymu (s Jimem Kellerem v cele) tak intel znovu nemusi resit nic vic nez nekale obchodni praktiky, za ktere bude opet maximalne dalsich deset let popotahovan u soudu a bude dostavat maximalni pokuty, ktere opet budou zlomkem jeho vynosu. AMD tak znovu nevydela dostatek na nove architektury, zakaznici, opet budou lamentovat jak je AMD neschopne a prumysl se bude nadale monopolizovat. A pro me duvod proc ze zasady od podobnych firem nic nenakupuju ( ikdyz brzo budu muset asi zacit).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Neuspech AMD nelze svadet na Intel.

Staci se podivat, do jakych nesmyslu AMD svoje financni prostredky investovalo - Intel vymyslel ruzne prototypy a slepe ulicky a AMD to muselo mit samozrejmne taky, protoze to mel Intel. Je pak jasne ze maji omezene prostredky na vyvoj kdyz je utrati za neco co negeneruje zisky.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Všechny firmy investují do projektů, které nemusejí najít uplatnění. Žádná totiž není jasnozřivá a nemá jistotu, jak bude trh vypadat za 5 let a více, aby mohla od začátku navrhovat pouze produkty, které budou nakonec přání zákazníků 100% vyhovovat. Právě to, že AMD touto cestou nešla, jí dostalo do současné pozice, kdy nemá trhu co nabídnout.

Sanders nepřipustil, aby firma navrhovala nic jiného než samostatné procesory a samostatná procesorová jádra; nebyl schopný (nebo možná nechtěl) uvěřit tomu, že se situace na trhu mění a klasický koncept desktopového socketového procesoru, který neobsahuje víc než procesorová jádra, se stane minoritní záležitostí. Zcela prošvihnul mobilní segment a nástup notebooků, kde si Intel udělal jméno s Centrinem.

Dorazil to Ruiz, který hleděl jen na krátkodobý ekonomický efekt a naivně si myslel, že jak to v IT fungovalo před pěti lety, tak to bude fungovat i za pět let. Za jeho úřadování nezačal vývoj jediného nového produktu, jediné nové architektury, pouze zabíjel rozdělané projekty, leštil polomrtvou K8 a zřejmě čekal, že z jednou úspěšné architektury bude AMD žít následujících deset let.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

K8 leštili protože nic lepšího prostě neměli, všechny rozdělané produkty byly buď moc riskantní nebo podávaly nepřesvědčivé výkony v simulacích a interních testech. Nakonec rozhodnutí vydat K10 bylo jediné možné rozumné co mohli v té době udělat. Bohužel si to ale poměrně dobře posrali původní Agenou/Barcelonou podpořenou ještě TLB bugem.......Už původní K8 byl mnohem ambicióznější projekt než to co ve finále vylezlo jako "K8".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Od Athlonu 64 sa toho veľa zmenilo, internet veľa zmenil, ľudia niesú blbí, fora, recenzie, kritiky... viď súčastnú melu okolo GTX970. Ak by malo AMD v 2016tom skutočne lepší produkt, tak minimálne v desktope by som sa oňho nebál lebo ľudia by si ho na základe informácii vyberali ako lepšie CPU. Viď nie tak dávna coinová mánia a to že vzhľadom na bezkonkurenčnosť AMD grafík k tomuto účelu (v začiatkoch samozrejme) boli tie grafiky absolútne vypredané a žiadané - a v tej chvíli nemala nVidia žiaden nárok nech by robila čokoľvek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Příběh ze života. Naše firma prodávala PC jak s AMD tak s Intelem, pak se stalo, že jeden s AMD procesoru shořel a to plamenem a to prestože měl nasazený chladič. Už nevím co to bylo za procesor, ale cena přes 5000Kč. Postoj AMD je to vaše chyba reklamaci neuznáváme a to jsme došli tak daleko, že jsem osobně řval na někoho v Drážďanech a kolega telefonicky na někoho v USA. Výsledek nic. My jsme přišli o 5000Kc a vyřadili AMD z nabídky , prohloubili spolupráci s Intelem a přímo do Intelu dostávali za každý prodaný procesor nějaké drobné, reklamace minimální a i když jsme jednou řešil reklamaci CPU na kterém jsme my, naší chybou, poničili nohy nebyl problém. Nedávno jsem to počítal i když odhadem, my přišli o 5000Kč AMD na tržbách o řádově šestimístnou částku v Kč.
Ale mate pravdu za problémy AMD může Intel :-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

musim rict ze intel je opravdu vstricnejsi - kamarad si sam omylem pri stavbe pc zlomil nozicky na P4 (socket 478) proste to tam dal blbe - je to trotl no. Nicmene bylo to cpu za 6000kc a na nove fakt nemel. Nevedel co s tim ma delat a tak proste zkusil reklamaci. V obchode mu rekli ze je to znicene jeho vinou, ale ze to poslat zkusi - cekal 3 mesice, ale nekdo v intelu se slitoval a nove cpu dostal. Nemohl jsem tomu tenkrat uverit. U AMD jsem neco takoveho nezkousel, ale ze srandy bych to na necem zkusit mohl. :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

jo, to jsou ty drobnosti které dělají reputaci. Intel to prakticky nic nestojí a šťastní zákazníci koupí rádi i příště.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zato AMD vydalo veeeeelmi obsiahlu prirucku aj s obrazkami CO VSETKO NEJDE REKLAMOVAT! ;o)

Bolo to aspon v dobach, ked ich CPU boli lepsie ako intel, tak si to snad mohli dovolit... no pristup medzitym asi nezmenili co tu citam :(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj.. vsichni pamatujeme jak intel drzel Netburst ikdyz uz byly K8..a drzel ji po te, co AMD uvedlo skutecne dvoujadrovy x86 procik, zatimco odpoved intelu byl zhavy slepenec na netburstu... proste zdimali to jak to slo a az pak nasadili "core" architekturu...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

ale treba na slepence v podobe core 2 vzpominam dobre. Q6600 nebyl spatny kousek.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

slepenec neslepenec, hlavně když to má výkon. Dodnes mám zmíněný kousek ve druhém pc a pořád je velice dobře použitelný. Je to jeden z nadčasových procesorů co se povedou jednou za deset let....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ach moje Q6600 a Q9550, poslane z USA za pulku toho co tady. 9950 dodnes slouzi v asus P5B Dlx. v pracovni stanici na Corel....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

přispěju taky s troškou do mlýna:

teď k tomu Sweclockers přidali další rumours :)

Carrizo APU s excavator jádry a s DDR4 řadičem do desktopu s (realističtějším) TDP 90W v roce 2016 těsně před ZENem. (samozřejmně do nové patice) vyráběné stále 28nm (?) výrobním procesem.

https://translate.google.fr/translate?sl=de&tl=en&js=y&prev=_t&hl=fr&ie=...

a k tomu jako bonus tohle: http://semiaccurate.com/forums/showthread.php?t=8458

aspoň je zábava a je o čem spekulovat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze aky bude socket na nove desktopove procesory, bez gpu kravin.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

asi FM3 :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přítomnost integrovaného GPU nesouvisí se socketem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AM3 = cpu bez gpu kravin
FM2 = apu kraviny

budu to zlucovat do jedneho alebo to bude rozdelene ?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

https://translate.google.cz/translate?sl=auto&tl=en&js=y&prev=_t&hl=cs&i...

za předpokladu že Sweclockers mají správně informace (roadmapu) a nesplantali několik věcí dohromady..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Celkom ma bavi to citanie kodovych mien.V cipovom businesse je to asi nejaka uchylka a AMD sa zvlast v tom vyziva. Kodovych oznaceni za hrst ale ziaden pouzitelny produkt. Hlavne ale ze to na PR papieroch znie dobre a tajomne. A odhadovat co bude za 2 roky na IT trhu, to je fakt varenie z vody.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

2015 nezajímavý.. nemá v půlce roku vyjít desktopový Skylake ?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

ach jaj, 2r cakat na PCIEx3, to je hrozne, bude to iste pecka, ale malo AMD urobit na PCIEx3 nejaky pilledriver, ludia by to kupili! nechapem ich

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Architektura AMD Puma (Beema / Mullins) také není konkurenceschopná? Nikde jsem neviděl žádné testy se srovnatelnou třídou od konkurence, ale podle specifikací to vypadalo nadějně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.