Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Arctic Cooling žaluje AMD kvůli značce Fusion

Arctic Cooling Fusion 550R
Zdá se, že za rozhodnutím firmy AMD opustit „značku/neznačku“ Fusion je žaloba od firmy Arctic Cooling, která prodává zdroje právě pod označením Fusion…

Dnes ráno jsme vás informovali o záměru AMD upustit od užívání značky Fusion. To jsme ještě netušili, že tento záměr možná souvisí s žalobou firmy Arctic Cooling, která pod touto značkou prodává své počítačové zdroje, sami jsme jeden Fusion také proklepli rychlotestem. Potenciální úspěch žaloby švýcarské firmy Arctic Cooling, která požaduje zastavení prodejů procesorů AMD APU (A-Series, E-Series a další) a souvisejících čipsetů závisí na několika věcech, z nichž si rozebereme dva.

Kdo byl první

Když se vede podobný nesmyslný spor, zpravidla se zkoumá, kdo se sporným termínem přišel na trh první. Arctic Cooling k němu přišel tak, že si jej koupil od neznámé firmy Boot-Up International, která si podala žádost o registraci obchodní značky Fusion 13. ledna 2006 a přiklepnuta (registrována) byla o rok a dva dny později (15. ledna 2007). Značka Fusion platí pro Arctic Cooling v celé Evropě, jíž se žaloba týká (stažení produktů AMD z prodeje by tedy mělo proběhnout právě v Evropě, pokud Arctic se svými požadavky uspěje).

AMD značku Fusion začala používat v momentě, kdy koupila firmu ATI, k čemuž došlo ve druhé polovině roku 2006 a v souvislosti s dokončením akvizice jsme vám ukázali tento slajd:

První představení vize s procesorem AMD Fusion

Že se tehdejší přání vedoucích lidí z AMD mít „Fusion“ procesory na přelomu let 2008/2009 trošku zpozdilo, je věc vedlejší. Už tehdy sama AMD dávala termín „Fusion“ do uvozovek. Každopádně k žádosti registraci značky Fusion firmou Boot-Up International došlo dříve, k registraci ovšem později, než AMD poprvé použila slovo Fusion. Otázkou je, jaký vliv na výsledek sporu bude mít okamžik, kdy značku Fusion začala používat firma Arctic Cooling. Kromě toho ten moment neznáme, jen zmiňme, že zdroj Fusion 550 jsme testovali v roce 2009 (to byl zhruba rok na trhu).

Možnost záměny produktů značky Fusion

AMD The future is fusion logoJsme toho názoru, že jestli existuje potenciální možnost záměny procesorů Fusion s počítačovými zdroji Fusion, pak existuje i možnost záměny automobilů Ford Fusion s holicími strojky Gillette Fusion. Nicméně i kdyby ano, pak je podle našeho názoru důležité říci, že AMD Fusion nepoužívá coby obchodní značku, ale interní označení svého konceptu integrované grafiky v procesorech. I přesto, že pro ni vymyslela logo a dokonce svého času měla Fusion oficiálně ve vlastním logu v podobě sloganu „The future is fusion“, nikdy nebyl žádný produkt na trhu prodáván pod označením Fusion (i u nás jste se mohli velmi často setkat s termínem „Fusion“ pouze v uvozovkách – kde tomu tak nebylo, jsme byli prostě jen líní ty uvozovky napsat). To už by rovnou mohl DC Comics žalovat Nvidii za to, že svým budoucím grafikám říká Kal-El. Obchodní označení procesorů Fusion je A-Series, E-Series a podobně, s konkrétními modely jako AMD A8-3850 či E-350, atd…, přičemž obchodní označení produktu jako takového je APU (Accelerated Processing Unit). Slovo „Fusion“ téměř jistě na žádném štítku nebo krabici od produktu nefiguruje. AMD používá štítky s jiným slovem: Vision.

Nové AMD Vision logo

Celé to na nás působí dojmem, že Arcticu se prostě nepodařilo uspět se zdroji Fusion a nyní se potřebuje na někom zahojit. Volba firmy AMD je podle našeho názoru zbrklá, nepromyšlená a odsouzená k neúspěchu. Kromě toho, jak již bylo řečeno ráno, AMD beztak hodlá od označení Fusion upustit. Možná kvůli žalobě od Arcticu, možná z jiných důvodů, nicméně to načasování je až podezřele přesné, takže i přes skutečnost, že se obě firmy nijak rozumně nedohodly, AMD možná usoudila, že používání značky Fusion pro ni nemá takový význam, aby se handrkovala s dalším subjektem v zástupu, který chce lehce přijít k penězům (jsme si jisti, že ani v Arcticu nevěří tomu, že by snad v AMD skutečně ukončili prodej svých APU, pokud by snad náhodou Arctic Cooling vyšel ze sporu vítězně).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Arctic Cooling žaluje AMD kvůli značce Fusion

Středa, 25 Leden 2012 - 10:14 | terrorist | malej moment, za chvili dokoncim pulrocni...
Úterý, 24 Leden 2012 - 18:43 | WIFT | On už se někdo v tomto konkrétním případě spletl?
Úterý, 24 Leden 2012 - 14:25 | terrorist | ano, to 1% tech geeku to asi vazne nesplete,...
Úterý, 24 Leden 2012 - 14:20 | WIFT | Matení zákazníka (neboli "customer confusion...
Úterý, 24 Leden 2012 - 11:50 | terrorist | "Pokud by nVidia mela v slidech napsano, ze...
Úterý, 24 Leden 2012 - 11:46 | terrorist | jojo, jeste by si moh navrhnout treba skupiny. ze...
Úterý, 24 Leden 2012 - 11:42 | terrorist | neni moje chyba, ze nechapes zakladni...
Úterý, 24 Leden 2012 - 11:32 | zoki | Tvoje prirovnania sú úbohé. Píšeš ako pravý demag...
Úterý, 24 Leden 2012 - 10:45 | Mali | Zdravim, na Wifta zadne napojeni nemam. To mi...
Úterý, 24 Leden 2012 - 09:42 | BeeJay | Sedí dva bývalí spolužáci z právnické fakulty u...

Zobrazit diskusi