Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Arrow Lake až o 50 % zvýší základní takt malých jader, k vydání dojde 10. října

Zen 5 hodenil rukavice Intelu s Arrow Lake, ktorý na rozdiel od AMD Zen 4 vs Zen 5, ktoré majú 32 jadier a 32 vlákien oproti Raptor Lake (Refresh) s 24 jadrami a 32 vláknami v kombinácii big.LITTLE ide do súboja s medzigeneračným handicapom mínus -8 vlákien ...

Presne toto mám na x86 rád – proste namiešať tú pravú alchýmiu nie je vôbec jednoduché byť na „papieri“ bolo zjavné, že AMD Zen 5 je největší bomba od časů prvního Zenu… V tomto aspekte by som Zen 5 vôbec nehanil proste v AMD makali jednoducho to ako my na SVK hovoríme nevydalo… Nie je to Bulldozer efekt ako niektorí píšu proste je to napr. taký Sandy Bridge to Ivy Bridge, ktorému sa tu mnohí dodnes vysmievajú… hold tak pocítia svoju medicínu…

Intel sa HT nevzdal bezmyšlenkovito, to je docela isté. Čísla u spotreby naprieč recenziami nie sú lichotivá. Veľké latencie ani nehovoriac.
Redakcia chipsandcheese zistila, že jediné vlákno sa javí ako neschopné použiť oba dekódovacie klastre spolu na rozdiel dokonca od klastrového dekódovania v malých atómových E-jadrách Intelu a to je potom naozaj husté…
Zmena architektury zabila veľkú část potenciálu pre zlepšenie prostým die-shrinkem 5nm Zen 4 na pomyselný 4nm Zen 4 namiesto Zen 5....

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Intel se HT vzdal, neb experimentoval s implementací rentable units, což nevyšlo a pro zpětnou implementaci HT by musel odložit celé řady produktů (což si nemůže dovolit).

Zen 5 je pak primárně ukázka pragmatismu AMD - museli jej backportovat na starší proces (u AMD žádný problém - jejich nástroje jsou dlouhodobě koncipované tak, aby oddělovaly mikroarchitekturu od procesu => důsledek toho, že museli vystřídat několik dodavatelů - GloFo => GloFo se Samsung procesem => TSMC) a očividně preferovali vyšší účinnost, než výrazný posun výkonu na úkor vysokých TDP (ehm, koukám na tebe, Intele). Tipuju, že roli bude hrát i očekávání vyššího odbytu do notebooků potom, co Meteor Lake zaostalo za očekáváními OEM.

Posun Sandy Bridge => Ivy Bridge je pak přesně opačný případ. Stejná mikroarchitektura, ale jiný proces. Ivy Bridge byla generálka s FinFET, která umožnila v klidu a postupně doladit proces tak, aby Haswell (nová mikroarchitektura) neměl problémy. Bohužel s 10nm procesem tohle Intel nezopáknul a přišlo brutální fiasko.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

problem je ze i ta vyssi ucinnost je v radech jednotek procent a hraci kaslou na ucinnost, pokud rozdil neni markantni
sem tady "nikde" moc necetl o 40+% horsi ucinnosti radeonu 7600 (vs 4060) nebo o 25% horsi ucinnosti rx7800xt (vs 4070) jak je to velky spatny a tady se navime o realnych 50/63W rozdilu

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jaké hry jsou dnes omezeny výkonem CPU? Dokonce i RTX4090, top všech topů, ti pojede s herním CPU (X3D) jak namydlený blesk. CPU výkonu je dnes poměrně dostatek a lze si vybrat procesor podle typu typické zátěže.
Tudíž: Pokud chceš srovnávat X3D s non-X3D CPU, tak jak jistě víš, ten herní rozdíl není v TDP nebo hrubém výkonu ALU, ale v tom, že X3D má hodně velkou a hodně rychlou cache. Takže pokud je v plánu Zen5 s X3D, nebylo by vhodnější počkat na tento a teprve pak řešit případnou herní nevhodnost Zen5?

Dokonale rozumím tomu, že někteří hráči nemají problém celé PC omotat hadičkama od vodníka a chladit kilowattovou krabici, ale to je vymírající PCMR, který je sice hlučný v diskusích, semtam nakoupí HW za spoustu peněz, ale ve skutečnosti je na trhu klasickou tržní nikou. Myslím si, že doba teplometová by už konečně měla skončit, a tohle vypadá jako první krok.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To tady říkám celou dobu, pokud chceš herní CPU, tak si počkej na X3D, teď řešit nějaký herní výkon Zen5 zatím jaksi postrádá smysl, když bottleneck je pravděpodobně v těch pamětech, který tento problém V-Cache nejspíš dokáže vyřešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono úspěch každé generace je dycky v tom, že pracovní CPU dotáhne ve hrách X3D předchozí generace. Budgetový gamer samozřejme veme X3D předchozí generace a ten, co nemá problém s penězi, počká na ten v nové.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

souhlasím, jenom mi přijde, že "účinnost" u zen5 nemůže být argument v tomhle zpackaném releasu, zen5 není špatný procesor, "problém" je, že existuje zen4, kde rozdíly jsou v jednotkách procent a je o dost levnější už přes rok

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano rozdiely su male, ale cca 10% rozdiely su.

Aj v mutiT vykone napr. R9 9900X pre presne medzi R9 7900X a 7950X, je to vlastne neexistujuci 14-jadrak Zen4. A pritom ma 12 jadier Zen5.

Pri 1T-2T vykone samozrejme ziadne ani brutalne znizene TDP nie je brdza a 1T-2T-maloT vykon je o cca v hrubom priemere 15% vyssi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Že nikomu předtím nevadilo +10-15 % u Intelu za 5 let.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ale vadilo, což je v pořádku, že to vadilo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já zase budu s tebou souhlasit s tím, že AMD nezvládlo marketing okolo Zen5. Měli ještě víc tlačit energetickou efektivitu. Zen4 je skutečně levnější, ale právě měli akcentovat ten rozdíl ve spotřebě a za něj si říct tu vyšší cenu, ne primárně za to, že je v průřezu o pár procent výkonnější. A pokud už poměřovat výkon, tak na specifickém setu (např.) pro kreativce, udělat z toho procesory pro grafiky (například).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze treba "herni efektivita" se zase tak moc k lepsimu nezmenila. Existuji i hry, kdy se napriklad zhorsila. Zen5 je takovy divny kockopes, ani to ani to. Akorat pod tim linuxem mu to jede fakt dobre.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A jakou máš herní efektivitu u Intelu? (Pokud ti neshnije.) Jak už tu bylo zmíněno, problém AMD je, že už Zen 4 byl dobrý. Ale to je problém jen pro lidi, co "musí" měnit CPU každý rok (a frontám na iPhone se vysmívají?). Kdo mění za 2-3 roky, tak problém nemá. Navíc se prodlužují intervaly i ve firmách, takže AMD nemá důvod tohle řešit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Resi se efektivita verze vs verze. Zen5 herne neprinesl vyznamnejsi posun ani ve vykonu ani v efektivite. To ze se jednou Zen4 prestane prodavat a zustane Zen5 je nasnade. Ale to neni tema diskuse a Intel taky ne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Porovnej si jak to je pod Linuxem. Ve Windows něco smrdí a není to poprvé. Ten výkon tam je, ale Widle ho neumí využít.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to je hezke, ale to uzivateli vidli bohuzel v nicem nepomuze.
Sance, ze by se to asi nejak zmenilo (vyznamne) asi velka taky neni..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Píšu to proto, že to není chyba AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to jsou fakt kdyby byly.. vykon je dany jak je, jestli za to muze AMD nebo MS nebo je to designem na vysledku preci nic nemeni. AMD s MS spolupracuje uzce. U predchozich verzi to tak nebylo, nejak nerozumim narativu, ze v tomto pripade za to muze MS..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato situace ale není poprvé. A ta spolupráce se víc týká X Boxu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky alternativním OS, i kdyby je nikdo nepoužíval, ale víme, že chyba je v MS. Já se teda ani nedivím, že ty Indy do jádra nepustí. Windows setrvačností bude žít na PC ještě dlouho a na serveru je speciální ořezaná verze "jen hypervizor" (v ní pak už může být jedna z VM neoptimalizovaná verze např. pro Exchange+Sharepoint).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale zas co je typický uživatel widlí, že. Gamer počká na X3D a budgetový gamer koupí X3D předchozí generace. Kdo to má na práci, tak buď je to komplexní set hardware a software, kde neřešíš mezigenerační posun jednoho dílu, nebo na specifický věci, a tam ten Linux má, i kdyby jen ve WSL.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Patche Windows 11 pro opravu výkonu Zen 5 pozitivně ovlivní i Zen 3 a Zen 4 <= http://diit.cz/clanek/patche-windows-11-pro-opravu-vykonu-zen-5-pozitivn...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Herní model přece ještě AMD neuvedlo a pokud jsou ta CPU lepší v pracovní zátěži, proč to neuvést?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale nikoho nezajímá nějaký mezigenerační rozdíl, oni potřebují být hlavně lepší než konkurence a to je asi tak vše, na čem vlastně záleží.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Ale nikoho nezajímá nějaký mezigenerační rozdíl"
.. tebe mozna nezajima mezigeneracni rozdil.. mne zajima, stejne jako zajima recenzenty a spousty dalsich uzivatelu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zas tolik lidí na recenzenty nedá. Navíc recenzenti jsou rádi, že mají co hejtovat, protože kliky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nedá?
9900X už v německu zlevnil o 9% a microcenter dává 32GB DDR5 zdarma k 9700X a 16GB k 9600X

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vtipné je, že to nejvíc ublíží Intelu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jak budeš vybírat nový CPU, tak vemeš Ryzen, tak nevím, co se tady řeší. To by bylo totiž dost zvláštní rozhodnutí vzít Intel, pokud bude pomalejší, jen protože podle někoho není rozdíl mezi Zen4 a Zen5 dost velký... prostě i tak to bude furt to nejlepší, co bude, tak co? Anebo jako budete rači trpět 300W teplomet? A proč? Hlavně, že teď se tady u Zen5 řeší každý watt... to je fakt logika jak prase.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mimo svět x86 nikdo neřeší meziroční nárůst výkonu 5-15 %. Procesory a zařízení s nimi jsou spotřebka, takže kupuješ až po letech, až nestačí výkon nebo se ti rozbije. Pak výkonostní rozdíl pocítíš hned. Např. nepamatuju si tolik hejtů, když M2 přidal 0, slovy nula, % výkonu v ST a optimalizací mezi jádry přidal jen výkon MT (na úrovni tady toho Zen 4-->5).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

@tombomino: Jenomze treba "herni efektivita" se zase tak moc k lepsimu nezmenila. Existuji i hry, kdy se napriklad zhorsila. Zen5 je takovy divny kockopes, ani to ani to. Akorat pod tim linuxem mu to jede fakt dobre.

kočkopes je naprosto výstižné pojmenování

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není náhodou Kočkopes chránené IP?

https://www.csfd.sk/film/76436-kockopes/prehlad/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ale nejsou snad jen hraci, ne? Musis myslet i na lidi, kteri potrebuji alespon 20 hodin behu v idle. ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pekne zosumarizovane. ABSOLUTNE nikde som necital ze by niekto Zen5 prirovnaval k Bulldozeru, okrem Tralalaka s nacisto deformovanym a zahmlenym pohladom na svet a realitu.

Ano Zen5 mal povodne ambicie byt este o minimalne 5% inde. Ale vyrobny proces je o jednu generaciu (resp. polgeneraciu) pozadu oproti planom. To neumoznilo este vyraznejsie zvysit energeticku efetivitu a napr. este zvysit frekvencie. Uvedomme si ze vzdy pri vydani Zen1/Zen1+/Zen2/Ze3/Zen4 sli aj frekvencie brutalne hore. Ryzen7 1800X mal 3,6 GHz base a iba 4,0 GHz 1T boost !!!!!!! Pre Zen4 vs. Zen5 sli frekvencie hore len uplne kozmeticky a niektore vobec (1T boost ostal na 5,7 GHz pri vlajkovej lodi). Veskere zvysenie vykonu je tak iba na pleciach IPC. Rovnako veskere zvysenie efektivity je na pleciach vydojenia poslednednych kvapiek moznosti prislusneho half-node procesu pred vyspelejsim full-node. Tym aj AMD povestne: z vyrobnych procesov dolovat maximalne zazraky (so stelovanim mikroarchitektury), spomenme na casy Stavebnych Strojov ked AMD s 28 nm procesom sa nemuselo v energetickej efektivite hanbit popri 14 nm Intelu - ale na poli mobilnych cipov na base Excavator+ (4 a poltá generacia Stavebnych Strojov Bulldozer, Pilledriver, Steamroller, Excavator, Excavator+). V desktope malo AMD vtedy iba 32 mn Bulldozer & Pilledriver co bola dost katastrofa aj vo vykone aj v pomere vykon/spotreba - kvoli nepodarenej mikroarchitekture Stavebnych Strojov.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Neviem prečo su všetci prekvapení, AMD sa už v apríli vyjadrilo, že nie je moc so ZEN5 spokojné, a prekopávajú ďaľší vývoj --- https://diit.cz/clanek/zen-5-byl-pro-amd-orisek-se-zen-7-bude-muset-jit-...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ChatGPT, zkus vymyslet něco nového.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zen 5 hodil rukavici, kterou Intel nesebral. Dalšího komentáře netřeba. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

".. AMD Zen 4 vs Zen 5, ktoré majú 32 jadier a 32 vlákien .."

Nějak ti na tom supr čupr ultra cool mega hustém kruto přísném paradigmatickém atomy vylepšeném cosi zblbla funkce Copy & Paste.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No moc usporne to nebude.
8+16 bude zravejsi o 32W, z 253W na 295W.
8+12 bez zmeny.
6+8 znizi spotrebu o 22W, na 159W.
Snad to vydrzi aspon po dobu zaruky bez degradacie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„No moc usporne to nebude.“

https://c.tenor.com/miKgqpYcyX0AAAAC/tenor.gif

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

*zravejsi o 42w (ne o 32w)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá zpráva, zejména v kontextu relativně velkých nárůstů IPC u Atom jader. Pokud Intel dořeší implementaci AVX-512 do Atomů v nějakém aspoň trochu kompatibilním formátu, může postupem času dojít k totálnímu zabití Core. Zajímavé, že z těch dvou mikroarchitektur má větší potenciál k růstu nejspíš nakonec Atom, zatímco Core definitivně narazilo na svoje limity.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Anebo se možná už nestíhají jádrům věnovat, zaměřili se prostě jen na atomy, kde je spoustu změn, ale v zápalu a honbě za co nejvyšším výpočetním výkonem úplně zapomněli nějak upgradnout i jádra, což by taky mohlo být asi celkem dobré pro situace, kdy nedochází k 100% využití CPU, jenže v těch se, zdá se, v podstatě nic nového neudálo.

//No vlastně jsem zapomněl na to HT, jenže změnit to z „on“ na „off“ působí spíš jako velký downgrade, jenže bys potřeboval spíš pozitivnější změnu. Dále tu (ne)máme prakticky nulové zvýšení IPC + kosmetická změna taktů... směrem dolů = v podstatě to samé, co tu už máme dávno. Ani s tou plochou nic nedokázali udělat a kdyby se nepřešlo na jiný proces, tak se vlastně nic neděje, připadá mi to jako akorát úplně zbytečné požírání kapacit Otesánkem a plýtvání na ty jejich krámy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že je "velké" Core mrtvé, to tu píšu už docela dlouho. Intel se chytil do vlastní pasti vysokotaktovaných jader. Otázkou je, zda reimplementaci AVX-512 do E-prdků (™ Tombo) nedojde k jejich nafouknutí na srovnatelný objem těch P-čkových. Stačí se kouknout jak s rostoucím výkonem a schopnostmi bobtná právě ten Atom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co vím, tak velká (Core) jádra měla dlouhodobě dvojnásobnou plochu než plná jádra od AMD. To si může dovolit firma, co dělá CPU pro sebe (Apple, Amazon), ale ne Intel, který prodává ostatním a marží za highend a servery si musí nahrabat, protože z mainstreamu a lowendu moc nemá. Zvlášť když cenově tlačí vedle AMD už i Qualcomm a furt tu máme vedle PC i Apple.

To AVX-512 možná bude pro Intel ještě slušnej prů.er. Zatím snad ani žádný software nepodporuje AVX10 (nic jsem nevygooglil), zatímco s využíváním AVX-512 se roztrhl pytel (nejen proto, že obchází limit dekodéru instrukcí na x86). Spousta vývojářů a firem asi jednoduše počká, až to Intel zvládne dodělat. Stejně musí mít i codepath pro aspoň AVX2, takže to na Intelech nějak běží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

není to zlé ve světle rozpačitého ZEN 9000, hlavně ta informace o potřebě použít speciální software jako u 7X3D řady kdy u normálních bez extra cache nebylo nic takového třeba.
Každý někdy šlápne stranou nyní se to stalo AMD a Intel má šanci nebýt moc vzadu byť mobilní segment zatím má v hrsti AMD tak otázka je jak to bude vypadat po doladění Lunar.
ZEN_5 může být nová arch. z větší části, ale stejně jako jednička může ukázat drápky až později kdy už Intel může být lépe připraven.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je to hodně zlé. A ve světle Ryzen 9000 to je úplná bída.
I ten nejlevnější Ryzen 5 9600X v ST zátěži překonává vše od intelu.
Šípové jezero ST výkon prakticky nezmění.
Navíc intel ponechá segmentaci trhu, takže za ST výkon si nechá zaplatit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by Arrow Lake nepřekonal Zen 5, tak je to pro Intel opravdu hodně špatné. Zen 5 je výkonnostně i energeticky částečně omezen 4nm procesem namísto původně plánovaného 3nm a dále faktem, že Int IPC nestouplo tak, jak AMD plánovala. Naproti tomu Arrow Lake je v rámci desktopu první dlaždicové řešení, má k dispozici nejlepší proces na světě, na kterém lze nyní sériově vyrábět, a ještě přichází s novou platformou navrženou na míru tomuto procesoru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím kde jsi na to přišel, protože 14900K je i se záplatovaným BIOSem rychlejší než 9950X jak v ST tak MT. Stačí se podívat na jakékoli benchmarky.
Jak je možné, že s 10 let starým procesem z toho dostanou to co AMD se současným?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No ja nevím stařenko, trvalo mi to asi 5s nějaký najít..
https://www.youtube.com/watch?v=PkOoEPTqB-Q&t=53s

Ale je pravda, že pod Linuxem dává 9XXX mnohem lepší skóre. Ale to platí pro 99% testů s jakýmkoli CPU. Žádná pakáž s plánovačem se tam taky řešit nemusí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta recenze z youtube.
Cinebench r23 multi - 9950X jasný vítěz.
Cinebench r24 multi - 9950X stejně jako i9.
Cinebench r24 multi single - nepatrný náskok i9.
Geekbench 1T - 9950X jasný vítěz

Atd. Nech už i9 spát, ten procesor nemá bez AVX-512 budoucnost a jeho spotřebě se budou všichni smát dlouhá léta.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No očividně na tom není vůbec špatně 😅 Taková technologická vykopávka a je na tom minimálně tak dobře jako právě vydané AMD. Probuď se, Intel je na 76% strojů. Navíc naprostá většina aplikací AVX 512 nikdy nevyužije.
Samozřejme lidi používají skoro vše jen ze setrvačnosti. Třeba takové Widle, Office. Kdyby lidi nebyli zvyklí na Office, 99% uživatelů by ho vůbec nepotřebovala. Proč mají platit za něco, když jim stejnou práci mohl udělat opensource software. Ale to by prodejcům nešlo nic do kapsy a to se nedělá, že jo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak dlouho Intel vydrží na tolika strojích? V naší firmě už všech 50 Raptorů zoxidovalo tak, že se musela vypnout malá jádra, jinak padá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takový průšvih snad ještě Intel neměl, možná ani když měli chybu děličky v Pentiu 60.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výhoda předchozích chyb byla, že po aplikaci softwarového workaroundu jely mnoho dalších let, jen byly pomalejší (to se dalo řešit koupí dalšího železa).

EDIT: Dělička vadná nebyla. Pro určitý rozsah výsledků se bral výsledek z ručně zadané tabulky - a někdo tam některá čísla zadal blbě. Čistě lidská chyba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Navíc byla hodně specifická, chlělo to přesnou kombinaci vstupních operandů a projevila se asi na 4. decimálním místě. A v jednom z 235 případů, pokud si dobře pamatuji. Ale v cyklu se mohla kumulovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Workaround v každém dělení posunul vstupy mimo použití té tabulky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Procesor se kupuje kvůli menšině aplikací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za blbost?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože na většinu aplikací je jedno, jaký máš procesor (může být i několik let starý).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navíc se bavíme o highendu 8+ jader, takže tuplem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo to napsané trochu nejednoznačně, jako by většina aplikací místo CPU běžela někde jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je porovnání s 13900K.
https://diit.cz/clanek/recenze-amd-ryzen-9-9950x-aneb-zen5-sestnactijadr...
AMD vede o parník.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale nesmíte zapomínat na to, že DIIT je banda AMD fan boys. Tady se budou vybírat a dělat jen takové benchmarky, kde bude vycházet AMD skvostně.
Podobných recenzí je bohužel spousta, podle toho, kdo komu platí žrádlo. Samozřejmě je to tak i u Intelu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak si přečteš recenzí od obou táborů a uděláš si názor sám. Např jednoduše podle svých workflows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na tu drobnost, že ta čísla výchází lépe pro AMD i testovacích nástrojích, které sponzoroval Intel.
Bez ohledu na to, kdo je spustí.

Rozdíl je pak už jen v interpretaci výsledků:
+13% u Ryzen 9000 = bída, děs a hrůza. AMD to zabalí do roka a do dne.
+13% u Intel = další úžasné pokračovaní ve změně paradigmy a Intel drtí vše kolem

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přidejme k tomu, že tehdejší Ryzen byl testován na Win10 a nový na Win11, kde se teď zjistilo, že v účtu Administrator je dalších +3 %. Takže mezigenerační posun je zkreslený (pokud vás nezajímá Linux).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento týden budeme mít v práci 7950X. Prošel jsem si všechny možné benchmarky a zjistil, že kupovat 9950X nemá vůbec smysl - rozdíl v ceně přes 5K. Rozdíl rychlosti kompilace kódu - možná 5%. Asi podobný rozdíl jako mi udělají různé chladiče.
Tak doufám, že půjde odladit ten IDLE a nebude to topit z nudy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Až se ukáže že malá jádra Arrow lake jsou stejně výkonná jako velká jádra Ader lake, tak může AMD svůj nepovedený Zen 5 začít rychle slevňovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ZEN 5 není až tak nepovedený, spíš na něj není připravený současný Win a aplikace. Až bude víc zátže s AVX-512, tak se uvidí. Ne každý kupuje procesor hlavně na hry, víme?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"není připravený současný Win a aplikace" úplně stejné výmluvy jako po vydání Bulldozeru

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že MS není schopný v běžné edici Win udělat slušné jádro, to se ví roky. Stačí srovnat s Linuxem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však taky Bulldozer pak zrál. Hlavně v Linuxu. A pak ve hrách, jakmile vyšel PS4 s 8 "atomy".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

De ja vu avšak kde som túto pesničku uz počul, a jo až to uťal WIFT a odporučil zahrávanie sa...

Myslíte Intelom obsoletné AVX-512 keď prinesie najnovšie AVX10.2 s omnoho širším využitím a rozšíriteľnosťou nakoľko aj naďalej bude umožňovat aj 512bit. verziu, která bude plne ekvivalentná s obsoletnými AVX-512 schopnosťami a výkonem a zároveň prinesie nové fíčuri, ktoré AVX-512 už nebude mať pričom táto podpora je na rozdiel od podpory 128bit. a 256bit. inštrukcií nepovinná a tudíž volitelná.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kromě toho, že Intel kecal o AVX-10 (a rovnou dvě verze podle šířky jednotek - když neumí to co ARM a SVE instrukce), o tom od té doby nikdo neslyšel. Intel chtel AVX-512 nechat jen pro Xeony a v desktopu to zabít. Ale je za tím jen jeho vlastní neschopnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže ořezaný AVX10 je budoucnost a AVX-512 je obsoletní. Až tak moc, že časem ho možná AVX10 dožene? Vývojáři nemají problém počkat na AMD a uživatele nemá smysl litovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to ještě složitější existují dokonce tři varianty. AVX10/512, AVX10/256 a AVX10/128. Účel poslední nikdo nechápe. Pokud CPU umí AVX10/512, zvládne i 256 a 128, ale pokud 256 nebo 128 tak širší instrukce neumí..., takže v SW by musely být tři varianty kódu. Mazec.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi se inspirovali ARM SVE... naopak ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že vůbec. Už AMD Bulldozer uměl double pump - prostě širší instrukce zpracoval nadvakrát, totéž ZEN4 s AVX512. Pokud se někde ARM inspiroval, pak tady. Ale Intel si to dělá po svém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. keď prinesie najnovšie AVX10.2 .."

No právě.
V Panther Lake (oznámení ca 2026, vydání později, dostupnost čert ví kdy) to ještě stále není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vlhký sen Intel fans...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Alespoň se mají na co těšit.

AVX 10.2 na E-cores
A P-cores vyhodí jako nadbytečná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.