Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple M1 Max je výkonem srovnatelný s Core i7-12700K (Alder Lake)

Chtěl bych vidět výraz Gelsingera, obzvlášť po tom jeho "Apple přinutíme se vrátit nabídkou lepších produktů, než mají sami"

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych že se to ještě snaží rozdýchat když vyděl tito testy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To skóre je zatím jediné a je řekněme nižší než se očekávalo. Ale i tak zajímavé. Podle Apple by měl být M1 Max o 70% rychlejší než i9-11800H v MSI GP Series GP66. To má podle zběžného hledání 8 až 9 tisíc bodů, 70% navrch by znamenalo výsledek 13600 - 15300 bodů a to je i to co se od toho dříve očekávalo. Ale porovnává se to tu s desktopovými procesory sa výrazně vyšší spotřebou, M1 Max u CPU části bude na 30W max.

Dává to smysl základní M1 dává 7500-7600 bodů, vynásob 2x a odhadni co asi dělají dvě efektivní jádra takže těch 13600 zní docela reálně. Je třeba počítat i 6x vyšší paměťovou propustnost u M1 Max a 3x vyšší propustnost u M1 Pro

Někde se spekulovalo že Geekbench nedetekuje správně ořezaný 8c M1 Pro, a reportuje to jako 10c, ale uvídíme až s reálnými testy. Také je rozdíl zda to bude 14 nebo 16". 16" zvláště s M1 Max je těžší, což znamená zřejmě větší chlazení, 14 tak bude zřejmě throttlovat/throttlovat víc bež 16"

Max Tech objednali 8 Macbooků Pro v různých konfiguracích a budou to testovat.

Pokud člověk bude chtít sestavu s 32GB tak je asi lepší vzít M1 Max s 24 GPU jádry než M1 Pro s 16. Rozdíl jsou jen 200 dolarů ale člověk získá 2x vyšší propustnost, zdvojený video engine a zdvojený video encoder, 50% výkonu grafiky navíc..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

> porovnává se to tu s desktopovými procesory sa výrazně vyšší spotřebou, M1 Max u CPU části bude na 30W max.

Za prvni tech 30W je tvuj odhad, nebo mas konkretni mereni ?

Za druhe, jestli nam chcete (ty a dalsi jabkari) opet sdelit jak bychom meli umirat uzasem, jak x86-64 uz zitra konci, ARM vsechno drti atd, tak si ty kecy strcte tam, kde slunicko nesviti. Apple to vyrabi na 5nm procesu, AMD vyrabi na 7nm, a Intel nejakej 10/7 co ani sami nevi co je. Za prvni je snadne machrovat na mnohem lepsim procesu, za druhe je to cenove jinej segment. Az nekdo uvede 5nm ARM procak za podobnou cenu jako 7nm AMD, tak se muzem bavit o konci x86-64.

TL;DR: celkem fajn procak, ale nic z ceho bych se podelal. 5nm a 33B tranzistoru, logicky bude mit vyssi vykon a lepsi spotrebu nez existujici 7-a-vic nm procaky.

Jinak davam Applu palec nahoru za ty dve mala jadra - presne tohle bych chtel videt i u x86-64. Klidne at to ma i 50% vykonu, na OS by to stacilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

30W je informace přímo od Apple. Stejně jako těch cca 60 u grafiky. Otázka je kolik to bude kombinovaně a zda bude možné třeba té CPU části přidat když GPU nebude využité a naopak. Stejně tak bude záležet v jakém těle to bude. V 14" to bude throtlovat více než v 16" těle kde navíc v případě M1 Max je vyšší hmotnost která nemá opodstatnění jiné než výkonnější chlazení.

K druhému bodu, nepatřím k těm kteří by říkali něco o tom že x86 je mrtvé, nicméně fakt že Arm se prosazuje stále více a rychleji, Na Toms Hardware píší že tržby za Arm SoC v laptopech letos dosáhnou trojnásobku loňských a blíží se miliardě dolarů z čehož 79% procent spadá na Apple, 18% na Mediatek pro chromebooky a zbylá 3% na Qualcomm pro Microsoft a Samsung. Za posledních sotva 5 let se vyrobilo tolik Armových čipů co za předchozích 25 let.,.

Ad 33.7 miliard tranzistorů samozřejmě není nic převratného, na druhou stranu, není to procesor ale SoC, procesor z toho bude mít tak 1/6, Stačí kouknout na M1 kde CPU část je z té plochy možná kolem čtvrtiny u M1 Pro ještě menší podíl, ale to je právě o tom že nemá smysl stavět na univerzálním výkonu ale přizpůsobit si to potřebám SW. Specializované části pro konkrétní činnost jsou daleko efektivnější

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

@Blood: po 4 Xanaxech se každý tváří vesele ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Gelsinger aj cely Intel musia davno vediet, ze ked raz Apple odisiel, uz sa nevrati. Nie v dohladnej dobe (~10 rokov). Do vyvoja museli naliat neskutocne prachy, takze cela matematika je trocha zlozitejsia, nez len top skore v syntetickom teste.

Apple je v prvom rade predajca HW. OS X rozdava zadarmo. Nakup procesorov od Intelu znamenal, ze nejaka cast z penazi utrzena za kazdy PC sla niekomu inemu. Apple si musel spocitat, ze odklon od x86 sposobi, ze ludia, ktori by si kupili Mac a hodili nanho Windows si uz Mac nekupia, pretoze na nom Windows nepojde a keby aj siel, bude im na 2 veci.

Naklady spojene s vyvojom procesora a vobec celej architektury okolo (ono treba preportovat OS, kniznice, vyvojove nastroje, ...) + zmenseny predajny potencial ako negativa takeho kroku IMHO znamenaju, ze Applu je vykon Intelackych procesorov dost, ale ze dost u prdele.

Ja sa tomu ani velmi nedivim. Cca 10 rocny Macbook Pro je stale celkom pouzitelna masina a prakticky jeho pouzitelnost obmedzuje to, ze uz nema updaty OS, nie to, ze by nestihala. U drvivej vacsiny ludi proste extremny vykon nie je potrebny a vykon, ktory M1 doda pre prenosne zariadenia a Mini je viac nez dostacujuci. Vykonu v tych strojoch proste mame tolko, ze ho ani nedokazeme pouzit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu si odporuješ v tom odstavci, kde píšeš, že Apple je především prodejcem HW. Tak Apple je mimo jiné prodejcem služeb, nastavený jako automatický generátor peněz, ze kterého může dotovat úplně vše, včetně vývoje SW a HW. Asi jsi chtěl napsat, že v zájmu Apple je prodávat bundle HW+SW. Jestli OS dává nebo nedává zadarmo je pouze věc položky na faktuře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nie, Apple je (a vzdy bol, na rozdiel od Microsoftu) vyrobcom HW. Primarnou predajnou polozkou pre Apple je HW. Pocitace, jednu dobu servery, notebooky, neskor tablety a mobily. Preto je valna vacsina sluzieb (vynimku asi tvori iba iTunes a mozno Apple Cloud) naviazana na Appli SW, ktory je potom naviazany na Appli HW. Preto sa Apple brani spustaniu OS X na non-Apple HW, ale nebrani sa spustaniu non-Apple SW na Appliom HW. Ak sa OS X spusti na non-Apple HW, Apple prisiel o peniaze z predaja Apple HW. Ak sa na Apple HW spusti non-Apple SW, Apple o nic nepride, pretoze na svoje si prisiel predajom toho HW.

Sluzby, ktore ponuka su generatorom dodatocnych (netvrdim, ze malych, ale z principu veci dodatocnych) ziskov, ktore by bez toho HW neboli. Clovek, co si kupi Appli HW nemusi dat Applu ani cent za dodatocne online sluzby, ak nechce. Vela ludi, co maju Appli HW s Applim SW im ho ani nikdy neda.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsi přišel na toto:
"Preto sa Apple brani spustaniu OS X na non-Apple HW"
? Je to blbost.
Kdyby se bránili, tak můžou smazat účet.
Ale neudělají to, protože jsou rádi, že mají zákazníka, který možná něco utratí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pani vy tam v europe uz nic nerobite ))) priznajme si to ,
Rusko si toci filmy vo vesmire, Cina ma vlastnu "iss" a bude za 5 rokov na mesiaci, dnes ma 13 taikonautov na jeden raz..
chcem vidiet vyraz bideta ))))) https://www.youtube.com/watch?v=WT3URNjEd0g
Huawei Signs World's Largest Energy Storage Project In Dubai: 1300 MWh!
Huawei and SEPCOIII Electric Power Construction Co Ltd successfully signed the Saudi Red Sea New City energy storage project during the Global Digital Power Summit 2021 in Dubai, according to a statement released on Huawei's official WeChat account.
Naozaj ked sa vraciam do eu sem tam tak vidim ako to tam upada... do cz/sk uz len na pamatky a pivo,
apropo ...fantasticky youtuber https://www.youtube.com/channel/UCVkSF37pPXkZbElFjBwUsEA ale to uz su pre nas zname veci , inak jeho znalosti su aj vdaka jazykovym azivotnym skusenostiam neskutocne,

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V Číně nemají Pekarovou a Čaputovou:).
Largest může být za měsíc jiný projekt, neřekl bych, že zrovna tohle je zásadní. Ano, Čína je velmoc v akumulátorech, ale i v EU se začíná stavět. Spíš vidím problém v hořlavosti lithiovek.
https://www.youtube.com/watch?v=T71cVhxG_v4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je klasika. Když už sem číňani vyšlou spambota, tak se slovenskou lokalizací...to je frustrující.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

400 GB/s propustnost pameti CPU - to je masakr. Ryzen ma 60.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj 512 bitová sběrnice LPDDR5, samozřejmě je to hned vedle SoC. Pro grafiku s takovým výkonem to není takové terno, ale jako unified memory kde to urychlí všechno a navíc CPU nepředává data do grafiky přes sběrnice, prostě data jsou v paměti rovnou. Navíc Apple ještě nějak upravoval GPU procesy aby to bylo efektivnější, bohužel teď ten článek ne a ne najít kde to nějaký vývojář popisoval, šetří několik přístupů do paměti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem už od Kaveri (takže asi nějakých sedm let) chtěl, aby AMD dalo paměť přímo na package APU...až to nakonec udělal Apple. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ale dělají všichni výrobci SoC, nebo velká část.. Tady je to vedle, v telefonech je paměť nad SoC - Package on Package u Apple je to asi od A4?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten clanok, co si hladal bol o tom, ze u Apple "unified memory" znamena nieco ine, ako u vsetkych ostatnych. Detaily si uz tiez nepamatam, ale IIRC tak Apple eliminoval jednu poslednu kopiu dat. Pri unified memory u beznych grafik je stale potrebne skopirovat data z aplikacie do pamate grafiky a naspat, u Applu zrejme vie aplikacia alokovat pamatove bloky priamo vo video RAM, resp. priamo z videoRAM citat, takze sa eliminuje jedna kopia tam (napr. textury) a jedna spat (nacitavanie vysledku off-screen renderu).

Ja by som Apple v tomto nepodcenoval. Ale ani trocha. V podstate v Appli vymysleli moderny rendering desktopu v dobe, ked XPcka priniesli omalovanky a stale si nie som isty, ze su Windows a Linux (ten skoro urcite nie ani s Waylandom) dnes tam, kde bol OS X v roku 2002, alebo kedy to zaviedli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže právě Kaveri posadilo GPU nad virtuální pamět. Takže zrovna Kaveri by z toho bylo dokázalo profitovat mnohem lépe, než předchozí čipy, zvláště pokud by situace byla bývala podobná, jako u M1 a kapacita paměti byla podobně omezená (8...16 GB), protože GPU nad virtuální pamětí = zero-copy (GPU prostě dostane ukazatel na data, a ten je identický s tím na straně CPU, protože mapování stránek paměti je v rámci jediného procesu stejné). Jen kdyby šířka pásma paměti byla bývala ještě větší (takže dražší, menší, ale rychlejší paměť dává aspoň nějaký smysl)...nakonec pro to neudělali ani pořádný software, ani nepodnikli nic s rychlostí paměti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a PS5 na to: Everybody be cool! ( 448GB/s. )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, ale taky si té paměti můžeš dát tolik, kolik potřebuješ.
A pak je tu taky ten podivuhodný efekt ceny. I když odečteme vysokohorskou ovčí přirážku, tak stále je ta cena poněkud brutální, já si třeba nedokážu představit, že by na PC někdo koupil AMD APU s integrovanou pamětí (byť s 400GB/s) za cenu 40-50 tisíc Kč. K tomu bižu (deska, monitor, atd) a najednou jsme s cenou někde na 60-100 tisících, podle kvality a provedení.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pozastavovat se u Ohryzku nad vysokou cenou, to už je takový oxymoron. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to zcela určitě, jen jsem to chtěl dát do souvislosti s běžným racionálním světem PC a možná zdůvodnit, proč to tu už dávno není. Sice dnes by pro to asi byly podmínky (herní APU za cenu ~30 tisíc s výkonem okolo RX6600(XT) by asi trhalo prodejní rekordy už jen proto, že by pro minéry bylo nezajímavé), jenže ta trubka, ze které padají produkty je zřejmě hodně dlooouhá a je otázka, jestli si někdo zavčas spočítal, že tahle antická tragédie s herními grafikami potrvá tak dlouho.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako já se upřímně ani nedivím, že to je tak drahé, čekal jsem že to bude randál – máš tam DDR5, 5 nm@TSMC, chip velký jak kráva, to určitě není levné. Navíc ten výkon není zas až tak brutální jak se čekalo, takže docela zklamání, výkon pair jen s Ryzen 9 5900 a jen o 30W nižší spotřeba – to je opravdu slabko, když si to dám tak vše dohromady, takže zabití x86 pomocí ARM se opět odkládá...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono jde o to že Apple má celou platofmu a díky slušnému hw-sw codesignu z ní vyšťaví úplné maximum. Takže i když pojedu stejně výkonné AMD, Microsoft, neoptimalizovaný sw a nánosy zpětné kompatibility způsobí, že to celé pojede pomaleji a s větší spotřebou. Jak jsem vcelku odpůrce Apple, M1 jako pracovní ntb pro vývojáře mi to přijde už slušná mašinka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"M1 jako pracovní ntb pro vývojáře mi to přijde už slušná mašinka."

...až do chvíle, kdy si člověk začne hrát s věcmi jako osm2pgrouting a import České republiky mu sežere 90 GB virtuální paměti. Zvětšení operační paměti za velký příplatek (navíc výměnou počítače) je v takovou chvíli docela nářez. Takhle jsem přikoupil dalších 32 GB za pár tisíc a úspěšně proces dokončil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problém s RAM máš i na PC notebookách. Ne každý umožňuje víc jak 64 GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Problém s RAM máš i na PC notebookách"

Tak já mluvil o pracovních nástrojích, ne o noteboocích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak macbooky s M1 Pro a M1 Max jsou pracovní nástroje, ale budiž. Vraťme se k tématu, až Apple aktualizuje i desktopy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Precti si to este jednou, lebo si uplne mimo.. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi úplně mimo... :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zvětšení operační paměti za velký příplatek (navíc výměnou počítače) je v takovou chvíli docela nářez."

"Problém s RAM máš i na PC notebookách. Ne každý umožňuje víc jak 64 GB."

"Tak macbooky s M1 Pro a M1 Max jsou pracovní nástroje, ale budiž."

Prave!! A rozsiritelnost 0. Priplatok 1000. Vubec si ho nepochopil a argument totalne z cesty. :D Ale ja som mimo, jo.. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako řešíš, že v ultrabooku je kvůli tloušťce všechno připájené? Nezávisle na tom, jestli je to notebook od Apple nebo od kohokoli jiného?

Bavíme-li se o strojích pro práci, tak člověk ví, jaké parametry potřebuje (viz jeho aktuální workflow). Tak pro nový zvolí vybrané parametry (např RAM) třeba krát 2 a ono to pár let vydrží (a na sebe vydělá). Pak může prodat a koupit nový (Macy naštěstí drží cenu jedny z nejlíp). A kdo to umí, tak jsou na YouTube lidi, co si RAM a disk přepájeli na maximální velikost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jako řešíš, že v ultrabooku je kvůli tloušťce všechno připájené?"

Ne, to opravdu neresim. :D Teda pomimo toho, ze si nepochopil myslienku Gath G este neresim aj to, ze Apple zamerne paji vsechno bez ohladu na realne benefity pre uzivatela, pretoze tam ani ziadne nie su. :D Chces pamat - zaplat. Zaplat 6x viac, nez stoji vacsia DDRx pamat realne. Ale chapem, ze ty si to dokazes obhajit. :D https://i.imgur.com/VMF3H7P.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o počítačích, a ty sem plácneš iPhone. U všech výrobců chytrých telefonů je úložiště připájené a nejvyšší modely s větší marží. Nehledě na to, že v telefonech chceš úsporné paměti LPDDR, které jsou přirozeně dražší (navíc Apple připlácí za model s nejvyšší frekvencí pro maximální výkon oproti konkurenci). Když se vrátíme k těm notebookům, tak právě Apple narozdíl od PC konkurence tam má taky ty LPDDR paměti - i proto má delší výdrž na baterii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dristas zase a prestava ma to bavit. :) Nehorazny rozdiel v cene pri *PEVNE* zafixovanych kapacitach nema Apple zdaleko len u mobilov, ale napriec celym portfoliom.. A cim viac budes obhajovat M1 ako "serverovy/profi" stroj vid vyssie, tym viac s faktom o nemoznosti rozsirit pamat, vyznies smiesne.

Rozdiel Apple 128GB vs 512GB: 9000Kc. Eat my Apple!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je pro tebe profi stroj OEM skládačka, kde si můžeš všechno upgradovat, tak nemá cenu to dál řešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, profi stroje sa obvykle muzu upgradovat, zacina to ram, pokracuje to CPU a konci to u rozsiritelnych karet... Takova ta klasika.. :) Takovych tych "pracovnich stroju", jak si ich nazval. ;)

"Tak macbooky s M1 Pro a M1 Max jsou pracovní nástroje, ale budiž."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak minimálně CPU už je dlouho pájené i na takzvaných profi notebookách. A sloty pro rozšiřující karty taky už dlouho nemají (Xpress Card, PCMCIA).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heil Apple, dobru noc. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Narozdíl od tebe neřeším furt Apple, ale obecně notebooky (i ty profi). By mě docela zajímalo, jaký ty z těch reálných na trhu považuješ za ok podle tvých parametrů (předpokládám, že půjdou dost proti mobilitě).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, dělám offline rendering v ue5 a 128G RAM a 24G VRAM je mi většinou už málo a na SSD už bych opravdu nutně potřeboval Threadripper platformu (výhodou je, že za běžnou cenu pár 3D statických fotek jsem schopný udělat třeba minutové video = zaplatí se mi to).

Na druhou stranu na nějaký fullstack vývoj se zaměřením na 3D webgl by mi ta M1 už určitě stačila. Nicméně ta politika pájení všeho na desku aka nulová opravitelnost a rozšiřitelnost je mi nějak nesympatická.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To samé je u konzolí. Ten HW není nic extra, ale zas stejně výkonná jen samotná GPU do PC stojí dvojnásobek (myslím stejný výkon v dané hře, která na konzoli jede optimalizovaně a na PC s milióny možných konfigurací ne).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je to přesně to co se od Apple čekalo, 10c, 16/32 GPU se také spekulovalo už v podstatě rok.

Co se nevědělo je že tam bude například miniLED XDR disple (koukni kolik od Applu stojí 32" varianta), nebo navýšené rozlišení a uvolnění extra prostoru vertikálně při tenkých rámečcích a zachování velké optiky webkamery. Stejně tak se třeba nepočítalo že budou větší, že budou těžší, že budou mít výrazně větší baterie...

A kde jsi vzal jen o 30W nižší spotřebu proti 5900 které má TDP 105W a často samo půjde nad tu hodnotu, když M1 Pro/Max CPU část bude na 30W max. Ale i kdyby to bylo jen 60W, tak je to 2X tolik, to je dost zásadní rozdíl. Zvláště v notebooku

Ukaž mi pak CPU s integrovanou grafikou s výkonem té v M1 Max a hlavně, ukaž mi integrovanou grafiku s 64GB VRAM. Ba co, ukaž mi grafiku co má 64GB VRAM a ukaž mi její cenovku.

Pro ty, kteří potřebují pro svou práci vewlkou porci VRAM je to výborné řešení, samozřejmě pokud si vystačí s 64GB, navíc extrémně levné.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

„A kde jsi vzal jen o 30W nižší spotřebu proti 5900 které má TDP 105W a často samo půjde nad tu hodnotu“

Odtud jsem to vzal: https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-9-5900

Chtělo by si to ty specs taky někdy pořádně přečíst, když už to tak chceš porovnávat. Když napíšu, že se bavím o Ryzen 9 5900 tak myslím opravdu Ryzen 9 5900, ne 5900X, ale chápu, že k porovnání efektivity se ti tato přetočená 5900 hodí líp... Když už to chceš ale srovnávat s 5900X, tak to už se ale taky bavíme o trochu jiné performance kategorii, že? V případě potřeby můžeš vzít ještě Ryzen 9 5950X a zapnout ECO mode a jsme zas trochu jinde.

Že Apple překonal s M1X cokoliv mobilního od AMD, tak to nic moc neznamená, Ryzeny jsou prostě udělané tak podle konkurence aby na ni stačily, ne že by ničeho lepšího nebyly schopné, že po releasu pak přijde nějaké M1X a překoná to... fíha.

Ono to je AMD stejně asi celkem jedno a moc je to netankuje, jelikož Apple s tím svým ekosystémem apod. stejně má úplně jinou cílovku, asi tak zlomek lidí to koupí kvůli M1X, když jsem např. hráč her, těžko budu porovnávat výkon Ryzen 9 5980HX když na M1X polovinu her stejně ani nespustim, takže i kdyby byl výkonnější... a co jako? Možná můžu tak max uznale pokývat hlavou a to je tak vše: „Hmm, ok.“

„Ukaž mi pak CPU s integrovanou grafikou s výkonem té v M1 Max“

Neukážu, protože není, ale opět ta samá otázka – who cares? Ty mi spíš ukaž jak na té M1 GPU běží třeba hry a jak vypadají, pak se můžem o něčem bavit. A hlavně se podívej jak je ten čip obrovský a ty to chceš porovnávat s nějakým APU, který má zlomek velikosti... a především ceny. Když chceš prostě GPU výkon, tak si koupíš laptop, který je o výkonnější GPU obohacen zvlášť mimo CPU...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ok 5900 vs 5900X... tohle mi uniklo, možná proto že je to OEM procesor a ne Retail

To že Apple nabídne top výkon v laptopu možná není směrodatné pro všechny, pro ty kteří chtějí maximální výkon to podstatné být může, konec konců to jsou stroje pro specifickou skupinu uživatelů a spoecifického SW kteří vědí proč si právě tohle kupují. Apple s těmi novými čipy jen přidal důvody proč si to koupit.

Za podobnou cenu jako předchozí modely MBP vybavované Intel CPU a případně AMD grafikami stály fakticky stejně nebo velice podobně, nyní za to člověk získá násobně lepší výkon, nižší hlučnost a spotřebu, tudíž extra výdrž, ano jak tu jeden kolega říká výdrž není zdaleka špičková, je v zásadě horší než loňské Apple silicon modely, ale je výrazně lepší než předchozí modely které ty nové nahradily. 10-11h web browsingu nezní luxusně, ale pokud to s předchozím modelem byla polovina.. V pélném výkonu to na baterku vydrželo hodinu. Nové vydrží možná také jen hodinku v plném loadu (předpokld 90TDP na celé SoC) ale odvede to v některých případech násobně více práce

A silná grafika, je zase vítáná u určitých profesí, zvláště když může mít až 64GB paměti, navíc v rámci Apple světa asi nikdy nic výkonnějšího v laptopu nebylo.

Ano je možná škoda že tady není verze se slabší grafikou a silnějším CPU, což by zase mohlo rozšířit záběr zákazníků. Třeba mezi programátory jsou Apple dost rozšířené, kolem 50% pak se +ě stejně dělí linux a windows (toto platí primárně pro US) a pro ty kteří kompilují obří projekty by silnější CPU uvítali více. Ale v některých kompilacích už i základní M1 v airu dokázala překonat i macbook pro s i9. V případě výkonu pro web (javascript atp) je pak Apple silicon naprostá špička

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Počet velkých jader je v obou (nových) případech roven osm"

To není úplně pravda, konfigurace CPU části jsou tři. Základní model MBP 14" má M1 Pro jen 8c CPU tvořené 6+2 a doplněné 14 GPU jádry, další varianty už mají 10c konfiguraci a buď 14 nebo 16 GPU jader, M1 Max má pak vždy 10c a v nižší variantě 24 GPU jader.

Nejnižší varianta M1 Pro a nejvyšší M1 Max je rozdíl 700 dolarů, ale je třeba myslet na to že M1 Max nejde pořídit s 16GB paměti, nejnižší konfigurace je s 32GB, tzn "povinný" příplatek 400 dolarů za paměť.

Pokud někdo che maxlé CPU a nebude trvat na výkonnější grafice a bude chtít 32GB paměti, tak bude možná rozumnější koupit M1 Max s 24 GPU jádry. Za 300 dolarů příplatku 10 GPU jader navíc, upgrade z 256 na 512 bit paměťovou sběrnici paměti, dva video enginy, dva video encodéry, podpora více monitorů..

2600 nebo 2900 dolarů při základním 512GB úložišti sice ještě vypadá jako velký rozdíl, ale počítám že lidi budou často vycházet z 1TB disku což bude cena 3099 pro 14" a 3299 pro 16" MBP.... to je jen 10% navíc, což není tak hrozné.

Dokonce není ani tak hrozný příplatek za 8TB.. 2200 dolarů proti 1TB verzi, samotný 8TB x4 gen 4 NVMe disk s rychlostmi kolem 7GB/s čtení se prodává za 2000 dolarů...

a pomalejší gen 3 jsou k mání za 36k https://www.czc.cz/corsair-mp400-m-2-8tb/300502/produkt

Apple je také asi první kdo má power adaptér s Power Delivery 3.1 standardem, blbý je že nejsou USB kabely které by to podporovaly, takže u 140W adaptéru je nutné použít mag safe a ne usb-c/thunderbolt kabel aby člověk dosáhl plné rychlosti nabíjení (100Wh baterii na 50% nabije za 30 minut)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

„To není úplně pravda“

Ale je. Stačí nevytrhávat větu z kontextu. Text popisuje fyzický počet jader, který je vidět na snímcích jádra. Že existují kousky, které mají části deaktivované, na fyzické konfiguraci čipu nic nemění.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano ale pro zákazníka je podstatná informace o aktivních jádrech.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

O Alder Lake rovněž píšeme jako o čipu s 8 velkými a 8 malými jádry a dosud se tu nenašel jediný čtenář, který by to pochopil tak, že nebudou existovat produkty s nižším počtem jader. Text v tomto článku - jak je výslovně uvedeno - komentuje snímky jádra, kolem kterých se nachází a na snímcích jádra je vidět, co uvádí text.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ty si neskutocne jelito, ako fakt..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle by asi málokdo čekal. Apple má jak vidno nejen peníze ale i rozumně je investovali do vývoje hw. Jestli nyní má někdo potenciál na zrušení dominance Wintel aliance tak jedině Apple. Na pouhý SoC obrovský výkon a i v AMD musí žasnout. Kdo by to byl čekal že původní starou myšlenku AMD "APU fusion" zrealizuje plně právě jablečná firma a to tak že se slabiny hledají dost těžko. A to u "jabčáků" má druhý vývojový tým intenzivně pracovat na RISC-V. Z firmy zaměřené na desing elitářství i "stříhání oveček" pozoruhodný pokrok který určitě nikdo z hlavních hráčů x86 světa nečekal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to se spekulovalo že tyhle procesory v MacPro budou 2 nebo 4 spojené. 46 tisíc bodů v CB5, 41TFlops GPU výkonu... 8 video encodérů, 64 jader neural enginu... podpora 12x6k+4x4k+4x3,5k displejů.... k tomu konektivita 480Gbit/s (12x thunderbolt 4)
to v peeku 120W pro CPU a 240W pro GPU... spotřeba mainstreamového herního PCčka

Jako jo, tohle už bude kousek za mega ani nemrkneš

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to bude spojene, tak pada vyhoda te rychle pameti. Takze nebude :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by byl problém a bylo by na tom navíc dost zbytečných částí duplicitně. Největší challenge by byl ten přístup do paměti, v podstatě by pořád nešlo použít nic co by vyžadovalo víc než 64GB paměti pro jeden blok takového slepence. Museli by řešit propojení těch pamětí a postavit nad tím nějaký controler který by to řídil. Aktuálně mají takovéhle controlery v rámci jednoho SoC.

Dříve se mluvilo o samostatných grafikách a až 128 jádrech. To by dávalo už větši smysl, mít samotnou grafiku a SoC bez grafiky ale s násobky CPU jader. Pak by samozřejmě to řešení trpělo na to že GPU a další čísti SoC už nekoukají do stejné paměti a musely by si to předávat přes sběrnici, ať PCIe nebo něco vlastního

Ale to je čistá spekulace na základě pár vět kdesi z internetu, nepodstatné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak ze by to malo kdo cekal, uz i M1 jsem psal kam to povede a nikdo mi tu neverim, spis zdrjsi osazenctvo je kapku pribrzdeny

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli chceme dalšího extrémně closed source oligarchu bez možností oprav/upgradu :/

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Au, ten Tiger Lake jsem neměl kupovat, lepší by bylo bývalo počkat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby vubec bylo nejake zitra.. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@autor - Intel samozrejme s malyma jadrama cili zejmena na spotrebu v idle / nizke zatezi.

Ted jsem ozivoval nejaky Ryzen 3 1200... a i kdyz je to 12nm, tak to zere pri postu 50W a pri bootu 70W. Naproti tomu je CFL 14nm Celeron na urovni 25W post a 40W boot (win 10). No dobra.. mozna za to muze z casti i dGPU (nejobycejnejsi nv710), protoze cervenaci usetrili na iGPU takze video porty na desce nejedou.

Bohuzel ty bezne benchmarky nejsou schopne zachytit tento faktor systemu a i ja to vim jen kvuli tomu, ze mam DUT pripojen za wattmetrem (docela to zjednodusuje odhalovani chyb.. zda deska/cpu zije ci nikoliv).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Koupí si CPU bez integrované grafiky a pak si stěžuje, že potřebuje diskrétní ... já ti nevím ... něco není v pořádku a ten procesor to není :-p

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja to nekupoval specificky dle modelu, ale dostalo se to ke me nahodou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je nutne si uvedomit, ze srovnavate mobilni procesor s intelem, ktery ma na alder lake neco jako vodnika:). M1 pro ma 69W napajeni, M1 max pak 96W. To musi utahnout chod celeho pocitace vcetne displaye, vetracku apod. Takze max prikon toho procesoru bude nekde na 80-85W. Ted zkuste dat power limit na intel na 85W a uvidite, kde to slavny jezero bude. Rekl bych, ze u Intelu to prvnich par minut topi pres 200W, takze po zkrouhnuti bude mit intel polovicni vykon. Takze na Apple dobry. Kdyz se to pak da do kontextu s vyladenosti systemu, dava to smysl. Take je videt, ze apple tsmc plati nemalou castku za to, aby mohl prednostne odebirat wafery, ten cip totiz vubec nebude levny. Proto ta vysoka cena, coz je na jednu stranu skoda. Kdyby se vesli do 50 tisic, bylo by to zajimave.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Je nutne si uvedomit, ze srovnavate mobilni procesor s intelem, ktery ma na alder lake neco jako vodnika:).“

Proto zmiňuji i 65W Ryzen 9 5900. Kdyby byly k dispozici výsledky 65W Core i9-12900 bez vypnutých limitů, přidám je taky (horší by rovněž nebyly) - bohužel zatím nejsou. Není moc důvod se rozplývat nad spotřebou, když je důsledkem použití 5nm procesu, který ji má ve výchozí konfiguraci 30 % pod 7nm procesem a v případě 5nm+ (N5P), který Apple podle některých zdrojů používá, 37 % pod 7nm procesem. Zatím tedy po stránce procesorového výkonu Apple s použitím o 1-1,5 generace novějšího procesu dohání energetickou efektivitu, kterou lze dosáhnout x86 architekturou na 7nm procesu. Stále jde o tytéž architektury / procesy jako v tomto srovnání: https://diit.cz/clanek/apple-m1-v-passmark-dorovnava-rocket-lake-zen-3

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ja ten Ryzen 5900 planujem raz (niekedy buduci rok) kupit a v ECO mode ho prevadzkovat. Za tych istych 65W dostanem asi 50% vykonu navyse oproti 6c modelu. A kedze momentalne mam 3600, tak ten vykon bude este o nieco malo vyssi (medzigeneracny posun).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"M1 pro ma 69W napajeni, M1 max pak 96W"

to jsou jen adaptéry k tomu.

M1 Pro o M1 max má stejný adaptér až na jedinou výjimku a tou je 14" MBP s M1 Pro 8c CPU a 14c GPU. Ostatní konfigurace mají silnější adaptér, 16" MBP má pak vždy 140W USB-C adaptér standardu PD 3.1 nehledě na čip který tam je.

Deklarované rychlé nabíjení, v případě 16" modelu to znamená nabít 50% 100Wh baterky za 30 minut. To jde jen s tím 140W adaptérem.

67W adaptér může být v případě plné zátěže nedostačující.
Dle prezentace CPU část bere až 30W, GPU část do 60W. Pokud bude power limit součtem CPU a GPU, tak příkon může být k 90W,, zbytek už je pak jen v jednotkách W .
otázkou je zda to bude tak vysoko a zda to 14" model nebude mít níže, stejně jako že ořezané modely to budou mít níž... to se očekává navíc ten nejslabší adaptér je jen k nejořezanější verzi 14" modelua s 8c a 14c GPU a stačí připlatit 20 dolarů na 96W adaptér.

Azda Apple platí za přednostní odběr? N5P snad pvyužívá jen Apple. Levné to samozřejmě nebude Za 50 tisíc si myslím je to s M1 Max nereálné prodávat, už proto že Max potřebuje 32GB RAM jako základ, používají 8GB čipy a potřebují čtyři. K tomu další dost drahé komponenty. Ten mini led displej s 1600 nity peek jasu, obřím kontrastem, vP3 barevným rozsahem. Trackpady absolutní špička, stejně se dá očkeávat že repro bude opět bezkonkurenční, atd, atd... Počítám že 50 může být na hranici výrobních nákladů

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Len FYI to, ze nabijacka ma limit 96W nutne neznamena, ze si ta masina necucne kratkodobo viac. Uz PowerBook G4 vedel pod zatazou cucnut viac, nez mu dodala nabijacka. Existovalo totiz viacero kompatibilnych nabijaciek s roznymi vykonmi. Tak isto prve Intelacke Macbooky Pro sli kludne nabijat aj obycajnou slabsou 45W Macbookovou nabijackou, ale potom si pod zatazou cucli z baterky a bez baterky sa ani nezapli, aj ked boli pod nabijackou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak...

třeba M1 Aira mi nabíjel USB-C monitor bez podpory PD, pro Mac se to dle Coconut battery tvářilo jako 8watt charger a při kancl práci byla typická charging rate 3-4W, takže když to ráno člověk v 8 píchl do počítače s 20-30% tak to v 22h večer vytáhl na 100%, při větší zátěži už si to pomáhalo baterkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pokiaľ bude možné na M1 spúšťať len Apple soft, nemám záujem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Linux už běhá taky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Které distro? Nebo jen "donutili" kernel aby bootoval?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podpora sa celkom rychlo rozsiruje. Bootnut na tom ide kde-co. Problem je len s nedostupnostou datasheetov pre GPU, takze sa driver vyvija reverznym inzinierstvom. Aj napriek zboznym prianiam vsetkych fanatikov je (a vzdy bol) Apple k bootu 3rd party OS otvoreny a sam ponuka nastroje a moznosti, ako to spravit. Prvotne problemy s bootom inych OS na M1 HW boli sposobene tym, ze na to existoval sposob, ale este nebol oficialne vydany tooling, ktory by to umoznoval spravit, takze sa ludia so zamerom bootnut na M1 Linux k takemu HW dostali skor, nez Apple vydal nastroje umoznujuce to (IIRC boli vydane asi 2 mesiace po spusteni predajov M1 Macov).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, to není jako uzavřená NVidia. Apple nejen že oficiálně dovoluje jiné OS (není blokované jejich bootování - narozdíl od iOS), navíc poctivě nahraje firmware pro všechny čipy jste před zavedením (libovolného) OS. Ovladače pak komunita dělá reverzním inženýrstvím z původních v macOS (dokonce ten provozují ve VM a čtou si všechnu komunikaci mezi ním a fyzickým HW).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš MacOS software... Protože na Macu normálně běží SW třetích stran, náhodně Microsoftu, Adobe, Blackmagic atd. atd. atd..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Normalne?
Ono uz na nem nebezi emulace win32/64 pod win on arm, abybjsi si pustil notmalni soft?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč bys pouštěl Windows software když si pustíš software pro MacOS?

Reagoval jsem na otázuku zda tam běží jen Apple SW, ne zda tam běží Windows SW. Já třeba nejčastěji a nejvíc používám SW od Microsoftu - Edge, Office, Remote, OneDrive, pak pravidělně Spotify, nebo Adpobe Acrobat, na pozadí mi běží SW asi od pěti různých firmiček...

Na MacOS samozřejmě běží SW i jiný než ten který napsal Apple. Stejně jako třeba SW od Apple běží například na Androidu a možná i jinde, ale Androidí SW od Apple jsem použil

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Proč bys pouštěl Windows software když si pustíš software pro MacOS?"
.. treba protoze na jabku neni?
Ty jsi odpovidal opet svym klasickym zpusoben "krasne letni rano, obloha je bez mracku". Coz je tvuj demagogicky styl a potazmo lez.
To ze ma jabcak svuj soft a nebo to, ze je tam k dispozici dalsi soft, neni odpoved na otazku ' proc na tom vubec spoustet vidle a uz vubec ne, ze ty widle bezi 'normalne'.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mna by realne zaujimalo, co za killer soft, ktory pouziva nejaka relevantna cast ludi, tam nebezi, alebo nema rovnako dobre pouzitelnu alternativu, ktora tam bezi (mieneno v zmysle: existuje nejaky casto pouzivany workflow, ktory na Appli nejde urobit?). Je mi jasne, ze si tam nepustim nejake velmi specificke nastroje na diagnostiku aut, ale na take nieco si asi clovek nebude jablko kupovat.

Len mi pride, ze tym argumentom ludia mavaju bez toho, ze by vo velkej casti pripadov mal nejaky relevantny zaklad.

A toto nemyslim ako podrypovanie, realne ma to zaujima.

edit: Zavzdusnovat sa nad tym, ze na tom nejde spustit vidle je ale dost podobna demagogia, z ktorej usvedcujes tuto Jirku. Ze na niecom ide, alebo nejde spustit widle nie je garantovane. Moj laptop je sice teoreticky podporovana architektura pre Windows ARM, ale spustit ich na nom nejde. A je to podla mna podobna demagogia, ako ked sa tu nedavno niekto zavzdusnoval nad tym, ze za to, ze Windowsi scheduler ma vykonovu regresiu na Ryzenoch moze vlastne AMD za to, ze si to u Microsoftu nepodchytilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Formulujes to chybne.
Killer soft je otazka osobnich preferenci a otazka nezni, jestli to jde, otazka zni, jestli clovek chce.
Ja mam treba koupeny softy, ktere mi pod win bezi, treba nize zminene Vegas Pro, TC a jine. Proc bych si mel kupovat jabko, kde tyhle softy nejsou, hledat za ne nahradu, tu zaplatit a jeste si 'priplacet' za to, ze si koupim jabko, ktere mi ve vysledku neda zadnou vetsi uzitnou hodnotu nez kombinace x86+win?
Se na to divas chybne a demagogii v tom vidis prave jen pro to, ze mas 'svuj' pohled, ktery ale druzi nesdileji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne je jedno, ked si tuto filozofiu razi clovek u seba doma. Co pouziva tam mi je hodne jedno. Problem zacne byt, ked s takym pristupom dojde clovek do prace na nejake miesto, kde o tom moze rozhodovat. Potom zacnu padat argumenty ako napr. "Robime to takto 15 rokov, nechapem, preco by na tom bolo nieco zle".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, je to situace od situace. Tvrdit, ze protoze to tak funguje 15let, tak je to 'chybne' je uplne stejne hloupa demagogie, jako tvrdit, ze protoze je meco nove je to taky blbe. Vsechno zalezi na konkretnich podminkach.
Apropos..vyvoj a kvalita soucasneho SW bohuzel dava za pravdu skeptikum, nez onem 'progresivistum'.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Napr. nas na skole ucili, ze inovacna perioda v priemysle je cca 10 rokov (+- nejaky ten rok podla subodvetvia). S vynimkou IT. Tam je skratena na polovicu. A co sa neinovuje, ostane konkurencie schopne este jeden cyklus ako legacy a potom je zufalo nepouzitelne. To nam pri IT dava este 5 rocnu rezervu.

Schvalne si skus pustit trebars 15 rocny software a zistis, ze toto je kruta pravda. Co sa tyka postupov pri vyvoji, tam je to kruta pravda tiez. Pribudli nove nastroje a nastroje pouzivane sa zmenili, s nimi sa zmenili postupy a do procesov sa adaptovali nove moznosti (napr. code review je dnes standardom o.i. aj vdaka pull requestom v git-e, to 15 rokov dozadu nebyvalo a niektori to este stale nemaju). Konkretne tu vetu o pouzivani niecoho 15 rokov som pocul od menezera vo firme, kde on sam (pri inej prilezitosti) priznal, ze ich procesy drhnu, ale nevedia preco ani co s tym robit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"napr. code review je dnes standardom"
.. code review byl standadem na projektech. kde jsem delal uz pred 17 lety :)

Ale jo, ja netvrdim, ze mas zustat zakonzervovany na SW a postupech, ktere firma jede 15 let stale stejne. Je to proste pripad od pripadu. 15let stare auto mzue v phode slouzit a dokonce lepe nez 'progresivni' nove auto stare 1 rok. Vsechno je to o konkretni situaci a lidech.

Jako priklad chybneho progrsivismu, muzu treba uvest prechod na cloudovou verzi verzovaciho SW pro vyvoj programu. Jednim slovem katastrofa. NEvim, jestli to bylo spatnou konfiguraci, nedostatecnym HW nebo obojim, ale jednim slovem katastrofa. Kdyz jsem pro ne delal drive, pouzivali bezneho tlusteho klienta, ktery jel jak z praku, novy suped-duper cloud byl tak pomaly, ze se cekalo klidne i v radech desitek sekund, aby jsi zjistil, jeslti vubec to tlacitko prineslo nejakou zmenu, nebo ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Co sa tyka postupov pri vyvoji, tam je to kruta pravda tiez. "

No tak softwarovou krizi jsme zatím od začátku 70. let ještě nevyřešili...

"Pribudli nove nastroje a nastroje pouzivane sa zmenili"

...aha, to možná bude ten důvod. :) "Máme patnáct nástrojů, pojďme přidat šestnáctý!" je veselý přistup. (Všiml jsem si, že je zvláště populární v oblasti webových front-endů...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"a jeste si 'priplacet' za to, ze si koupim jabko" a za čo si uživateľ pripláca v prípade Dell XPS, Lenovo ThinkPad X1, Razer Blade, Asus StudioBook Pro, atď?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakejkoliv 3D CAD co se nepouziva jako omalovanky pro prezentce na japku nejede.Dalsi killer feature jsou hry, potazmo Steam.
Jakakoliv periferie, ktera se pripojuje pres temer jakymkoliv kabelem je na Macku nepouzitelna, Oblibene tema jsou tiskarny, plotry skenery z tech dennodenne pouzivanejch.
K tomu ze se nepouziva zadnej 15 let starej soft je kapku utopistickej pohled frikulinu. Fura ne-li vetsina CNC masin jede i na vyrazne starsim SW.
Vetsina automotive jede na Catii V5 ktera je taky starsi 10 let.
Ucetnicvi taky neni duvod aby bylo novejsi, meni se jen parametry.
Spis by me zajimalo v jakym oboru co vytvari hmotne veci, tj. ze to nezanikne kdyz prestane jit proud je potreba nejnovejsi SW?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Můžuznát omalovánkový cad?

Maya, SketchUp, AutoCad, Cinema4D, Blender a mnoho dalších....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš doma CNC mašinu? Ne, ale co kdyby - proto radši zůstaneš u PC ;-)

EDIT 1: Ono ani podpora té Catia V5 na *předposledních* Windows (10) není žádná sláva:
https://www.quora.com/Will-CATIA-V5-work-on-Windows-10

EDIT 2: A s tím účetnickým softem sis naběhl. To je software, který se builduje každý rok kvůli novým zákonům. Tedy to je krásný příklad *udržovaného* softu (i kdyby byl např. dodávám s DOSboxem - ale přibaleným a přednastaveným).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro Jirku: Ano vyjmenoval jsi 3D modelare s kteryma neudelas presnej 3D model aby z toho slo udelat neco co bude ve skutecnosti fungovat, snad jedinej Acad dokaze udelat smysluplnej vysledek, ale pouze ve 2D. Tech tzv 3D modelaru je mrak, ale pro realny pouziti na Macu neni nic.

Mam, 1) 3d tiskarny, 2) router a klasicky CNC nejlepe 5-osy by se samozrejme hodilo (a mohlo by bejt klidne 20 let stary s pripojenim pres seriovej port, coz dnesni PC porad podporuje (diky x86, ze tuhle pravekou kompatkibilitu stale ma, protoze ve vysledku je dulezite ze to funguje a ne to ze nejakej specifickej vypocet ma japko o 1s rychlejs nez x86)
Edit1: Nekecej? Mam opacnou zkusenost a dennodenne si ji potvrzuju.
Edit 2: Naopak jsem si vubec nenabehl, to jsou prave ty parametry, dokonce existuji rocni updaty techto parametu jeste pro DOSova ucetnictvi. Zadna kompilace s novyma funkcema neni treba, proste jen uprava parametru dle zrovna platne legislativy. To ze ucto bezi pod DOSboxem je jen doklad toho, ze ucenictvi fakt nepotrebuje vykon ani toho nepomalejsiho Atoma co je dnes na trhu. Samozrejme pokud si nekdo software nedoprasi nakou databazi ala MS SQL.
Jo jeste pridam pro me Killer feature, kvuli ktere mam novejsi PC a ne herni kozoli a to je VR, umi Mac vubec VR hry? Predokladam ze tak to M1 MAX by mozna fungovalo s nejstarsim Riftem na nejaky urovni aby na to slo koukat, pokud by tam nebyla emulace. Na novejsi VRka ani ten MAX nebude mit vykon a to nepocitam s tim ze by to muselo jet v naky emulaci.
Pro me je zaver jasnej, grafy sice moc pekny, ale v realu bych ho nevymenil za moje 10 let stary PC, protoze proste neumi to co od pocitace chci (RPI4 je vykonove lehce pod vykonovou hranici, ale zas co se tyce pouziti pro me ucely je na tom podstatne lip nez vsechny iveci dohromady)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Ok, na tebe jsme všichni čekali (CNC, automotive). Takhle bych mohl záměrně najít někoho, kdo pracuje se softwarem, pro který musí mít Mac nebo Linux. Apple prodává masám, nechává niche segmenty bez problému ostatním.

2) Však o tom mluvím, ten samý DOSbox funguje i na M1. Dokonce není třeba ani čekat na nativní build, emulace x86 ho utáhne v pohodě (v porovnání s předchozími pomalými Intely dokonce platí "emulation faster than native"):
https://www.reddit.com/r/macgaming/comments/jxu055/any_versions_of_dosbo...

3) VR bylo super. Když to letělo, tak jsem si ho užíval. Dnes už je to opadlý a ani nějak nemám potřebu se k tomu vracet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1)Nemyslim si ze by automotive byl nejakej minoritni trh. Navic bych si tipnul ze ani vyrobci letadel, lodi ani zemedelskych stroju by pro Macy nenasli uplatneni. Ani kdokoliv co vyrabi cokoliv z plastu, ze zeleza pod. Snad jedine zednici a truhlari by mohli pouzit Macka na to aby ukazali jak priblizne bude vysledny produkt vypadat (takze zase prezentace a ne vyrobni data) S Linuxem neni problem, ten je dnes kompaktibilnejsi nez widle (fura starho softu diky Wine funguje lip na linuxu nez na widlich) I dnes se da zkomplilovat nejnovejsi jadro pro hoodne starej HW. Linux bych rekl ze je presnej opak MacOS.
2)A vytiskes na Macu z toho ucta fakturu? Ake s tim uctem to byla spis reakce na to ze jakmile je SW starsi 10 let tak je nepouzitelnej (to psal asi nekdo jiny)
3) No nevim me prave prijde ze zlata era VR jeste neprisla, protoze na realisticky VR stale neni dostatecne vykonnej HW. 8K vysek zobrazovat z vypocteny minimalne polooule neni uplne snadny realtime spocitat ani dnes. Mozna pristi hi-end generace GPU uz se priblizi, ale to bude o vagon dal nez M1 MAX

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi bezi iTunes na widliach, ale teda ziadna velka vyhra to nie je :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak iTunes na Macu nemáš a nepotřebuješ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono v prvom rade je otazka, co za windowsacky soft by si na tom pustal? Tolko krat omielany fotosrot, ktory potrebuje mat na kompe kazdy a kvoli ktoremu (resp. jeho absencii) je Linux vlastne nepouzitelny je na Apploch nativne. Detto prakticky kazdy profesionalny graficky / animacny soft. Vela z nich dokonca z Applu kedysi v temnych 90. rokoch migrovalo na Windows (namatkovo napr. ten fotosrot).

Offisy su tam naportovane tiez a hromada aplikacii je dnes len webovka, takze staci prebalit Chrome pre inu platformu a voila, mame M1 Aplikaciu.

A hry? Tie na Appli predsa nikto nehra :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja treba obcas pouzivam Vegas Pro, ktery na jabku neni, tudiz dilema proc Mac nepouzivat je celkem jednoduche.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OK, otazka teraz je, ci je Vegas Pro ako taky nenahraditelny, resp. nema rovnako pouzitelnu rovnako kvalitnu alternativu, ktora ponuka vsetky jeho vlastnosti. Velmi, extremne, pochybujem o tom, ze to tak je. Mozno bude ine UI, ine postupy, inac zacieleny workflow, ale strihacich softov tam bude hafo. Od softov zadarmo az po profi strizne (inu Apple sam tusim vyvija Final Cut, nie?).

Povedat, ze Apple je nepouzitelny, lebo na nom nebezi Vegas Pro, ktory pouzivas na strihanie, je podobne ako povedat, ze je nepouzitelny, lebo na nom nebezi ACDSee32, ktory pouzivas na prezeranie obrazkov. Chapeme sa?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Povedat, ze Apple je nepouzitelny, lebo na nom nebezi Vegas Pro" je asi takové ako povedať, že je Linux nepoužitelný, protože na něm neběží "fotošrot" :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorat, ze ja nic o nepouzitelnosti nakousnuteho jabka netvrdim. Kdo jej chce pouzivat, at jej pouziva. Kdo chce menit programy, at je meni. Moji pratele z nejakeho zahadneho duvodu jabcak pouzivaji. Ja je i chapu, obzvlaste po tech kotrmelcich s win10. Osobne pouzivam i Linux a druhym ho doporucuji, pokud to jejich zpusob pouziti umoznuje. Bohuzel je proti Linuxi dost lidi 'zmasirovanych'.
Osobne nemam duvod programy menit, tudiz, nemam duvod ani pouzivat jabko. Krome toho, Vegas byl jeden priklad, podobnych se najdou stovky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ofc, konkretny program, ktory nebezi nikde inde, iba na tej mojej platforme si najde kazdy. Napr. ja osobne sa najpohodlnejsie citim na Linuxe (kor ho pouzivam uz skoro 20 rokov, takze mam na nom nabehane viac nez na vsetkych verziach Windowsu a MS-DOSu dokopy) a Windows mi vadi (aj ked ho niekolko poslednych rokov pouzivam na pracu).

Windowsi desktop mi pride nekonzistentny a ma podla mna znacne problemy s pouzitelnostou, organizacia filesystemu mi pride schizofrenicka, instalacia softu je nepohodlna a niektory software a sluzby mi tam chybaju. Ale aj tak potencialnemu zakaznikovi nepoviem, ze to nebudem robit, lebo to mate na Windowse. Proste som si pre ten pripad nasiel alternativy, alebo zmigroval na SW, ktory je tu aj tam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale chapej, ze ty jsi 'migroval' chtel. Jini nechteji. Stejne jako ty jsi mel volbu 'budu migrovat a budu resit s tim spojene problemy', druzi voli volbu ' migrovat nechci a resit s tim spojene problemy nechci'. Jednoduseji to asi napsat uz neumim.
To ze jsou widle zbastleny kockopec nerozporuji. To ze by meli za win10 vyhazet cely mrkvosofti management, taky ne. Prsto to neni pro mne a spoustu dalsich duvod prejit na Mac a komplikovat si zivot tim, ze si zakoupim jabko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja chapem, ze ludia migrovat nechcu. Nazyvam to lenivostou :) Zvlast potom u svojich ex-kolegov, ktori sa drzia 15+ rokov stareho softu a 10+ rokov starych postupov pri vyvoji badam, ze im tato lenivost zacina prinasat problemy. Jednak praktickeho razu, ked narazaju na to, ze dekadu stare postupy nestacia na koplexitu vyvoja dnesneho SW a druhak razu evolucneho, kedy zakripleli aj oni sami a nie su schopni s tym nic spravit, ked uz dosli k tomu, ze teda zmena je nutna. Evolucny gap je prilis velky.

Ale nic z toho nie je relevantne pre hobby ludi. Ti si mozu robit, co chcu. Ide len o to, ze aj z tych, co na prvy pohlad vyzeraju ako ludia lenivi zmenu robit sa vykluju ludia, ktori su bud neznali, alebo len demagogovia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V poradku. Ja jsem videl zase az prilis 'progresivnich ludi', kterych progresivita spocivala prevazne v tom, ze tomu v podstate nerozumeli a to co pak z nich padalo, byl jeden progresivni pruser za druhym.
Asi si kazdy najdeme, ty spravne argumenty.
Hezky den :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak problém je spíše v alternativě k Photoshopu. Ne GIMP fakt není náhrada pro profesionála. Navíc ten Photoshop hodně lidí nepoužívá ani na Apple protože tam máš nemálo jiných alternativ, třeba Affinity Foto apod, což je zvláště fajn pro domácí uživatele neb to není drahé a je to one time payment.

Stejně tak třeba s tím Vegas Pro... máme tu minimálně stejně dobré alternativy jako Premiere, Davinci Resolve, FinalCutPro.... Vegas mi přijde na to co nabízí neskutečně drahý

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som nahradil Photoshop Affinity Photo a späť už nepôjdem. Vegas v popularite stráca ako na Premiere tak aj na DaVinci Resolve.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já PS nepotřebuju, s grafikou v podstatě už nedělám, nějaké cucky udělám v Gimpu. Affinity Photo mám na iPadu, ale zatím jsem si s tím nehrál, neumím to ovládat, vím že je pak verze pro MacOS... Hodně lidí říká že je to fakt super a na ten ipad to stálo dvě kila, tak jsem to koupil, že kdyby náhodou :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

docela jim fandim v tomhle klukům z moštárny, (ač nejsem jejich fanoušek a jejich produkty si snad nikdy nekoupim)
intel zmrdoval 7 let se čtyřjádrama a amd s velkou pompou se zmátořilo a bylo schopno dostat nějaký konkurence schopný produkt na trh zhruba po stejně dlouhé době jako intel zmrdoval, tak nyní jediné co oboum zbývá je v podstatě bojovat cenou, protože to vidím kolem sebe kolik lidí kolem mě konvertuje k ovcím, když už vývojáři, projekťáci začínaj používat Macbooky tak je něco špatně, ale já se nedivím, stačí se podívat na alder lake už teď můžu tipnout. že to fakt fungovat sluníčkově nebude stejně jako windows 11, MS se fakt úplně posral mu dejchá iOS s Androidem na krk a on udělá tenhle bazmek

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je super, že se rozšíří více produkty, na které nelze prakticky pořídit náhradní díly, nelze je rozumně opravit či upgradovat.

Think Different

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nuz s prevalenciou RAM napajkovanou na doske u ziletkovych chassis to u tohto form factoru asi nie je nic nezvykle.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad jako profesionál vím kolik RAM potřebuju a když to nevím tak do foroty pořídím nejvíc co jde.
K čemu ti je upgradovatelná RAM, když tam stejně víc nedáš - nemáš sloty, víc nepodporuje procesor?

Fakt budeš u stroje za několik tisíc dolarů řešit ušmudlané 4 stovky? Však jen člověk co na tom stroji bude pracovat si za dobu životnosti - 3-5 let vydělá, když budu konzervativní 180-300 tisíc dolarů v pozici zaměstnance. Myslíš že tzaměstnavatele ty 4 sta za tu dobu vytrhnou?

To samé opravy, po dobu životnosti toho stroje zaplatíš jen manipulační poplatek a apple ti to opraví, nemusíš řešit jestli vymění "modul paměti" nebo celý logic board s funkčním SOC, funkčním 8TB SSDčkem.. tebe to pořád stojí nej ten poplatek. Pokud netušíš o čem mluvím, tak si najdi AppleCare+ s tím máš třeba výměnu rozbitého displeje na na iPhonu za poplatek 29 dolarů a rozflákast ho můžeš 2x do roka za tuhle cenu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„Tak snad jako profesionál vím kolik RAM potřebuju a když to nevím tak do foroty pořídím nejvíc co jde."

Ale profesionálové co pracují s PC nejsou jen ajťáci a i mezi ajťáky je část, která HW moc nežere a dlouhodobě pracují s 16GB RAM, i když by jim víc pomohlo.

Je to o ekologii (té opravdové) a výhodnosti. Moderní platformy už nemají žravé čipsety jako LGA775, takže ti může dobře a ekologicky sloužit i Core i5 750 (ideálně podvoltované) s 16GB RAM. Známého manželka si nedávno koupila nový notebook s 8GB RAM a debilním dvoujádrovým ice lake (ne na mojí radu), takže staré šroty mají svojí hodnotu zejména díky dostatečné velikosti RAM, kterou lze dále recyklovat v dalších kompech, když chcípne deska.

Starší workstationy mají svojí hodnotu (opravdovou ne domněnkovou) právě díky nepájeným komponentům. Jeden workstation může sloužit dalších 5 let nebo poskytnout komponenty na oživení jiných PC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"profesionálové co pracují s PC nejsou jen ajťáci a i mezi ajťáky je část, která HW moc nežere a dlouhodobě pracují s 16GB RAM, i když by jim víc pomohlo."

A ti poběží upgradovat paměť když jim 16 stačí a nevědí že by jim víc pomohlo? Je úplně jedno jestli upgradovatelný nebo neupgradovatelný stroj PC nebo Mac.

A ano je to o ekologii. Neupgradované Macy tu fungují i 10 let, někomu se to funkční ještě prodá nebo to koupí i přímo Apple. A takto, pokud se nechceš handrkovat prodejem sám to taky řešíš, přijdeš do Apple, dáš na stůl staré zařízení a když je v dobrém stavu, vezmou ho protiúčtem. Ty zařízení pak buď recyklují nebo repasují a následně prodávají. Refubrished Apple store je zrovna u těch vybavených Maců leckdy zajímavý. Na ty repasované stroje samozřejmě dostaneš plnou záruku, i zabalené je to stejně jako originál.

Součástky v Macu jde měnit, takhle se třeba mění SSDčko v M1 Macu: https://www.youtube.com/watch?v=0ecSzeqYX3E
takhle se upgraduje úložiště v iPhone https://www.youtube.com/watch?v=rHP-OPXK2ig

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde o opravitelnost. Když ten modul bude vadnej, vyhodíš board.
Apple rozhodně nic neopraví lacino nebo zadarmo. I triviální opravy řeší výměnou celého konstrukčního bloku za stovky dolarů. 3rd party opraváři jsou na tom s každou generací čím dál hůř.

To co jsi napsal je naprostý bullshit, Apple přímo pracuje na tom, aby nešel normálně opravovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak po dobu zaplacené garance to nemusíš řešit ...
Jasně, postupný upgrade na max, co utáhne deska je zajímavé ... pro tebe, pro mne a pár dalších lidí ... Já už delší dobu lidem PC nestavím, doporučuji pre-builty se zárukou na 5 let. Prostě mi už nestojí za to, trávit čas s diagnostikou, opravou a čekajícím zákazníkem za zády ... To si schovávám pro svoje zařízení :-) Nutno říct, že dost často se mi doma válí nový procák, protože se k upgradu prostě nedokážu dokopat :-(.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No. Mali sme v praci jednu dobu Mac Mini, ktory sme kupili kvoli potrebe buildovat na OS X. Ta masina bola po par rokoch nepouzitelne pomala. Cosi sa v nej vyupgradovat dalo, vymaxovali sme RAMku na max. co dovolil chipset a vymenili sme disk najprv za jedno SSD a potom pridali druhe. Trocha to pomohlo, ale... limitujucim faktorom nakoniec ostal procesor.

Ked sa pozrem na upgrade path napr. u Intelu, ktory v lepsom pripade dovoli na jednu dosku dve architektury, tak zistim, ze mam tak 50% sancu, ze bude mat kam upgradovat. Otazne je potom, ci v tom pripade bude mat zmysel upgradovat (napr. ci mi to dovoli TDP).

V poslednych par rokoch jedine miesto, kde nejaky upgrade HW ma zmysel riesit su AMDcka s Ryzenom. Tam realne upgrade path existuje a clovek tym aj nieco realne ziska a moze usetrit. Trocha absurdne mi pride, ze cena 2nd hand procesorov Intel, ktore su menej vykonne, nez dostupne 2nd hand procesory AMD je vyssia. Niekedy aj o 50%. Aj ked zdaleka neposkytuju taky vykon. Asi to bude dane tym, ze ludia zhanaju konkretnu vykopavku, ktoru podporuje ich doska, preto je aj 10 rokov stara i7 stale predajna za cenu noveho Ryzena, ktory ju pobije na celej ciare. Alebo len ludia nevedia, co za to pytat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak sa boha rozhodni co chces, nie? Kokos, kupis si fabku 1.2 htp a si nasrany ze to ma maly vykon. Ako mozes porovnavat desktop vymenu procaku s notebookom?
V ktorych novych notasoch si mozes menit ramky? Kto chce menit kazdy rok ssd, ram, procesor na notebooku? vsak sa to neda na 99% ultrabookoch, ale obuvas sa do apple.. (alebo myslis zase tie herne masiny, ktore maju hrubku 5 centimetrov, aby sa dokazali uchladit vobec)
Ked ste vsetci taki dementni, ze si neviete ani poriadne vybrat co chcete a potom nadavate po roku, ze je to pomale, je to len a len vas problem.
Za poslednych 20 rokov sa mi nestalo, ze by som mal potrebu menit ramku, alebo procak. Jedine co som robil na starych notasoch, ze som menil hdd za ssd. SSD apple pouziva poslednych 10 rokov ci kolko.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

...proč bych měl platit za něco, co aktuálně nevyužiji nebo to je zbytečně drahé (v normálních dobách cena od novinky klesá)?

PS: Potřeba rozšíření dosti často přichází s použitím nového programového vybavení nebo při přechodu na novou verzi, či je to jen optimalizace ceny v čase (se stávajícím systémem něco vydělám, a část prostředků reinvestuji do jeho rozšíření...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak u těhle strojů máš možnostti dvě 16/32 nebo 32/64, 400 dolarů navíc u stroje který bude typicky kolem 3-5 tisíc, bude sloužit 3-5 let a uživatel v roli zaměstnance si na tom vydělá 180-300 tisíc na výplatě, zaměstnavatel který mu to poskytne ještě víc... 400 dolarů navíc je poměrně bezvýznamná položka. Tak jak tak, když ti to nevyhovuje vždy můžeš jít do Apple a vyměnit to za vyšší konfiguraci v rámci standardního trade in programu, nebo po dohodě s pracovníkem Appstore i za vyšší hodnotu než normálně trade in nabízí. Záleží na člověku a na stáří toho stroje. Vím o lidech hteří třeba loni u M1 koupili 8GB model třeba po měsíci i více zjistili že by chtěli 16GB model a v Appstoru jim to vyměnii jen za ten rozdíl v ceně paměti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Šetřit se musí za každou cenu a když si uvědomíš, že jsou firmy co kupují notebooky po tisících, tak těch ušetřených 400 dolarů na každém kuse ani není za každou cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano , třeba Deloitte má přes 100 tisíc Apple zařízení a má pro to napsaných 75 vlastních aplikací.
IBM má víc ja 400 aplikací pro Apple a něco jako stovku tisíc Maců a supportuje to 50 lidí... IBM v roce 2016 tvrdilo úspora 543 dolarů za uživatele tím že přešli na Apple a tahle hovoří mnoho dalších firem....

https://businesstech.co.za/news/industry-news/345820/how-to-save-your-bu...

zdrojů ale najdeš více.

Ve spoustě firem si mohou lidé vybrat mezi Apple a PC, někde rovnou dostane Apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...obdobná prohlášení jsou docela často zakotvena v rámci smlouvy o cenách (a provizích), takže motivačně to může být zcela jinde.

PS: Američani jsou směrem k Apple (i některým dalším šmírujícím firmám - Microsoft, Google, apod.) hooodně ne kritičtí... trochu obdoba Číňanů k Huawei.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jirino, mej preco trochu rozum. Ja jsem prolezl X ruznych korporatu v poslednich 10 letech, na 2 kontinentech a nikde zadny Apple standardne nebyl. At u nas nebo v zahranici najdes tradicne HP, Dell nebo Lenovo. Tim neni receno, ze nekdo nemuze mit neco jineho, ale standard je toto. Co maji v US nevim, tam jsem nebyl, ale Evropa, AUS, NZ, atd zadny jabka bezne nejelo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IBM nabízí zaměstnancům už pár let Macbooky nebo ThinkPady. Co mám anekdotické info od kamarádů, co tam pracují a pracovali, ty Macy mají většinou různí managoři, ale většina lidí si na práci vezme ThinkPad a za pár let ho lze i celkem levně odkoupit.

Ale je to anekdota, netuším, zda vydali nějaké statistiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, potvrdzujem. (IBM/Kyndryl)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...z pohledu zaměstnance to často bývá jedno (především ve firmách se sdíleným vlastnictvím anebo najatým vedením), neboť si to nemusí platit ze svého.

PS: O neprodělečné záměně za vyšší model nevěřím, neboť by to šlo velmi jednoduše zneužívat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tu výměnu jen za příplatek za vyšší HW jsem registroval asi dva případy, kdy to lidi nestihli vrátit v return periodě, třeba o pár dní a domluvili se s člověkem na prodejně... To je jen o přístupu k zákazníkovi, vrácené zařízení jde stejně na repas, žádné rozbalené produkty apple neprodává... jestli se repasuje měsíc starý počítač nebo měsíc a týden je celkem jedno.

U starších strojů pak platí běžný trade in. Teď třeba za základní M1 macbook air dává 650 dolarů, když vezmeš že si ho od apple mohl koupit i za 850. To je hodně férová nabídka, to nemá smysl prodávat přes inzerát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...zjistit po měsíci, že potřebuji vyšší model je docela málo pravděpodobné. Reálná doba je tak rok, a více.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lo, trošku posun ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy, měl jsi problém s CPU Intel (klasicky pomalý, neupgradovatelný ani na desktop PC s paticí, která se ale furt mění). Proto je vlastně dobře, že Apple přešel na vlastní CPU (AMD - alespoň tehdy - nemělo kapacity na CPU pro jedny z nejprodávanějších notebooků na světě).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fandim jim z pohledu výkonu a HW, ale jejich politika se mi taky nelíbí a nechci ji podporovat
proč linux není na desktopu víc rozšířen a fóra by byli víc zahnojený tím, který distro je lepší, tak ze stejného důvodu ztrácí wintel každý rok malou část půdy pod svejma nohama, pro běžného uživatele je ekosystém applu mnohem přívětivější než změněná nabídka start doprostřed a nová verze androidu kterou nejde poznat od té předchozí, jedinej samsung se snaží alespoň trochu aby tyhle dva světy (win a android) nějak fungovali společně, ale nevynakládá na to dost usilí aby něco změnil a hlavně je v tom sám

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zase to porovnavanie ARM vs x86 :-/
Pre mna to je ako porovnavat bitcoin mining na ASIC vs GPU. Jablka a hrusky. Kazda strana ma svoje vyhody aj nevyhody, ale nie su z rovnakeho sveta.Teda aspon zatial nie.

Ale som zvedavy, kam to ARM v buducnosti dotiahne. Vyzera, ze ARM je viac "flexibilny" vo vyvoji nez x86. Ale to bude asi tym, ze tam sa legacy SW zbavuje lahko, kedze za nic nestal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ASIC vs GPU pro mining je hezký příklad, protože akcelerace velké části workflow cílové skupiny Apple je právě akceleračními obvody, ne samotnými jádry CPU. Ta nejsou pomalá, ale ani nijak zázračně rychlá (jsou ale o chlup úspornější, díky modernějšímu procesu - ale uživatele nemusí zajímat, jak výrobce dosáhne parametrů).

Pro mě osobně jsou akcelerační obvody na M1 zbytečné (Intel QuickSync pokrývá mé potřeby akceleračních obvodů). Ale jako programátorovi se mi líbí, že je M1 tak rychlý ohledně kompilace - ta je krásný příklad co nejblbějšího kódu (náhodné instrukce pracující náhodně s velkým množstvím RAM). Tady M1 ruluje, protože dekodér zvládne za cykl tolik instrukcí, o kterém se x86 může jen zdát, velká cache, velký re-order buffer, rychlý přístup do RAM.

Jako Maců s M1 je čím dál víc okolo nás, stejně tak je spousta videí na Youtube. Takže každý má možnost si vyzkoušet *svoje* konkrétní workflow a podle toho si koupit počítač. Brácha si zrovna půjčuje z Alzy Macbook s M1, aby se rozhodl, jestli přejde na Mac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro jablecny svet je to pekny, vykonny SOC. Nicmene podle predbeznych vysledku zatim zustava za ocekavanim.
-ST vykon pravdepodobne nizsi nez nadchazejici mobilni SoC AL od Intelu.
-MT vykon, ktery by minimalne u AMD bylo mozne v ramci mobilni platformy principielne realizovat. Nejvyssi verze mob.AL asi nebudou vykonem taky daleko. Viz No-X clanek.
-vydrz na baterku je podle mne za ocekavanim. Tim neni mysleno, ze je nedostatecna, ale stejnou i lepsi lze najit pro typicke baterkove aktivity i u x86.

Asi nejvetsi plus a pozitivni prekvapeni je grafika. Uvidime, co to bude delat v reale.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No neni to uplne bomba, ale neco to stale znamena. Mame tu dalsi firmu co se umi drzet intelu i amd. Vsak uvidime co prinesou dalsi generace. Konkurence, byt mala je porad lepsi nez zadna.
Ohledne vykonu, ano v SW svete PC je jabko dejme tomu "on par". V jablecnych aplikacich, ten vykon bude ale jeste vyssi (protoze zadny windows).
Bylo by bozi, kdyby jabko delalo ty grafiky samostatne i do pc. Ne kazdy potrebuje vykon 3090. Kdyby to bylo kolem 3060-3070 tak to beru hned. No, ale to se bohuzel asi nestane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lol, ne e. Nemas testy. Ani na vydrz, ani vykon a ani na nic z toho co popisujes. Takze len zbozne prianie ako by si chcel aby to dopadlo. Mobilny AL bude najskor o pol roka, ak sa nieco zase neposere. Uvidime potom, dovtedy bude Apple veselo ryzovat na (sta)tisickach Prociek a Maxov…

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Lol, ne e. Nemas testy. Ani na vydrz, ani vykon a ani na nic z toho co popisujes"
.. mozna by jsi se misto "lol" mohl podivat napr. na vlastni prezentaci Jabka, ktera sama udava, vydrz na baterku a podobne. Potom, by jsi se mohl podivat na databzi GB, jako to aspon dela Komplik, ktery tady aspon hodil neco do placu, narozdil od detinskeho "lol" a tvrzeni "ze nic neni".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochode v Geekbench databázi se objevují další výsledky i v jiných MBP variantách, aktuálně jsou tam výsledky od 11000 v Multi po nejvyšší 12693 navíc z poslední beta verze MacOS 12. Výsledek 11532 pocházel z nějaké postarší developerské verze.

Tzn máme tu výsledek o 10% vyšší, jsou tam pak výsledky v rozmezí 12400-12500. Single pořád koreluje kolem těch 1750

12700 bodů je daleko blíže realistickým očekáváním, optimistické byly na 14 tisících. ale tehdá se možná uvažovalo o konfiguraci 8+4 a ne 8+2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by znamenalo narust MT vykonu cca na 31%, coz je zajimavejsi, nez tech 25%. V jinych softech to ale bude podle mne min, GB Apple docela sedi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ma puvodni M1 v multiscore cca 7500 bodu se 4 uspornyma a 4 vykonama jadrama, kde je pomer vykonu dejme tomu 6:4, tedy 1 vykonne jadro muze mit vykon 1125 a jedno usporne cca 750, tak to vychazi na 10500. Kdyz k tomu pripocteme rychlejsi pameti, tak tech 11500 je rozhodne uveritelnych

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No 11500 je dost podstřelených čekalo se více. Ono stačí kouknout kolik dělá A15 s dvěmi výkonnými jádry. V iphonu ty úsporné jádra dělají tak 13-14 set bodů v multicore. základní M1 má ty jádra cca stejné.

Pro zajímavost, při taktu 2,084GHz má celý cluster 4 jader příkon pod 1,5W, 4 perf. jádra při plném taktu mají spotřebu 18,5W, u Airu pak do pár minut padnou na 2,1GHz při 8,5W příkonu.
Pokud M1 dává v GB5 řekněme 7500 bodů a 15 set připadne na úsporný cluster, tak při osmi jádrech a stejném škálování máme 12 tisíc bodů a k tomu 750 za 2 úsporná... Ale M1 Pro a M1 Max je vylepšený proces a stejně jako A15 se dá předpokládat že i nová architektura obou jader takže mohl jít nahoru jejich výkon. Tzn ten druhý známý výsledek 12,5 tisíce bodů se zdá reálnější

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na druhou stranu, je to 8-jadro proti 10-jadro, takze nejaky masivni rozdil asi cekat uplne nesel. Samozrejme nezname vyikonovy pomer tech jader v GeekBench

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě jsou to spekulace, ale u těch Ačkových se to asi počítá lépe. Jestli tam ST dělá 1700 bodů a multi je 4500 tak při ideálním škálování na 4 ořezané jádra zbude nějakých 1100 bodů v MT skóre. Když dámě nějakou rezervu ve škálování tak třeba 1200-1300 bodů. obyč M1 je taktuje výše než iPhone asi o 10%, to už jsme někde na 13-15 stovkách a to tak nějak sedí tomu GB skŕe základní M1.

Teď jsem koukal do GB5 databáze a výsledků už je tam více i z recent buildu MacOS12 nejvyššá je téměř 12700, několik je 12400-12500.

Když vezmeme že dvě E jádra udělají třeba 6 stovek tak zbývá kolem 12 tisíc na P jádra. Když zvážíme nějakou ztrátu díky horšímu škálování, tak ty skóre mi přijdou velice legitimní a výkonově to staví M1 Pro/max nad 3900X

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Snad to AMD dokope k odvážnějšímu přístupu k APU. Tříkanál, HBM, cokoliv...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://diit.cz/clanek/zen-4-16-velkych-jader-i-pro-notebooky
ja bych se nebal, otazka je, jestli AMD pro to vidi dostatecny trh. Problem je, ze soucasny notebookovy trh, neni na tyhle super vykonny CPU notase, zase az tak staveny. Na hrani staci bohate 8jadro, to znamena do hernich notasu to moc nepujde, krome nejake super elitni rady. A tech ne-hernich, ktere by meli CPU s TDP 35+ zase moc neni...
Jabcak je specificky trh. Krome toho budou tyhle notase hoodne drahe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šlo mně o výkon iGPU. Víc jak 8 jader bych do herního APU nutně netlačil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak treba udelaji nakonec 2 APU, kde jedno bude mit posilenou grafiku. Zajem by o to v soucasnosti byl asi dost velky. Ale tyhle plany se delaji roky dopredu, takze je to spis ve hvezdach..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD má ještě verzi APU s výkonnou grafiku, najdeš ji v konzolích. A zájem je obrovský.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviem preco ludi az tak velmi zaujima vykon iGPU. Vacsine beznych/korporatnych userov staci aj obycajne sucasne intelovske iGPU (intel uhd). A ti, ktori potrebuju vykonejsie gpu pre pracu alebo hry si radsej zoberu notas s dGPU. Vykon rozumnych dGPU sa dnes asi neda rozumne nacpat do APU.

Mozno by bol zaujimavy ten koncept s rychlou unifikovanou pamatou + prepojit to priamo s dGPU (aby dGPU nemala vlastnu vram, ale pouzivala rychlu systemovu, ako napr. pri hernych konzolach). To by ale asi vyzadovalo dat ram blizko cpu/gpu a pripajat na dosku, co by znemoznilo upgrady a opravy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V případě Apple takoví useři dostanou základní M1.

No a M1 Pro a hlavně M1 Max alespoň dle prezentace Apple umí překonat i laptopovou RTX3080 s TDP kolem 100W, RTX3080 se 160W už nedá, ale výkonově moc neztrácí, ztrácí ale 100W příkonu.

Takže grafiky Apple zdá se budou konkurovat nikoli těm integrovaným, ty už vesměs do latě srovnala grafika v základní M1 a ani grafika v iPhonu není nijak závratně pozadu (cca 30%), bude konkurovat právě těm diskrétním grafikám. Díky nízkému příkonu si pak může udržet výkon při provozu na baterii.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"No a M1 Pro a hlavně M1 Max alespoň dle prezentace Apple umí překonat i laptopovou RTX3080 s TDP kolem 100W"
Podle apple prezentace by jeden řek že to zařízení se, v případě potřeby, promění v mladou nadrženou 18ku a poté co odvede svou "práci", zase zaleze zpet do tašky...
Šmankote jak může svéprávný někdo posuziovat výkon podle reklamy?
btw kolik že má ta apple integrovaná grafika tranzistorů a kolik jich má ta diskrátní 3080? 45miliard oproti 28miliardám? Kurnik to bych čekal že to bude fakt mnohem výkonnější a podobné marketingoviny nebudou potřeba!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde připojit dDPU bez vlastní VRAM k CPU, na který je připojená systémová RAM. Bylo by to pro práci GPU příliš pomalé. Dělá se to obráceně - RAM je připojená ke GPU a CPU je připojený ke GPU. Je to tak v konzolích, je to tak v M1 (proto je tam počet paměťových kanálů podle počtu bloků GPU, na počtu jader CPU to tam nezávisí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta top konfiguracia vyzera zaujimavo. Tak ci tak, je to cielene asi len na uzku skupinu uzivatelov foto/audio/video/3d editing kreativcov, co naznacuje aj pocet dekoderov a podpora formatov v media engine. Pre bezneho usera, ale aj napr. profesionalneho developera a pod. to nema moc vyznam.
A user co pracuje s velkymi datami a/alebo trenuje neuronky, ma asi skor pracovnu stanicu alebo server. Notas nema az taky potencial spracovavat naozaj velke data.
Myslym si, ze pre AMD ani Intel zrejme nema vyznam robit takyto pocin. Cielovy trh v pc svete je asi dost maly. Skor by sa v APU mali sustredit na efektivitu a uspornost. Vykonu maju vcelku dost vzhladom na cielovy segment (bezny useri, enterprise/office, ...).
A herne notebooky potrebuju (a mavaju) aj tak vykonnejsie gpu, ktore nema vyznam cpat do APU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pche apple, kde by bolo bez Cinanov,,taiwanskych...)))) toto tu uz bolo velkrat v historii aple, slajdy , megareklama, bombasticke reklamy na vykon ktore prekonavaju konkurenciu ci naj tech gigantov,,, vzdy odpoviem aplakovi ze aj tak by bol bez cinanov v peerdeli )))
mna zaujma vykon v hashrate, a kolko hodin udrzi chladit..))) jasne ze nic nevydrzi , nic,.uz to ukazali aj youtuberi,, da sa na tom nieco vytvorit?M povedzme vypocitat prime cislo na projekte primegrid?? neda lebo to po par minutach throtluje a skape do par mhz,,,

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no tak svalne jestli no-x upravi grafy a clanek ac jemu se to urcite nehodi do jeho AMD FAN kramu takze pochybuju :-D
https://browser.geekbench.com/v5/cpu/10496766

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Těch výsledků 12400-1500 je tam taky dost... Ten 11500 byl z nějaké staré developerské verze MacOS.

Jsou tam i další výsledky z různých konfigurací. Ale zatím k tomu neznáme kontext

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě si raději počkám na relevantní výsledky. Už u M1 tu všichni pěli ódy a když jsem zkusil počítat XMR tak to mělo reálně zhruba stejný výkon jako můj xx let starý 4/8 jádrový i7 4790k. A ten aspoň nestál 100k....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Počkej si, pak uvidíš že ty čísla co tvrdí apple sedí a možná je i podcenil. Moc jsem to neřešil, porovnával jsem jen H265 sw encode na 10400F vs M1 v Airu na nějakém dvouhodinovém videu při stejných nastaveních v HandBrake, oboje běželo podobně, nezapisoval jsem si časy, ale FPS při kterých to běželo byly v podstatě stejné po celou dobu co jsem na to koukal a že to běželo minimálně hodinu, takže Air už jasně throttloval.

Tady máš YT kanál kde testuje rozdíly Apple vs Intel při různých kompilacích apod... základní M1 dává ve spoustě situací všemu na zadek https://www.youtube.com/channel/UCajiMK_CY9icRhLepS8_3ug

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, tak jsem si ten tvuj kanal prohlidl a po poslechu vety.. "laptop by se mel testovat aniz je pripojeny do site..", kde to jeste kamenuje vazne minenym dovetkem "..ze v letadle by jste si museli najit sedadlo se zasuvkou nebo trpet a cekat 6s dele na dokonceni projektu, protoze to pojede na baterku".... jsem to vypnul :))
Pokud sledujes takove "genie" tak se pak tvym komentarum fakt uz nedivim...nejspis stejne krevni skupina s tebou ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

I když je pravda, že se notebooky používají většinou na adaptér, ne každý chce, aby mu výkon CPU a GPU spadl na zlomek, když je v terénu (i kdyby jen na gauči u TV ;-)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když nechci aby mi ten výkon šel dolů a šetřil baterku, nic mi nebrání přepnout do jíného modu... Pokud budu zbytečně NB používat tak že bude intenzivně využívat baterii, tak ji brzo odrovnám a půjdu si koupit novou. Hmm tak mně napadá u toho mého NB půjde bez problémů vyměnit a cena bude od pár stovek za neznačkovou po 2-3tisíce za originál a vyměním to během pár sekund. U Maca to asi taková sranda nebude co? A popravdě výkon mimo kancelář jsem snad dosud nikdy nepotřeboval a to NB používám na výpočetně náročné věci několik hodin denně (poslední dobou i 24/7).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jsme zase v tom. Tohle jsme už řešili. Opět jsem již v originálním příspěvku napsal, že *ne každý* a *ne vždy* potřebuje výkon i na baterii. Ale občas někdo jo ;-) Jinak jsem zvědavej, jaký mód mi dá plný/většinu výkonu i na baterii. PS: Výměna baterie je koukám podobně drahá i pro Mac - 2799 až 3999 Kč (cena je asi o kus větší i proto, že baterie v Macbookách má větší kapacitu):
https://www.macbookarna.cz/vymena-baterie

> A popravdě výkon _mimo kancelář_ jsem snad dosud nikdy nepotřeboval a to NB používám na výpočetně náročné věci několik hodin denně (poslední dobou i _24/7_).
To si trochu odporuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to někdo "občas" potřebuje tak na to fakt nepotřebuje macbook..
Vážně a v čem přesně si to odporuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To "občas" jsem použil z opatrnosti, protože se tu bavím se známou firmou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže došly argumenty nastupuje demagogické napadání druhého?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň nemám tak křehké ego, abych otevíral týden staré vlákno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:0))))) ale notak alespoň něco relevantního k tématu snad zvládneš ne.. jinak já nic neotevíral ve vláknu jsem psal už před týdnem, někteří z nás musejí občas i pracovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:0))))) to, že jsi otevřel týden staré vlákno vidí každý z časových údajů u příspěvků. To nijak neokecáš. Jinak ty ses s ničím relevantním taky nepředřel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A z těch stejných údajů tam vidí že jsem nic neotvíral ale do vlánka přispíval od začátku i před tím týdnem..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A z těch stejných údajů tam vidí že jsi napsal do vlánka, kde poslední příspěvek byl před týdnem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což není totéž co otevřít vlákno..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otevření vlákna = napsat příspěvek do vlákna, které bylo už týden mrtvé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což není totéž jako když pokračuji v započaté diskuzi kterou jsem předtím vedl...
Ale pokud máš dojem že když si do vlákna dal svůj "příspěvek" stalo se mrtvým, budiž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každé mrtvé vlákno bylo někdy započaté. Ale vysvětlovat ti to, budiž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen jaksi jinými lidmi ale vysvětlovat ti to...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ostatní to chápou, jen tobě je těžký to vysvětlit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám že už o sobě uvažuješ v množním čísle...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi s tím začal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne já opravdu nejsem ladis (a věta o ostatních co to chápou, které tu nevidím není moje), ani nemám potřebu uhýbat od tématu "ale tohle je týden staré vlánno" když nemám argumenty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne já opravdu nejsem DRK (a věta o ostatních co to chápou, které tu nevidím není moje), ani nemám potřebu uhýbat od tématu "ale tohle je týden staré vlánno" když nemám argumenty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale notak opakování vět dělají max děti v mateřské školce....
Ok pochopil jsem, že smysluplnou reakci tu už nedostanu, tak dobrou noc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale notak opakování vět dělají max děti v mateřské školce....
Ok pochopil jsem, že smysluplnou reakci tu už nedostanu, tak dobrou noc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.