Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Americký patentový systém se začíná hroutit (alespoň nám to tak připadá)

Hm, ruskou vedu v mezivalecnem obdobi hlavne zbrzdilo zastaveni prisuvu nemeckych valecnych zajatcu.

Je komicke, jak se zacatkem 50.let najednou roztrhl pytel zejmena s publikacemi o metalurgii, ktere byly "najednou" na spickove svetove urovni a dodnes lezi v mnoha archivech na nasich univerzitach...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co je to "superzadlužené USA"? USA má menší procento dluhu k HDP než třičtvrtiny Evropy. Navíc 75 procent Amerického dluhu dluží sami sobě, což se o Evropě zrovna říct nedá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ono meritko HDP je docela fail. HDP se zvysuje treba zbrojenim, valkami, katastrofou (tsunami, uragany) a dnesni ekonomika je postavena na dluhu, tj. cim vetsi inflace tim vetsi hospodarsky rust. Nejde to donekonecna a prave ted zazivame pocatek konce tohoto systemu ve vyspelych statech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To já bych se nebál. Přijde další velká válka a pak bude nutné zase stavět a zase rychle poroste HDP. My se tváříme, jak by se svět řítil do záhuby, ale takhle to už funguje tisíce let stále dokola. Růst - stagnace - krize - válka - růst ... a pořád dokola.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cyklické ekonomické jevy přineslo až opuštění zdravého rozumu, tedy vytvoření systému částečných rezerv. Finanční systém je to, proč se to dějě. Jinak je lidstvo poprvné v historii díky technologickému pokroku schopno téměř čehokoliv. Ale to půjde až zase do financí zavedou rozum.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cyklické jevy se objevují od začátku průmyslové revoluce, byli i v dobách, kdy byl dolar pevně svázán se zlatem. Přesto toto období přineslo historicky největší rozvoj všeho....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem tehdy ještě nebyl celý ten cirkus navázaný na ratingy, akciové trhy, spekulanty, hodnotu peněz a podobně. Jinak, pokud máte nějáký studijní materiál, sem s ním. O cyklech v 19ctém století způsobených finančním systémem jsem zatím neslyšel. Tehdejší problémy měly pokud vím jiné důvody.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co se akcií týče, hlavní problém je, že ze značné části ztratili svůj původní účel - což bylo velmi přínosné a dost to urychlilo průmyslovou revoluci. Efekt ratingů je dneska tak silný proto, že se na ně investoři příliš upínají - místo vlastního úsudku a vědomostí.
Spekulace problém sice jsou, ale je to zřejmě efekt volného trhu, a nevím moc způsob, jak to řešit jinak, při zachování efektivity, plánované systémy dopadají příšerně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak ta téměř zvrácená teorie že si v USA patentují i ten zmíněný prd v hospodě a svět jim bude do skonání věků pořád za něco platit mě už také napadla.Pokud je to ekonomický výhled a politika USA tak jim hrozí že mohou jednoho krásného dne narazit.Ekonomický význam USA se snižuje a už zdaleka není tak dominantní jako ještě před 20 -30 roky a ten trend bude dle ekonomů pokračovat.Ten ledovec který se poflakuje ve vodách Titaniku made In USA se jmenuje ignorování patentového práva.Že to není možné a že to nehrozí?Ujišťuji vás že k tomu může klidně dojít,paralela je ve zmenšeném měřítku třeba v České republice.Představte si že 10 % obyvatel si řekne že přestanou uznávat peníze a začnou si brát v obchodech co chtějí.Co tato situace pro stát znamená?Znamená že 1 000 000 lidí páchá trestný čin a stát nemá dost policistů je pochytat ani dost soudů je odsoudit a to nemluvím že nemá ani dost věznic a bachařů kteří je budou hlídat.Stát může ještě vyhlásit stanné právo ale to se dostane jen krůček k občanské válce.Kdo se nad tím zamyslí tak pochopí že ať stát udělá nebo neudělá co chce tak to bude pro něj zničující a to se bavíme o 10% lidí.Teď si to přeneste na státy a co by tak USA mohli udělat kdyby koordinovaně 25% států v čele s Čínou přestalo uznávat patenty.USA mohou vyhlásit embargo na tyto státy ale při dnešní propojené ekonomice by se to USA vrátilo jako bumerang a ekonomické ztráty by dosáhly astronomických rozměrů což by zřejmě neustál dolar a pak by nastal efekt valící se sněhové koule.Tak že z mého pohledu budou muset USA něco s patentovým právem udělat jinak si zadělávají do budoucna na problém.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pořád mají největší a nejvýkonnější armádu na světě, mohlo by je napadnout, že si svá práva vynutí, a pravděpodobně by se jim to i podařilo. Jen doufám, že k tomu nedojde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Válka je rovna embargu je smrtící pro všechny a nehledě nato že jako USA rozmlátí při té válce fabriky které patří firmám v USA?Že rozmlátí výrobu která z 50% zásobuje trh USA.Válka v tomto případě není řešení a proti Číně která disponuje obrovským jaderným potenciálem už vůbec ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Válka není vůbec smrtící pro všechny, se podívejte kolik válek se aktuálně na světě vede a kdo z toho má profit. V Číně je jakkákoliv fabrika napůl vlastněná Číňany, takže budou mít dvojí profit, povzbudí domácí průmysl (nové fabriky v USA) a poškodí konkurenta. Obrovský jaderný potenciál mělo i SSSR a naštěstí si všichni uvědomili, že jaderná válka vítěze nemá, soudruzi z Číny jsou také velmi inteligentní, není pochyb, že si to také uvědomují.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je potřeba rozlišovat. Ty války, co se vedou dnes, rozhodně nejsou vedeny s plnou možnou silou. Buď jsou to nějaké místní záležitosti nebo US proti slabé zemi. V případě útoku na někoho z jaderného klubu by se situace velmi rychle změnila, proto si ho nikdo nedovolí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak možná k tomu nebude potřeba ani válka:
http://zpravy.e15.cz/zahranicni/ekonomika/vyroba-v-cine-se-prestava-vypl...

A je to hodně znát. Poslední 3 roky na maloobchodním US trhu přibývá podíl domácího zboží, a docela tak i fungují kampaně na podporu domácího zboží. Letos odhadují, že tak 2/3 spotřebního zboží, co jsem v US kupoval, bylo domácí produkce - což není vůbec špatné. Oproti EU obrovský rozdíl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano tady musím naprosto souhlasit to je cesta která může z těch sra..k pomoci.Problém je že se to nedá použít na českou republiku a co více ono jí to může uškodit.Pokud to začne razit hodně států tak jsme v hajzlu protože co neprodáme ven to neprodáme doma.Česká republika se tak upnula na vývoz že naprosto kašle na domácí spotřebu.Přitom čím bude krize delší tím to může mít pro nás horší následky.Už dnes se začínají objevovat v zemích EU hesla kupujte domácí výrobky dáváte práci našim lidem.Pokud na to začnou tamní lidé slyšet tak potěš koště.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to celkově v EU moc fungovat nebude, v USA to funguje proto, že amíci jsou patrioti. Oni rádi koupí o 30% dražší výrobek jen proto, že je na něm něco typu: "Proudly made in USA", případně s poznámkou, že i součástky jsou z USA (a že to dost často uvádějí). To v Evropě prostě nefunguje a v ČR už vůbec ne. Oni kupodivu i docela berou to, že není úplně dobré za každou cenu šetřit (všimněte si třeba, kolik je zvykem dávat v US dýška).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

proč se dávají v USA dýška vysvětlil Tarantino v Gaunerech/Reservoir Dogs

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, z čeho čerpáš, ale je to právě naopak:

Větší veřejný dluh k hdp než USA má z EU jen Řecko, Itálie, Portugalsko a Irsko (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_debt) a ty tvoří dohromady necelých 17% hdp EU (http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_European_Union).

Se zahraničním dluhem je to mnohem komplikovanější. Některé evropské země mají formálně obrovské zahraniční zadlužení (například Lucembursko má 34 násobek svého hdp), což je ale často dané tím, že subjekty z jiných zemí mají v bankách těch zemí uložena svá aktiva. Nicméně i přesto má EU externí dluh 85 % svého hdp, zatímco USA mají 103% svého hdp (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

podle tech odkazu co jsi napostoval je ale ve vetsi mire nez USA zadluzeno vice statu EU, jen namatkou jsi opomel Nemecko, UK, Svedsko, Francie a dal se me jiz nechtelo hledat, tedy tech 17% je krapet spatne cislo :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K vaší informaci je ale nutno dodat že dluh USA je hlavně ve vlastní měně a tak mají možnost devalvací dolaru dluh relativně zmenšit(ostatně už se to začíná dít v podobě tisknutí peněz) a snáze ho splatit.Na druhou stranu by to byl podraz na státy co dolar používají jako hlavní měnu a i na státy které mají v dolarech finanční rezervy, protože ti by vlastně nedobrovolně přispěli na splácení dluhu USA také.Nervozita na finančních trzích spočívá právě k právě se blížící další vlně tisknutí dolaru.Mocní světa se sice snaží význam tohoto snížit(FED nesmí zveřejnit kolik bylo peněz vytištěno a vrženo do oběhu) aby nenastala panika a lidé včetně firem se nesnažily se zbavovat dolaru což by ještě situaci urychlilo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

On to není ani tak podraz jako to, že se s tím počítá. Čína má bilióny dolarů na kontech, ale oni nepotřebují peníze. Oni potřebují pracovní místa pro svou miliardu lidí. Čínská ekonomika je extrémně zavislá na převážně americké spotřebě. To je přesně ten důvod proč Čína stále ochotně poskytuje velmi levně miliardy dolarů půjček bez vyhlídky na jejich splacení.

USA tiskne peníze, za který si američani kupují Čínské zboží a to udržuje Čínskou ekonomiku v chodu a Čína ochotně peníze USA půjčuje, aby američani mohli kupovat více čínského zboží.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

by ma zajimalo proc ti lide v te cine pak pracuji ked nepotrebuji penize :) , mozno sa nudia nebo chcu robit svet krajsim.
viac k veci, myslim ze ludia davno zabudli co je cielom civilizacie. mravce su v tomto ohlade vyspelejsie. samotny technicky ci ekonomicky alebo hocijaky rozvoj nieje dolezity, najdolezitejsie je aby ludia mali co jest kde zit, aby si pomahali a ulahcovali pracu a aby civilizacia prezila co najdlhsie. len drviva vacsina na take nieco nemysli, ti co pestuju a vyrabaju zakladne suroviny, produkty nemaju pomaly sami na obzivu zatial co ti co sedia cely zivot na zadku a tvaria sa dolezito sa valaju v prebytku a este to okato ukazuju tym co na nich pracuju a pod. pekny svet to tu mame: trhovy system, demokracia, greater good :D. Len k tomu trhovemu systemu alebo kapitalizmu si myslim ze to nieje system ktory bol predurceny k dlhodobemu fungovaniu, jeho logicke zaklady su nezlucitelne s jeho neurdzatelnostou.
And so on...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kapitalizmus není schopen zajistit práci a tedy slušnou obživu všem.Nutno ale přiznat že tuto ambici ani nikdy neměl tak to těžko můžeme po něm vyžadovat.Další pravda ale je že to ani moc kolem sebe pro jistotu netrousí.Kapitalizmus je svět dravců kde silní požírají slabší.Z dravce jehně neuděláte ani když ho navlečete do jehněčí kůže a zavážete mu hubu.Problém kapitalizmu je že má předem vypočtený konec pokud do něj nevstoupí politik a neohne jej jak se říká přes koleno.Princip kapitalizmu je přirovnáván k dětské hře kdy je v kruhu postaveno 9 židlí kolem nich chodí 10 dětí a zpívají tu známou odrhovačku chodí pešek okolo.Na smluvené znamení se všichni vrhnou k židlím a ten co nemá kam si sednou vypadává ze hry.v dalším kole se zase odebere jedna židle a tak stále dokola až zbude jen jeden vítěz.Jak myslíte že vznikly obrovské korporace s obratem jako má česká republika,které skupuji nebo válcují byť jen potencionální konkurenci a stávají se problémem i pro státy protože mají moc natolik ovlivnit ekonomiku v státech v kterých působí nebo z těchto států odejdou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Práci a slušnou obživu všem není schopen zajistit nikdo a nic nikdy. Ani to není žádnoucí, právě ona nouze pohání lidstvo vpřed. Korporace vznikají povětšinou tam kde je odvětví regulováno (energetika, bankovnictví, telekomunikace) o takové korporaci na instalatérstvý nebo výrobu dalekohledů nikdo nikdy neslyšel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvažujete špatným směrem.Firma která dosáhne velikosti jako Samsung,Intel,MS,a další se stávají firmou strategického významu na kterou se již zjevně neaplikují zákony většiny zemí.Jak to že antimonopolní úřady nerozdělí Intel,MS a třeba i ten zmíněný Samsung když zcela evidentně splňují kriteria monopolu?Další případ máte u výrobců HDD,skupovali postupně jeden druhého a nikdo jim do toho nekecal a když se později o to antimonopolní úřady pokusily a toto zatrhnout tak co bylo oznámeno?Pokud nepovolíte nás prodat tak ty výrobní závody zavřeme(protože nás konkurence udusila) a výsledek bude stejný.Tady vidíte že systém silnější sežere slabšího se nedá ani regulovat.Je to jak v tom filmu Highlander(nakonec zůstane jen jeden),síla poraženého ve větším % přejde na vítěze a ten z to ho vyjde ještě větší a silnější.Kolik bylo před 30 roky výrobců televizí,rádií,automobilek,atd a kolik jich je dnes?Jistě chápete že přirovnávat instalatéra k tomuto světu byznysu je jaksi mimo mísu.Není mi 20 a už něco pamatuji a je mi jasné že se ten ekonomický vlak řítí do záhuby a nikdo s tím nic neudělá(žije si to již vlastním životem) a tak už mohu si jen sednout do první řady s Kolou a popkornem a ten katastrofický film sledovat i když já se ještě konce nedožiji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to tak nedramatizoval, jen v Evropě byl v minulém století krach v podstatě 3x, a na světě není moc států, které by si krachem neprošli. Takže pár let to může být zlé, ale pak dalších 30,40 zase bude pohoda.
Že silnější sežere slabšího je zcela normální, funguje to tak v přírodě, a přenáší se to do lidské společnosti. A v důsledku je to efektivní - stačí srovnat životní úroveň obyvatelstva tak, kde to tak funguje s oblastmi, kde k tomu nedochází.
Ovšem ani tyto velké společnosti nemají vyhráno na vždy, protože zkostnatí, přestanou inovovat, a časem se najde někdo, kdo je předežene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tím si nejsem zdaleka jist.V celé historii lidstva takové obří konglomeráty nebyly.Tak že s tím nemá nikdo zkušenost.Nedělám si iluze o stavu světové ekonomiky a jejího predikovaného vývoje.Již někdy od 80 let minulého století nastupuje trend že opravit výrobek je dražší než vyrobit nový protože výroba se dá zautomatizovat zatím co oprava nikoli.Automatizace a její výrobní výkon rychle stoupá,dnešní automatizovaná fabrika má produkci jako 3 fabriky před 30 roky a při 20% potřebě lidské práce.Nůžky mezi rostoucí produkcí a potřebou zaměstnaných lidí se již dlouho rozevírají.V USA za vlády Regana se ekonomika s nadějí upnula ke službám které měly absorbovat propuštěné z výrobního procesu ale to jim vydrželo s bídou 15 roků.Služby jsou totiž také ty opravy atd. které jsou právě v útlumu ale hlavní důvod je v tom že i ty se zefektivňují a hlavně služby můžete poskytovat těm co na to mají.Jestli někdo najde recept jak z této spirály smrti ven tak to bude na Nobelovu cenu.Jak řekl profesor Zelený v ČT(nejsem politik abych musel lidem lhát a tak mohu říci že nevidíme to pověstné světlo na konci tunelu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je spíš problém ideový, mě je srdečně fuk jak velká firma je. Pokud nejsou její konkurenci kladeny překážky (typicky nějáké státní jako jsou účelové zákony, normy atp.) vždy se nějáká vynoří.
Velké firmy jsou logický důsledek kapitalismu, ne jeho vadou. Ekonomický vlak se vůbe neřídí do záhuby, naopak lidstvo produkuje největší kvantitu i kvalitu čehokoliv za celou jeho historii, problém je jaksi rozbitý finanční systém který tlačí na nutný koloběh peněz, spekulace, akciové turbulence a další problémy se kterými se dnes potýkáme. Do toho máme doslova dementní politické nápady typu ekoterorismus, certifikace na všechno, brutální daňové zatížení atp.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S tou kvantitou naprostý souhlas ale pokud jde o kvalitu tak to asi žijete na jiné planetě.Vůbec netušíte jak funguje trh.Jestli trh něco nepotřebuje tak je to aby vám výrobek vydržel dlouho.Proboha komu by prodávali kdyby vám automatická pračka vydržela 20 - 25 let.Ujišťuji vás že z technologického hlediska to není problém ale z obchodního je to problém zásadní.Dnes vám většina výrobků vydrží z bídou 4-5 roku a mnohé chcípnou pár měsíců po záruce.Vzpomínám když se mi v roce 1988 dostal do ruky videorekordér VHS od Panasonic tak jsem málem pod tou váhou padl.Víte poč?Ten přistroj měl celou mechaniku ze vstřikovaného hliníku což jí řadilo do regálu s označením prakticky nezničitelné.Za 10 roků byl trh zasviněn přístroji s mechanikou z plastu.Jaká byla životnost nemusím snad zdůrazňovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Smrt podporuje evoluci :).

Jinak on není takový problém koupit kvalitní výrobek - třeba mé dva poslední notebooky - jeden koupený v r. 2004 jede stále, a to jsem ho první 4 roky používal a nosil denně. Druhý teď kroutí 6 rok každodenního používání. Mám tu jeden ještě starší a stále funkční - rv. 2000........jen to není levné.
Pomáhám občas známému s údržbou strojů v kovovýrobě - většina strojů z 90. let, vše perfektně funkční a s životností min. dalších 20ti let. Dokonce některé stroje jedou tak dlouho, že se začal projevovat problém, který jsem znal pouze z literatury jako teorii - paměti eprom a flash začínají ztrácet data, ale to je řešitelné - stačí přečíst a znova zapsat. Má tam i relativně novou americkou mašinu - na kvalitě se nic netratilo, naopak.
Nevím, čím to je, ale mě výrobky, a ani ty spotřební, příliš neodchází. Ono hodně záleží, nakolik člověk šetří při jejich nákupu. Což nemusí být zase nutně zlé, alespoň jsou dostupnější, nicméně na životnosti se to podepíše. Srovnejte, kolik např. stála elektronika vzhledem k průměrnému platu před 20 lety, a kolik stojí dnes....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem strojař a vím z vlastní zkušenosti že při zvýšených nákladech na použité materiály ložiska atd cca. o 30% se zvýší životnost 2X - 2,5X. Proč to výrobci nedělají?No protože z toho těží zákazník a nikoli výrobce(zákazník zaplatí cca.o 45%vyšší cenu ale získá násobně delší životnost).Levnější výrobek rovná se ve výsledku dražší výrobek.Přál bych vám vidět stroj včetně Transmise uvedeno do provozu někdy kolem roku 1938 a představte si ono to pořád funguje.Toto bylo navrženo ještě v době kdy výrobci nebyly tak vyčůraní jako jsou dnes a kdy kvalita byla na prvním místě.Naši dědové uměly navrhovat a vyrábět kvalitu,my by jsme se měli před nimi všichni červenat až na zadku.Uznávám že přehánět životnost je také hloupé pokud výrobek beznadějně zastará morálně je jeho životnost nadále bezpředmětná.Jsou však obory,výrobky kde vývoj není tak překotný a tedy by životnost mohla být delší ale není.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

O 45%vyšší cenu Vám bohužel většina lidí nezaplatí, a v Čechách už vůbec, mám s tím vlastní zkušenosti, můžete mluvit jak do zdi, ale prostě ne.
Jinak já takových strojů znám spoustu, třeba jednu malou vodní elektrárnu, která pamatuje císařpána, naštěstí ji komunisti nestihli zničit. U těch výrobních strojů je jiný problém - i když plně funkční, jejich užití už není efektivní - příliš mnoho lidské práce.
A mám ještě lepší příklad - US se bude prodlužovat životnost jaderných bloků až na 80 let - technicky jsou ve velmi dobrém stavu. Jde prostě o to, co se navrhuje a jak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukám tak tady na tuhle krásnou diskuzi a s dovolením doufám, že administrátoři webu tenhle příspěvek nebudou brát jako skrytou propagaci konkurence či mé osoby, ale k tomuhle jsem napsal krásný blog, který si myslím, že to celé hezky vystihuje... http://lukasplachy.blog.idnes.cz/c/212155/Apokalypsa-ma-jmeno-civilizace...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kapitalismus tu je od doby, co vzniklo lidstvo a ještě nějakých pár stovek tisíc let tady bude. Je to jediný dlouhodobě fungující systém, protože je postavený na lidské přirozenosti. Cokoliv jiného nikdy nemůže fungovat, jakk už se mnohokrát ukázalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to přenesený princip evoluce, proto to funguje všude, a funguje to dobře. V každé zemi, kde mají volnou ruku, nakonec dochází k bohatnutí všech. Teď to můžeme vidět na Číně, kde za posledních 30 let vznikla 300 miliónová relativně bohatá střední třída.
Dnes se říká, že americký bezdomovec má 3x vyšší životní úroveň, než průměrný afričan.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je tam ale par problemov. V prirode nevidis, ze predator zabija z rozmaru, ale zato ludia sa doslova predbiehaju v tom kto nahromadi viac a vela krat ide o sumy ktore sa nedaju normalne minut ani za mnoho generacii. Takto sa vlastne cast penazi dostava mimo bezny obeh(sluzby ine produktivne odvetvia). Peniaze ktore sa mohli niekolko krat otocit v inich odvetviach lezia na uctoch velkych korporacii, alebo sa stavaju nastrojom financnych hier.
A k tomu africanovi. Mnohe tie kmene nepoznaju majetok. Myslis, ze sa citia nestastny? Majetok zenie ludi vpred, ale nemal by byt hlavnym cielom. Zarabam preto, aby som zabezpecil seba, pripadne rodinu, ale nie preto aby som mal viac ako sused.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

" V prirode nevidis, ze predator zabija z rozmaru" měl jsi někdy kočku ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kočka domácí není příroda, je to zvíře, vyšlechtěné a posléze i vychované lidmi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kosatka dravá ... je právě jedna z mála zvířat (jako například i ta kočka) které zabíjí pro potěšení ... přišlo se na to nedávno. Mimo to je to několikanásobně inteligentnější zvíře než kočka, takže bych si i troufal tvrdit, že moc dobře ví co a proč dělá. Nicméně lidský druh jako takový je zhouba nejen sebe, ale celé téhle planety tak jak ji známe dnes. Nemá cenu si něco nalhávat, lidský druh je ta největší pohroma co mohla tuhle planetu a život na ní potkat. To co dokázalo lidstvo zničit za posledních 200 let to se ještě žádnému druhu nepodařilo a po lidech už zřejmě ani nepodaří, protože tu nic nezbude ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kapitalismus tady rozhodně tak dlouho není, politicky tu je tak 200-300 let. Stejně tak ekonomicky - středověké cechy byly blíž socialistickému plánování než volné konkurenci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže těch 200-300 let je přesně obdobím největšího rozvoje, který kdy byl....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Číňané nepotřebují pracovní místa ale potřebují suroviny, takže za ty "bezcenné dolary" kupují suroviny (nejvíce v Africe). V Asii bydlí 3 miliardy lidí, v USA a EU 800 milionů, i kdyby nedodali na západ nic, tak přežijí a postupně i vydělají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejde jenom o výši dluhu, ale i taky o to komu dlužíš. USA a Japonsko mají obrovské dluhy, ale přitom obě tyto země mají velmi bezpečné finance, protože vlastně dluží hlavně sami sobě a ne cizím investorům. Evropa má problém v tom, že dluží hlavně zahraničním bankám a jsou silně závislí na na volných penězích na trhu a investorské náladě. USA ani Japonsko na venkovních faktorech zdaleka tolik neleží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze dlzia sukromnim firmam. Teoreticky ich mozu znarodnit, ale je na tom pekne vidiet ako peniaze prechadzaju zo statu do sukromnych bank. A banky pozicavaju a radi a cim rizokovejsia pozicacka tym lepsie, lebo je tam slusny zisk a ked to nevide, tak ich treba zachranovat, lebo ich pad by vedel ovplivnit fungovanie celych statov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud dluží ve vlastní měně, dá se to spálit inflací. Což s úspěchem praktikovali vlády třeba Itálie a Španělska několik desetiletí.....a vůbec to nebylo zase tak špatné (z hlediska životní úrovně obyvatelstva, což beru jako celkově nejlepší ukazatel).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak dál... už aby se zhroutil....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni už pár let vědí, že bude nutná úprava jak patentového, tak autorského práva. Nicméně úprava neznamená zrušení, to by bylo ještě horší, protože reálný vývoj něco stojí a tu investici je třeba chránit - asi nejlépe je to vidět ve farmacii.
Doba bez patentů už tu byla, a byla to doba neustálého zpomalování vývoje a stagnace ( hlavně 70. a 80. léta).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná by stačilo drastické omezení, jelikož dnes se vyvíjíme patentům navzdory, nikoliv díky jim. Vysoké náklady při vývoji jsou třeba ve farmacii způsobeny dost brutálním systémem testů kdy stačí pár maličkostí aby i nadějný lék po letech vývoje spláchli. Argumentuje se možnými vedlejšími účinky, no schválené léky a hlavně kombinace léků je mají samozřejmě taky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Niektore firmy uz prichadzaju na to, ze najlacnejsie tostovanie je humanitarna pomoc. Nasadis svojho lekara, ktory bude predpisovat urcite lieky. Je to stale ovela jednoduchsie ako zhanat dobrovolnikov vo vyspelich statoch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je sice hezké, ale klasické klinické testování to nenahradí. Navíc to je otázka až konečné aplikace účinné látky, ale její vývoj může být ještě řádově dražší a delší. Nicméně je to asi nejlepší možnost - nebo by jste raději chtěli léky levné, ale neotestované ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V diskuzi byla řeč o US zadlužení a o tom, že není tak hrozné. http://www.usdebtclock.org/
Skutečně tendo dluh není hrozný on je děsivě hrozný a již dávno začal podkopávat nejen USA , ale dolar jako takový.
Již váklad v Iraku byla defakto první válkou o udržení US$ jako světová měny a tyto snahy pokračuji.
Dovolím si malý příběh, dolar byl do roku 1971 pevně vázán na zlato a americké vláda se zavázala, že jakékoliv dolary smění za zlato v pevně daném kurzu (1971) 1unce zlata=35$ , pro představu o 40let dříve teno kurz byl 1unce=30$ a tento obrovský 5$ skok se přičítá nevětší katastrofě 20stolení a to II. světové válce.
V roce 1971 dolar přesta být vázán zlatem a USA začli dolary tisknout ve velkém, mohli si to dovolit, dohodli se se Sauama a vnutili $ jako světovou petroměnu a začalo platit dolar=ropa. Tohle fungovalo než těch dolaru začlo býti kapku moc a někoho , byl to v prvé řadě Irak jako člen OPEC,který začal razitmyšlenku nové burzy pro obchodování ropy a to né za dolary, ale za jiné měny. Toto by bylo pro USA katastrofou vedle ekteré byla II. S.V. sranda , proto využili první záminky a napadli Irak. A hádejte kdo zvedl prapor a myslenku névé burzy pro ropu ODPEC, ano IRAN :-)
Nechme ropu ropou a podívejme se na kurz dolaru vůči starémudobrému zlatu 1931 30$ za unci 1971 35$ za unci a 2011 1550$ za unci. Vidíte jakým tempem klesá hodnota dolaru :-))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud je něco spolehlivým zabijákem vývoje lidského druhu, pak jsou to právě dlouhotrvající patenty na všeobecné technologie, kam ty softwarové spadají."

Ja bych řekl žýe tím spolehlivým zabijákem je spíše "ekonomie" jelikož ekonomická praxe nemá s původním významem toho slovo společného zhola nic...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.