Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Apple oficiálně končí s řadou bezdrátových produktů AirPort

Řada produktů AirPort se už delší dobu nedočkala žádné aktualizace, avšak produkt byl stále v prodeji na stránkách. Nyní Apple oficiálně oznámil ukončení výroby a doprodej zbývajících kusů.

AirPort Express, Extreme a Time Capsule, to jsou jediné bezdrátové prvky nabízené Applem. Nejmenší AirPort Express nabízel tiskový server, stylový vzhled perfektně zapadající do ekosystému Apple a podporu AirPlay k přehrávání hudby přímo z telefonu. Poslední aktualizace proběhla v roce 2012 a od té doby tiše zanikal. Stále jde o dobrý router, nicméně starší Wi-Fi 802.11n a pouze fast ethernet by stěží někoho dnes ohromil.

Větší AirPort Extreme se dočkal posledního vylepšení v roce 2013. Narozdíl od menšího modelu v sobě nese gigabitový ethernet, 5 GHz Wi-Fi a stále dostačuje i na dnešní poměry. AirPort Time Capsule je doplněný Extreme o pevný 2 TB disk určený pro zálohování dat a samotného operačního systému.

Apple už další síťové prvky nechystá a po doprodání skladových zásob budou uživatelé oficiálně bez routeru, který sice omezeně, ale skvěle v současnosti doplňuje uzavřený ekosystém. Je to škoda, protože samotné routery byly jednoduché na nastavení a obzvláště dobře spolupracovaly se zařízeními z dílny Apple.

Xserve byl podporován až do roku 2010, kdy zanikla jeho prodloužená podpora

S definitivním ukončením výroby AirPortu zaniká další prvek doplňující ekosystém. Prvně zanikl Apple Server, nyní je to AirPort. Otázkou jen zůstává, co dalšího se Apple rozhodne ukončit. V současné době je dlouho neaktualizovaný MacBook Air, který je nejlacinější přenosný počítač firmy a Mac Mini, který dlouhou dobu sloužil jako vstupní brána do systému OS X.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple oficiálně končí s řadou bezdrátových produktů AirPort

Středa, 2 Květen 2018 - 13:51 | lern | MacBook Air se dočká aktualizace letos.
Středa, 2 Květen 2018 - 11:43 | Karáš Svorka | http://www.rouming.cz/upload/...
Středa, 2 Květen 2018 - 11:41 | Gaunter | Spomínam si, že AirPort Express oficiálne...
Středa, 2 Květen 2018 - 10:09 | Anonym | :-O Věcný a nebulvární článek o Applu na Diit......

Zobrazit diskusi