Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Anketa s odborníky

Není síť jako síť ;-)
Bezdomovci, vyskytující se v okolí IT firem i mnoha domácností, mohou být v poslední době silně zmateni. V popelnicích místo spokojeně vykouřených vajglů nacházejí dlouhé metry zánovních kabelů. Ony vyhozené kabely jsou kabely síťové a společné mají to, že fungují jen občas…

Kapitoly článků

2.  Anketa s odborníky

Jiří Krupka

ředitel společnosti Krup, společnost Krup se specializuje na velkoobchodní distribuci a výrobu kabelů, redukcí a příslušenství pod vlastní značkou PremiumCord.

  1. Jaké vy osobně máte zkušenosti se síťovými kabely

    Neznalí zákazníci nejprve hledají nejlevnější síťové kabely a někdy zakoupí tedy CCA nebo CCS, aniž by věděli, že uvnitř je vodič tenký jako vlas. Poučení a znalí zákazníci se drží osvědčené značky, která uvádí všechny důležité parametry.

  2. Jsou reklamace na síťové kabely častější než dřív?

    Ano, přichází k nám velké množství zákazníků, kteří mají negativní zkušenost. Proto naše firma KRUP nezměnila továrnu na síťové kabely za posledních 12 let, nezměnila technologii výroby a průřez kabelů a vyrábí všechny síťové kabely pouze ze 100% mědi.

  3. Pokud si u vás koupím 3m dlouhý TP kabel, od jakého výrobce tento kabel bude? Dáváte zákazníkům na výběr mezi různými značkami kabelů? A jak je to s kabeláží prodávanou na metry?

    Vyrábíme všechny patch kabely v jedné továrně přes 12let pod naší značkou PremiumCord. Máme pouze jednoho osvědčeného výrobce, který vyrábí pro mnoho dalších světových značek patch kabely. Máme pouze jednu značku patch kabelu a to PremiumCord.

  4. Máte nějaké konkrétní doporučení, jaké síťové kabely vybírat, abychom se pokud možno problémům vyhnuli? Je cena vždy určující?

    Doporučení je držet se již osvědčených značek, výrobců, kteří uvádějí po pravdě průřez vodičů, materiál vodičů a značku kabelu. Pokud kabel má pouze nic neříkající nápis, nebrat. Dále bych si dával pozor na průřez vodiče u patch kabelů minimálně AWG26 a u metráží AWG24 a stíněné AWG26 (čím menší AWG, tím větší průřez vodiče!).

TIP: Materiál vodičů síťových kabelů se nedá pohledem poznat. Nekvalitní kabely se jsou ale velmi neohebné a metráže jsou lehké – cívka 305m váží méně než 8kg. Držte se osvědčených značek!

Otakar Mucha

produktový specialista společnosti Agem, společnost Agem se zabývá prodejem počítačových komponent a softwaru.

  1. Jaké vy osobně máte zkušenosti se síťovými kabely?

    Osobně jsem se s vadným kusem nebo sérií u mnou koupených nebo instalovaných kabelů nesetkal. Jako product manager na tuto komoditu můžu říci, že občas se vadný kus či série vyskytne, a to u všech značek bez rozdílu.

  2. Jsou reklamace na síťové kabely častější než dřív?

    Dle našeho reklamačního oddělení z dlouhodobého horizontu ne, kabely se nekupují každý den, většina zákazníků si kupuje přiměřené množství na sklad. Křivka kolísá jen v krátkodobém horizontu. Celkové procento reklamaci patch kabelů nepřekračuje 2 promile.

  3. Pokud si u vás koupím 3m dlouhý TP kabel, od jakého výrobce tento kabel bude? Dáváte zákazníkům na výběr mezi různými značkami kabelů?A jak je to s kabeláží prodávanou na metry?

    Nabízíme celý sortiment hotových patch kabelů v délkách od 0,25m do 50m a v provedeni UTP5E, UTP6, FTP5E. U metráže si může zákazník vybrat z UTP5e, FTP5E, UTP6, FTP6, UTP7 a to v provedení drát i lanko v mnoha délkách. Co se týká značek, dáváme aktuálně zákazníkovi volbu mezi třemi značkami různých cenových relací. Na rok 2012 připravujeme celý sortiment „pasivní síťařiny“ přímo od jednoho z největších výrobců „siťařiny aktivní“ na světě.

  4. Máte nějaké konkrétní doporučení, jaké síťové kabely vybírat, abychom se pokud možno problémům vyhnuli? Je cena vždy určující?

    Tady platí stejné pravidlo jako když vybíráte auto, žena vybírá dle ceny a barvy, muž dle motoru a výbavy. Na konečném nákupu by se ale měli domluvit spolu. Tedy nedá se říci, že by to celé bylo o ceně, ale je to spíš o přístupu výrobců.

TIP: Kabely kupujte od výrobců, kterým důvěřujete.

Vladan Švihnos

IT specialista – „spokojený na volné noze“

  1. Jaké vy osobně máte zkušenosti se síťovými kabely

    Problém se objeví zvláště když zakoupíte kabel jinde než u standardního dodavatele. Po zapojení není možné docílit „link“ aktivních prvků, když se to podaří, při sebemenším pohybu konektoru v Patch panelu dochází k rozpojení apod. Při vyšších rychlostech se pak projevují drobné chyby v přenosech.

    Osobně si myslím, že příměsi v mědi mají určitě částečný vliv na parametry přenosu, to samé i zmenšování průměrů vodičů, ale toto do jisté míry kompenzují aktivní prvky, které dnes umožní provoz gigabitových sítí i po nekvalitním nebo starším vedení. Za větší problém považuji u Patch kabelů samotné konektory a v některých případech i nekvalitní Patch panely a Keystony, případně celkové zakončení kabeláží!

  2. Máte nějaké konkrétní doporučení, jaké síťové kabely vybírat, abychom se pokud možno problémům vyhnuli? Je cena vždy určující?

    V praxi pak platí ono: “Nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci“. Snažte se nakupovat odzkoušené značky s produkty, které mají v ČR zastoupení a prodávají i ucelená řešení strukturovaných kabeláží. U Patch kabelů těchto „lepších“ značek (Belden, Nexans, Solarix) jsme zatím na problémy nenarazili.

TIP: Nakupujte u firem, které nabízí alespoň 2 – 4 ucelené kabelážní systémy a kde má zákazník možnost porovnat levnější systém s drahým.

Radim Žilka

prodejce společnosti Xcore System, společnost Xcore System se zabývá prodejem paměťových modulů, baterií a PC komponentů obecně.

  1. Jsou reklamace na síťové kabely častější než dřív?

    Reklamací je opravdu málo, pod jedno procento. Mírné zvýšení připisujeme spíš větší kvantitě prodejů obecně. Víme co prodávat a snažíme se u zákazníků nešetřit.

  2. Pokud si u vás koupím 3m dlouhý TP kabel, od jakého výrobce tento kabel bude? Dáváte zákazníkům na výběr mezi různými značkami kabelů? A jak je to s kabeláží prodávanou na metry?

    Hotové patch kabely kupujeme od KRUP s.r.o. a to pod jejich značkou Premium cord. U tohoto výrobce jsme neměli zatím ani jednu reklamaci, je ale možné, že to zákazníci prostě neřeší. Metráž nabízíme od firem Solarix, Belden (střední třída) a Gembird (super levná třída) – ty ale radíme nedávat do zdí. Pokud chce někdo opravdu kvalitu, doporučujeme kabely značky Reichle & De-Massari.

  3. Máte nějaké konkrétní doporučení, jaké síťové kabely vybírat, abychom se pokud možno problémům vyhnuli? Je cena vždy určující?

    K poměru cena/výkon máme nejvíce odzkoušené patch kabely od již zmíněného výrobce Premiumcord.

 

Pokud vám celý tento článek připadá jako reklama na PremiumCord, vězte, že to nebyl náš záměr, ale v průběhu jeho přípravy se to vyvrbilo právě takto (PremiumCord doporučili 3 lidé z oslovených, jeden z nich ale nakonec nedostal souhlas svého zaměstnavatele, aby svůj názor publikoval). Všimli jsme si toho, ale zároveň se nám nechtělo házet celou práci do koše, nebo ji předělávat do zcela neutrálně laděného tónu (a tím zkreslovat) jen proto, abychom se vyhnuli nařčení typu „udělali jste skrytou reklamu na PremiumCord“. Ostatně každý článek (uvedení novinky, recenze) je určitá forma reklamy už jen proto, že se o daném produktu/značce píše/mluví. Rozhodně uvítáme, pokud budete v diskuzi sdílet vaše poznatky i s těmito produkty a nikdo z nás vám nebude spílat, pokud budou ty zkušenosti negativní.

 

Co si o tom myslíte vy? Máte také podobné zkušenosti s kvalitou síťových kabelů? Do jakých situací jste se dostali a doporučíte ostatním osvědčené značky? Podělte se s námi o své zkušenosti v diskusi pod článkem.

Tagy: 
Kapitoly článků
2.  Anketa s odborníky

Diskuse ke článku Nefunkční síťový kabel: cenový kalkul nebo zatraceně podezřelá náhoda?

Pondělí, 31 Říjen 2011 - 11:38 | cc dd | Pan Krupka by měl myslím mlčet, koupil jsem si od...
Pátek, 21 Říjen 2011 - 18:21 | Radek Pastor | Zajímavé my v KRUPu nakoupili PremiumCord HDMI...
Čtvrtek, 20 Říjen 2011 - 04:36 | Martin Bruoth | kolik jsi toho vypil? "Minimálně u třech z...
Pondělí, 17 Říjen 2011 - 21:29 | disposable | Presne tak. A práve na to je Fluke tester. Pre...
Neděle, 16 Říjen 2011 - 11:10 | sumix | ...nebo taky Etherkiller :) http://www.fiftythree...
Sobota, 15 Říjen 2011 - 11:12 | hoved | pokud je to takto, tak se omlouvam. V tom pripade...
Pátek, 14 Říjen 2011 - 23:43 | Bidloš Bidlo | Tedy, minimálně u třech z výše uvedených "...
Pátek, 14 Říjen 2011 - 23:38 | TomK | To je v pořádku, to je PoE - Power over Ethernet...
Pátek, 14 Říjen 2011 - 13:09 | SeReB | Tak az ted jsem si vsimnul, ze s tim obrazkem...
Pátek, 14 Říjen 2011 - 12:14 | George eLzyx | je to asi 6let zpátky, kdy jsme na takový šmejd...

Zobrazit diskusi