Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple uvažuje o RISC-V pro případ, že by Nvidia koupila ARM

To by mě zajímalo, co znamená "RISC-V programátor"...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

> Admittedly, It would be a bit of a reach to connect a simple job listing for a "RISC-V High Performance Programmer"...

Zdroj (je na konci clanku): https://hothardware.com/news/apple-exploring-risc-v-open-source-alternat...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

človek pracujúci v tom, čo sa v slovenčine nazýva Jazyk Symbolických Inštrukcií (v čom je viac latinčiny ako slovenčiny), v čestine Jazyk Symbolických Adres, a všade inde na svete Assembly language, alebo ešte na nižšej úrovni (ak má RISC V mikrokód) a človek, čo bude optimalizovať kompilátory s firmware RISC-V....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

za podobné komentáre dostávam väčšinou - a teraz +3

Príde mi to zvláštne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

musis umet drzet pocet radku v postu do peti, a jestli tam je odkaz, tak maximalne jeden :)

Taky me napadl pod R-V programatorem nejaky koder, ktery zna low level architekturu a je schopen napr. optimalizovat kompilator - resp. mapovani pseudokodu na ty spravne instrukce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doteraz som si myslel, že inštrukcia a adresa sú dve rozdielne veci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme sú .

Ale to je ako s teorémou, ktorá sa
1. na Západ od bývalého ČSSR volá Shannonova
2. na Východ od bývalého ČSSR volá Koteľnikovova
3. v bývalom ČSSR volá Shannonova-Koteľnikovova

Tak tu ešte nastal "Federálny spor od terminológiu v IT"

:))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ten, kdo pise kompilator pro RISC-V napr.?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple investuje obrovské peníze do vývoje a nebojí se používat to co je latest and greatest když sežene někoho kdo to vyrobí v požadované kvalitě a množství - což je třeba důvod "zaostalosti" některých komponent Apple zařízení protože nové nikdo nedokáže vyrábět v pro Apple potřebném množství a kvalitě, jako například optický glukometr, který byl mnohokrát rumorován, že se podívá do Apple Watch. Je logické že má v hledáčku i RISC-V který má potenciál.

Nemám ponětí kolik se platí za licenci Armu, ale je třeba si uvědomit že Apple produkty jsou Armovými jádry prolezlé, nejsou to jen SoC pohánějící zařízení (čipy Ax, Sx, Mx). Bezpečnostní T čipy... T2 má v sobě čtyřjádrový Arm procesor. Telefony, hodinky, homepody a airtag mají U1 close proximity čip, který obsahuje Arm procesor, Dvoujádrový Arm procesor je dokonce i adaptéru z Lightning na HDMI.

Pokud by to byl v průměru dolar z každého čipu vybaveného Arm jádry, tak to může atakovat i půl miliardy dolarů ročně, což sice v poměru Apple bude jen zlomek procenta v tržbách, ale v zisku už půl miliardy přeci jen něco znamená

Pokud tedy v rámci vývoje přijmou nějaké lidi, kteří budou mít za úkol portovat SW na RISC-V aby následně mohli hodnotit přínosy a negativa, tak to dává smysl, jako investice, nehledě na to zda nakonec Apple ten RISC-V využije nebo ne, pokud to nevyzkouší tak nic nezjistí. Proto bych bral názory, které se staví za to že Apple bude RISC-V používat za hodně unáhlené. Možná by si toho ani nikdo pořádně nevšiml, kdyby nebylo září, ve kterém na sebe Apple vždy vrhá enormní pozornost. Však nové iPhony, Watch a iPady už by měly být představeny v úterý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za časů PowerPC Apple paralelně vyvíjel macOS (tehdy ještě OS X) i pro Intel a samotný oficiální přechod na novou architekturu byla jen marketingová show. ARM ditto.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A tomu se má někdo divit? Jasně že nezměním architekturu bez přípravy. Power PC byly drahé a celkově neměly takový výkon. V té době byl Apple ale stále jen "malou" firmičkou proti tomu kam vyrostl dnes, za posledních deset let raketově vystřelil a stále roste. V téhle pozici už si nemohou dovolit riskovat nebo přinášet nějaké zásadní inovace.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Apple má jednu z nejvyšší licencí na ARM a vlastní návrh jader, nepřebírá implementace, vlastní křemík si navrhuje sám. V podstatě používá ARM ISA z licence a to je vše.

Imho neplatí žádné další poplatky, určitě ne per-device, možná nějaké výpalné za pokračování licence.

Pokud jde o RISC-V, mělo by mu stačit současná jádra překopat na novou ISA. To je reálné, interní implementace je jedna věc, jak se to tváří navenek je druhá.
Druhým krokem je samozřejmě vývoj překladače. Na to nejspíš najímají ty programátory.

Na druhou stranu, nVidia už nijak zásadně s ISA ARM uhnout nemůže a licenčně to problém být nemůže.

Takže to bude nějaký projekt "co kdyby". Dost podstatné je, jak velký tým na RISC-V nabírají. Pokud to bude pár desítek lidí, je to asi jasné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tedy platí licenci jen jednorázovou, pak ten důvod finanční nebude tak silný. A ano, Apple si dělá vlastní úpravy, v případě Ačkové řady od tuším A6, do té doby to byly klasické Cortex jádra. Cortex jádra používaly minimálně i hodinky do series 2, možná i tojky, po přechodu na 64bit v series 4 už to byly vlastní jádra Tempest. Třeba aktuální U1 čip používá Cortex M4 jádra

S tím RISC-V to ale vidím jinak. Aktuálně Apple přechází na Arm, ten má být ukončený až na konci příštího roku. Nedokážu si představit že by Apple tak rychle plánoval přechod na další architekturu.

Podle mě jde jen o průzkum možností a dokážu si představit že to mohou za několik let využívat právě pro ty různé podpůrné čipy. pro ně je třeba napsat firmware i ovladače.Jestli si dvě apple zařízení budou povídat čipem s ARM jádry nebo RISC-V... Firmware napíše Apple a připraví API pro hostující OS, který může dál svištět na Armu. Není třeba jakkoli podporovat vývojáře ani vytvářet nové vývojové prostředí s kompilery pro RISC-V. Vývojáři SW pro Apple operační systémy jen využijí toho rozhraní v OS

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme, ze plati licencni poplatky z kazdeho prodaneho jadra: "Every Arm core requires Apple to pay a licensing fee to Arm, and since the number of cores for things like SSD controllers and smartwatches will only increase, so will Apple's payments to Arm" https://wccftech.com/apples-job-ad-suggests-it-is-exploring-the-possibil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Detaily těchto smluv nejsou veřejné. Mám ale za to, že licence Apple platí za ISA licenci a pak za aplikaci na produkt. Když udělá M1, zaplatí. Nevěřím tomu, že by Apple platil za každý vyrobený chip. To popírá smysl přednostní licence, vlastního návrhu a samotné podstaty Apple (podívejte se, co dokážou vyjednat v TSMC). Samozřejmě se mohu mýlit, ale prosím lepší zdroje než wccftech, který v klidu cituje profláknuté leakery na titulce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

muzete mit pravdu, konec koncu i ta citace kterou jsem tu dal neni uplne jednoznacna

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple je ukázkou toho jak dovede korporát zbytečně rozhazovat peníze. V tomto případě skáče z jedné architektury na druhou. Ani se na té druhé neohřeje a už přemýšlí o třetí. To je taková technologická promiskuita která se nevyplácí ani v reálním životě. Také se to označuje větou neví co chtějí a nedají pokoj dokud to nedostanou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

me naopak pripada jako velmi flexibilni, odvazna a inovativni

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano tak se může jevit jako "flexibilni, odvazna a inovativni" pro lidi co si neuvědomují jak jsou astronomické náklady na změnu architektury, kolik problémů to přináší a jsou pod vlivem PR informací Apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PowerPC opustili, když začalo zaostávat za Intelem. Intel opouštějí, protože jej dohnal ARM(64). Vysoké náklady spojené se změnou architektury by mohlo způsobit rozšíření překladače, jenže zrovna ARM mají už dávno pokrytý telefony a tablety. Teprve Risc-V je pole neorané, ale za nějakých 10-15 let bude situace zase úplně jiná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý přechod na jinou architekturu jenom dokazuje jak špatný má Apple čich na to co si nasadí do svých zařízení. S časem jenom dokazují, že se tento jejich odhad je stále horší.

Jeví se mi jako hloupost v uspěchání přechodu na ARM. Když jim nevyhovoval Intel mohli to nacpat AMDčkama (bez změny software) a poté si vyhodnotit scénář ARM x Risc -V.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Domnívám se, že nemohli, z prostého důvodu. AMD je limitována kapacitou TSMC. Proč by kupovali od někoho, kdo má u TSMC horší podmínky než oni. Prostě si zabukovali výrobní kapacitu TSMC na 5nm a udělali si vlastní procesor.

Velmi podstatnou výhodou M1 jsou pak jiné změny věci, než že to je ARM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohli a věřím že by si AMD nenechalo ujít příležitost být dodavatelem Apple. AMD by rádo společně s TSMC našlo cestu jak uspokojit jablečnou víru. Dodávat Apple totiž přináší nemalé peníze. Nikdo totiž nemá tak dobře finančně podojitelné zákazníky jako Apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takze podle vas to slovo "odvazna" toto nevystihuje? Ano, stoji to spoustu penez, je to risk (risc), chce to hodne odvahy, ale zrejme to je spravna cesta. Apple si ty naklady evdetne muze dovolit, co si dovolit nemuze, je, aby mu nejaka nVidia diktovala, co muze a co nemuze pouzit ve svych vyrobich skrz licence pro chipy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo to je fakt Apple si to může dovolit díky svým stoupencům. Používám úmyslně slovo stoupencům protože to je takové náboženství o víře v pokrok nikoliv o pokroku. Jako každá společnost to je ale i u Apple o penězích. Ne technický pokrok ale touha po penězích je vedla do Číny (ano nejsou jediní kdo šel do Číny). Tvrdit, že to je touha po pokroku jsou jenom slova hlav po výplachu Apple PR sděleními.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako každá víra se neobejde bez apologetiků. Někteří dokonce používají slovní spojení jako Master Plan (shoda čistě náhodná). Apologetik se od iFandy liší tím, že dle apologetika dělá Apple vše správně dvakrát (např. když technologii na trh uvádí, podruhé když ji z trhu stahuje). Dnes vyzdvyhují výkon M1 do nebes, za 10 let budou vyzdvyhovat výkon RISC-V SoC v Apple iPhone 23.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vazeni ctenari.. srdecne vas zvem na prednasku Jiriho Kocmana 'Proc je apple nejlepsi'..
kde a kdy: dene v diskusi na diit na nahodne vybrane tema..

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Smutné je, že to nejlepší co Apple nabízí pro MacMini, iMac, MacBook(Air,Pro) na 5nm, není výkonem víc než GTX1050 z roku 2016 na 16nm. Ano je to tiché a energeticky efektivní, ale ticho a energetická efektivita ještě žádnou náročnou výpočetní úlohu nevyřešila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A když se kvůli hluku nebudeš moc soustředit, tak taky nic nevyřešíš. A srovnáváš integrovanou GPU s dedikovanou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je Applu rozhodnutí, že pro jeho vlajkovou platformu Apple Silicon je maximem 2,7TFLOPS iGPU a ve své snaze nabídnout pouze omezený GPU výkon šel dokonce tak daleko, že se ani neobtěžoval s podporou eGPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlajková bude verze s přídomkem X. Dvojnásobek velkých jader, dvojnásobek grafických jader. A podpora eGPU (a limit RAM) je záležitost I/O části SoC, která je v první generaci převzatá z iPad Pro. Až druhá generace bude mít předělané I/O. Koneckonců stejná situace je u i AMD, kde podporu Thunderboltu přidají až v rámci předělání podpory USB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TB3 na řešeních od AMD je snad možný již dlouho ať již v podobě na MB integrovaných Intel TB chipsetů například ASRock X570 Creator, Asrock X570 Phantom, či ve formě přídavných PCIe 4x karet (u MB s TB headerem). Již dnes je na trhu i AM4 MB s TB4 a to ASUS B550 ProArt Creator (také asi s Intel chipsetem 8xxx).
https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/ProArt/ProArt-...

Takže asi nelze napsat, že AMD nepodporuje TB, leda že jej nemá implementován přímo ve svém CPU/chipsetu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD nepodporuje TB. Potřebuješ přidat čip od někoho jiného. Takže v notebookách, kde je na desce málo místa, máš smůlu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle vaší logiky Apple na Intel-based Macích Thunderbolt nepodporoval (musel totiž použít čip od někoho jiného ... Intelu). Vsadil bych se, že jste spokojeným uživatelem produktů Apple, patrně i těch s podporou/nepodporou TB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi nerozlišujete mezi výsledným zařízením skládajícím se z mnoha čipů a samotným čipem (procesorem). AMD-procesor TB neumí, Apple-zařízení (Intel Mac) umí. Podobně Apple M1 umí TB, ale neumí eGPU. Kdyby např. pro eGPU byl v ARM Macu nějaký dodatečný čip od někoho jiného, tak bychom mohli říct, že Apple-SoC neumí eGPU, ale Apple-počítač ano.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ve větě "Koneckonců stejná situace je u i AMD, kde podporu Thunderboltu přidají až v rámci předělání podpory USB." Napsal jste AMD (nikoli AMD CPU), takže příspěvek byl vcelku logicky pochopen v kontextu přechozího kde se explicitně psalo o plafrormě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To je Applu rozhodnutí, že pro jeho vlajkovou platformu Apple Silicon je..." -- Pod Apple Silicon celý svět chápe jejich M1 SoC. Přidáním slova platforma není jasné, jestli stále myslíte procesor, počítače Mac nebo celý ekosystém okolo macOS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>pro případ, že by Nvidia koupila ARM

O to je zaujímavejšou informáciou je

AMD and Arm Form the Backbone of EU's 400 Petaflops "EuroExa" Supercomputer
about 13 hours ago
Exascale with AMD Epyc, ARM Cortex, and Maxeler's FPGAs for 2022/2023 deployment
https://www.tomshardware.com/news/euroexa-supercomputer-uses-amd-arm-max...

Nezačína sa AMD správať tak, ako keby bolo spojenie s Xilinxom schávelné protimonoplnými úradmi?

, Xilinx was left as the only major FPGA company in the market. Xilinx had ~50% market share while Altera (Intel) has ~37% and Lattice Semiconductor has a 10%
https://hardwarebee.com/list-fpga-companies/

Partner Information

Maxeler Technologies provides maximum performance density applications on top of Xilinx All Programmable technology.
https://www.xilinx.com/alliance/memberlocator/1-y77big.html

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nuz, AMD nemuze za neschopnost Intelu - oni si poridili Alteru a poslali ji do haje stejne jako spoustu jinych akvizic. Namisto strategie objemove a siroke, se soustredili zrejme jen na nejaky jeden vydelecny segment - takze je zrejme ze jejich trzni podil bude klesat.

Co sem tam rozebiram nejaka zarizeni - tak jsou vyrobci co opravdu presli z Altery na Xilinx - no proc asi :)

Sam mam taky par zarizeni navrzenych na Xilinxu, ta altera me nikdy prilis nevonela.. a pod intelem to je jeste horsi (nedostupnejsi, licencni opruz, nevite co s tim bude zitra, atd). Proste je jim to u pr**le :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A Softbank možno nebude potrebovať predať ARM

dnes 15:28
SoftBank Group Corp. (SoftBank) oznámila uzavretie dohody o strategickom partnerstve a akciovom swape so spoločnosťou Deutsche Telekom AG (DT). V rámci strategického partnerstva

DT získa približne 45 miliónov akcií T-Mobile US (TMUS) od SoftBank výmenou za vydanie 225 miliónov nových akcií DT zo svojho základného imania spoločnosti SoftBank.

SoftBank touto transakciou diverzifikuje svoje pôsobenie v telekomunikačnom sektore v Japonsku, Európe a USA so 41 percentným podielom v SoftBank Corp., 4,5 percenta v DT a 3,3 percenta v TMUS
https://www.trend.sk/spravy/softbank-uzatvara-deutsche-telekom-dohodu-dl...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"ruku na kohoutku technologického vodovodu by držela jejich konkurence"... a nepochybujme o tom, že by nVidia neměla problém kouhoutkem zatočit proti směru hodinových ručiček až nadoraz.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

T.j. povolit?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Sakra, všude samý pákový baterie... na kterou stranu se utahuje kohoutek? :D

Edit: Mám dojem, že jsem to popletl. Každopádně jsem měl na mysli, že naVidia bez problémů kouhoutek utáhne :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ale kdyby hypoteticky "nVidia kohoutkem zatočila proti směru hodinových ručiček" to by byl jistě i hypotetický úprk z platformy ARM. U nás takové jednání označujeme jako nedělat si do vlastního hnízda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v tom je nVidie expertni.. taky koupili ageiu physx aby ji pohrbili..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo hrobařina v té opravdu vynikají. Bohužel pohřbívají perspektivní technologie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Divím sa, že Apple nekúpil ARM už v roku 2018/2019

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za prvni, by to museli schvalit protimonopolni ourady (se podivej jake s tim ma trable nvidia), za druhe spousta penez. Dost mozne, ze je jednodussi a levnejsi prejit na RISC-V. Ano zmena ekosystemu stoji nejspis miliardy, ale ARM stoji desitky miliard...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dolezite je aby tam bolo dostatok ALU, aby sme sa mohli precikavat v diskusiach na IT news serveroch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je vtipne, ze ten, komu se tim vysmivate, mel pravdu ;) apple silicon je opravu nejvykonejsi jadro na trhu ve vetsine metrik a to zejmena z duvodu, ze se jedna o nejsirsi (wide) jadro: "Apple’s Firestorm is by far the current widest commercialized design in the industry."

https://www.anandtech.com/show/16226/apple-silicon-m1-a14-deep-dive/2

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RISC-V je finalni reseni pro veskere pravni / licencni a zrejme i pro patentove spory

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle "finalni reseni pro veskere pravni / licencni a zrejme i pro patentove spory" si u Apple jistě mysleli o ARM před nedávnem také. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple by mohl problém ARM vyřešit jeho vykoupením a prodáním Britské koruně za jednu libru šterlingů (s podmínkou nemožnosti ARM v budoucnu prodat, případně udělením si práva na současné/budoucí IP pro svou potřebu). NVIDII by asi bez problémů u Softbank přeplatil a určitě by to bylo levnější, než přecházet na další architekturu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jelikoz je ARM soukroma firma, tak si to myslet oprvadu nemohli

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A Vy si fakt myslíte, že veškeré IP v jejich SoC je jejich? :D
Zrovna procesorové jádro je ten jednodušší problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.