Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ARM podepsala jubilejní padesátou licenční smlouvu na 64bit ARMv8

Pokud by se po červnových zprávách mohlo zdát, že o 64bit architekturu ARM není zájem, byl by to velký omyl. Několik výrobců sice své plány zrušilo, řada jiných ale s AMRv8 koketovat začala…

V polovině letošního roku vyšlo najevo, že Samsung i Nvidia zrušily minimálně krátkodobé plány se serverovými čipy postavenými na architektuře ARMv8.

Jediné projekty, o kterých jsme mohli čas od času slyšet, byl AMD Opteron A1100 a X-Gene od Applied Micro. AMD a Applied Micro ve skutečnosti netvoří ani onu pověstnou špičku ledovce, která je z celku vidět. Podle ARM došlo před nedávnem k uzavření 50. licenční smlouvy na technologie ARMv8 a související. Tyto smlouvy se dělí mezi 27 společností, které si technologie licencovaly.

ARM má ve zvyku neprozrazovat jména společností, se kterými spolupracuje či obchoduje, ale upřesnila, že z první desítky nejvýznamnějších výrobců / dodavatelů ARM SoC pro mobilní telefony si již architekturu ARMv8 licencovali všichni a z první desítky top výrobců SoC pro tablety si ji licencovalo devět. O jaký úspěch ze strany ARM jde, asi není třeba rozvádět.

Společnost mluvila výslovně o ARMv8-A, což je architektura procesorů Cortex-A53 a Cortex-A57. ARM také nějakou dobu připravuje další generaci (ARMv8-B), kterou zastupují designy Maya a Arthemis. Ačkoli k oficiálnímu vydání ještě nedošlo (a nejsou tudíž známé architektonické rozdíly), byly již uzavřené předběžné licenční smlouvy i na tuto generaci.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku ARM podepsala jubilejní padesátou licenční smlouvu na 64bit ARMv8

Žádné komentáře.