Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple přiznal, že jeho čip T2 znemožňuje nezávislým servisům provést opravu

Oprava na low level urovni - jako pajeni soucastek - bude porad mozna - to neprovadi zadny autorizovany servis.

Vymena dilu (displej, disk, fingerprint senzor, baterie, resp. vse naraz pokud se meni jen zakladni deska) bude znemoznena - takze se zde sleduje jenom to, aby tyhle casti byly dodany originalni, od Applu, ne nejaka vyrazena serie, kterou cinan opomel zlikvidovat.

A ted nastava zajimava otazka - bude i odpojeni vlastni baterie trestano hozenim se do "nouzoveho rezimu" ?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ale kulové jediné co to má možnost sledovat je nějaké ID/SN toho dílu a protože jak na originál Apple tak na "neoriginál" ze stejné továrny je originál Apple ID/SN musí chip sledovat zda má dané SN v nějaké své paměti čili i použití dílu z neoriginálnějších bude vyžadovat přepsání toho SN a stejně jako použití té největší kopie,

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Haha... pry sleduje ID. Klidne tam muze byt read/write pamet a obsahovat digitalne podepsany hash toho ID, skrze unique klic v T2. Takze se komponenty v stroji se musi "sparovat" a k tomu slouzi onen interni tool od Applu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

I kdyz pouzijes originalni dil (treba jen home button) Tak zarizeni prichazi o cast funkci a pri dalsim updatu muze dojit k jeho zablokovani.
Dale apple blokuje dodavky nahradnich dilu. Napriklad baterie pro stare notebooky, ktere uz ani sam nenabizi. Co se tyce dilu od cinanu, tak zadne vyrazene serie z vyroby nejsou. Nepriklad displeje pro iphone delaji vymenym zpusobem. Posles LCD s prasklym sklem a oni poslou zpet opravene. (Aple opet blokuje jako neoriginalni dil). Hodne dilu co potrebujes pro opravy zakladnich desek nove nesezenes a recykluji se z vadnych notebooku. O premrstenych cenach oprav u Aple netreba mluvit. Proste tak dlouho tlacili na pilu az je pritlacej ke zdi zakonama.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

V podstate muzeme byt hodne radi, ze v pocitacich je jasnym lidrem trhu Windows IBM PC (a diky tomu i linuxove PC, aby se nekdo necitil opomenut). Tudiz az na par cinanu neexistuji zadne opicky, ktere by meli potrebu napodobovat Apple a pokud patrite k 99% vetsine, tak si po teto zprave reknete maximalne: hmm, Apple a jdete dal.
Skoda, ze se u telefonu situace vyvinula opacne a trh tvori predevsim korejsko-cinsky vyrobci Android founu, kteri nic nez kopirovat Apple neumi. :-/

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ake opicky ? O vendor lock sa vyrobcovia pokusali davno pred Applom, pokusaju sa o neho aj teraz a budu sa o neho pokusat aj v buducnosti lebo ten potencionalny zisk je lakavy. Napriklad take Sunovske masiny na UltraSparcoch si moc nerozumeli so standardnym PCI hw - sietovky. Museli to byt sietove karty od Sunu co v zasade boli brandovane 3Com ale za trojnasobnu cenu, ehm. Tak isto sa pravidelne deje na roznych radach IBM, Dell a HP PC napriklad kontrola pameti - masina nenabootuje pokial tam niesu pamete od daneho vyrobcu a tak podobne. Toto je celkom bezne pri profi notebookoch alebo serveroch.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Páni vôbec ste nepochopili prečo to tak je. Hlavne kvôli vášmu komplexu že Apple je zlý americký moloch ktorý vám chce len zle a hlavne je drahý. Žiaľ je fakt drahý no tam končí každá výhrada. Jeho HW a OS funguje presne tak ako má a na čo je určený. Dá sa s ním pracovať a nie riešiť blbosti kde čo negfunguje ako pri produkte tiež americkej firmy MS s jeho odpadom/nedorobkom W10. A k tomu blokovaniu neautorizovaných opráv. Vyviniem HW ktorý slúži aj pre zabezpečenie systému a HW častí ktoré sú dôležité a vzápätí na to, otvorím systém každému kto by si chcel do systému dať napríklad modifikovaný HW. Zablokovanie neautorizovaného zásahu treba chápať z tohto pohľadu a nie pohľadu zakomplexovaného jednotlivca používajúceho Windows kde si namotujem čo chcem a chcem aby to fungovalo. Hlavne levne. Nie takto to nefunguje. Dôkaz je OS Windows jeho priblblý prístup k vývoju W10 a milión HW modifikácií. :-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ty seš dobře infikovanej. Dávám plus za přiznání. To chtělo odvahu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Njn nám chudejm chudákum s windows nic nefunguje a furt to padá :D ale aspon že to jde opravit doma a za pár korun ;) fakt by mě bavilo chodit s nějakým vyj*baným Applem do servisu...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Apple u me spis nefunguje - ten OS je zkriplenejsi nez Linux (nechapu proc nejde cut/copy/paste na souborech!!), open-save dialogy jsou jak z dobry kdy graficky UI zacinal v linuxu (proc tam nejde udelat copy/paste pro celou cestu a musim porad znova a znova klikat na kazdou slozku?). Nemoznost posouvat sirku sloupce ve finderu, takze kdyz nema slozka jednoslovni pojmenovani, tak je to totalne nepouzitelny.

Nemluvne o tom, ze OSX si vsude uklada ty sve teckaNeco soubory a zasira me tim NAS. Pochopil bych, kdyby si index delal stroj lokalne.. ale ze mam z 200mil souboru najednou 400mil me vubec netesi!

A update firmwaru na TB radici je taky idiotsky - kazdy den odklikavam "remind me tomorrow", protoze updaty nejdou vubec vypnout a zadruhe kdyz selze instalace, protoze muj TB radic je porouchanej a neni videt v systemu, tak si to nepamatuje. Oni tam maj proste lamerskou podminku ze kdyz ta verze neni aktualni, tak se ma updatovat. Ze zarizeni neexistuje? Updatovat!

Apple si s Windows co se tyce idiocie muzou podat ruce. Jesteze mam PC, kde je normalni OS, ktery se nesnazi byt chytrejsi nez ja - a slouzi vyhrane on me, ne ja jemu! Gentoo forever!! :))

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Windows aktuálně o parník vedou, viz aktuální "funkčnost" update...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> muj TB radic je porouchanej a neni videt v systemu, tak si to nepamatuje

Tak to je zcela jasne chyba ovecky. Ovecka zajit do servisu, hezky zacalovat, a TB bude opet existovat. V pripade ze HW se uz neopravuje, ovecka koupit novy HW. Zadna chyba jabka...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nechápu co s tím děláš, ale ty zmíněné věci fungují úplně normálně jako kdekoliv jinde...

- nechapu proc nejde cut/copy/paste na souborech - normálně jde, proč by nemělo?
- open-save dialogy jsou jak z dobry kdy graficky UI zacinal v linuxu - subjektivní, mě to přijde lepší vež ve Windows funkční paralelní pro fičury jako Preview atp.
- proc tam nejde udelat copy/paste pro celou cestu a musim porad znova a znova klikat na kazdou slozku? - proč by nemělo?
- Nemoznost posouvat sirku sloupce ve finderu - he? Normálně je vše posuvné jako v Linuxu nebo Windows. Nejde to v mnohosloupcovém zobrazení což je speciální mód (který nikdo nemusí používat, když mu nesedí), v módu "seznam" je to klasika.
- Nemluvne o tom, ze OSX si vsude uklada ty sve tecka neco soubory - Metadata pro Spotlight. Vyhledávání. Tohle mohou jiné systémy závidět. Rychlé a účinné. Pokud nějakou cestu indexovat nechceš, dá se to jedním Drag and drop vyloučit.
- Update TB to nevím. Pokud to nutí update, tak asi vidět někde je, protože na systémech bez TB to ignoruje.

Já teda paralelně jedu i na Linuxu a zásadní rozdíly v ovládání tam opravdu nejsou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem velký kritik Win10, ale srovnávat to s čímkoli od Applu, to chce hodně odvahy. Apploidní koncentrák, který určuje užovkám nejen pozici ikon na ploše, ale i to jak mají telefon držet, aby se vůbec dovolaly, je všechno, jen ne fungující platforma, protože na spoustu věcí tyhle předražené šunty ani použít nejde, protože to neumožňují.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne je v iOS problem zvolit si vyzvaneni jake chci ja(zakaznik), na Androidu dam klidne hocijakou MP3, dale prenos/import kontaktu a jejich zalohovani, iOS dost uzivatele omezuje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna přenosy/zálohy/importy bych zrovna moc nezmiňoval, protože to na iOS funguje bezchybně (iTunes na Windows a macOS. Co se týče offline synchronizace kontaktů tak na Windows se dá (přes iTunes do Windowsích kontaktů, i když jsou tam omezení v počtech čísel - kvůli Windowsí aplikaci) na macOS se sesynchroznizuje cokoliv (kontakty, poznámky, maily). Online možnosti bez počítače jsou také, jak do Googla nebo přes iCloud kde to je o něco méně klikání a vyplňování.

Ty melodie jsou pravda naprd a vyžaduje to pár minut klikání, ale také se normálně dá.
https://www.macworld.co.uk/how-to/iphone/how-set-song-iphone-ringtone-36... Pravda, nelze použít hocjakou MP3, musí se konvertovat na AAC.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přemýšlím, kolikrát tak měním vyzvánění... jednou po rozbalení? 99% času tam člověk stejně má vibraci, nehledě na notifikace na hodinkách, desktopu, atd.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No a u Apple ani jednou. Což znamená, že 100% všech pokusů skončíneúspěchem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak ani jednou? Hejtujte si tady jak libo, ale neopakujte nepravdivé memy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Apple pouziva standartni X86 PC HW. Bylo zajimave sledovat problemy Linus Tech tips s jejich Mac PRO, ktere poskodili pri recenzi. Muzes mi rici jak slouzi napriklad sitova karta k zabezpeceni systemu? Kdyz si sezenes stejnou kartu, jen bez apple firmwaru, tak nefunguje. A nahradni apple neproda/neopravi. LCD shaneli po vsech certech. Protoze je Apple poslal nekam. Pak jeste menili desku. Tu take menili neoficialni cestou zadnima dverma Apple service centra. Nemluve o tom, ze ji museli menit osazenou ram a CPU aby znovu platilli za stejne RAM a CPU. Nehody a poruchy se stavaji. Zatimco my vadny dil snadno vymenime, tebe Aple posle koupit nove zarizeni za 5000 USD. BTW autorizovana oprava poskozenych iphonu a Mac kouskem gumy, kde se od PCB odloupnul cip ridici napajeni je taky lahudka. Jen aby to vydrzelo zaruku a pak nam dej dalsi prachy.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle už je diagnóza.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple boli vzdy banda nenasytnych ku**ev, lidri v planovanom zastaravani a v tzv. "vendor lock-in". Think different v negativnom slova zmysle. A v dnesnej dobe uz aj tak inovacie, ktore by sa masovo uchytili vymyslia len velmi tazko. O (ne)spolahlivosti ich vyrobkov v tomto videu https://www.youtube.com/watch?v=AUaJ8pDlxi8&t=307s

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A co když je pinta ve snaze zachovat bezpečnost zařízení před špionáží. No mozkové schopnosti, já vím...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by byla pointa v bezpečnosti, tak dají možnost tuto funkci vypnout/zapnout (toto nastavení může být bezpečně uloženo v T2)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nj, ale když to máš rozbitý, nemáš to jak zapínat/vypínat;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě že když to nepotřebuju, tak to vypnu hned při úvodním nastavení telefonu a ne až když se to podělá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, kdo "nepotřebuje" danou úroveň zabezpečení. Tedy coby koncák, u věcí, které podléhají firemní politice se už vůbec o tomto bavit nemůžeme.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

vsak je to dobte, kdyz si koupite BMW za 2 mega tak ho taky nenechate opravovat nekde v kulne na spalkach nebo si tam dat dily co zrovna nekdo ukoval v garazi, zasahy maj delat specialiste a ne nejaky sasulove

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Neautorizované servisy pro Jablka bývají často lepší než ty oficiální. Tam řeknou jen "vše vyměnit, bude to deset tisíc". A to i v případě, že jen nefunguje magnetický kontakt na detekci zavření macbooku.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Prý specialisté. Dnes je nejeden "garážník" větší specialista a odborník než všichni servisáci od BMW (jiných značek) dohromady.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz oni prave v tech autorizovanejch servisech delaj ty sasulove. U bmw to plati na 100% a vsadim se, ze u apple to neni jinak.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, hlavne je u nich nepouzivat rozum - na vsetko je presny postup podla manualu ktory urcuje managment v centrale...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja to vidim nasledovne, cip T2 by mel vyzadovat autorizaci po kazde oprave zarizeni dokym je ono samo v zaruce, pote by se mela tato funkce automaticky(dle data nakupu) deaktivovat a hotovo, protoze kdybych byl i ja vyrobce a zakaznik by si moje drahe zarizeni v zaruce dal opravovat nekde do kůlničky a neco by se posralo, kde by pote prosim vas zarizeni donesl a blecel ze to nejde? no v mem oficialnim servisu.

Kazda nova vec je opakuju v zaruce, nevidim proto smysl ji nosit do blesarny na opravu, jenomze ve svem okoli pozoruju setrlilky a veci ktere delaji sou prosto nevidane/silene, napr. jeden můj znamy vlastni BMW X5 M50d, no a kdyz mu odislo brzdove oblozeni a kotoůce, a muze byt ze to klidne byla vyrobni vada nakolik to auto nema dlouhou dobu, tak ten hlupak sveril nakup a opravu kamaradovi, ten samozrejme koupil tu nejlacinnejsi brzdovou sadu(set) ale pote kdyz se pustil do opravy samotne, si vsim ze nema na uvolneni brzdove sady X5 diagnostiku, no ona ta diagnostika na "vsechny" auta stoji 2000€ a tenhle garazmajstr to samozrejme nezaplati, mimochodem ta X5 stala 90000€ v zakladu plus vybava, no a ted mi prosim napiste ci je rozum davat takove auto v takove hodnote a zaruce na opravu cloveku ktery vam nakoupi buhvi co a jeste neni na to ani dopredu pripraven(diagnostika), i kdyby BMW chybu brzd neuznalo, stale ten zakaznik co zaplatil tech 90000€ za X5 by na tu autorizovanou opravu s prehledem penize mel a zas by to mel v zaruce, ja proste nektere lidi nepochopim.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono se sluší dodat, že tyhle čipy u mobilů, ale do jisté míry i u počítačů mají především velký dopad do bezpečnosti a také komplikaci života zlodějům.
Aktivovat ukradený iPhone novější generace není právě triviální a to nasazení TPM navíc omezuje i využitelnost "na náhradní díly", popravdě tohle se mi dost líbí...
U mobilů celkem jasně, posun i do počítačů je samozřejmě na větší diskusi :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To me pripomina situaci s navigaci ve VW...
- navigace se jednoduse kradli (pojistovna zaplati.. 90-100K czk pro VW !!!)
- instalovat neoriginalni kus do auta je hracka (cerny trh je nabizi za ~ 10-15K czk)
- vw reagoval tim, ze kdyz detekuje neoficialne instalovanou, tak se to brickne

Docela zacarovany kruh, pritom by stacilo nepovazovat obycejnou navigaci za technologii budoucnosti a mit na ni extra vyvar (coz dela presne i Apple) a pak by nebyl duvod tyhle veci krast, protoze by je mel kazdej. To ale neni v zajmu vyrobce a vytvari se umele segregace socek co na to nemaj - a zavislaku, kteri za to daj cokoliv jen aby se mohli vytahnout ze "na to maj".

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Docela drsné, když tu fakticky plně schvalujete krádež, protože vám to připadá drahé...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ak Apple berie zakaznikom pravo na opravu je to tiez v podstate isty druh kradeze...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jaky je rozdil mezi legalni a nelegalni kradezi pripadne amoralnim jednanim....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neschvaluji kradez. Jen komentuji realitu. Pocet kradezi byl pred lety hodne vysoky, kdyz se jednalo o novinku a omezene zbozi. Jakmile se trh naplnil (at uz kradnutyma kusy, nebo vyrobce zacal nabizet tohle zarizeni dotovane v ramci balicku vybavy) tak pocet kradezi prirozene klesl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud to chápu správně, pro což jsem prosvištěl i zahraniční zdroje, tak hlavní problém je, pokud servis nedisponuje sotware "AST 2", který posvětí rekonfiguraci po opravě.

Tohle má dvě strany mince. Pokud se to bere tak, že T2 má zábranit tomu, aby se jakkoliv dalo dostat k žašifrovaným datům na třeba odcizeném počítači, tak není úplně ideální dát rekonfigurační soft široce do publika, aby si zloději odemkli co potřebují po té co si sestaví vysávací konfiguraci. Na druhou stranu, pokud to omezují na hodně úzký okruh servisů, tak to problém je. A v Rusku a Číně si právy nakládat s tím softem asi moc štráchy dělat nebudou (pokud to teda nějak nekomunikuje přímo s jablečnými servery pro autorizaci a zahashování HW).

Za hlavní problém bych viděl to, že není Applem otevřeně řečeno jak to funguje (jako obecně, pravidla) a možnost toho bodyguarda odmítnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Táto zvrhlosť má jednu peknú výhodu. Nikto tie počítače nebude kradnúť lebo ak ich bude mať človek zašifrované a zaheslované tak po ukradnutí bude z toho len bezcenná tehla. To by bol celkom pekný marketing pre Apple, ktorý zdá sa moc nepoužívajú. Takýmto spôsobom totiž vyradia aj kradnutie na náhradné diely.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U Apple je priorita ochrany soukromí standard....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak! Uniky osobnich dat maji pomerne pravidelne ... ;) tolik k tomu tvemu standardu kdy tva osobni data mohou kolovat naveky internetem ale s HW v osobnim vlastnictvi nemuzes nakladat dle vlastniho uvazeni protoze by se nenazrany moloch pripravil o tucne zisky:)))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

O žádném úniku nevím?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zaslepenym a neznalym nemohu poradit nic jineho nez google ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No neznalým, tohle právě docela sleduji, proto se divím. Za poslední roky si vybavuji jen brutal force útok na nedostatečně zabezpečené iCloud účty (resp. repetitivní užívání hesla napříč služeb a jejich únik), tak jestli myslíš cosi v nějaké historii, ale ani tam si na nic nevzpomínám...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud umis anglicky tak zdroju je dost ;) usmevne nejdriv dela ze nevi a pak najednou o jednom vi a zbytek zatemnila selektivni ztrata pameti (zadny OS/sluzba neni 100% bezpecna jen iOvce bekaji ze jejich ekosystem ano ;) )

Btw ze prosel bruteforce automatizovany utok na ucty je chyba jak prase a to na strane Applu ;)tohle by si nedovolil ani amatersky koder :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

vis ono kdyz ti do macu da nekdo cinskou shit baterku a pak chytne kvuli te baterce tak jedinej spatnej dopad to bude mit na apple, i kdyz by to melo mit dopad jen na tebe protoze uzivatel byl idiot, to je jen tak namatkou jeden z duvodu proc je tohle co dela apple spravne a 100% bych je v tom podporil, co se tyce cen atd tak tak uz serou i me

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jasne zbavme se svobodneho nakladani s vlastnim majetkem protoze iovcim to prikazuje buh :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to neni o iovci ty blboune ale tohle se cechum co skudli tam kde nemaj nikdy nevysvetli

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A o tom rozhoduje buh a jeho iPapez bellic to kaze ostatnim :))))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

me je opravdu jedno co si mysli nejakej jarda z horni dolni co nedokaze pochopit co dokaze udelat s povesti firmy par zasahu od neautorizovaneho hnupa a par pisalku z bulvaru a o tom bohuzel dnesni svet je

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

i kdyz se podivam na hloupy YT nebo par blogu neautorizovanych zasahu se deje/delo mnoho po celem svete a svete div se nic katastrofalniho se nedeje.... jen v podani iPapeze bellice by to znamenalo katastrofu co ti neposveti iGod to proste nesmi existovat co ;) tak si zalez jardo z horni dolni a beekej si ve svem iOvcine :D jsou tu totiz jeste lide se svobodnou vuli i vlastnim nazorem a s tim nic neudelas ani ty ani tvuj Holy iLord :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A protože Apple na bezpečí svých oveček myslí dnem i nocí, tak ti pro jistotu zablokuje i možnost neautorizované opravy tebou zakoupeného výrobku po záruce, který ti přitom sám (v síti svých autorizovaných opraven) odmítne opravit s tím, že je příliš starý aby na něj držel náhradní díly! Přitom díly (v řadě případů nejen plně kompatibilní, ale i vyrobené tímtéž výrobcem a podle stejných specifikací - pouze se Apple rozhodl je dále neodebírat a nechat daný typ výrobku vyklidit trh při první, třebas i banální, poruše).
O nechutně předražených pozáručních/mimozáručních opravách ani nemluvě. To je zase jiná písnička.

Ale jen se utěšujte pohádkou o hodném výrobci, který vše dělá jen pro vaše dobro a bezpečí. Je ale vidět, že to dělají fakt dobře! Těch co jim ty pohádky baští je stále spousta ;-). Já těm důvěřivcům nijak nevyčítám, že na ty kecy skáčou zas a znova, jen je mi jich trochu líto.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hnusná odporná monopolistická firma. Hlavne že majú plnú hubu sloganov "Think Different". Steve Jobs sa v hrobe prevracia.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Každá společnost, která něco vyrábí a má na to duševní vlastnictví je monopolní. To jsi nic objevného neobjevil...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pripomínam zažité výrazy: "monopolistická konkurencia" a "sila monopolu".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co přesně tak zázračného z "duševního vlastniství" má, na co má jako monopol?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jablko bola vzdy taka firma ako opisujete. Takze cim viac bude Jablko o*ebavat zakaznikov, tym menej sa bude Jobs v hrobe obracat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jobs at byl jakykoliv tak aspon chtel vyrobit a prodat svou vizi ...Apple bez Jobse chce uz jen prodavat

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mozna by mel Apple na krabice s jeho vyrobky napsat, ze jde v podstate o zarizeni na jedno pouziti. SKoda, ze tomu neodpovida i jejich cenova politika, potom by to byly super veci do domacnosti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To co apple dělá ohledně oprav v neautorizovaných servisech je normální svinstvo a podraz na zákazníky. Po tom kde si kdo nechá opravit jeho koupenou věc nikomu nic není. Maximálně mohou v době záruky zrušit záruku, ale bránit v opravě??
Ty řeči o bezpečnosti nejsou nic jiného než výmluvy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Gratulujem. Apple si vyraba cip, ktory je uz velky skoro ako CPU, ktory sluzi na to, aby sa nedali tie ich mizerne navrhnute kramy opravovat inde, nez u Apple otrokov (certifikovane servisy) alebo priamo u Apple (kde Ti pri zalomenom LVDS kabli navrhnu vymenu MB, Displaya a Front+Back coveru). Fakt uzasne, skoro som padol na prdel, ked som videl ten T2 na obrazkoch. A najvacsia sranda na tom je ta, ze ludom to prezentuju, ako nejaka super spickova ochrana, secure boot, WOW, s Apple je moja historia browsovania na pornhub v bezpeci.
Ale na druhej strane, ak by som bol akcionar Applu, tak by som sedel v kresle, pil kavu a tesil sa z toho, ake je ludstvo hlupe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud Apple T2 použije čistě k buzeraci, tak je je to podraz.

Nicméně z hlediska bezpečnosti má šifrování na nezávislém čipu obrovský význam, zejména v dnešní době kdy se objevují špatně opravitelné zranitelnisti přímo zadrátované v HW. Procesory intel jsou něco co není zcela transparentní se svým management enginem, u kterého který nevíme co vše může odposlechnout a kam poslat třeba i při vypnutém počítači, zranitelnosti Meldown, Spectre TLBleed... Šifrovat dnes na CPU a používat společnou paměť pro šifrvací klíče i pro ostatní data aplikací má dnes objektivní rizika. Secure enclave (data zcela nepřístupná z OS) v Intel procesorech zajistit nejde vůbec. Většina lidí to sice neřeší, ale to neznamená že neexistují. To samé ukládání otisků prstů tak, aby se k tomu nemohl dostat žádný proces. Zpracovat citlivé informace jinde dává smysl. Je to celkem řešení k "neřešitelným" problémům.

Technicky je T2 SoC s ARMv8 CPU a ne něm běží celý ARMový OS zpracovávající řadu běžných úloh co nejsou svěřovány velkému CPU (podle toho co jsem kde četl).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výborně, kupte si Aplíka a buďte štastni!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.