Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Americký Nikon ukončí podporu nezávislých servisů

dost zvlávláštní počin. už nějakou dobu autorizované servisy přístroje více méně neopravují, ale vyměňují celé bloky, ve kterých se objevila chyba ... za astronomickou částku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní? proč? vždyť to jen podle toho co píšete dává smysl, aspoň těch oprav za ceny letů do vesmíru posbírají víc, nemyslíte? ;-) o kvalitu servisu ani rychlost nikdy žádné firmě nešlo, vždycky je to jen a jen o penězích....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli není právě problém v tom, že zkušený technik dokáže opravit podstatu problému (kondík, vylomený konektor atp), zatímco autorizovaný servis se stará o příjmy z oprav, protože mění celky.

Mimochodem jsem před lety nesl do servisu JVC S-VHS videorekordér a byl jsem tam svědkem dost zajímavé scény. Byly tam dvě mladé turistky (mimochodem černošky a to tak, že extrémně pohledné - možná motivační faktor) a přebírajícímu technikovi vložily do ruky nějaký zoomovací kompaktík s výsuvným objektivem. Asi si na to holky někde sedly či co, ale objektiv se vychýlen šprajcnul a kamera nefungovala. Technik pokýval hlavou a pravil, že je to blbý, ale dříve jak za 3 týdny to nebude - asi si dovedete představit, jak se tváří turista, když se právě definitivně ocitl bez foťáku. Technikovi se nicméně děvčat zželelo a nabídl, že může něco zkusit, ale že za výsledek neručí. Vzal kameru do dlaní, zabejčil, vypulil oči, ozvalo se křup a kamera jela... :-) Docela jsem koukal, holky koukaly péra z gauče a ještě víc kulily oči, když technik odmítl koruny i dolary a prohlásil, že takovýto zásah je grátis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většina takle zaseklých objektivů se dá opravit - ale raději tak, že se opatrně rozebere a složí. Což je ovšem piplačka na celé odpoledne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, o tom žádná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

//: Výbava a vše související totiž přijde bezmála na $200 tisíc, přičemž smlouva je postavená tak, že daný servis může Nikon kdykoli odstřihnout, což dělá z investice ve výši 4 milionů korun značně riskantní počin. //:

Túto vetu som dáko nepochopil čo ste tým mysleli?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chce mít servis status autorizovaného servisní centra, aby mohl dál opravovat, musí Nikonu zaplatit za výbavu a školení. Vyjde to na hodně peněz. Přičemž Nikon si ve smlouvě vymiňuje, že kdykoli může danému servisu zase status autorizovaného centra odebrat. Takže servis zaplatí Nikonu šílený prachy, aby pro něj mohl opravovat a Nikon ho o to "privilegium" kdykoli může zase obrat. Což je pro drobné servismany samozřejmě příliš velké riziko.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vsak je to idealni smlouva - zakaznim MUSI platit a prodavajici mu za to muze, ale neni povinen neco dat. Neco podobneho je v kazde smlouve operatoru nebo poskytovatelu internetu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skutečnost je, že Nikon dělá už tak třicet let zpátky skvělé a dost často i velmi výjimečné manuální objektivy (Ai-s). Jsou většinou dražší a hůř dostupné, než moderní automatické, plastové a elektronikou nacpané "spotřební" kusy z posledních let. Takový 13mm f/5.6 Ai-s klenot bych s veškerou úctou technikovi z české pobočky do rukou nedal. Výroba byla ukončená víc jak před dvaceti lety a autorizovaný servis nebude mít jediný použitelný díl ani know-how, snad krom vnitřní krytky, která je posledních 40 let stejná. Kvalifikace techniků současné gardy je samozřejmě postačující pro kalibraci moderních mikroskopů (s návodem v ruce) ale takový výjimečný objektiv za ca. $12k nemá v rukou technika bez zkušeností a mé důvěry místo.

Důchodoví veteráni z Meopty tu práci udělají bez zaváhání. Dokonce umí i převrstvit poškozené antireflexní vrstvy na přední čočce, jejichž defekt je pro širokoúhlý objektiv obvykle rozsudek smrti.

Shrnu-li to: jsou věci, které externí servisy budou spravovat dál a Nikon jim tu práci nesebere jednoduše proto, že je neumí nebo nechce zastoupit. Současné výměny komponent kus za kus jsou pochopitelně výhodné pro firmu, protože nemusí po celém světě držet armádu kvalifikovaných opravářů, to snad pochopí každý manažer. Zákazník to zaplatí, tak proč to neudělat? Logicky si taky každý musí přebrat jestli koupí plastový objektiv s čipy za osm a půl tisíce, nebo opticky stejný celokovový manuální za dvacet - o ničem jiném to není. Ty manuální se v případě problému pošlou do Sendai, do rukou těch, kdo je před léty spočítali a navrhli.

Opravy digitálních těl jsou jiný příběh. Kolik stála nová D2x? Kolem 120 tis. Kč? Špičkový fotoaparát - před deseti lety. Kdo z Vás s ní ještě fotí? Tam opravy stojí za úvahu snad jen v záruce, nebo v době, kdy je ještě udělá autorizovaný servis.

Tělo F5 stále není problém - v bazarech jsou levná a ze dvou uděláte jedno funkční, budete-li chtít. F6 je stále v prodeji i v servisní síti. Filmová těla téměř nestárnou ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono s tou výměnou jus za kus je to ošidné. Dám přklad - notebooky. Pokud se mění, nebo kupuje deska, stará se prakticky vždy musí vrátit - a pokud je to možné, jde na opravu. Opravené desky se následně znova používají na záruční opravy. Stejnou zkušenost mám i u běžných MB.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš. A jsou lidi, co dokážou odhadnout, kde v desce je chyba a rovnou ji i opravit (odpájet vadnou součástku, připájet jinou). Asi o tom to zhruba je. Samozřejmě jsou to výjimky, běžná praxe je "co nefunguje, to se vymění", ať už z důvodu neschopnosti přímé opravy, nebo z důvodu jednoduchosti a momentální rychlosti takového řešení. A pak jsou případy, kdy to běžně opravdu opravit nejde, např. pevný disk s vadnými sektory garážmistr neopraví, stejně tak je to u hodně kompaktních či hodně delikátních součástek, jako jsou procesory nebo třeba i paměťové moduly.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U 3 a vice vrstvych desek uz je to ale problem a velmi casto se to propali a skratuje.
Neco jineho je pajet tyhle mikro nahustene desky a neco jineho je vymenit velke kondiky, ktere jsou v casti, ktera je kvuli proudu zesilena a je to videt na 1 pohled, ze jsou vypoukle.
Makat s oscilatorem bez planku, je dost zdlouhava prace a jeste se vyplati v CR, kde tihle lide delaji za stravenky, ale ne v USA, kde jsou to drazi spickovy experti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj my sme radi že si sa nám pochválil že máš objektív za $12000. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty mu závidíš?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chtel rict, za 20.000 kc ;-)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.