Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

APU Kaveri přinese podporu PCIe 3.0, nebo možná ne

AMD Fusion APU 2
S PCIe 3.0 je zatím AMD tak trochu na štíru. Desktopové procesory jej neumějí, APU jej umí, ale nepoužívají a v případně ultramobilních APU o něm AMD raději mlčí. To by se mohlo změnit s APU Kaveri.

Úvodní rekapitulace si možná zaslouží ještě pár vysvětlujících slov. AMD v posledních letech hodně změnila plány a z roadmap tak některé produkty vypadly, jiné se změnily a výsledkem je, že se nějak nedostalo na podporu PCIe 3.0. V segmentu desktopu měla přijít podle původní vize s architekturou Piledriver v roce 2012. Společnost tehdy plánovala, že Piledriver přijde v rámci platformy Corona (socket FM2) a ponese až 10 jader. Nakonec se tak nestalo, Piledriver přišel v podobě platformy Vishera se socketem AM3+ a maximálně 8 jádry. Šušká se, že důvodem přesunu této generace na socket AM3+ byly vztahy s výrobci desek, kterým by se zkrátka nevyplatilo navrhnout a vyrábět desky se socketem AM3+ jen kvůli neúspěšnému Bulldozeru.

Tímto přesunem byla podpora PCIe 3.0 vymazána. Platforma FM2 sice existovala dál, ale pouze jako mainstreamová/low-endová záležitost pro APU Trinity. Ta fyzicky PCIe 3.0 umí (stejně tak i Richland), ale nikdy nebylo aktivováno. Neoficiální zdroje hovoří o tom, že absence high-endových procesorů pro FM2 socket znamenala nerentabilitu certifikace této platformy pro PCIe 3.0 (kvůli low-endu to nemá smysl, nemá to pozitivní vliv ani na výkon, ani na prodeje, jen by to vyžadovalo další výdaje).

AMD Server Roadmap 2013 2014 04
Berlin, serverová verze APU Kaveri chystaná na rok 2014

Dosavadní předpoklad byl takový, že podpora přijde s APU Kaveri. AMD nyní vypustila do světa několik slajdů, které hovoří o plánech v segmentu serverů a jedna strana je věnována produktu s kódovým jménem Berlin, což není nic jiného než Kaveri určená pro servery.

Ze schématu a popisků se dozvídáme mimo jiné, že ponese celkem 4 MB L2 cache (2 MB pro každý modul), bude podporovat DDR3-1866 (což samozřejmě nevylučuje, že desktopová verze nepůjde výš) a co je pro nás podstatné, uvádí podporu „PCIe 2.0 / 3.0“. To si samozřejmě lze vykládat tím způsobem, že čip bude zvládat obojí - což ale nemá smysl zdůrazňovat. Spíš se zdá, že AMD v případě Kaveri zatím nemá jasno, zda se jí vyplatí vymezit lidi a finance na realizaci certifikačního procesu.

Jak se AMD rozhodne, by mohlo záviset i na podobě samostatné verze procesoru Steamroller. Její vydání není očekáváno dříve než v polovině roku 2014, a tak není zřejmé, zda jím společnost prodlouží životnost socketu AM3+ a PCIe 3.0 nechá plavat (pak by podpora pro FM2+/Kaveri byla spíše nepravděpodobná), nebo i samostatný Steamroller půjde do socketu FM2+, který by sjednotil desky pro obě produktové řady.

Zdroje: 

prezentace AMD

Diskuse ke článku APU Kaveri přinese podporu PCIe 3.0, nebo možná ne

Středa, 19 Červen 2013 - 08:29 | Pjetro de | Nech uz spravia samostatny Parny Valec CPU pre...

Zobrazit diskusi