Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ASML výrobcům čipů dodá o třetinu více EUV skenerů než loni

Tyhle články o zdražování ve mně vždycky vyvolají určitou retro vlnu. Mám v jednom kompu Ivy Bridge na 22nm. Kdyby to nebyl Intelem zkriplený CPU (díky pastě šedivce jsou teploty o 20°C vyšší než u žravějšího FX Piledriveru s pájkou) a kdyby to bylo aspoň káčkové šestijádro, tak bych za něj 1800 Kč dal. Za arch. bez bezpečnostních chyb bych dal víc. Přitom 22nm je už hodně levná prehistorie.

Fakt se těším na 14nm Tiger Lake, protože když bude Intel chtít (nebo spíš - když bude pod velkým tlakem od AMD), tak může nasadit zajímavé ceny a zrodit poslední taktovací legendu - Neo sandy bridge. Ten dnešní neonetburst-skylake je už vyčpělý. Pokles frekvencí u pidi procesů budou jen těžko kompenzovat lepší architekturou, tak proto píšu o legendě - IMHO.

PS: Je to jen o ceně 14nm procesu a potřebných maržích Intelu. I šest hodně výkonných jader může být v dnešní době atraktivní pro obě strany (výrobce-zákazník).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Imho ten tiger lake bude hroznej přímotop, ale rád se nechám vyvést z omylu :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

JJ, jádro Willow Cove na 14 nm AKA Rocket Lake bude brutální přímotop. Zvlášť když to Intel bude točit na 5 GHz, což bude muset kvůli novému Zen3.

Nicméně bude velmi zajímavé porovnat stejná jádra Willow Cove na různých procesech: 10nm a 14nm. Bude vidět zda problémy Ice Lake (Sunny Cove) se spotřebou a takty byly čistě kvůli zpackanému 10nm výrobnímu procesu nebo za to může i částečně architektura Sunny/Willow Cove.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě netušíš co v tom počítači máš...

1: Ivy Brige má samozřjemě pastu, pájené byly naposledy Sandy Bridge.
2: Ivy Bridge je 32nm, 22nm byl až Haswell a s Broadwellem to končilo.

Pokud tiger nabídne 5GHz all core stock, pak nevidím důvod pro OC, 5.2/5.3GHz? To je doslova pár procent výkonu navíc za cenu že si člověk musí koupit taktovací desku a provozní vlastnosti budou daleko horší. Koupit ne Kčko, pokud má stejné takty, nebo Kčko ale dát do ne Ztkové desky.

OC dávalo smysl možná u Coffee Lake, u refreshe už je to sporné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pájený jsou už i nový hi-end intely, jinak by jim hrozil rychlý explozivní konec. Mám 9700k a s tekutým kovem a noctuou se drží okolo 60-62 v loadu, takže tam už to zase funguje dobře (s pastou to byla jiná story).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Některé nové pájené jsou.

S pastou by to bylo 80-90 stupňů, nic co by měl normální uživatel řešit, pořád je to v rámci specifikace a výrobcem stanovených provozních hodnotách. Jestli 60 nebo 90 stupňů je to buřt.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

90 by nevadilo, kdyby to nebyla zrovna teplota, od ktere tozrejme zacina throttlovat: https://forums.tomshardware.com/threads/maximum-safe-temperature-for-i7-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Termal throttling nastane při 100 stupních, tedy záleží která generace to je 100 stupňů je snad o skylaku/kaby

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to jsme zažili již u některých 7700K, že CPU měl teplotní špičky, které překračovaly trotlovací hranici, což by zde bylo také.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po dobu zaruky frajere, ale ja chci aby mi pocitac vydrzel aspon 10 let. S 90 stupnema na procesoru to pujde do kopru mnohem driv, nehlede na to, ze v lete si vytapet byt procesorem taky zajem nemam a klimatizaci aspon doma nechci, kdyz uz ji musim snaset v praci!

Za me idealni je Skylake 50 stupnu v plne zatezi. RyZen se 75 stupni mi vari krev a Intel s 90 stupni bych dostal leda infarkt, pokud by me nesezehnul uzeh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel ti to nevytopí, 90° to má pod ihs. Chladič je studenej.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chtít počítač na 10 let když cokoli po záruce může odejít aniž bys dostal náhradu? No budiž.

Nevidím problém aby CPU vydrželo 10 let, nebo máš studii, která to testovala 10 let, bylo testovaných 10-20 tisíc vzorků nejméně a CPUčka s vyšší teplotou odcházejí dřív než ty chladnější?

Rád si ji přečtu.

Jediné co tady píšeš je tvůj ničím nepodložený entuziastický názor. Měříš teplotu čipl v různé elektronice? nepřijde tinějaký procesor v televizi moc horký? Pravidelně ho přepastováváš?

Proč mají lidi potřebu řešit teploty komponent v počítači přitom teploty kdekoli jinde vesele ignorují

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

v roku 2008 som kupoval Q 9550 a po roku 9650 na 3GHz. Bol pretaktovaný na 3,8 -4,1 non stop. Boli dni kedy sa ani nikdy nevypol, robil som na tom veci pre súkromnú tv, hral sa......Za tú dobu som ho 2x prepastoval, bol tam chladič scythé mugen a menil som ho teraz v leta za 3800x a ešte teraz chodí u syna....
Takže áno, máš pravdu , viac ako 10 rokov v phode.
Máš u mňa 1. plus v kariére....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S Q9650 som bol velmi dlho spokojny. Dlho ten procesor bol mojim snom a ked som ho zohnal a vymenil E8500 za Q9650, hned to bola ina kava. Len som este RAM doplnil na 8 GB DDR2 800 MHz ( 4x 2GB) a pridal Intel DC3520 SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle má jirka asi pravdu. Zatím jsem nezažil (ani jsem se nedočetl) o vyloženě mrtvém CPU, které umřelo na OC v rozumných mezích (pokud tomu CPU někdo nezvedne napětí na vysokou hladinu, točí to fakt na samotnou hranu a chladí to taktéž na hraně). Co se týče životnosti křemíku jako takového, ta bude asi hodně vysoká, protože tu máme jak starou, tak novodobou techniku, co stále funguje. Samozřejmě, logicky nemůžeme mít výsledky reálného chodu novodobé techniky z horizontu 50+ let, to se dozvíme až za nějakou dobu, ale nevidím důvod si myslet, že 14nm produkt nic nevydrží (pokud se zásadně nepřehřívá, nebo netlačím obvodem velké proudy (vysoké napětí)).

Horší je to u pamětí, tam se zmenšují jednotlivé buňky včetně izolační bariéry, kdy dochází k rychlejší degradaci této izolace, tedy zhoršení vlastnosti udržet si náboj a tedy zapamatovat (udržet) (vícebitovou) informaci. Zde prostě k degradaci dochází, se zmenšováním procesu.

Jinak provozuju "pájený" 5930K s mugenem, pasta je tam asi 3 roky, brzo vlastně 4 a stále má v burnu kolem 65°C, Mugen 4 PCGH, jen s jedním ventilátorem a na nízké otáčky. Bez OC, výkon mi stačil a v podstatě stačí i dnes (hrával jsem wowko, teď na to není čas a místy bylo znát, že to není MT program, takže framerate padal, ačkoli se CPU i GPU celkově flákalo, ale to už se také myslím změnilo).

Nicméně pro jirku:
Teploty jinde vesele neignoruju, protože to má smysl. Například, měl jsem takovej hezkej kovovej ethernet switch a ten měl na desce SMPS zdroj. Výrobce použil FET v malém pouzdru a ačkoli byl připájen k docela velkému kusu mědi, stejně bylo okolí lehce vypálené a pájka na jeho vývodech vypadala přepáleně, byla zašedlá. Jasnej indikátor na velký špatný. Podobně vypadal měřící odpor ve zpětné vazbě jiného SMPS zdroje, ten pro změnu napájel embedded PC, takže jsem ho vyměnil za lepší a výkonější. Nebo jsem měl v rukou FX5200, kde byl z druhé strany zdroj a jeden FET se opravdu hodně hřál, tak jsem alespoň na to plastové pouzdro přilepil teplovodivým lepidlem tlustej plát hliníku a pomohlo to.

Co by se stalo kdybych to neřešil? To jsem zažil, rodiče koupili těsně před nebo po převratu klon japonského NESu/SNESu, nazývá se to Pegasus (údajně to okopčili poláci). Byla to "herní" konzole na takové ty žluté cartridge, později se uvnitř nacházel jenom čip pod epoxidovým flusancem na maličkém DPS. My měli řekněme jednu z nejstarších verzí, kde jsou v DILu CPU, RAM, převodníky a všechno možné, TV modulátor je taky bokem v krabičce ala spectrum. No a celé to krmil LM7905, což je stabilizátor pro zápornou větev do 1A na 5V, měl maličkatej hliníkovej chladič, jestli to tak lze nazvat. Napájené to bylo 9V apatérem, který byl většinou při vytahování docela zahřátý, ale daleko víc rozhycované bylo místo, kde byl ten 5V stabík. A to beru povrchovou teplotu krabičky, samotnej chladič musel být hodně horký. No a jednoho dne jsem konzoli zapnul, resetnul a už nefungovala. Při kuchnutí jsem zjistil, že je mrtvej ten stabík, výměna nepomohla, je tam mrtvé něco dalšího, víc jsem to tehdy už nezkoumal.

Ta konzole běžela krátce, takže se určitě nerozpálil jako při standardním hraní, ale jednoznačně to bylo přetěžované (teplotně), až to jednoho dne prostě umřelo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S trochou nadsázky se dá říct, že čím budeš mít horší chladič, tím míň ti to bude topit. Jinak to ale bude záležet jen na tom, jak budeš ten počítač, respektive procesor zatěžovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi zase... Mám tu P4, 3 Ghz, ten běžel na 80°C asi 10 let jako kancelářský počítač, pak dodělával někde pod stolem jako zbytečnej topení na nohy dalších 5 let a furt ta mrcha funguje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, tak si ty machírku zjisti, jaké nanometry má ta tvoje P4. Čím menší nanometry, tím hůře snášejí vysoké teploty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

buřt to samozřejmě není, protože trpí zbytečně okolní komponenty a hlavně kondenzátory na desce v okolí CPU a napájecí kaskáda, která sama o sobě dost topí. Není nezbytně nutný snížit teplotu CPU o desítky stupňů, ale aspoň zajistit rozumnou air flow a teploty jinych komponent.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže je to tomu CPU buřt...Jestli to vadí jiným součástkám je otázka.

A Airflow má většina moderních počítačů v pohodě, o airflow se postará jeden ventilátor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no jeden pochybujem. Jeden , lepšie 2 z predu , prípadne z boku na cpu a nutné ťahať vzduch von. Najlepšie 1x zo zadu a ak je možné ešte lepšie z hora. Teplo má tendenciu stúpať hore. Samozrejme záleží na na poskladaní skrine, kabeláže aby zbytočne nevznikali turbulencie a teplo tak výrilo po celom pc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„2: Ivy Bridge je 32nm, 22nm byl až Haswell a s Broadwellem to končilo.“

Nikoli, Ivy Bridge je 22nm, Haswell rovněž 22 nm a Broadwell je 14nm.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dík za vyvrácení, už je to holt dávno, Broadwell byl skutečně první generace na 14nm ale ještě se starým socketem 1150 a byl kompatibilní s deskama pro Haswell, ale pro běžný desktop vyšly jen dva nezajímavé kousky, které se navíc ani pořádně nezačaly prodávat, aspoň u nás, a už tu byl Skylake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Staci se podivat na Wiki ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiger Lake 14nm na 5+Ghz...no nevim... osobne bych byl strizlivejsi a necekal stejne frekvence jako u Skylake a jeho derivatu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

10 nm ++ je Tiger Lake, píšu ti to podruhé. Asi myslíš backportovanej Rocket Lake (aka topení na zimu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiger Lake 14nm = Rocket Lake
Klidne mi to muzes napsat i desetkrat, pokud ti to vadi, mne to nevadi :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tiger Lake = 14nm Rocket Lake

Mně to nevadí, ale hovna sem prosimtě nedávej, nečteš to jenom ty. (a o rakit lejk si nic doteď nepsal, tak neser)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja chapu, ze si potrebujes ulevit po tech teoriich, co jsi psal ohledne enkodingu alias 4:2:0, kdy jsi nemel nejmensi tuseni o cem jsem psal, jeste ti k tomu i snezilo :) a ted si to potrebujes vynahradit.
Nicmene pokud ti neni 15, tak by jsi si mohl umet rict.. jsem vul co se plete do neceho cemu nerozumi, jeste mam tu aroganci napsat nekomu ze mu snezi, kdy nechapu ani co "snezi" znamena, ale presto si to nepotrebuji vynahrazovat jinde.
Ono je hrozne asi pro Tebe tezke si abstrahovat zjednodusene "tiger lake na 14nm" = Rocket Lake...to chce uz advance features set...a hlavne myslet hlavou...aspon kdyz nesnezi venku...
A ty tvoje pytlikoviny o tom, ze to nectes sam, si nech laskave od cesty a priste si je napis sobe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zřejmně netušíš.."
1. Ivy bridge je na 22nm.
V minulosti jsem menil kvuli tomu CPU ze sandy (řady 2xxx) na ivy (řady 3xxx) a to diky tomu, ze to umoznovala patice coz je u intelu raritni pristup. (neco podobneho udělal intel pro 6 a7 generaci)

Možná tě zmátla řada i7-39xx coz je sandy bridge na 32nm oproti i7-37xx
Na 12 vlaknech sem měl i73930K na 4,8GHz s vodnim chlazenim, prikon kolem 1/4KW pro CPU ulohy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Novšie core2 a Nehalem = 45 nm
Westmere a SB = 32 nm
IB a HSW = 22 nm
BRW a vyššie = 14 nm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, Ivy Bridge byl první 22nm Intelův počin včetně 3D tranzistorů.

Broadwell byl první 14nm proces, proto byl nemastný a neslaný, nedosahoval moc vysokých frekvencí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolko asi moze stat takato masinka? Viem ze taketo veci sa robia viac-menej na zakazku a v uzkej spolupraci s vyrobcom kde sa nasadzuju, asi sa to nekupuje cez Amazon Affiliate s expresnym dorucenim za +12 USD... ale aj tak by ma to zaujimalo. Ma niekto odhad?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cca 120 milionů dolarů. Je to cena vycházející z informací TSMC, která se vloni pochlubila, že objednala 18 strojů za 2,18 miliardy dolarů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mašina stojí 100-120 mil. dolarů.

Tady je celkem pěkné video o EUV:
https://www.youtube.com/watch?v=oIiqVrKDtLc

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jasne ale je to relativni... to je jedna strana mince, druhou je hafo lidi kolem v celem procesu od teoretickeho navrhu pres pripravu substratu az po baleni (ne do krabic) a finalni distribuci ;-)

Bez armady sofistikovanych lidi je tahle masina k nicemu stejne jako mit na zahrade stanici ISS, v obyvaku gama nuz, pred garazi stihacku a u souseda ve stodole prototyp fuzniho reaktoru.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Článek super, ale otázka zůstává: má Intel EUV? ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přepokládám, že nemá. Takže otázka zní: Kdy ho koupi?
Předpokládám že letos.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stačí si pustit to video o jedno výše...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládáte dost špatně. Intel si s EUV hraje už dlouho a dokonce v roce 2012 vrazil do ASML 4 miliardy dolarů, aby měli peníze na vývoj. Princip toho EUV stroje je funkční už dlouho, ale celou dobu se hraje o to, aby se zvýšil výkon toho EUV zářiče. Zpočátku byli schopni dosáhnout pár wattů, první komerční stoje jedou na 250 W (aktuální produkce TSMC), zatím nejlepší jsou 500W zářiče.
A jde o to, při jakém výkonu se vyplatí ty stroje té které firmě nasadit. Předpokládám, že Intel půjde do masové produkce EUV až s těmi 500W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.