Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CPU Apple M1 je 3× rychlejší a 2× úspornější, ale nikdo neví v čem a oproti čemu

Applu se povedl zajímavý kousek. Prezentací plnou superlativů a násobků odhalil CPU / SoC M1, které bude pohánět jeho hardware. Nikdo však neví, s jakým hardwarem a v jaké zátěži srovnával…

Dlouhá léta slýcháme, jak Apple vyvíjí vlastní samostatné procesory, které budou mít přehršle ALU, pohádkové IPC, téměř zápornou spotřebu a vůbec, že nám Apple ještě ukáže. Ukázal, ale jenom něco.

Formou tiskové zprávy uvedl Apple SoC M1, čip integrující (mimo jiné) 8 procesorových jader (4+4), grafické jádro, akcelerátor umělé inteligence a další obvyklé obvody, jaké byste u úsporného SoC čekali. Apple skutečně M1 uvádí jako úsporné řešení pro platformy o nízkém TDP, což dosvědčuje i slajd ilustrující energetickou efektivitu:

Svislice protínající graf v 10 wattech umožňuje odvodit, že začátek a konec křivky (tedy testovaný rozsah TDP) odpovídají přibližně 3,25 až 15 wattům. U tohoto grafu se ještě zastavíme, protože přináší srovnání s jiným procesorem, oproti kterému je podle Applu M1 při limitaci na 10 wattech 2× rychlejší a jehož maximálního výkonu dosahuje M1 při 4× nižší spotřebě.

Tato čísla jsou moc hezká, ale nedozvídáme se, v jaké zátěži bylo testováno ani oproti jakému produktu Apple srovnával. Podle grafu by to mělo být něco, co umožňuje nastavit TDP kolem 30 wattů, což může být vlastně cokoli (28 W nebo 35 W umožňují nastavit skoro všechny mobilní procesory Intelu i AMD). Ani slova „latest PC laptop chip“ nám nic neřeknou. Nevíme, zda Intel myslí poslední ohlášený nebo poslední dostupný čip, nebo poslední x86 čip, který sám používá. Nevíme, zda jde o Ice Lake, Tiger Lake, Comet Lake, Renoir. Nevíme, jestli jde o zátěž jednoho jádra nebo všech jader. Nevíme, jestli jde o zátěž trvající pár sekund nebo hodinu. Nevíme, jestli jde o výsledek v jedné pečlivě vybrané úloze nebo průměr z desítek měření různých zátěží.

M1 obsahuje 8 procesorových jader, ale ta nejsou rovnocenná. Čtveřice jader je optimalizována pro nízkou spotřebu (společná 4MB L2 cache) a čtveřice pro výkon (společná 12MB L2 cache). Čtyři úsporná jádra mají disponovat podobným výkonem jako dvě v současném MacBook Air. Čtyři výkonná jádra mají dosahovat celkového výkonu, který je (na různých místech zmiňováno) 2×, téměř 3× nebo až 3,5× vyšší (oproti něčemu).

Integrovanou grafiku Apple popisuje jako nejrychlejší integrovanou grafiku na světě, což dokládá údajem o aritmetickém výkonu 2,6 TFLOPS. Můžeme odtušit, že v FP32. GPU je schopné pracovat s 25 tisíci vlákny (což samo o sobě neříká nic o výkonu). 2,6 TFLOPS je výpočetní výkon o 27 % vyšší než u chystaného mobilního 15W Ryzen 7 5800U (Cezanne) a o 10 % vyšší než u Intel Tiger Lake (2,46 TFLOPS). Ovšem jak je to u různých architektur se závislostí teoretického výpočetního výkonu na reálných herních FPS, vidíme např. na srovnání GeForce RTX 3080 (35,7 TFLOPS) a Radeonu RX 6800 XT (20,7 TFLOPS). Svůj podíl mají samozřejmě i ovladače.

Více nám neříkají ani poznámky pod čarou, které v případě AMD, Intelu a Nvidie obvykle specifikují konkrétní srovnávaný hardware, příslušné benchmarky, jejich nastavení, softwarovou výbavu a tak dále. V případě Applu se dozvídáme, že bylo měřeno: „…performance of workloads taken from select industry standard benchmarks, commercial applications, and open source applications.“ Věta „Comparison made against the highest-performing CPUs for notebooks, commercially available at the time of testing.“ pak rovněž mnoho neříká, protože existuje zátěž, ve které je nejrychlejší Tiger Lake, existuje zátěž, ve které je nejrychlejší Comet Lake a existuje zátěž, ve které je nejrychlejší Renoir.

Tím bych toto téma uzavřel, dokud Apple neposkytne nějaká relevantní data, o něž svá tvrzení opírá. Tvrzení jako „máme procesor rychlejší než je neupřesněný model od neupřesněného výrobce při neupřesněném TDP v neupřesněné zátěži“ totiž objektivně hodnotit nelze. Respektive samotnou formu tvrzení hodnotit lze (nijak lichotivě), obsah nikoli. M1, byť velmi zajímavý produkt, je prezentován jaksi snově, nejasně, zamlženě. Jako produkt, který je skvělý kdovínaco a kdoví v jakých podmínkách. Prozatím ale buďme shovívaví, Apple je v tomto segmentu nováček a musí si uvědomit, že pokud chce být brán vážně, musí své produkty prezentovat způsobem v tomto segmentu obvyklým, a nikoli takovým, na jaký je zvyklý u sluchátek a mobilů. Pokud se neponaučí, riskuje, že mu to příště dají média sežrat stejným způsobem, jako když se podobného přešlapu dopustí AMD, Intel nebo Nvidia.

Tagy: 

Diskuse ke článku CPU Apple M1 je 3× rychlejší a 2× úspornější, ale nikdo neví v čem a oproti čemu

Sobota, 21 Listopad 2020 - 12:54 | Lazar | Vizionář v uzamčeném ekosystému, uzamčených...
Úterý, 17 Listopad 2020 - 15:27 | neilz bellic | no ja ti nevim, na to ze je apple M1 jen "4...
Úterý, 17 Listopad 2020 - 12:53 | tombomino | Uz jsou venku nejake testy M1 ve CB23. Hitparada...
Pondělí, 16 Listopad 2020 - 00:53 | Ladis | I na starejch Macách neběžel Linux na 100 %. Např...
Neděle, 15 Listopad 2020 - 23:26 | Gath G | "1. Virtualizace ne vždy znamená, že se musí...
Sobota, 14 Listopad 2020 - 01:14 | Ladis | 1. Virtualizace ne vždy znamená, že se musí...
Sobota, 14 Listopad 2020 - 01:00 | Gath G | "Ano, virtualizace automaticky neznamená...
Pátek, 13 Listopad 2020 - 20:24 | DRK | Ale houby v grafu je nesmyslné "latest PC...
Pátek, 13 Listopad 2020 - 20:04 | DRK | Not true alespoň u nás imac mini od 24kkc kdežto...
Pátek, 13 Listopad 2020 - 19:50 | Jirka1 | Hérák, to je smažení :-)

Zobrazit diskusi