Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Petice za zrcadlovky Canon pro levoruké: zbytečnost, nebo dobrý nápad?

Američanka Sylvia Cacciatore žádá v petici firmu Canon, aby začala vyrábět zrcadlovky i pro levoruké. Téma staré jako moderní fotografie sama se tak opět vynořuje.

Sylvia má dobrý důvod. Kvůli traumatu brachiálního plexu při narození má nedostatečně vyvinutou a zcela nepohyblivou pravou ruku. Z toho důvodu má potíže s ovládáním zrcadlovky, které výrobci již dlouhá desetiletí konstruují v podstatě výhradně pro pravoruké uživatele, resp. lidi preferující pravou ruku. Nemá smysl podrobně vyjmenovávat, jaké obtíže s obsluhou Sylvia má, to chápe každý, kdo se kdy sžil s nějakou D-SLR a je to popsáno v petici. V tuto chvíli je Sylvia jen nadšená amatérka, ale ráda by se věnovala fotografii profesionálně, což se mimo jiné pojí s upgradem z modelu EOS 600D na full-frame 5D Mark III.

Když Canon kontaktovala, bylo jí řečeno, že modely pro levoruké nedělají a doporučili jí podívat se v rámci řady PowerShot. No, přiznejme, že být někdo, kdo sahá po full-framu a dostat od výrobce doporučení na kompakt, je trochu nešťastné, ale řekněme že to mohla být prostě jen srážka s produkťákem, který tohoto dne „holt nebyl mentálně při síle“. Ale Sylviin problém to neřeší. Proto vznikla petice / otevřený dopis.

Trochu přehnaná jsou ale dle mého slova v petici, podle kterých se Sylvia cítila diskriminována a ztratila naději, že Canonu záleží na jeho zákaznících. Sylvia dále píše, že věří, že si [oni - levorucí] také zaslouží užívat si fotografii tak snadno a pohodlně jako jiní fotografové. A že by společnosti měly naslouchat svým zákazníkům a jejich odlišné možnosti zohledňovat v návrhu produktů. A že by to vždy nemělo být jen o zisku, jelikož si uvědomuje, že navrhnout nový přístroj by Canon stálo peníze.

No, musím Sylvii nechat, že částečně má pravdu, ale částečně s ní též ostře nesouhlasím. Je škoda, že pro lidi určitým způsobem hendikepované je na trhu jen omezené množství produktů, či vůbec žádné. A teď nemyslím jen tu její pravou ruku. Stejně tak jako Sylvia nemá šanci efektivně používat běžnou digitální zrcadlovku, si jiný člověk po amputaci nohy těžko zahraje basketbal tak snadno jako zdravý jedinec. Někdy je prostě nutné se vyrovnat se svým omezením a přijmout jím dané mantinely a sám se naučit ovládat přístroje jiným způsobem, byť výrazně méně pohodlným.

Ono totiž jen „zrcadlově převrátit“ vnitřnosti nějaké zrcadlovky dost dobře nejde. Musel by přijít nový návrh PCB, vše znovu prohnat vývojem i výrobou a jelikož trh pro takový přístroj by byl co do objemu prodaných kusů velmi omezený, byla by zrcadlovka daleko dražší. Vezměme Sylviin konkrétní příklad: Canon EOS 5D Mark III stojí nějakých 70 tisíc Kč. Teď střelím od boku, ale řekněme že redesign této platformy pro levoruké, vytvoření výrobních linek a omezená výroba levoruké verze by prodražila tento přístroj na 100 tisíc Kč. Věřím, že mnozí leváci by neváhali, ale většina by nebyla ochotna zaplatit o 30 tisíc víc a volila by standardní verzi - stejně jako drží vidličku v levé ruce či počítačovou myš v pravé - není to jejich mozku nejpříjemnější řešení, ale naučili se s ním žít. Mezi potenciálními zákazníky tak zůstanou převážně jen ti, kteří opravdu nemohou dobře obsluhovat standardní verzi.

A v tu chvíli na tom Canon nejspíš hodně prodělá. Na trhu, kde je velká konkurence, si žádný výrobce nemůže dovolit větší než určité množství samaritánství. Trochu mi v tomto kontextu vrtá hlavou, proč Sylvia oslovila jen Canon, nikoli aspoň ještě Nikon (jediný další výrobce full-frame D-SLR). Na ovládání Canonu rozhodně nemůže být tak přivyklá, aby nedokázala přejít na jinou značku - a objektivy stejně měnit bude, když má nyní APS-C.

K té ceně dodám ještě příklad z roku 2012: když Canon uvedl běžnou D-SLR EOS 60D, začínal na ceně 1099 dolarů v srpnu 2010. V dubnu 2012 (kdy už 60D byla výrazně levnější) uvedl 60Da, pro astrofotgrafii změněný model (lišil se v podstatě jen jinými IR filtry) - a ten stál 1499 dolarů. Více než polovina ceny navíc přišla jen s jiným fw a jiným IR filtrem, prostě proto, že to je specialitka a navíc se ji vyrobí jen omezené množství. Je to dle mého dobrá ukázka toho, proč Canon nevydává levorukou verzi nějaké své D-SLR, zejména v oboru, kde nové modely přichází nejpozději po dvou letech.

Řešení přitom existují. Jsou metody, kterak ovládání D-SLR přehodit na levou stranu. Ať už různé speciální výrobky, nebo - což bych zvolil já geek - koupení gripu a jeho překopání do podoby „levého gripu“, připojeného do D-SLR natrvalo. Ostatně existuje jeden dobrý důkaz toho, že i přes nepřízeň osudu to jde, že fotografie není o tom, jak dobře a pohodlně se člověku obsluhuje technika, ale jak to má srovnané v hlavě a srdci.

Sylvii přeji hodně štěstí, ale velmi bych se divil, kdyby Canon na její výzvu reagoval konstrukcí levoruké zrcadlovky.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Petice za zrcadlovky Canon pro levoruké: zbytečnost, nebo dobrý nápad?

Čtvrtek, 29 Leden 2015 - 12:20 | xvasek | Myslím, že Hasselblad má s výrobou gripů v...
Středa, 28 Leden 2015 - 19:27 | Fotobob | Je to v tom, že většina leváků může používat...
Středa, 28 Leden 2015 - 19:12 | Fotobob | Mnooo, leváků je sice dost, ale kolik z nich chce...
Středa, 28 Leden 2015 - 15:11 | Magy357 | nie u kazdeho to ide tak jednoducho, ako u vas....
Středa, 28 Leden 2015 - 15:05 | tmp | a nebude jednoduchsie prehodit kabliky v mozgu...
Středa, 28 Leden 2015 - 14:39 | doomcz | on je ten článek primárně o ženské, která má...
Středa, 28 Leden 2015 - 14:37 | Magy357 | asi tak, ona ma problem inde, ale jej snaha ma...
Středa, 28 Leden 2015 - 14:15 | aa bb | No neviem, tak trochu to vyznieva z toho clanku...
Středa, 28 Leden 2015 - 11:36 | Fotobob | Problém bude, že má pravou ruku zřejmě zcela...
Středa, 28 Leden 2015 - 11:19 | Pety | Sony se teď dala na výrobu fullframe bezzrcátek....

Zobrazit diskusi