Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

APU Trinity rozšíří profesionální řadu AMD FirePro

AMD Trinity logo Opteron FireGL
AMD zatím nedokáže uspokojit poptávku po Trinity ani ve stávajících segmentech trhu a přesto se rozhodla otevřít novému APU další sféru, ve které najde uplatnění především grafická část...

Společnost AMD po dlouhá léta provází zajímavý symptom chronického obchodního neúspěchu. Buďto přijde produkt, který není příliš povedený a prodeje jsou nízké, nebo se hardware povede, ale firma není schopna zajistit dostatečný objem výroby, takže nestíhá pokrýt poptávku a výraznějšího finančního úspěchu se stejně nedočká. I když by se oddělením pupeční šňůry od GlobalFoundries mohla výhledově situace zlepšit, nestane se tak v nejbližších měsících. A podle toho se AMD zachovala při odkladu dostupnosti desktopové řady Trinity na retail trzích.

Můžeme si ostatně zrekapitulovat, jaké segmenty chce AMD s novým APU obsadit:

Z toho je docela dobře patrné, že AMD nastavila trochu komerčnější směr než v době Llana, které cílilo především na retailové trhy. S Trinity oproti tomu AMD preferuje ostatní segmenty, které nabízejí vyšší marže (profesionální a embedded sféra) nebo jsou odbyty vázané smluvně (OEM trhy), nebo jde o směs obojího (mobilní sféra).

Podle informací uniklých z alpha verze ovladačů můžeme očekávat přinejmenším dva modely pracovně nazvané TrinityGL a oficiálně spadající do řady A300:

“% AMD9905.1%” = ati2mtag_TrinityGL, PCI VEN_1002 & DEV_9905
“% AMD9906.1%” = ati2mtag_TrinityGL, PCI VEN_1002 & DEV_9906
 
AMD9905.1 = “A300 series ATI FirePro (FireGL V) Graphics Adapter”
AMD9906.1 = “A300 Series ATI FirePro (FireGL V) Graphics Adapter”

Marketingově budou tato APU zatříděna jako Opteron doplněný FirePro grafikou. AMD je může nabízet jak pro servery (dceřinná společnost SeaMicro, kterou AMD před nedávnem pohltila, stavěla m.j. na Atomech, které patrně touto novinkou nahradí), tak pro notebooky - podobně jako Nvidia se svou řadou mobilních Quader. Jak se výrobce nakonec rozhodne, se ale dozvíme až při oficiálním vydání, které však nebude příliš daleko.

Zdroje: 

Diskuse ke článku APU Trinity rozšíří profesionální řadu AMD FirePro

Úterý, 26 Červen 2012 - 22:02 | no-X | Snadno, poskytnou se redaktorům pro účely...
Úterý, 26 Červen 2012 - 19:35 | lord hades | Ale maju pekne logo OPTERON FirePrd!
Úterý, 26 Červen 2012 - 19:34 | ork | Zajimalo by me jak muzou uniknout ovladace......
Úterý, 26 Červen 2012 - 15:46 | peve78 | Konečně - je to výborný nápad, doufám jen že toto...

Zobrazit diskusi