Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple bude vyrábět u Foxconnu v Indii

Však je to tak správně. Čína už svojí ekonomiku nastartovala na laciné výrobě pro západ, tak jako to udělalo Japonsko v 50. až 80. letech nebo Hong Kong a Thaiwan v 70. až 90. letech. Nyní je řada na někom dalším. Indie, Indonésie, Bangladéš. Za dalších 30 let to bude třeba Afrika.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Spravne je to jen z pohledu tohohle dost zvraceneho ekonomickeho systemu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Znáte nějaký lepší?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jak tak sleduju výsledky - celé rozvrácené státy kvůli ziskům - tak jsou lepší úplně všechny ostatní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ktere? Myslis ten system ktery pouzivali v Rimske risi? Nebo faraoni v Egypte? Nebo rusky socialismus?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Také by mě zajímalo které.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A jakpak zjistíte, která práce a které činnosti jsou užitečné a které ne? Vytvoříte na to tabulku, hádám :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Znate nejaky horsi?
To je velmi relativni, zkuste se podivat na napr. Resource based economy (ekonika zalozena zdrojich) a pritom se zamerte na nefinancni dluhy kapitalismu v jeho ninejsi podobe (suroviny, spolecenske patologie, atd.)
Spolecensko-ekonomickych systemu a jejich derivatu je velke, rozhodne si nemuzeme stezovat, ze by nebyl vyber, to urcite neni problem.
Problem vyrazneho odklonu od jakehokoliv systemu, je predstavitelnost te zmeny. Ta primo rozhoduje mezi preferenci k distopii nebo utopii (smerovani k). Pomerne castym a smutnym pripadem je vyber distopie pouze pro jeji lepsi predstavitelnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to spíš o tom, že kapitalismus odráží přirozený proces v přírodě - evoluci.
Proč ve skutečnosti (podvědomě) lidé chtějí majetek a zdroje? Jen kuli majetku? Nene, hlavně proto, aby měli "barevnější peří" a mohli vábit lepší, atraktivnější "samičku". Není zase taková náhoda, že většinou jsou to muži :).
Navíc utopický svět, kde nikdo nic nemusí skončí jediným - naprostou degenerací (dobrý příklad je třeba původní obyvatelstvo Austrálie).
Navíc, jak by v takovém světě fungovalo rozdělování zdrojů, které budou vždy nějak omezené? Na příděl? Nechtěl bych žít v takovém světě. Teď mám možnost svou situaci radikálně měnit všemi směry a je to o tom, jak je člověk silný, důvtipný, schopný vystoupení z komfortu - a většinu věcí má ve svých rukou.
Osobně za historicky nejlepší systém považuji Laissez-faire kapitalismus s nějakými komunitními a morálními prvky (danými tou dobou převážně náboženstvím), který od prvního hřebíku po velmoc vybudoval USA.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Navíc utopický svět, kde nikdo nic nemusí skončí jediným - naprostou degenerací (dobrý příklad je třeba původní obyvatelstvo Austrálie)."

To je hodně silné tvrzení, vzhledem k tomu, že celý náš svět se vyvinul z té vaší "naprosté degenerace". Problém je také v tom, že tu "naprostou degeneraci" jsme měli stovky tisíc let, kdežto zemědělství se objevilo pouze před deseti tisíci lety, takže je klidně možné, že australští domorodci jsou pouze o několik procent pomalejší než ostatní.

"Osobně za historicky nejlepší systém považuji Laissez-faire kapitalismus s nějakými komunitními a morálními prvky (danými tou dobou převážně náboženstvím), který od prvního hřebíku po velmoc vybudoval USA."

Bohužel v dnešní době by díky technologickému vývoji měl lassez-faire kapitalismus k dispozici takové destruktivní prostředky, že by k té dystopii mohl vést docela rychle. Zrušme třeba EPA, externality se přece vyřeší samy, a vlastně vůbec nejsou naše starost... :-p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch horších lze vyjmenovat celou řadu, od otrokářství k socialismu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co je na tom zvráceného? Díky kapitalismu a přirozné honbě za efektivitou dostanou šanci i chudé země, které by jinak navždy zůstaly na kraji zájmu v chudobě a bídě. Jasně, můžeme tvrdit, že je to honba za penězi, ale díky téhle honbě za penězi chudé státy bohatnou. Není to přes noc, a není to snadné, ale funguje to. Příkladů je ve světě honbě. Jakákoliv centrálně řízená ekonomika v čele se socialismem a komunismem bude vždycky fungovat hůře. Příkladů je taky dost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mas pocit ze teorie nekonecneho rustu (ve zdravotnictvi znama pod jmenem rakovina) ma neco spolecne s efektivitou? Mas pocit ze produkovat vyrobky ktere vydrzi tak 1-2 roky jen za ucelem toho aby se prodaly dalsi vyrobky ma neco s efektivitiou? Mas pocit ze cela posledni krize s pujckami a dalsimi nejak souvisela s efektivitou? To vse je jen honba za penezi, ne efektivita. A mimochodem vyrabet neco nekde daleko i proto ze tam nemusis dodrzovat eko opatreni (ktere doma dodrzovat musis) neni efektivita ale pokrytectvi... V pripade otazek zkus prozkoumat prispevky Rodneyho

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Když to vezmu popořadě, tak:
Úplně nerozumím
Ano
Ne, souvisela jen se státními zásahy
Je to efektivita, byť to chování je do jisté míry vynucené opět státními zásahy, které zdražují lokální pracovní sílu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne aby to za 50 let nebyla Evropa.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

I to je možné. Všechny formy socialismu a kolektivismu vedou k chudobě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Stejne jako generalizace jakehokoliv problemu vede vzdy k milne tezy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V čem vidíš nějakou generalizaci. To, že socialismus vede k úpadku, to není žádná generalizace, to je mnohokrát ověřený fakt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Afrika to nebude zcela urcite.

Stavajici pokusy postavit elektronicke fabriky treba v Tunisku dopadly velmi spatne. Prechod z rucnich manufaktur na vyspelou elektroniku nelze udelat ze dne na den, navic je treba obyvatelstvo naucit pracovat tak aby nebylo potreba 7 delniku na stejnou praci jako 1 v Evrope.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Afrika to nebude nikdy. Asiaté mají povahu pracovitých mravenečků, to v Africe nenajdete.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Při výrobě v Číně by Applu klesla marže o ¢36 za kus.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Což se výsledně při prodeji projeví jako vyšší cena :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

¢36 x 210 000 000 ks = $ 75 600 000 / rok :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je hezle, ale to preneseni vyroby jinam take neni zadarmo. I kdyz uz jsem zaznamenal ze vedeni nekterych firem si to mysli.
Treba u nas se ted vymyslelo pro usetreni par korun mesicne prestehovat nejakych 10 kancelari do jine casti teze budovy, znemana to v nove lokaci udelat nouvou elektroinstalaci, spoustu oprav a preneseni technologii, vcetne servrovny. Perlicka je ze budova je z poloviny prazdna a vicemene nam patri. Tedy uspora je virtualni, ale naklady na presun samozrejme nikoliv :-) .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.