Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ASRock H77 Pro4/MVP: vyplatí se Lucid Virtu?

Jedna z mála recenzí na MTB, kterou jsem přečetl celou.

1) výběr zajímavého tématu
2) vtipně a čtivě napsaná
3) autor si nehraje na IT poloboha

Díky za ni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Diky, skvele napsana podrobna rezence MB. Vyborny clanek.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Přidávám se, skvělá recenze.

Jinak souhlas, taky mi chybí zejména paralelní, sériový a IDE port (floppy je z mého pohledu už za zenitem, na občasnou výrobu driverové/flashovací diskety pro starší desky mám podobně staré PC s prastarou kvalitní HD FDD mechanikou za 3500Kčs z roku 1992) :-)

A jinak: Asrock určitě ne, "tloušťka" desky a kvalitativní provedení napájecí kaskády mi jasně říkají, že toto nebude držák na 5 let co si nechá všechno líbit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

AsRock dělá jinak velmi dobré desky, ale tato se kvalitou nějak nepovedla.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

já se teď přeorientoval na MSI a dokud mě nezklamou (jako Asus nedávno), tak měnit nebudu.

O obecné kvalitě současného mainstreamu ovšem chovám značné pochyby.. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mně zas kdysi zklamalo MSI, tak jsem přešel na Gigabyte. Ale taky mají své mouchy. Asusí desky nemám rád kvůli jejich Biosu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mně taky (doby desek s červenou nepájivou maskou - ještě dneska měním kondíky :-)). Ale teď bych je označil za to nejlepší ve střední třídě (drahé/předražené desky nekupuju, poslední moje top deska byla Abit KT7-R :-)), druhý je Asus a poslední GB.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ono to asi aj zavisi ake je stastie na kus. Mne Asus este neumrel a to som ich daval aj do vsetkeho co som skladal. Iba ked niekdo explicitne pytal inu dosku, tak som nedal Asus. Moje posledne skusenosti s MSI boli tak tragicke, ze som sa este neodhodlal ich znova skusit a nedavno mi umrela jedna GB pre AM3 co sa mi pozdavala vybavenim a cenou, lebo u Asusu ma nezujala ziadna alternativa. A tak som znova na Asuse.
Inak dobre skusenosti mam aj so starsimi kuskami od Intelu. Sam mam jednu doskou s Q chipsetom. Vyzera nic moc, prisla len v sacku, taktovat sa na na tom neda, ale bezi bez zavahania uz 7 rokov nonstop.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ne že by Asusy přehnaně chcípaly, ale ty jejich EFI BIOSy, to je tragedie. Neodladěné, plné bugů a minimálně jedna dražší deska v defaultu nastavená tak, že PC spolehlivě tuhnul do cca 5 minut od spuštění.

ad Intel MB: tak to máš štěstí, prkna od Intelu, to je téměř jistota puklých kondíků.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Od Intelu mam kusenosti len s doskami s Q chipsetmi. Tie boli pre firemne nasadenie, tak neviem, ci daval lepsie kondiky, alebo to bolo fakt len stastie.
No a na asus EFI BIOS som si musel chvilu zvykat, ale iny problem som s nim nezaznamenal. Ale kompi uz skladavam, len obcas, takze tych Asus dosiek z EFI som zas tolko nevidel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Plné bugů? Ale to by mě teda zajímalo :D Jinak u těch EFI jsem si všiml, že se každému zalíbil zkrátka ten, který měl člověk jako první. Mě se dostalo do ruky první od MSI na notesu a nějak mě to teda nebralo, doma na dvou Aušuskách mě to pořád nebere, ale ten Gigabajtí to je vyloženě lameřina :( Zlatý časy Award/Phoenixu na DFI ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

FDD, IDE, LPT, RS232 holt už nejsou mainstream.

Ostatně do svého PC s Core i5 jsem taky desku s LPT/RS232 dokupoval (občasné programování AVR, komunikace se starým hardwarem přes RS232).

S notebookem poslouží RS232 - USB konvertor.

Nárazovou nutnost připojení starých IDE disků řeším univerzální USB-IDE krabičkou od Scythe, která má IDE pro 3.5" i 2.5" disky a i SATA.

A velmi sporadickou nutnost čtení disket buď pomocí 3.5" USB mechaniky, nebo starého DOSového PC (které už jsem nemusel zapínat roky) a nebo pomocí RS232 a rozhranní SIF, když potřebuju přenést mezi ZX Spectrem a PC image TRDOSové diskety, nebo nějakou tu TAPku :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mě naopak přijde, že vyloženě kurvítko to nemá. Kaskáda mi přijde jako „akorát“, čistě svými parametry např. výkonu je vysoko nad tím, co se od toho kdy dá čekat, účinnost bych od ní také čekal slušnou. Samozřejmě, na vysoké přetaktování jsou lepší desky, ale nestojí 2k. Na druhou stranu, koho dneska skoro zajímá přetaktování na platformě, kde je třeba si koupit high-endové procesory, aby to vůbec šlo, že. To nějak postrádá smysl.

Pro srovnání, měl jsemm tu starou desku pro Socket A od aušusu (A7V600), která má podporovat až nejvýkonnější Bartony s TDP přes 70 W. Ta deska má dvě fáze, každou se dvěma tranzistory. TOTO je pro mě poddimenzované;-) A přitom to nebyl low-end. Jo, zase, výkon to dá, ale účinnost a zvlnění na tom, no kdo ví. Samozřejmě jsem na to dal mnohem větší výstupní kondenzátorovou kapacitu, než byla původně (a ještě Teapo).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mělo to jít jako odpověď na TyNyT, nějak to upadlo :))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

mne osobne FireWire, ani e-sata nechyba a IDE este sem-tam vyuzijem. Je dobre, ze to tam nedali, lebo len malo ludi by ich vyuzilo. Ak tieto rozhrania niekto potrebuje, ma moznost si kupit inu dosku. Do mainstreamu by som tieto rozhrania uz nedaval. Zbytocne su aj 3 PCI sloty.

Suhlas s 802.3az . Dostal sa mi do ruk eco switch HP 1405-8 v2 s podporou 802.3az a v kombinacii so sietovkou Intel 82579V, winXP kazdu chvilu hlasil odpojenu sietovku. Vypnutie tejto funkcie na sietovej karte a upgrade ovladacov pomohol ale stale to nebolo ono. Som za eco ale nie takouto formou.
Nechapem preco niekto do 100Mbit switchu s 3W spotrebou alebo do sietovky s 0.66W ma potrebu tam trepat tento nezmysel.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja som prave rada ze sa konecne zbavili FDD a IDE slotu v mainstreame. Sak sa ani nevyrabaju. Na pozostale IDE disky mam externu krabicku do USB a jedine vyuzitie ktore maju su akorat na zalohy. Na to USB staci. Zato esata by mi chybalo. S integra iou vsetkeho na dosku zmizla aj potreba PCI slotov, akorat ma stve ze dosky mavaju bateriu za PCI slotom a nie je mozne osadit dlhsie PCI kartu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No nevím. Hromada lidí co dělají upgrade má stále jak mechaniky, tak disky na IDE a často jim stačí. Výrobce to tam dát skoro nic nestojí, ale zákazníky stojí minimálně pár stovek či tisíc pořídit mechaniku/disk - když nemusí, je to zbytečný výdaj.

I PCI karty pořád mají využití - typicky stovkové síťovky či zvukovky když se něco rozbije/je třeba přihodit. A jaký má smysl zase za několik stovek kupovat PCIe kartu, když tady v těchto PCI se všude, kde se člověk zeptá jestli mu nějakou nedají, přehrabují lopatou.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Když už člověk musí kupovat novou desku u archaických strojů tak většinou narazí na problém s paticí cpu, disky a mechaniky se dají řešit redukcí, která je otázkou pár stovek. PCI sloty má naštěstí skoro každá deska včetně těch mATX takže když má asi někdo střihovou kartu na pci tak si těžko koupí desku bez pci. Spíš mě vytáčí ty humusácký integrovaný síťovky a zvukovky, stejně jako tenkrát SiL řadiče maskovaný za Gigabyte SATA :(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem k té patici a 3 šroubkům: Mrkni právě na 939/AM2 od Gigabytu - je to komplet plastový, bez šroubků, backplaty pouze u těch dražších a to kolikrát taky v plastu takže s1155/56 je proti tomu nehoráznej luxus :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale ti lidi si to chtějí nechat právě proto, aby nemusel inci dalšího přikupovat, to pak není žádná úspora:D A je prostě pořád spousta lidí, co jede na něčem z doby 939 a má tady ten starší HW.

Rámečky: u těch low-endů to bylo, už jsem se s tím potýkal. Taky jsem si hned postěžoval zastoupení GB v ČR. Samozřejmě jsem byl ujištěn, jak to byly špatné desky a ví se o tom a dneska už nic takového v nabídce nemají;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, ale když má člověk 4 disky tak mu stejně bude chybět jeden ide konektor takže se redukcím beztak nevyhne ;)

Tak on ty plastový "šroubky" s oblibou dával GB i na hi-end desky :) O AsRocku nemluvě...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.