Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CPU Apple M1 je 3× rychlejší a 2× úspornější, ale nikdo neví v čem a oproti čemu

Apple má své uživatele zaháčkované a zmanipulované, oni si to rádi pořídí a když to bude zlé, budou Apple omlouvat, že to vlastně používají špatně a Apple je ten hodný strejda.

Pro uživatele Apple produktů můžou klidně mít jeden slajd s nápisem "The best CPU we have ever designed" a stejně prodají miliony, uživatele Apple produktů žádné technické parametry, výkon, možnosti oprav/upgrade nezajímají.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tím nápisem by měli pravdu, ale to dělá spousta firem.

Je pravda, že technické parametry Apple uživatele nezajímají, ale zajímají se o výkon ve svých specifických use casech (např. když iPad kóduje 4K video rychleji a s delší výdrží na baterii než Intel MacBook) a také se zajímají o UX (ať už to chtějí mít hezký, ať se nemusí tolik učit ovládání... - ani bych se úplně nebál říct "pro hloupější lidi", ale myslím tím v oboru IT - ve svém oboru mohou být třeba géniové, jen se nechtějí zbytečně trápit s počítači).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

“ ani bych se úplně nebál říct "pro hloupější lidi", ale myslím tím v oboru IT - ve svém oboru mohou být třeba géniové, jen se nechtějí zbytečně trápit s počítači” veľmi pekná myšlienka. Množstvo ľudí používa Apple produkty práve pre toľko vyčítanú uzavretosť. Bežný užívateľ si nepotrebuje nastavovať milión veci vo svojom telefóne, tabletke či počítači.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, ale to je ta drtiva mensina... cislo hodne blizke stu si to kupuje jen a jen kvuli social status.. nic vic, nic min ;-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak Apple je prostě nejvíce v podvědomí jako stylovka a lidé (děti, blondýny, uhrovitý zelenáč se svojí první výplatou, sousedi a sousedky z východní části evropy, češí, co žijí v americe, američané, co žijí v česku) "Nemusíš být nejlepší, stačí, že jsi nejhezčí". Jestli jsem za svojí kariéru prodal tak 50 mobilů a 1 notes? Polarita zákazníků, kteří si ty stroje pořizovali byla naprosto obří. Buď to byl nějaký úspěšný manažer a měl v tom celou kancelář, což mi přišlo jako nejracionálnější použití, jednání na úrovni. Nebo, nechci se někoho dotknout, pardon úplně vypatlaná bloncka a kupuje jí to její frajer, který má šusťáky a přijel v Audi, strašně "chytrý" lidi, kteří mají jasno. Nedej bože se těch lidí zeptat, proč zrovna Apple. Sice se po této otázce nedozvíte technické parametry a výhody exkluzivních aplikací, ale dozvíte se, že je "prostě dobrej" a protože to má Milena, tak ona musí taky a vyjmenují vám celý svůj rodokmen, který používá Apple, což se vám přirozeně nechce věřit. Pak se podíváte ven na parkoviště na to "nablízkané" Audi a je vám to jasný. Audi je "prostě dobrý". No a pak děti, pár rozbulenejch děcek, brečících u vitríny už jsem viděl, bohužel někteří svůj neúspěch stáhnout maminku o 20 litrů brali dosti vážně, jeden buřt nám tam praštil do skla s mobily, doprovázený jekotem plným sprosté křivdy, pak řekl mámě, že je kráva a to už jsem neunesl a musel jsem mu to jít vysvětlit. Bohužel, ty "normální lidi" si nepamatuji :D

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

No teda já nejsem applista a jejich produkty nesnášim (na iPhone jsem přímo alergický když jej musím používat). Ale znám osobně hodně chytrých lidí kteří apple mají a používají a u nich stopro vím že o žádný sociální status nejde. Prostě si na ty produkty zvykli, mají na to a nemají s nima problém. Applu se musí nechat to, že ty produkty většinou jsou opravdu dobře vymyšlené a kavlitně zpracované a neodejdou za dva roky (a když ano tak je o tom všude plno článků :). Takže ta applí uzavřenost a design "pro blbečky" někomu prostě vyhovuje, sice si dost připlácí ale nemusí se o nic starat. A upřímně pro mně osobně je celkem porod na iPhonu cokoli dělat, ale je to jistě o zvyku. Stejné je to u androidu - někdo zvykjlý na samsung UI dostane do ruky čínské MIUI a bude nadávat jak špaček, jiný kdo je zvyklý na miui zase mrskne samsungem o zeď. Ty firmy vědí co dělají, zvyk je železná košile, a více s věkem a délkou používání. Kdo si kupuje apple kvůli soc. statusu je vůl, ještě když na to obětuje roční plat :) Pokud na to ale má a je s tím spokojený tak proč ne, nemají špatné produkty, jen člověk pak musí řešit celý ekosystém a na to prostě většina lidí u nás nemá (v americe ano).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A to těm chytrým lidem nevadí, že Apple používá jeden z nejvíce urážlivých stylů marketingu? Já vím - ideály stranou, nemají čas to sledovat....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co kdo považuje za urážlivé, je silně subjektivní. Ani já neapplista netuším, co tím myslíš? Nic urážlivého na jejich marketingu moc nevidím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jejich marketing neuráží tvojí inteligenci, tak zkus začít s inteligencí. Např. jejich provedení grafů by nebylo tolerováno ani žákovi na ZŠ - to myslím bez jakéhokoliv přehánění.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proti např. Intelu naprostá pohoda. Všera jsme např. jednu prezentaci od Intelui viděl, no asi se tomu klukovi neštl moc dobře feedback co dostal od posluchačů ...
Ale jo, takhle prezentace M1 od Applu nic moc.
Jinak jsme myslel spíše jiné věci, např. jak Hyundai urážel Škodovky a defakto i jejich majitele apod.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevadí protože servis jim funguje stylem výměna kus za kus a dá se připlatit za program kdy mění staré zařízení za nové každý rok nebo dva .) Co by mělo vadit na marketingu? Mně je třeba úplně šumák marketing amd / intelu, přečtu pár recenzí a koupím co mi vyhovuje. Reklamu na apple jsem snad u nás ještě neviděl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přitom si jsou dotykáče tak podobný. Bych něco takového pochopil v době kralování Nokie, kdy dražší mobily měly něco opravdu extra na první pohled (materiály, originálnost konstrukce, velikost), ale dneska?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já rozumím Vašemu rozhořčení prodavače elektroniky v supermarketu. Ať si každý koupí co chce a jeho motivace ke koupi je čistě jeho věc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Ať si každý koupí co chce a jeho motivace ke koupi je čistě jeho věc."
Dostáváš bod za frikulínství. Kup si mýdlo ze Žida, něco ze slonoviny, prášky na potenci z nosorožčího rohu a hlavně braň svoje svobody a i těch ostatních. So cool, so free, You're our hero...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Někdo napíše normální názor a ty to hned musíš překroutit a dotáhnout do extrému. Nějak jsem nepostřehl, že by apple dělal prášky na potenci, to ti asi vozí jiná firma. Zatím jediné co si zvedáš je sebevědomí na internetových diskusích.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jakoubku, použití extrémního přirovnání je účinná metoda pro otevírání očí povrchním lidem. Ten tvůj zbytek je na úrovni hloupého puberťáka - hloupého proto, že nikde netvrdím, že Apple dělá prostředky na potenci a tvoje psychoanalýza zase vaří z vody.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Ať si každý koupí co chce a jeho motivace ke koupi je čistě jeho věc"
V souvislosti s touhle větou je jakékoli z tvých "oči otevírajících přirovnání" jen snůška blábolů. Prostě si chtěl být alespoň chvilku za hvězdu, mno nevyšlo, tak zase příště :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak bys ještě mohl dokázat svoje konstatování, ale chápu, že další hloupá psychoanalýza doplněná pubertálním smajlíkem, je ti bližší a hlavně v oblasti tvých schopností.

Jenom kvůli tobě to tedy vysvětlím více polopatě. Pokud nemáš rád extrémně oblbující marketing urážející inteligenci, tak nekupuj výrobky firem co ho používají. Analogicky a do extrému dovedeno, se dá tvrdit, že pokud nemáš rád zabíjení židů, tak bys neměl kupovat mýdla vyrobená z jejich mrtvol. Proto je věta "Ať si každý koupí co chce a jeho motivace ke koupi je čistě jeho věc" jen frikulínský blábol srovnatelný např. s konstatováním, že každý člověk má právo žít v jakékoliv zemi ho napadne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud nemáš rád extrémně oblbující marketing urážející inteligenci, tak nekupuj výrobky firem co ho používají"
Hele, on tě někdo nutí? Pokud ti něco přijde blbé a pro idioty, tak si to prostě nekupuj a neodpírej ostatním svobodnou volbu... Prostě každý ať si koupí co chce a proč chce. I Palomino má svou možnost výběru. Nebo ne?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo mě nenutí, stejně jako mě nikdo nenutí kupovat výrobky z chráněných zvířat. Jsem rád, když mě někdo upozorní, že nějaký výrobek se v tomto směru provinil a já pak omezím svojí svobodu výběru a nekoupím si ho.
Pokud bych narazil na člověka co by doslova řekl: Debile nekupuj si to, je to ze slonoviny a takový výrobek si může koupit jen mentální kripl - tak i tak mu budu vděčný za informaci, která mi unikla. I když mě to řekl dost urážlivě.

Bohužel si stále nepochopil, že občas je třeba odpírat svobodnou volbu.Jsi příklad klasického frikulína - dneska je in být zastánce absolutní svobody a nepochopit, že svoboda je spojena se zodpovědností a zdravým rozumem. To je jeden z hlavních důvodů proč západ upadá. Svoboda není žádná absolutní hodnota. Např. život ve svobodomyslném režimu řízeném blbci je větší utrpení než žít pod chytrým diktátorem. Máš to štěstí si tuhle životní zkušenost prožít na vlastní kůži - současná EU a USA jsou pro to ty nejvhodnější.

„Ať si každý koupí co chce a jeho motivace ke koupi je čistě jeho věc."
Frikulínská floskule, nic jiného.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jelikož jsem za posledních 12 let potřeboval jen 3 telefony iPhone, tak jsem jistě potřeboval polovinu dětí na těžbu kobaltu než běžný uživatel Androidu, ty Palomino, vrahu malých dětí. To jsem se tedy snížil k barvitým přirovnáním.
Produkty a služby které využívám od Apple mi přijdou vyhovující mým potřebám a rád si připlatím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám Nokii C5-00, Made in Hungary, stáří si nepamatuji - můžeš mi leda tak omýt nohy jako znak podřízenosti. Mít 3 telefony za 12 let je běžné i u Androida a cena Android telefonů může být i vyšší, prober se.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám na testování Huawei P40 lite bez Google servisu....... Dá se tím žít, a nedá se říct, že by mi něco chybělo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, paradoxní situace. Pro někoho důvod ke konci Huawei, ale pro některé dokonce plus kvůli kterému začali o Huawei uvažovat. Jako občan EU zavidím Číně, že je USA přitiskly ke zdi a teď si musí vymyslet svůj OS jinak skončí. Tohle by EU taky potřebovala.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hodně bujná fantazie...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nablízkané Audi - to mne dostalo :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Smutné bude to, až si takový nadšenec pořídí ten Xkrát lepčí Macbook a pak zjistí, že na něj není Photoshop (tedy zatím) ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já myslel že ten Photoshop poběží v tom jejich "Roseta 2" nebo jak se to jmenuje. Otázka je, jestli "poběží" je správný výraz :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako člověk, kterého lightroom a photoshop živí, musím říct, že kdyby mi lightroom běhal tak svižně na pc jako na mobilu/tabletu tak bych byl opravdu nadšenej(a to mám r5 3600 a 32GB ram). V tomhle si myslím že apple rozhodně chybu neudělal, ta optimalizace bude úplně jinde než na PC/mac, kde adobe už léta lepí ten balast dohromady. A to nemluvím o ML, které na pc je o ničem a na mobilu ty appky dělají s fotkami skoro kouzla :D .
PS+LR má ofiko být příští měsíc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nějak si neumím představit jak na mobilu děláš identické věci jako na desktop monitoru. Stejné menu, stejné efekty, stejné množství fotek, stejná rychlost ovládání? Těžko. Na mobilu vidíš jen část, máš omezenou efektivitu, a tak se ti zdá, že je to svižnější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, proto mluvím i o tabletu. Já se rozhodně na plnou verzi těším i když si to jako pc hráč stejně nekoupím je super, že se vytváří pořádná alternativa.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to presne jak rikas. Je to muj love-hate relationship.
Ergonomika LR je 1++
Jako byvaly programator a clovek co pamatuje 8MHz PC - implementace kodu, optimalizace atd. - jdu zvracet...
Co zvladalo dat ~2MHz osmibitove Atari s 48kB pameti.. Jak rychle behal PC assembler kod na konci 90-tek - z toho az nabihala husina. V dobrem slova smyslu. A kde jsme o 20 let pozdeji ?

Pocitove se hodne zpomaluje s vyssim rozlisenim obrazovky. Pokud mas 4K - tady by mohl byt zakopany pes.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mobilní verze lightroomu zpracuje a upraví raw rychleji než PC? to mi přijde hrozně divné teda, skoro bych to přirovnal k magii protože fyzicky si myslím že to není možné. Jinak připojit telefon k monitoru a periferiím už dneska není problém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč magie? Ony už CPU v iPad Pro jsou podle benchmarků často rychlejší než i7 či dokonce i9, takže už tady je plus i v prosté výpočetní síle a když se k tomu přidá lepší optimalizace, tak to může být dokonce plus celkem výrazné... Celé je to spíš o tom, že mnoho tradicionalistů před tím obrovským výkonem Apple Ax procesorů zavíralo oči a tablet zlehčovalo jako hračku, ovšem s jejich nástupem do klasických počítačů asi leckoho čeká značné překvapení...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no i kdyby to byla pravda - protože porovnávání v jediném benchmarku jako je geekbench co jsem teda našel není zdaleka směrodatné - tak jsme se bavili o mobilu a ty malé chipsety pro mobilní použití mají svá omezení - pomalejší úložiště, pomalejší a menší ram, nizké takty, slabá gpu oproti dedikovaným v pc atd. Na tom ipad pro bych se tomu ani moc nedivil ale mobil vs pc to mi přijd eopravdu divné, proč bychom ty krabice na stole jinak měli když je to na tom mobilním čipsetu který se udýchá i v chrome na nějaké složitější stránce všechno tak krásně rychlé?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zdrovna na Lihghtroomu Apple pprávě ukazoval ten nárlůst výkonu, tak asi ani na Photoshop se nebude tam dlouho čekat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče CPU počkal bych na realné testy. Protože třeba v Cinebench R20 porazí i5 Aira 2020 s mizerným chlazením i i5-8250U a to s trojnásobným náskokem. V pár minutovém Geekbench dostane ale výprask.

Každopádně u iGPU poskytl Apple jasný údaj 2,7 Tflops a "world’s fastest integrated graphics in a personal computer". Tiger Lake má pro srovnání 2,46 Tflops. Pochopitelně výkon ve Windows hrách se nebude dát porovnat, protože Apple své drivery na Win portovat nebude. Ale spousty her je portovaných i na Maca a to buď rovnou přes Metal a nebo MoltenVK. A i kdyby v budoucnu nebyly dostupné jako Universal binary, tak stále předvedli jak na tom hrají X64 Rise of the Tomb Raider ( Ač tohle na hry nikdo pravděpodobně kupovat nebude ) přes Rossetu 2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Apple má své uživatele zaháčkované a zmanipulované, oni si to rádi pořídí a když to bude zlé, budou Apple omlouvat, že to vlastně používají špatně a Apple je ten hodný strejda."

Vypadá to, že nás čekají opravdu nezaujaté recenze :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no-x z tveho clanku je uplne na dalku citit neduvera a urcity pohrdani k Applu :D

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

je v pořádku pohrdat jakoukoliv firmou která nás krmí nějakými daty z kterých se nedá nic vyčíst. V tomto případě je ještě horší když to dělá takto známá a bohatá firma která má dostatek zdrojů na to najmout si ty nejlepší lidi od inženýrů až po marketingové specialisty

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

tak ten graf je geniální, 2 čáry jedna nahoře apple, druhá dole - cokoliv a to stačí, oni necílí na lidi, kteří potřebují vědět víc

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To by nevymysleli ani v Intelu :-)))) a to maji podobne stylovy marketing plny lzi a pohadkovych predstav.
Nikde jsem se nedocetl o poctu ALU, nebo blbe vidim? :-))))))

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Má to 6 ALU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom????

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to radšej počkám!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakože to má stejnej nádech, jako když DD píše o nVidii a nebo Intelu? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Čtyři úsporná jádra mají disponovat podobným výkonem jako dvě v současném MacBook Air.

Tak tomu se nebojím věřit. Apple si předtím nasadil laťku hodně nízko, když Intel CPU v Air je omezeno TDP 7,5 W. Navíc tzv. úsporná jádra v Apple ARM SoC jsou úplně jinej level než ta v ostatních ARM CPU (jádra Cortex od firmy ARM). Je to dáno tím, že firma ARM soustředí R&D hlavně na vývoj velkých jader, protože ta prodávají produkty s nimi vybavené ("mobil s tímto SoC je o tolik výkonnější oproti předchozímu modelu"). Skoro nikdo se nezajímá o výkon úsporných jader, proto jejich vývoj zaostává.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslím, že ono to tak vyslovene hlúpo pôsobí hlavne pre nadšencov technológií, ktorí majú prehľad a rozumejú viac či menej danej problematike i keď počas tejto poslednej prezentácie M1 to kľudne prišlo hlúpe aj laikovi. Ja by som si napríklad nekúpil od Apple počítač, lebo viem, že Hardware vo vnútri je zastaralý a predražený. Na druhej strane ich iPady podľa mna nemajú konkurenciu. Používam iPad Pro 10,5” a alternatívu v Android zariadení som nenašiel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzu na tom pustit Linux? Ne? nemam zajem. Tecka. Adios :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Linux byl ukázán už na prvním eventu o přechodu na ARM. Tečka. Adios ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

S tim jak tam maj secureboot a vyzaduji podepsanej next-stage, bych s tim vubec nepocital. Mate lepsi informace? link?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ten event, kde bylo první představení přechodu na ARM, je celý Youtube. Stejně jako ostatní Apple eventy (bohužel už to není lehký najít, protože mezitím byly i další eventy - už je to nějakej pátek).

Jen pro upřesnění. Všechny další OS běží ve virtuálce. Tím odpadnou problémy se zavaděčem a drivery (ty si řeší výrobce virtualizačního software - např. 3D akcelerace pro hraní her). Virtualizace bere jen jednotky procent výkonu, reálně nepoznáš. Mimochodem Linux nativně (dualboot) neběží ani na dosavadních Macách s Intel CPU (Apple napsal driver pro šifrovací čip T2 jen pro macOS a Windows). Takže s přechodem na ARM nejsi jako Apple uživatel o nic ochuzen.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

> Virtualizace bere jen jednotky procent výkonu, reálně nepoznáš.

S tim bych u her nepocital. Tech "par procent" muze klidne znamenat i "obcas to vyrobi 30ms lag", coz ti na serveru muze byt fuk, ale ve hre to muze byt docela znat.

> výrobce virtualizačního software - např. 3D akcelerace pro hraní her

Prave. Podle toho co ctu, tak treba VirtualBox to ma vyresene tak, ze ma specialni OpenGL a D3D knihovny, ktere komunikuji se "skutecnymi" OpenGL / D3D v hostovi. Takze Vulkan hra ma smulu. A ten vykon, podle par testu co jsem videl, je... tristni.

Co vim jiste ze je pouzitelne, je kdyz si clovek udela PCIe passthrough. Pak to slape jak hodinky, protoze cela grafika se ti objevi v guestovi, a muzes pouzit normalni driver. Pokud by to Mac umel, to by bylo idealni. Jine zpusoby 3D akcelerace guesta ? mozna, ale podle toho co vidim, jsem skepticky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hry se hrajou ve virtuálce už roky. Např. takové GTA je Windows-only - jak myslíš, že ho na Macu hráli? Podpora ve WINE trvala roky, na tu lidi nečekali. Samozřejmě se bavíme o casual hraní, takže občasný fps drop nevadí (ty máš i na nativním Windows, pokud nemáš highend hardware, podobně poslední hry na daných generací konzolí, takový Control měl na PS4 non-Pro propady i na 15 fps - však mluvím o casual hraní).

VirtualBox je to "dno", které je zadarmo a opensource. Pokud ti nevadí closedsource, případně dokonce placený, tak jsou i lepší virtualizační software (s rychlejší emulací GPU a více API, nebo aspoň vyššími verzemi API).

Virtualizaci ARM umí, i ten v Apple Silicon - včetně PCIe Passthrough. Takže k MacBooku píchneš externí GPU (eGPU), a tu nasměruješ do virtuálky (např. brácha si teď shání eGPU s RTX 2080). Monitor píchneš do eGPU, takže nebudeš mít žádné zpomalení (natož občasné propady) kvůli kopírování obrazu do displeje připojeného na interní GPU (iGPU).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jeste kdybys nekecal, protoze prozatim eGPU na M1 neni podporovano - holt ty ovladace pro ARM pro ne nejsou (od AMD). A ze by existovala virtualka typu arm-host + x86-guest.. to bude tak -50% vykonu.

REF:
https://jablickar.cz/nove-macy-s-procesorem-m1-nepodporuji-egpu/

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád, že se shodneme na "prozatím". Stávající M1 vychází ze SoC pro iPhone/iPad (proto taky např. ten limit na 16 GB RAM). Pokrok je postupný a do vyšších modelů přijde až další generace (už čistě desktopová). M1 má dostatek PCIe linek jen pro NVMe úložiště, takže není na co připojit eGPU (naštěstí nové iGPU je o dost výkonnější než v předchozím modelu s Intelem, takže to pro tyhle nižší řady Maců není problém). A o ovladače se bát nemusíš: Apple si je dělá sám a např pro Linux je AMD dělá opensource, takže jejich GPU jsou komunitou podporovány i na všelijakých ne-x86 architekturách.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen potvrzujete ze tomu prd rozumite - ta TBT eGPU nepotrebuje zadne existujici PCIe linky protoze USB4/TB4 radic v M1 je integrovany do SoC, stejne jak to maji posledni generace Intelovych CPU/SoC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Virtualizace bere jen jednotky procent výkonu, reálně nepoznáš"
.. tak to ny mne zajimalo jak to pak delaji. Tohle plati v pripade stejnych instrukcnich sad, napr x86. Tohle je ale jiny pripad takze o par procentech rozdilu dost silne pochybuji.
Pokud vim, jejich emulace x86 MacOs programu na ARM Roseta2 brala par desitek procent. A to sli cestou prekladu binarniho kodu v dobe instalace a ne emulaci.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Virtualizace != emulace. A i ta emulace není pomalá, pokud bottleneck není výkon CPU, ale např. GPU (hry, ...). Protože jakmile kód opustí kód aplikace (např. volaná funkce systému nebo ovladače GPU), tak už je nativní. Je to podobné, jako když např. ve 32bit Windows spouštíš 16bit programy, nebo když v Cedega (komerční verze WINE) spouštíš 32bit Windows hry na 64bit-only macOS (dochází k transformaci příkazů při přechodu mezi kódem aplikace a systémových knihoven a API).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Emulace a virtualizace je v mnoha pripadech obdobna. Ale to je jedno. Silne pochybuji o tom, ze "virtualizovana platforma x86' na ARM, ktera pouziva jak jine knihovny, tak jiny binarni kod a instrukcn8 sady, bude mit pouze 'par procent' vykonu dolu. Pokud mate pro to tvrzeni nejaky podklad, rad si jej prectu. V opacnem pripade tomu neverim ani nahodou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Virtualizace bere jen jednotky procent výkonu, reálně nepoznáš"

A bere taky jen jednotky procent paměti? Třeba té osmigigabajtové? (Přijde mi pikantní, že s 8 GB paměti si dnes můžu koupit buď Raspberry Pi 4 nebo notebook od Applu.)

"Mimochodem Linux nativně (dualboot) neběží ani na dosavadních Macách s Intel CPU"

To znamená, že ty staré byly taky šunt, ne že ty nové už šunt nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Ano, virtualizace automaticky neznamená spotřebu RAM. Např WSL2 (Linux na Windows) nebo obecně implementace sandboxu. 8 GB mám na svém Latitude - je Dell taky šunt?

2. Znamená to, že ARM není horší než Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ano, virtualizace automaticky neznamená spotřebu RAM. Např WSL2 (Linux na Windows)"

Takže když si pustím WSL, tak automaticky zmizí spotřeba paměti ve Windows? O tom silně pochybuju.

"8 GB mám na svém Latitude - je Dell taky šunt?"

Je to Dell, takže ano.

"Znamená to, že ARM není horší než Intel."

Pokud na něm nepustíte Linux, tak v tomhle horší určitě je (alespoň tedy ten applí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Virtualizace ne vždy znamená, že se musí vyhradit dopředu pevný úsek RAM. Podobné je to i s filesystémy na disku, taky jsou možnosti, jak nemít pevnou velikost oddílu a sdílet volné místo (v dobách DOS šlo např. sdílet FAT a linuxový FS na jednom oddílu a pracovat s jedněmi soubory, podobně v současné době se pracuje, aby šel sdílet root FS Linuxu s Windows - primárně kvůli WSL2).

2. Doporuč mi jiného výrobce notebooků a já to řeknu, proč je taky šunt.

3. Opakuju popadesátý, Linux by předveden už na úplně první prezentaci (ve VM - v dualbootu nefungoval ani na Intel Macách, takže ohledně Linuxu není přechod Applu na ARM žádné zhoršení).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"1. Virtualizace ne vždy znamená, že se musí vyhradit dopředu pevný úsek RAM."

A to snad někdo tvrdí? Já jsem určitě nic takového neřekl, co to má společného s tím, o čem mluvím?

"2. Doporuč mi jiného výrobce notebooků a já to řeknu, proč je taky šunt."

Bohužel dnes žádný *výrobce* úplně bez šuntů snad ani neexistuje. Jen některé modely od Lenova a možná ještě od Fujitsu (jestli i ty už nezbabrali) mají ještě nějakou tu kvalitu. (Dnes je to samozřejmě ještě horší v tom, že už se ani většinou neobtěžují do těch jinak dobrých modelů dát nejlepší čipy od AMD, které v součanosti v parametrech vedou.)

"3. Opakuju popadesátý, Linux by předveden už na úplně první prezentaci (ve VM - v dualbootu nefungoval ani na Intel Macách, takže ohledně Linuxu není přechod Applu na ARM žádné zhoršení)."

V G3/G4 bez problémů běhal na fyzickém hardwaru -- samozřejmě ty pozdější sračky od Applu jsou úplně jiná záležitost. Že byly stejně špatné jako ty nové ARMí modely a nikoli lepší v zásadě nic nemění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I na starejch Macách neběžel Linux na 100 %. Např. na některých G3 byla zvukovka na I2C sběrnici místo PCI, takže pro ni Linux neměl dlouho ovladač.

Nicméně jak vidím, ani ty si nemyslíš, že by v dnešních notebookách byl nějaký výběr něčeho dobrýho. Však já neříkám, že Macy jsou kdovíjak skvělý, jen že přechod na ARM je nedělá horšími, než dosud byly. Ale je to příležitost dát věci do pořádku, když se nebudou moci vymlouvat na jiný (jako např. když do některé z posledních generací nedali nejnovější generaci Intel CPU, protože měla bug v iGPU, který občas vymazával CPU cache, což se projevilo velkým lagem při zpracování audia - Apple tyto CPU odmítl, vzal si je Dell, a pak lidi nadávali, jak se nedá dělat audio na těch Dellech).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

anandtech porovnával A14 z iPhonu 12 s desktopovými R9 5950X a i7 1185G7 a v niektorých testoch dokonca vyhral A14

https://www.anandtech.com/show/16226/apple-silicon-m1-a14-deep-dive/4

Myslím, že výkon nebude chýbať používateľom, ktorí si kupujú základný macbook pro, macbook air alebo mac mini. Reálne testy uvidíme o týždeň cez víkend, keď sa dostane M1 k zákazníkom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obecny nasttrel vykonu M1 je uz docela znamy. 1687/7433 skore v GB5.
Pokud je to vysledek verze 5.0, tak je ST vysledek o neco lepsi nez TL-U a MT o chlup nez 4800U. Je to povedene, rychle CPU, ale drama, ktere nekteri "ALU maniaci" predpovidali to neni. Cezanne na 7nm bude mit pomalejsi ST, ale rychlejsi MT.
https://www.notebookcheck.net/New-M1-MacBook-Air-smokes-Core-i9-16-inch-...

Zajimavejsi by mohl byt chip v MacPro, ten ma mit udajne jader 12.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tu je trochu o M1 od Anandtechu
https://www.anandtech.com/show/16226/apple-silicon-m1-a14-deep-dive

Vyzera to zaujimavo, som zvedavy na realne vysledky. M1 ukazuje potencial ARMu aj ako platformy pre notebooky a desktopy. Zvlast koncept big.LITTLE sa hodi pre notebooky a ultrabooky, ktore bojuju s vydrzou baterie. Velke vykonne out-of-order jadra x86 maju rozne power optimalizacie a sleep states roznej urovne, ale zrejme to nie je take efektivne ako male in-order jadra a zvlast s efektivitou ARMu.

Keby sa podobnym sposobom pustili do ARMu aj iny vyrobcovia (Qualcom, Samsung, Nvidia, ...) a Microsoft by trochu potlacil Windows for ARM, pripadne Google by konecne pridal desktop-mode do Androidu, mohol by ARM prikurit v desktope aj x86 taboru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„anandtech porovnával…“

V jednojádrové zátěži, tedy v situaci, kdy např. zmíněný Ryzen 9 5950X běží na 1/16 svého potenciálu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No a? Pro řadu uživatelů bude jednojádrový výkon podstatný.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A pro jinou řadu nebude.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pouze za predpokladu, ze celkove ma ten CPU dostatek dalsich jader, aby system, sluzby a dalsi programy na pozadi dokazali bezet na tech dalsich jadrech a to jedno mohlo byt absolutne dedikovane na jeden konkretni proces.

Coz je sileny opruz zaridit na beznych OS. Mozna ze Apple si to posefoval a MacOS bude mit specialni logiku, kdy nikdy nepusti procesy sluzeb a programu na pozadi na ty silna jadra, takze program na popredi bude mit nastavenou specifickou afinitu.

Vzhledem k tomu, ze maji pod palcem cely ekosystem, tedy HW, OS, a i programy si to muzou dovolit. Nicmene to rika vice o SW oddeleni Apple nez o HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O SW oddělení Applu bych se nebál, to se spíš bojím o ty v Microsoftu (minimálně o ty vývojáře, co dělají ty tragické předinstalované moderní aplikace ve Windows). To s těmi procesy, takhle to má např. Windows od začátku - vytěžující proces aplikace běžící v popředí vytlačí všechny ostatní procesy z daného jádra na ostatní. Blbě to má akorát Linux, který to neumí (umí prohodit skupinu vláken mezi jádry, ale neumí jednotlivá vlákna/procesy) - ale to je dáno tím, že Linux je primárně pro servery (tj. hodně velký počet vláken/procesů), takže se nezajímaj o singlethread výkon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Áno, veď to je low end procesor od Applu do low end počítača. Len samotný Ryzen 9 5950X stojí viac ako stojí základný mac mini a ešte potrebuje dosku, RAM, disk, zdroj, grafickú kartu a case aby fungoval. A má spotrebu okolo 150W. Ten M1 v jednojadrových úlohách dokáže konkurovať tomu najlepšiemu, čo má AMD alebo Intel. A pritom má štyri takéto výkonné jadra. Do low endu to postačuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Not true alespoň u nás imac mini od 24kkc kdežto objednávka na 5950x je za 22,5kkc.
Já se jen bojím, že apple je schopen si za low end m1 říct jako za něco extra a někteří lidi mu to dají a ještě na to budoiu stát fronty před vydáním (a přesně k tomu jim slouží podobné klamavé prezentace) :0)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

IMHO Apple nemůže dát konkrétní údaje - ono by totiž srovnání s i486 na 33 MHz nevyznělo moc dobře... :D:D:D:

Teď bez legrace - podle mě je to celé podvod na uživatelích, což mě u této firmy příliš nepřekvapuje.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

iOveckam je to fcuk, stejne budou v noci mrznout ve frontach, aby si tu aktualni, predrazenou novinku od iGods mohli koupit ;-)
a najednou.. jsem ja to ale lepsi clovek ze? omg magic :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mě tohle strašně fascinuje- nemyslím nějaké stání ve frontě, to je každého věc, ale potřeba to hejtovat. Je zajímavé, že ve většině případů hejtí androiďáci apple, nebo playstation hráči xboxáky, proč to nebývá naopak? Skrývá se za tím nějaká vnitřní nejistota, nebo dokonce komplex? :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ten komplex by tam být mohl (komplex z toho, že jsem si koupil božský shit a došlo mi to až poté, co se mi vyprázdnila prkenice).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že nikoho takového opravdu neznám, z uživatelů Apple. Jak u nás, tak naši zákazníci mají k dispozici jakíékoliv HW, ale když používají Apple, tak protože jim to prostě funguje jak má.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stastny to zivot, kdyz jim to vzdy funguje jak ma ;) jeste aby to platilo i pro Apple produkty

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já spíš u uživatelů eplu vidím jakou si rezignovanost.Smíří se s tím co všechno na jejich drahém zařízení nejde dělat a tak nějak s tím žijou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což je samo o sobě strašně zvláštní.
Já jsem třeba smířenej s tím, že budu muset ještě hodně dlouho používat Windows. Prostě proto, že nikdo zatím nic, co by pro mě bylo efektivnější, nevymyslel. Přesto na Windows nadávám, kudy chodím, co to je za sráč. Jasně, má to svá pozitiva, ale těch negativ je tolik, že se to jen tak přejít nedá. Obzvlášť desítkám Microsoft nadělil do vínku hodně bohatou pověst shitu století.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 má možná hroznou pověst, ale já jsem s tímhle systémem nikdy neměl žádný problém. Po uvedení WSL2 už dokonce používám Windows radši jak Fedoru. Znám lidi co mají s Windows problémy, ale počítač je vždy plný Avastů, CCleanerů, a podobného svinstva

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejde len o ccleaner:
1. aktualizácie mi nešli (novú verziu mi to nechcelo nainštalovať a malé aktualizácie už neboli dostupné), ale po vypnutí hesla po prebudení sa mi tá fn zapínala znova a znova. Je to normálne?
2. teraz sa na zive.cz riešia problém s PC, na ktorých je ESET
3. nedávno (alebo ešte stále) sa riešil problém s PC ku ktorým bolo zapojené externé M.2 SSD mám pocit
4. a tých problémov bolo s novším buildom x
5. nemožnosť vypnúť aktualizácie je ďalšia z nenormálnych vecí. Aktualizácie by mal ovládať užívateľ a nie systém. Má síce Pro verziu, v ktorej sa aktualizácie dajú oddialiť, ale po 35 dňoch musím stihnúť aktualizácie oddialiť znova včas (presne po 840 hodinách). Preto mám v kalendári pripomienku. Je normálne musieť takto vypínať aktualizácie?
6. prečo MS vnucuje nové verzie? 1607 som mal rok po ukončení podpory (asi kvôli nedostatku miesta sa upgrate nepodaril), ale problém som mal len s Twitch aplikáciou, ale ani to nie je problém, lebo v prehliadači Twitch funguje rovnako
7. radšej keby MS vydával nové verzie raz za 18 mesiacov, ale odladené než ich vytvárať každých 6 mesiacov a potom zisťovať čo pobabrali
8. mať v OS Ovládacie panely aj Nastavenia je ďalší paskvil. Raz som si nechtiac zapol Narrator a potom som dosť dlho zisťoval prečo sa mi nevypol aj keď v Nastaveniach fn vypnutá bola (bolo nutné ju vypnúť v Ovl. paneloch)
9. zkomplikovaná kont. ponuka pri odkazoch v ponuke Štart tiež nie ono. Prečo nemôžem spustiť app ako admin len 2 kliknutiami (1x pravé, 1x ľavé)?
10. nemožnosť si nastaviť všetky prvky ako vo Win XP mi tiež trošku chýba
11. prečo MS vnucuje užívateľovi hlúposti ako je napr. Saga, TV, Groove, News, Ľudia, Cortanu, Bingniečo, Cameru, Photos s tým, že niektoré štandardnou cestou ani nejdú odinštalovať?
A myslím, že by sa ešte niečo našlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Na vině zde kromě Microsoftu může být tuny dalších věcí. Nějaký nekompatibilní driver, atd. Pokud se update neukáže, tak lze většinou vynutit pomocí pomocníka
2) ...
4) Tisíce různých konfigurací atd. Chyby se vždy najdou
5) Pokud chcete natvrdo vypnout aktualizace, existuje hosts soubor. Win Pro uživatel by takovou možnost v nastavení mít měl, s tím souhlasím.
6) Protože Windows 1607 je něco jako macOS Sierra oproti macOS Catalina. S novější verzí přichází interní vylepšení, které na první pohled nemusí být v názvu Windows 10 vidět.
8) Jasně, bylo by lepší mít nějakou unifikovanou správu. Zatím jsem takový problém neřešil.
9) Používám klávesnici a vyhledávání. Neřeším.
11) Tohle je ohromná trapárna, souhlas. Ještě horší je, že to Microsoft předinstalovává uživatelům Windows 10 Professional. Každopádně odinstalace zabere chvliku ( A to i Cortany přes PowerShell ), takže to neberu jako něco omezujícího

Ono vlastně jediný problém který mám je, že se na ThinkPadu po čase kolem kurzoru objeví černý čtverec. Reinstalování Intel GPU ovladače ani Synaptics driveru ( Ten je pravděpodobně na vině ) nepomohlo ( Ani reinstalace Windows ). Zbavit se ho nemohu, protože by byl TrackPoint úplně nepoužitelný. Reset kurzoru mi zabere 10 sekund, tak jsem to se zkřípáním zubů přešel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. buď sme sa nepochopili, alebo nechápeš, že ak nastavím "nepýtať heslo po prebudení", tak to nemá vôbec nič spoločné s ovládačmi. Ak vo Win niečo nastavím, tak to tam má byť aj o rok. Nie, že "velký Bill vie čo je pre užívateľa najlepšie" a nastaví mi to ako on chce a nie ako ja. Hlavne aktualizácie nastavenia prerábajú. To je problém min. zálohovať nastavenia, urobiť autoupgrade tak, aby sa nastavenia vrátili (ak už ich nejde ľahko nechať)?
4. stačilo by nevydávať aktualizácie tak často a evidentne nedokončené
5. ak dobre viem, update používa IP adresy a tak hosts nie je riešením. Plus mám pracne zisťovať x adries, ktoré musím hodiť do hosts súboru? To radšej použijem WUB. Aj Home verzia by mala mať možnosť vypnúť aktualizácie.
6. čože??? Ak mám Fábiu, tak som povinný si kúpiť Octáviu, lebo je novšia? Toto je argument? Máj gát. Ja vyčítam Microsoftu, že vnucuje nové verzie a ešte k tomu dochádza k problémom a Ty na to napíšeš, že nové verzie majú vylepšenia? Akoby si nechápal text. Ak niečo nechcem, Microsoftu po tom nič nie je. Má mi dať možnosť fungovať na starej verzii tak dlho ako chcem ja. X krát si aj dnes spustím 26 rokov starý Windows NT 4.0 kde mi MS nevnucuje nič a keď rešpektujem jeho obmedzenia, problém nemám. Si applák? Takéto názory mávajú iovce. Apple niečo vymyslí, je to horšie ako by malo byť, ale "prišiel s tým Apple, tak je to určite pre mňa výhoda". Čo má MS z toho, že ľudia majú novšiu verziu?
9. musíš byť iovca keď je podľa Teba riešením vyhľadávanie. Čiže ak si pamätám presný názov aplikácie, musím napísať časť jej názvu a potom klik na "spustiť ako admin" namiesto ľavý klik a potom na "spustiť ako admin". Načo to urobiť jednoduchšie keď to ide zložitejšie, že?
10. aspoň že v tomto sme sa zhodli
11. takže podľa Teba je tak to žúžo hľadať script, potom ho editovať (nechcem prísť o store a čo som našiel odinštalátor, tak vyhadzoval aj to, čo ja chcem) a spustiť ako admin PowerShell. Vo Win 9x sa inštalátor pýtal aspoň na niečo, v Red Hat asi 5.x mi inštalátor dal toľko možnosti až som bol z toho nešťastný (čo pridať, čo odobrať bez toho aby som nenainštaloval nefunkčný OS). Fakt je ťažké dať na výber či užívateľ chce hru, mapy, cortanu, foto prehliadač, mp3 prehrávač, správy...? Aj BFU by sa vedel rozhodnúť čo chce ak by bol u toho aspoň krátky popis
12. pripomenul si mi trable s ovládačmi. Mal som funkčný ovládač na HD 3850 a zrazu VGA rozlíšenie, druhý LCD bol zrazu duplikovaný a ja som sa zhrozil, že mi odišla GK. A na druhý deň a len hrnuli sťažnosti na nefunkčný ovládač. Keby došlo k výmene nejakého atypického ovládača.... dajme tomu. Ale MS prepísal vlastný ovládač, ktorý fungoval. Aspoň keby Win informoval: "nainštaloval sa nový ovládač na GK. Funguje vám to správne?" a odpoveď "nie" by viedla na stránky MS s nejakým popisom riešenia
Nedávno som nebol schopný nijak nainštalovať ovládač HD 5xxx na PC so s.AM3+ a W7. Vždy ostával "VGA" ovládač. Ovládač sa nainštaloval akoby bez chyby, ale reálne to nefungovalo. Pomohol až Driverniečo. Skús len pokusne. Urob pre istotu zálohu. Možno Ti to pomôže. Aj keď dnes mi Driverbooster domrvil ovládač na Radeon 7000 (ide to ľahko vrátiť s5) aj keď bol novší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejaké príklady by sa nenašli?

Píšem ako užívateľ Macu, ktorý má v Parallels Windows 10 a Ubuntu. Používam aktívne Docker, cross-kompilujem jedna radosť, používam zsh, balíčkový manažér homebrew…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějací lidé prostě žijí v představě že macOS je něco jako iOS :D V životě neviděli/nepoužívali Maca ale stejně mají potřebu to okomentovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A co přesně na Macu nejde dělat? Na všech Macích ( Mimo těch nově uvedených ) můžeš dělat naprosto vše co na Windows, a jako bonus máš skvělý Unix-like systém. I ten Linux na zařízeních s T2 čipem funguje ( Vlastní zkušenost )

Nenapadá mě opravdu jediná věc co můžu dělat na PC, ale nemohu dělat na Intel Macu.

Vzhledem k tomu, že poslední Intel Macy mají zabudovaný ARMový T2 čip s vlastním operačním systémem ( BridgeOS ), který jde jailbreaknout stejně jako kterýkoliv iPhone zranitelný na Checkm8, tak si umím představit spoustu blbinek, co Mac bude v budoucnu umět a klasické PC ne, až se do toho vývojáři tweaků pořádně opřou

Malá ochutnávka
https://www.reddit.com/r/jailbreak/comments/jds5d5/news_custom_startup_c...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hackovat vlastní systém kvůli tomu, abych mohl tvrdit, že tam jde všechno, to je možné jen v Moštárně...

"vývojáři tweaků" - ten je taky hodně dobrý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"abych mohl tvrdit, že tam jde všechno"

OK, stačí tedy jedna věc co jde na PC ale nejde na Intel Macu? Jako příklad mohu uvést, že u Windows laptopu nefunguje v macOS dGPU ( A spostu dalších věcí není úplně right ) a navíc použití macOS na PC přímo porušuje licenční ujednání. Intel MacBook žádné takové omezení pro Windows nemá. Uživatelé "uzavřených " Maců, co se týče OS mají zkrátka více možností než PCčkáři.

Jasně u PC má člověk větší flexibilitu výběru, ale to nesouvisí s
"Smíří se s tím co všechno na jejich drahém zařízení nejde dělat"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"OK, stačí tedy jedna věc co jde na PC ale nejde na Intel Macu? Jako příklad mohu uvést..."

Zdá se mi to, nebo uvádíte příklad přesně opačné věci, totiž něčeho, co jde na Intel Macu, ale ne na PC? (Přijde mi to ale jako příklad trochu okrajový, protože rozumní lidé evidentně Mac OS na PC v problematických konfiguracích nepoužívají - drtivá většina z nich jednoduše použije Windows.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za tim se skryvaji dekady zkusenosti v IT ;-) a miluji vnitrni nejistotu iLidi, zda jedina jejich hodnota nespociva prave jenom v tom nakousnutem kousku jablka :-D v nicem jinem ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno nevím. Moje osobní zkušenost je zase taková, že majitelé Apple zařízení se tím chlubí a nevynechají příležitost tahle zařízení vychvalovat. Vyrcholem je pak kolega, co si pořídil iPhone a nějaký MacBook, ale neustále nadává, jak je příslušenství drahý a jak se blbě shání software (=pirátí, protože free alternativ je dle něj málo). :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

hmmm k cemu to prirovnat? mozna... v pruzkumech i verejne bezmala 100procent zen tvrdi, ze hleda lasku a vubec, ale vubec jim nejde o penize... hmm... a jaka je realita?
asi k teto skupine populace bych majitele Apple prirovnal :-D dokonce na to sedi i ten Vas kolega, uplne presne :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ach ty vetsiny :))) delal vubec nekdo nejaky oficialni pruzkum ? :D

V diskuzich spis vidim hejt z obou stran a kdyz nekdo napise v cem je android lepsi, tak se objevi hned nekolik tydytu, kteri to zacnou vyvracet a navic tvrdi, ze to vymyslel Apple a ostatni jen kopiruji ..a pritom je to vetsinou naopak :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kolik to má ALU? Už se něco ví? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako u Rolls Royce- ma to tolik ALU, jejich pocet vas nemusi zajimat, pokud si muzete takovou vec dovolit :-)))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Svůj sociální status si plně uvědomuju a po večer ho vyplakávám do polštářku. Nicméně mi zvědavost nedá... :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

plus nejake porovnania s Intel CPU v macoch:
https://www.macrumors.com/2020/11/11/m1-macbook-air-first-benchmark/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To srovnání v multicore je ale trochu zavádějící, protože prakticky jistě M1 v tomto testu běží jen jako 4core, úsporná jádra nevyužije. Že i tak porazí i nejvýkonnější notebookovou i9 s 8 core je podle mne veliký úspěch a zároveň je z toho vidět potencíál. Pokud za rok udělají vyloženě desktopovou "M2", kde budou "high power" všechna jádra, tak to prostě nebude mít chybu (a to není jediná cesta ke zlepšení).
No a výkon v singlecore je docela brutální už teď - uvědomme si, že to je fakticky mobilní extraúsporný procesor, ale i tak stačí na řadu desktopových?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Realne, v geekbench, co ze to presne dela tento program?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Realne"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dám vám odpověď přesně ve stylu jejich grafu - počet ALU je tak akorát. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bych se spíš zaměřil na to, co víme.
Super třeba je, že Macbook Air bude chlazený jen pasivně.
Už né tak super je, že SoC u sebe integruje i operační paměť, takže možnost upgradu 0, a to i u Mac Mini...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přemýšlím jestli je idiotštější marketing Applu nebo Intelu...
Uráží mě oba, takže obě firmy automaticky vyřazuju.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to rozsiril na dalsi jako jsou obuvnici, praci prasky, vlozky, uzasna auta... sakra, uz toho moc bez debilniho marketingu nezbylo :-)))
I reklama na Heru na peceni a smazeni je pekne svinska- ve skutecnosti modifikovany(umely) palmovy tuk se spetkou chemie a kouzel... s laskou od nasi babicky prece.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Polévky Vitana, jako od maminky... ale nevlastní.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou, u mě reklamština v „polévky Vitana - jako od maminky“ sedí jak prdel na hrnec. Taky jsou tak děsně slaný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Moje tchyne se celozivotne honosi samozvanym titulem "vytecna kucharka"... ale neda se to jist :-(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomíná ten obrázek s Hejmou a Babicou a dopsanýma slovama ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, legendární kuřbuřťák :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zas výhoda u margarínů je, že je to zelená potravina. Klidně můžeš ten tukovec z místní čističky zase stáčet do kelímků ;) Z toho je vidět, co to tělu dá. Asi jako mazat si chleba převodovým olejem... ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pobavils :-)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to projde trávicím traktem bez povšimnutí, tak je to ideální tuk. Takovej, co se neukládá v těle, ale v ČOVce :).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Hérák, to je smažení :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak že je Apple nejlepší víme už dlouhá léta. Naštěstí nás nikdo nenutí to kupovat ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

O tom bych pochyboval...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já ani ne. Na mě zatím veškerý reklamy (krom reklam PC vs. Mac) působily přesně opačným dojmem, než by měly. Mě to jablka vyloženě znechutilo, i když jsem někdy měl chuť je aspoň zkusit. Stačí mi vidět reklamy Applu a je to pryč.
Takže mě to nikdo kupovat nenutí, naopak mě stále někdo přesvědčuje, abych to nekupoval. Blbý je, že sám výrobce :).

PS: Reklamy PC vs. Mac se mi líbily v tom smyslu že byly hezký, vtipný a měly nápad. Celkem trefně se navážely do problémů Windows Vista (sice přitom zamlčely problémy vlastní, ale to se u takové reklamy dá očekávat). Jablko jsem si ale ani tak nekoupil.

A abych to vyvážil - ze strany Microsoftu se mi zase nejvíc libily reklamy s Gatesem a Seinfeldem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi viděl nějakou reklamu Applu? A kde? Pokud si ji nevyhledámA Apple vs Mac na Youtrubce, tak jsem nikdy žádnou neviděl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, kde jinde než na internetu? Archaická média, jako je televize, já neprovozuju už tak dobrých 15 let.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, ale jen když si ty reklamy vyhledám, a jinénnež PC vs Mac neznám. Nikdy jsem neměl nikde žádnou reklamu od Apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, jednu jsem našel ... ;) https://www.youtube.com/watch?v=jk6sz25OZgw

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dakujem za nadpis, spravil mi pekne rano :DDD

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V prezentaci se málo kdy uvádí přesné technické detaily, když je mířena na obecnější veřejnost a jde o investory. Nicméně nějaké informace máme. Jsou k dispozici od prvního dne v patičce oficiálního webu - ke každému výsledku mají uveden popis ve stylu:

"Testy provedl Apple v říjnu 2020 na předvýrobních počítačích Mac mini s čipem Apple M1 a na prodávaných počítačích Mac mini s 3,6GHz čtyřjádrovým procesorem Intel Core i3; všechny počítače měly 16 GB RAM a 2TB SSD. Testování probíhalo v předběžné verzi Final Cutu Pro 10.5 a spočívalo v překódování 55sekundového klipu 4K videa ve formátu Apple ProRes RAW s rozlišením 4096 × 2160 při 59,94 snímku za sekundu do formátu Apple ProRes 422. Testy výkonu se provádějí s konkrétními počítačovými systémy a odrážejí přibližný výkon Macu mini."

Že se ovšem jedná o velmi úzce zaměřené testy "ala Intel" ve stylu "v tomto námi vytvořeném benchmarku jsme lepší", nelze popřít. Nezbývá než počkat, až se to dostane mezi lidi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

„Testy provedl Apple v říjnu 2020 na předvýrobních…“

To se ale netýká výsledků, o kterých je článek. Apple v poznámkách k další části zmínil několik procesorů k dílčím tvrzením typu „World’s fastest browser“ nebo „Up to 1.5x speedier at running JavaScript“, ale to se netýká konkrétních výkonnostních údajů, kde tvrdí, že M1 je x-krát výkonnější než nebo x-krát úspornější než nejvýkonnější mobilní procesor.

„…s 3,6GHz čtyřjádrovým procesorem Intel Core i3“

Core i3 (jakékoli) jistě není nejvýkonnější mobilní procesor. Tam v poznámkách výslovně tvrdí jen že testoval na nejrychlejším procesoru ve standardních a open-source testech.

„V prezentaci se málo kdy uvádí přesné technické detaily, když je mířena na obecnější veřejnost a jde o investory.“

AMD to umí, Intel to umí, Nvidia to umí, takže by to Apple měl zvládnout také. Zvlášť když tam ty poznámky dává. Nebylo by o nic delší, pokud by text v poznámce namísto „na nejrychlejším procesoru ve standardních a open-source testech“ bylo třeba „na Core i7-1185G7 v CineBench R23“.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale tato informace se týkala jen několika testů a jen těch, pokud se nemýlím, které měly nějakou souvislost s videem, což ovšem byla zááležitost staré grafiky v té I3, bůhví, jak by to fungovalu na TigerLake grafice...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„…mu to příště dají média sežrat…“
Nedají a když dají, prd se stane. Jablíčkářům k „objektivnímu“ hodnocení bude stačit to, že to je od Apple.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A preto váš komentár srší objektivitou. :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jablíčkář? ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vskutku. :) A preto viem, že ako bývalý študent obecnej fyziky som schopný akej-takej objektivity. A viem, že to, čo ste predviedli vy, je:
1) ad hominem: https://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem
2) faulty generalization: https://en.wikipedia.org/wiki/Faulty_generalization

Ale tak ja zas nemám hlavu strčenú v prdeli, že jo… ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, když už někdo neví, kudy kam, začne používat odkazy na argumentační fauly, nebo jak se tyhle vocasoviny jmenujou.

Jako jablíčkáře jsem vás poznal podle toho jediného příspěvku, který byl reakcí na můj. Pak jsem si pročetl diskuzi a potvrdilo se mi to.

Kdyby Apple neměl tu marketingovou politiku, kterou má, nemuseli by jablíčkáři v očích zbytku světa vypadat jako pitomci.

PS: Nikde jsem netvrdil, že moje komentáře jsou objektivní.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ako Jablíčkáře ste ma spoznali na základe toho, že nezaujímam prehnane negatívny názor na túto firmu. Čo je na tento portál samozrejme menšinové presvedčenie. Takže to nevypovedá o akejsi una anima vlastníkov produktov od Applu, akú sa tu pod prezývkou Ovečky snažia niektorí predkladať.

Veľa ľudí používa Apple kvôli tomu, lebo je cool. Veľa ľudí používa zariadenia Apple nie preto, že by mali vymyté mozgy, ale preto, že im to vzhľadom na ich use cases dáva zmysel. Oboje môže byť pravdivé zároveň. Nie každý musí byť hneď obeťou vyhypovaného marketingu Applu. :)

PS: argumentačné fauly typicky vedú k nekvalitnej a nie vecnej diskusii, pretože sa typicky za nimi skrýva demagógia, nie pravda.
PPS: to je pravda, že ste to netvrdili, ale aj glosa vyzerá inak ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a o těch lidech, co hovoříš a co používají Apple, se většinou v diskuzích nedozvíš. Dozvíš se tam o jablíčkářích a pak o takových pitomcích, jako jsem já, co jednou za sto let přijdou jim do diskuzí říkat jablíčkáři. Třeba. Nebo svědkové Stevovi, to je jedno (teď už to asi neni moc aktuální).

Přitom já nepopírám fakt, že ta platforma může mít něco do sebe. Jen se prostě víc než obvykle stává, že se uvede novej produkt Apple a kolem něj se sletí jablíčkáři jak vosy na bonbón, aniž by to mělo nějakej racionální základ. To jsem třeba u Windows nikdy neviděl (čert ví, možná je to tím, že ty Windowsy na rozdíl od Appel fakt stojej za starou belu ;). Poslední, kdo byl schopnej se aspoň snažit o vytvoření nějakýho kultu věcí kolem Microsoftu, byl Ballmer, čert vem, že mu to moc nešlo, spíš budoval kult vlastní osobnosti (to už v tom byl úspěšnější Gates, kterej se o to naopak moc nesnažil). Ale Apple jako kult - to je jiná liga. Taková hodně specifická.

Nic, já už zase mizim :).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyby Apple neměl tu marketingovou politiku, kterou má, nemuseli by jablíčkáři v očích zbytku světa vypadat jako pitomci."

WTF, takže protože někomu nesedne marketing firmy, tak jsou uživatelé té platformy pitomci?

OK, tak pokud bych posuzoval uživatele Nvidie podle Igora Staňka ( Obzvlášt v souvislosti s tímto webem ), tak každý kdo si koupí Teslu do svého superpočítače je úplný vypatlanec /s

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U Nvidie je to podle mě tak, že ta má zákazníky spíš navzdory Igorovi než díky němu :). Igor byl dycky jinej, srdcař, magor. Asi se Nvidii jeho fungování líbí, když si ho tam nechává (teda jestli tam ještě dělá, neslyšel jsem o něm už dlouhá léta).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jablečné weby jsou zvyklé pouze chválit a budou chválit dál, o tom žádná (nikdy jsem nepochopil, proč to vlastně někdo čte, když je u každého produktu předem jasné, jaké bude hodnocení), ale pokud se Apple marketingově tlačí do prostoru klasických procesorů a klasických grafických karet (byť integrovaných), tak se dostává do trochu jiného prostředí. Vím, že je pár hardwarových webů, které pravidelně testují hardware od Applu a které budou shovívavé, aby je Apple neodstřihl od zápůjček, ale rozhodně nejde o většinu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Až ten procák půjde koupit někde jinde než v Applím produktu, pak se možná budem moct bavit o tom, že se Apple marketingově tlačí do prostoru klasických procesorů ;).
V tomhle případě se Apple marketingově tlačí jen sám do sebe. Jestliže říká, že uvedl nový procesor, který je lepší než (dosaďte bulharskou konstantu), tak to je jako když uvede nový iPhone, který je lepší než jakýkoli jiný předchozí iPhone, i kdyby kolikrát to „lepší“ mělo znamenat jen to, že je prostě zrovna nový :).

Pro jablíčkáře na námitku, že to nemůžu vědět, protože jsem nikdy žádný Apple produkt nepoužíval ... ano, vidíte, jak je ten Applí marketing nahovno. Nikdy mě o ničem ani nepřesvědčil uvažovat, abych to vyzkoušel. Prostě proto, že jsou v tom jen marketingový krasožvásty a nic konkrétního uchopitelnýho. Veškerej Applí marketing na mě působí jako naleštěnej prd, hrnec pro seniora za 50 tisíc a deka zdarma k tomu. Jo, přesně tak. Samý píčoviny, bigbít, kyselý zelí, trenky do zvonu, ponožky na suchej zip. Apple v kostce.

Vlastně nejlepší reklamu na Apple, co jsem kdy viděl, tak jsou to reálná videa na internetu od lidí, co na tom používají nějaký produkty, ale neprezentujou přímo Apple a že dělaj s Apple, ale jen tak mimochodem povídají o tom, jak třeba dělají svou práci, a shodou okolností to dělají na Applu. Jen na základě takových videí jsem měl kdy aspoň chuť si to zkusit taky. To má pro mě daleko větší hodnotu než jakejkoli marketing samotnýho Applu, kterej mě naopak od používání takových produktů silně odrazuje.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Jo, přesně tak. Samý píčoviny, bigbít, kyselý zelí, trenky do zvonu, ponožky na suchej zip. Apple v kostce." TVL umíráám :D :D :D :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Až ten procák půjde koupit někde jinde než v Applím produktu

Spousta intelovských CPU v Macách byly zakázkový a samostatně taky nešly koupit. V tomhle se to neliší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, to možná jo, ale jde o v zásadě standardní CPU, kterej dostal, řekněme, na vrchol kvádru trojúhelníček jako stříšku, zatímco tenhle procák je od začátku stavebnice, kde ARM hraje roli jednoho z mnoha dílků skládačky. V tomhle se to liší imho dost výrazně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako na x86 i zde vidíš instrukční sadu, a za ní je to blackbox (jádra od různých výrobců a různé generace jejich jader dělají věci uvnitř různě). Ta sada je standardizovaná forma komunikace - ta je to, co zajímá OS a aplikace.

Takže pokud chceš ARM, ale ne od Apple, furt máš možnost si je koupit (boardy, notebooky, desktopy, ...). Předpokládá se, že se trh nemobilových ARMů teď rozroste, takže bude na výběr, budou lepší ceny a bude větší výkon (desktopový Cortex X1 a nástupci v nové řadě X). Dokonce na nich budeš moci provozovat ARM macOS, stejně jako na x86 máš Hackintosh.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to mozny, Apple si ve sve nabubrelosti neuvedomuje, ze se cpe nekam, kde nejsou ovce, ktere budou zbozne hltat kazdy graf, ktery jim Apple predlozi bez kritickeho uvazovani, co ze je na tom grafu vlastne znazornene. ;-)

Par applistu jsem uz zazil a vzdycky diskuze koncila stejne: "Ale ja mam stroj od Apple!!!" Po te uz jsem se nikdy na odpoved nezmohl, nemelo to cenu.

Mimochodem: Myslim, ze Apple muze slouzit i jako odstrasujici pripad pro fanousky AMD. Takhle fakt skoncit nechcete! :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ja bych rekl ze to pomerne zrejme, zejmena po shlednuti te keynote. Vykon je porovnanvam s odpovidajicim intel SKU. Takze novy macbook air 13 se porovanava proti macbook air 13 s intelem, jelikoz nespecifikuji jaky, tak ten nejslabsi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uz jsou venku prvni testy na geekbenchi, staci vyhledat "MacBookAir10,1" prez 1700bodu single, 7k multi :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uprimne ten vykon na to, jak to mela byt, podle nekterych, 'zabijacka architektur' neni nic moc. Srovnani s TL-U a Renoir jsem tam uz napsal, ST lepsi cca 10% nez 1165G, MT v podstate stejny jako 4800U.
Tim nerikam, ze je slaby. To urcite ne, ale je v podstate podobny, co dokaze X86 na horsich procesech, pri asi vyssim TDP.
Spis jsem zvedavy na MacPro, tam by melo byt 12jadro a to vypada zajimaveji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže M1 na o generaci novějším procesu dorovnává o generaci starší produkty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ukaz mi jakej procesor ma s podobnym tdp 1700bodu na jadro

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je uplne jednoduche: zadny XD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V MT podstatě stejný? 4800U má pri 15 W TDP v Geekbench o cca 15 % menší MT výkon a o 50 % vyššie TDP. A čo sa týka ST, tak tam má 4800U o 40 % menší výkon. Pozeráme sa na rovnaké čísla alebo som už fakt idiot ja?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen-7-4800U-Laptop-Processor-Benchma...
Ryzen 4800U, GB5 7298b. Jestli je to 15/25W neni z hlediska absolutniho srovnani vykonu architektur podstatne. Hralo by to roli v porovnani jinych aspeku danych zarizeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Či je to 25 W alebo 15 W je sakra podstatné. Keď má M1 10 W TDP, tak to nebudem porovnávať s CPU, ktoré má 2,5-krát vyššie TDP – to dá predsa rozum.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechapete smysl co pisu. Samzorejme, ze je TDP jako takove podstatne, ale pokud porovnanvam absolutni vykon, ktery s danym/podobnym zarizenim ziskam, tak mi to muze byt ukradene.Ja to srovnavam jako max, co mi ta architektura v danych zarizenich nabidne vykonove. To ze se rozhodne Apple tam dat napr. 10W chip, misto 25W je jeho problem. To ze to ovlivni jine vlastnosti toho zarizeni, je pak jina diskuse. Ja se tady nebavim o energeticke efektivite.

Rovnez nezapomente, ze konkurenci M1 neni uz Renoir, ale jeho nastupce Cezanne, ktery bude ohlasen v lednu. Tam se da asi realne ocekavat asi +15% narust v MT. ST nebude vyssi nez u Tiger Lake, takze tam zustane M1 prvenstvi, ale v MT bude Cezanne rychlejsi, pokud Apple nenabidne bud chip s vyssim "TDP" nebo s vice jadry.

A konkurenci M1 v ST ulohach je TigerLake-U momntalne, ne Renoir. A tam je ten rozdil cca 10% ve prospech M1, jak pisu vyse. Pekne 'vitezstvi', ale z pohledu ocekavani, co nekteri od Apple ocekavali, je to myslim dost za ocekavanim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa pozeráme čiste na výkon, tak áno, platí to, čo píšete. Ale bavíme sa o mobilných procesoroch, takže TDP nepriamou úmerou koreluje s výdržou batérie. A ak bude výdrž batérie rovnaká, tak bude väčšia kapacita batérie, ktorá zase silne koreluje s váhou, a teda nepriamou úmerou s prenositeľnosťou. Jedinou výnimkou je v tomto Mac Mini, kde by som to absolútne porovnanie bral.

A súhlasím, že by bolo lepšie porovnávať s mobile Zen 3, ale reagoval som na komentár, ktorý vyťahoval 4800U, takže som sa snažil poskytnúť môj pohľad na to porovnanie.

Ale nesúhlasím s tým, že by to bolo za očakávaním. Dôležitý bude v tomto segmente primárne perf/watt, a to si myslím, že bude vysoko nad konkurenciou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano perf/watt bude mit nejspis Apple lepsi, mozna i vyznamne, ale to maji mobilni telefony taky ;)

Ja nechci apriori snizovat to, co Apple predvedl. Ale je dobre to brat trochu i selskym rozumem.
Teoreticky je efektivita samozrejme dulezity pojem, ale vzdycky je treba vychazet z realneho pouziti daneho zarizeni. Pokud mi dnesni lepsi x86 notebook kousky vydrzi 10-15h pro web-surfing (office), tak i pokud bude mit Apple rekneme 20h, tak to nic moc nezmeni. V realnem nasazeni se tahle vlastnost projevi jen malo. Spis to umozni Apple snizit naklady na notebook a zvysit svuj zisk, protoze tam da mensi baterku.
I pokud si vezmu extremni pripad, ze bych porovnaval plne zatizeni tech CPU a apple dejme tomu dosahl 7-10h, x86 platforma 'jen' 3hodiny, tak i presto, ze je to znacny narust, tak z praktickeho pohledu to nic moc nemeni. Nikdo bezne nenechava bezet "rendering" nebo "encoding" na platce na baterku. Opet realny prinos je diskutabilni.

Ja to nechci snizovat a apple urcite ukazal skvely vysledek a je obdivuhodne, co dokaze z ARM architektury vytriskat. Ale ruzne teoreticka cisla a analyzy ala "SPecInt" neukazuji realitu. Pouze teoreticke scenare, kter maji k realite velmi daleko. Podbne napr. SisSandra, ktera ukazuje +35% narust Zen3 vs Zen2 a realita je samzorejme podstatne mensi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ako tomu rozumiem ja – a môžem sa samozrejme mýliť – je to, že M1 je myslené ako prvý ultramobilný notebookový procesor, keďže ich návrh vychádza z mobilného A14. Takže sa dá, podľa mňa, bezpečne uvažovať, že v roku 2021 uvidíme nové procesory od Applu, ktoré budú mať aj v absolútnom poronaní čo povedať.

Každopádne by som výdrž na batériu tak nezľahčoval. S viac efektívnym procesorom môžete zvýšiť pri rovnakej výdrži jas obrazovky, pridať eventuálne podporu mobilných sietí, presunúť časť AI z cloudu na device a podobne. Navyše nie je nezvyčajné, že pri programovaní dnes batéria skomiera, keďže taká kompilácia Swiftu alebo iných programov, ktoré používajú viac ako 4 dependencies, vyťažuje procesor teda dostatočne.

Ak niekto od predstavenia prvého mobilného notebookového CPU od Applu očakával, že to bude, ako sa vraví, trhač asfaltu aj pre desktop a podobne, tak mal zrejme zle nastavené očakávania. Dalo sa bezpečne predpokladať, že ako prvé budú predstavené procesory s nízkym TDP, a teda nie nutne mašiny na 6 VM, 4 webové servery a 12 aplikácií v Dockru. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Ak niekto od predstavenia prvého mobilného notebookového CPU od Applu očakával, že to bude, ako sa vraví, trhač asfaltu aj pre desktop a podobne, tak mal zrejme zle nastavené očakávania."
.. no nasli se takovy, specialne tady na diit byl jeden, co si rikal "6xALU", ktery neustale prognozoval zkazu "x86 sveta" ;)

V pohode. Kazdy ma trochu svuj pohled. Proslycha se, ze Apple ma dalsi CPU na bazi M1+4C dalsi jadra. Tady, pokud jej uvede do mobilniho segementu, by asi uz vykonostni prvenstvi pristi rok ziskal. Ze by Apple 2021 uvedl jeste nejak silne pozmenenou dalsi architekturu, nez to co ma v M1, je asi dost nepravdepodobne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4800U je první generace 7nm procesu, M1 je 5nm proces a navíc s EUV.
4800U je architektura roku z 2019, M1 je architektura pro rok 2021.

Z těch výsledků vyplývá, že by stačilo 4800U posunout na 5nm proces a nabízel by totéž. Nebo aktualizovat architekturu na Zen 3 a nabízel by stejný výkon i při starším procesu. Ostatně Cezanne se Zen 3 bude vydaný ani ne za dva měsíce, takže takový produkt po většinu éry M1 na trhu bude.

Firma s ročními příjmy $260 miliard dokázala vyvinout produkt, který potřebuje lepší výrobní proces, aby byl srovnatelný s produkty firem s příjmy $72 miliard a $6,7 miliard. Po několikaletém hype o pohádkové efektivitě ARM architektury to není zase taková bomba.

Ano, je tu třetí hráč, ale marketingové fráze jako „stejný výkon při 4× nižší spotřebě“ nebo „3× vyšší výkon“ jsou úplně mimo reálné výsledky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a ty uz znas spotrebu jo ? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ešte raz opakujem, že ja som 4800U pre porovnanie nevyťahoval. Reagoval som na komentár, ktorý z môjho pohľadu zle interpretoval súčasné výsledky testov.

A 40 % ST performance nezískate tým, že sa urobí prechod Zen 2 -> Zen 3, keď sa medzigeneračne IPC posunul o 20 %. Tým pádom je ešte dodatočne potrebná zmena nodu zo 7 nm na 5 nm. Takže kombinácia oboch faktorov. A to sa ešte nebavíme o tom, že je potreba pričítať spotrebu pamätí, pretože Apple uvádza TDP celého SoC.

Takže stále vám vyjde, že AMD z pohľadu perf/watt zrejme nedorovná v mobilnom segmente M1 ani so Zen 3 architektúrou, a zrejme by to nezvládli ani na 5 nm node.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Takže stále vám vyjde, že AMD z pohľadu perf/watt zrejme nedorovná v mobilnom segmente M1 ani so Zen 3 architektúrou, a zrejme by to nezvládli ani na 5 nm node."
.. oni ale nemusi :) Viz prispevek vyse. Na to by uchovali soucasny staus quo v X86 segmentu notebooku, jim to bude stacit. Apple si naopak asi trochu celkove 'pohorsi', vzhledem k budouci "nekomaptibilite" s X86.
Ale treba ukaze Apple jeste dalsi CPU, ktere bude vykonem vyssi nebo v jinych testech bude excelovat vic. Nechme se prekvapit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' A 40 % ST performance nezískate tým, že sa urobí prechod Zen 2 -> Zen 3 ''

fakt ne? ((:
https://images.anandtech.com/graphs/graph16220/119166.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keďže sme sa bavili celý čas o Geekbench, keďže sú to jediné testy, ktoré momentálne k M1 máme, tak tam rozdiel medzi 5950X a 3800X (vždy som zobral ten najlepší CPU z danej generácie) je taký, že 3800X je o ~25% pomalejší, teda som sa sekol v mojom odhade o cca 5 %. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jste si vedom toho, ze M1 je quad core, kdezto 4800UY je osmijadro? ty ctyri usporna jadra se pri techto testech nepouzivaji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mně ty výsledky příjemně překvapily. Až se něco podobného objeví v nabídce nějaké více svobodomyslné a méně kurvítkovsky zaměřené firmy, tak už jenom pro zajímavost kupuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ty ctyri usporna jadra se pri techto testech nepouzivaji."
..mate neco hmatatelnejsiho, na cem je to tvrzeni postavene?
Teoreticky ST vysledek aproximovany ×4 vase tvrzeni celkem jednoduse vyvraci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V Testech se to hlásí jako 8 jádro. Vzhledem k tomu, že jsem tam narazil na 6 jádra, které byly označeny jako 3 jádra (byla vypnuta polovina jader), tak bych řekl, že se používají všechny. U jednojádrového výkony jen ta nejvýkonnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uplynulo od te doby jiz jiste 15 let, ale stejne nezapomenu, jak si u meho tehdejsiho zamestnavatele vydupalo jedno oddeleni pocitac Mac od Apple. IT oddeleni, kde jsem tehdy pracoval, nemelo zajem na sprave nejakeho Apple pocitace a tak to nakonec dopadlo tak, ze pozadavek toho oddeleni na dva supervykonne PC byl vyresen jednim PC Dell s WindowsXP v hodnote 80K Kc a jednim stejne nacenenym Apple Mac, jehoz podporu zarizoval naprimo dodavatel.
Jednou si me zavolali, ze na tom Dellu potrebuji neco nainstalovat, prisel jsem k nim do kanclu a vidim, ze Dell obsazenej a u Apple nikdo. Tak rikam tomu pracovnikovi v tom oddeleni, jestli neni ten Apple rozbity? A on na to:
"Ne, to tu je pro brigadniky, krap jeden pomalej, na Dellu toho udelam ve Photoshopu za stejnou dobu dvakrat vic." :-D

Je to samozrejme logicke, protoze uz tehdy byly vykonne Xeony v Dellech mnohem vykonejsi nez to, co za stejnou cenu nabizel Apple.
Dneska uz to Apple dotahl tak daleko, ze se srovnava s nejakym nejmenovanym nastupcem Atomu a rika tomu PC laptop chip. Proti Zenum od AMD nemaji sanci ani za 20 let!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Možno by si chcel pozmeniť svoj komentár vzhľadom na nedávne skutočnosti?
https://www.notebookcheck.net/New-M1-MacBook-Air-smokes-Core-i9-16-inch-...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne je důležité si uvědomit s čím a v čem se to porovnáná... V linuxu i windows kupodivu vykazují jiná čísla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kto vykazuje iné čísla? Ak je rozdiel medzi jednotlivými platformami v Geekbenchi, tak je to kvôli tomu, ako Clang linkuje dependencies na jednotlivých platformách. Na všetkých platformách okrem iOS a macoOS, kde sa používa Clang-derived Xcode kompilátor, sa používa práve Clang. S ktorým sa kompiluje napr. aj Chrome na Windows/Linux/macOS.

Takže ak je aj procesor schopný teoreticky byť výkonnejší, ale proste Windows v spojení s Clangom, resp. LLVM tvoria pomalšie binárky, tak je to vina Microsoftu, že nevenuje časť svojich snáh na optimalizáciu Clangu/LLVM na Windowsích platformách.

S LLVM sa kompiluje celý rad programovacích jazykov od Swiftu, C, C++, D, Delphi, Fortran, Haskell až po Rust a iné. Takže to nie je „nefér“. Používa sa rovnaký kód pod rovnakým kompilátorom na takmer všetkých platformách. Ak je Xcode Clang compiler viac optimalizovaný, tak to je „vina“ Linuxu a Windowsu, pretože s Xcode compilátorom sa kompiluje väčšina bináriek a aplikácií na iOS/macOS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mnohem výkonější než třeba takový G5 Quad, který tehdy mohl být tak za těch 80K? To asi ne. Navíc Photoshop uměl skvěle využít AltiVec, takže na téhle krásné pohádce něco velmi nesedí. Jestli ona chyba nebyla někde jinde ...

Dobové recenze a benchmarky se mnou souhlasí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nehledě na to, že Xeony té doby byli založené na jádře Prescott -> Pentium 4. Tvrdit, že Pentium 4 je výrazně rychlejší než PowerPC 970MP nebo FX ( Natož pro Photoshop ), je prostě blbost

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

* byly založeny

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tech 15 let je odhad, fakt si presne nepamatuju na dny, kdy presne to bylo. Urcite to nebylo pozdeji nez v dobe P4, protoze to jsem pak uz pracoval jinde. Mohlo to byt i o neco driv.
Navic ja ten Apple nespravoval, mel to na starosti ten autorizovany dealer Applu a vyjadreni k tomu bylo toho pracovnika z oddeleni, ktere s tim pracovalo. Naopak ten Xeon jsem jim vyladil na skvely vykon, takze ten vysledek, ze s Dellem byli spokojenejsi nez s Applem, potesil. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple se na keynote chlubil právě Cinemou 4D, která je už předělána do universal binary. Kromě té uvedl Maxon i nový Cinebench R23. Jsem velmi zvědavý na porovnání s Renoir.

https://www.svethardware.cz/novy-cinebench-r23-prichazi-s-podporou-proce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro budoucí srovnání: Můj T480 i5-8250U s -110mV undervoltem, 44W TDP a Grizzly Kryonaut pastou ( Reálná spotřeba 30W, v průběhu testu snížil frekvenci z 3,4Ghz na 3,15Ghz kvůli 97°C ) dosáhl 4012 bodů

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak vypadá to, že skóre pro A12Z ( Mac Mini Devkit, iPad Pro ) jsou už známy. Podobné jako ULV Tigerlake 4/8. Počítám, že M1 založené na A14 bude podstatně výkonější, ale podle skóre A12Z soudím, že to zas tak úplný drtič X64 nebude. Důležité je také, jaká přitom byla spotřeba, 15W Intel/AMD si klidně v boostu vezmu přes 30W.

https://forums.macrumors.com/threads/cinebench-r23-with-support-for-appl...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple nerad ukazuje realne parametre hardwaru, ktore by sa dali porovnavat s konkurenciou, pretoze Apple predava hlavne user-experience, t.j. to co s tym hw dokaze urobit. Parametre mozu byt horsie, ale realny vysledok moze byt lepsi (t.j. ako ked z 3-valcoveho motoru po tuningu dokazete dostat 200 koni, nepotrebujete 4-valcove TDI).

Dnes mame sice vykonne cpu v pc ale ked si zaspominam ako behali programy (visual studio, compiler, delphi, ...) na mojom starom pc s Athlon XP, 256MB RAM a Windows XP, a porovnam to s novym visual studiom, office, alebo roznymi eye-candy programami postavenymi na webovej platforme alebo .nete, tak je to vacsinou horsie a pomalsie. V tomto smere sa user-experience moc nezmenila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si uvědomil, že stále nemají obdobu HT/SMT, přitom ARM o ní básnil už před lety a dokonce byla v plánu, jen nevím na jaký rok.

Edit: Tak už vím, svoje plány z roku 2010 zrušili s nástupem 64 bit architektury. Stejně je to zajímavé - oba x86 rivalové to mají a ARM architektury i přes svojí mohutnost, pořád nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HT se používá, když kód nedokáže využít všechny ALU. A je to jen jedna z možností. Nejnovější procesor M1 např. má velmi velký re-order buffer (out-of-order execution), velmi široký dekodér instrukcí a velmi velkou L1 cache, takže stíhá většinu těch ALU využívat. Dokonce myslím jede 2 branche kódu současně, což je taková obdoba HT, která zvyšuje ST výkon a IPC (mimochodem tohle není nic nového, už před víc jak 10 lety to uměly AMD CPU).

EDIT - zajímavost: HT byl např. velmi přínosný na prvních Atomech. Ty byly in-order, takže z principu nedokázaly využívat svoje ALU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HT se hodí např. do business serverů, kde běží kód, který nestíhá využívat většinu ALU. To proto, že business kód jede nad tak velkým množstvím dat, že bottleneck je práce s RAM. Proto HT najdeš např. v podobě SMT8 na IBM POWER9 (2017). V notebookách a desktopech chceš ale co nejvíce zvyšovat výkon ST, i za cenu menší efektivity ohledně spotřeby a počtu tranzistorů/velikosti čipu (ve srovnání s efektivitou v MT výkonu v serverech).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přátelé, a nejsou ty výsledky tím, že produkty Applu používají zoufale zastaralé, poddimenzované a předražené procesory?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Od kdy je Ice Lake zastaralý? V době uvedení MacBooků to byla nejnovější architektura Intelu v prodeji.

V MBA 2020 je z důvodu špatného provedení chlazení procesor silně poddimenzován, to bez debat. V případě MBP nikoliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Patrně myslel, že nepoužívají AMD. Tak bylo by to zajímavý, ale asi by AMD nestíhala pro Apple ty procáky dělat, si myslim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD by nestíhalo dodávat pro Apple. Nezapomínejte, že MacBooky jsou nejprodávanější notebooky na světě. I když TSMC neustále zvyšuje kapacity, stejně se po vyrobených produktech jen zapráší (Apple SoC, AMD CPU a GPU, SoC pro androidí mobily, ...).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

KOHO ZAUJIMA PROPRIETARNY ARM SHIT ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

KOHO ZAJÍMÁ PROPRIETÁRNÍ X86 SHIT??? RISC-V FTW!!!1!!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

IT´S OVER 9000!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by to docela zajímalo, ale až to bude mimo Apple produkt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se vyprdnete na dojmologii, reklamštinu a antipatie vůči ,,snobskému výrobci" , musíte uznat, že je to jen dobře, že si Apple začne dělat svoje Arm procesory. Zase to navnadí i ostatní a bude svět procesorů bohatší a rozmanitější. Tohle je jen začátek a jestli s mobilním procesorem (myšleno procesor z mobilu) výkonově třeba jen dohnali současné procesory na trhu, tak je to dobrý výsledek. Applu a jeho touze být nad ostatními a nejlepší vděčíme i my ostatní PC skládači.
Nebýt jeho Retina , ještě se koukáme na TN monitory 1280x1024 a všechno výš by se prodávalo jako ,,pro železo" za statisíce. Třeba já mám na rýsování 5k monitor Iiyama s panelem z iMac 27 a stál jenom asi 15. :))))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je to dobře nebo ne není úplně jednoznačné - kromě těch přínosů je to totiž další krok směrem k většímu uzavření Apple platformy (možná to tak dnes nevypadá, ale věřte tomu, že v okamžiku kdy odstraní poslední x86 model začnou ty šrouby utahovat)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě je ale uzavřenost/otevřenost Apple úplně šumák. Nic od nich nehodlám kupovat. Vyhovuje mě poskládat si do kanceláře vlastní pracovní stanice/PC. PC skládám i svým zaměstnancům jako Lego a relaxuju u toho. Myšlenka mého příspěvku byla taková, že Apple funguje ve světě IT jako průkopník, ať se to někomu líbí nebo ne a je jedno jestli je to dané jejich nenažraností, nebo vizionářstvím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vizionář v uzamčeném ekosystému, uzamčených zařízeních s jejich nerozšiřitelností a neopravitelností. Negativum je, že se tím (naštěstí neúspěšně) inspirují další. S takovým technologickým průkopnictvím může jít z mého pohledu klidně do ...... .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tenhle flame prekonal ma ocekavani. To je ale zase zoufaleho kriku. Ten Apple to fakt umi vam povim, nechat nekterym nabehnout zilu na cele. Jinak z clanku samozrejme strika uz ponekud unavna antipatie k firme Apple, coz je takovy standard objektivni novinariny ceskych brouku pytliku. Ale uzijte si to hosi. Uz pocitate jen hodiny, co se tomu jeste muzete smat :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono už jenom to, že někdo vyplodí takový graf, ze kterého nejde poznat co s čím srovnával, vypovídá dost o tom jaká bude realita... třeba to srovnávali s atomem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Macbook Pro s M1 porovnávali s Macbook Pro s i7-8557U, Mac Mini zas s tou i3 Quad-Core... Ono to aj na Apple stránke je napísané - aj za akých okolností.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale houby v grafu je nesmyslné "latest PC laptop chip" co kde někdo napíše "na webu" ? Hlášky jako AŽ 6x rychlejší GPU! AŽ 3x ychlejší než "přechchozí generace, 16jádrový Neural Enfine (bez srovnání vůbec), to že namají dedikovanou paměť pro grafiku označují za bonus........ a nejlepší je tohle "Testování probíhalo v předběžné verzi Final Cutu Pro 10.5 a spočívalo v překódování 55sekundového klipu 4K videa ve formátu Apple ProRes RAW s rozlišením 4096 × 2160 při 59,94 snímku za sekundu do formátu Apple ProRes 422." :0))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsou venku nejake testy M1 ve CB23. Hitparada to uz moc neni. ST stejny jako TL-U, v MT „rozmetan“ 8C chipy AMD Renoir. ‚Brute force‘ x86 asi funguje.
https://wccftech.com/intel-and-amd-x86-mobility-cpus-destroy-apples-m1-i...

Jsem zvedavy jestli Apple vyda neco silnejsiho nez tenhle derivat M1. Chtelo by to vic jader a vyssi TDP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ja ti nevim, na to ze je apple M1 jen "4"jadro protoze ostatni 4 jadra jsou low power tak docela slusne nakopava prdel naprosto vsemu srovnatelnymu, 6c ryzen je jen o nejckejch 8% rychlejsi nez 4c m1 a v single je M1 taky dost pecka

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.