Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ASRock H77 Pro4/MVP: vyplatí se Lucid Virtu?

Krabice od ASRock H77 Pro4/MVP
Nedávno jsem byl pověřen úkolem vytvořit zákazníkovi sestavu pro převážně kancelářskou práci, ale i tvorbu výkresů v grafických aplikacích. Volba padla na rozumně výkonný procesor s grafikou nVidia. V kombinaci se základní deskou ASRock H77 Pro4/MVP ideální šance pro otestování Lucid Virtu.

Kapitoly článků

1.  Úvodní představení, parametry
2.  UEFI

ASRock H77 Pro4/MVP je takový mainstream, s cenou kolem 2000 Kč snad ideální do podobných, mírně výkonnějších kancelářských sestav. V době pořízení stála deska v CZC přesně 1956 Kč, nyní je to o půl sta více. Za to dostanete čipset střední úrovně H77 s nějakým tím SATA-600 a USB 3.0. Nechybí ani sloty PCI. Se Socketem 1155 nabízí osazení mikroprocesory Ivy Bridge, obsahující integrované grafické jádro (dle konkrétního modelu) a linky PCIe 3.0/2.0, přes které se k němu připojuje většina přídavných čipů a karet.

Specifikace

Celkem jednoznačně je to vidět na diagramu - přes PCIe 3.0 lze připojit dedikovanou grafickou kartu přímo k procesoru, stejně tak jako moduly DDR3-1600 formou dvou paměťových kanálů. Přes DMI 2.0 je přidrátován severní můstek, skrz nějž teče obraz do výstupů, dále připojuje síťový modul, zvuk, navíc má nějaké ty volné PCIe linky pro další případný slot či jiná zařízení, čtyři SATA-300 a dva SATA-600 v kombinaci s deseti porty USB 2.0 a čtyřmi 3.0.

Diagram sady Intel H77

Dvěma věcmi, které desce k dokonalosti schází, jsou FireWire (to by navíc šlo zkombinovat i s Ultra ATA v jednom řadiči, jaký má např. VIA), a eSATA. Za nějakou padesátku až stovku navíc by tak deska nabídla všechno. To by si ale ASRock nabourával i vlastní prodeje, celá tato sbírka se pohromadě nachází až u vyšších desek s čipsetem Z77 (které ovšem zas mají úplně „plnou palbu“).

ASRock H77 Pro4/MVP

 
Socket 1155
Podporované mikroprocesory Intel Celeron / Pentium / Core i3 / i5 / i7 / Xeon
Počet fází CPU 4 + 2
Čipová sada H77
Integrované grafické jádro (v procesoru)
Grafické výstupy D-Sub, DVI, HDMI
Podporované paměti až 4× DDR3-1600
Napájecí konektory ATX 24pin + E-ATX
Počet slotů PCIe 3.0 (2.0) ×16 (×16/4 linky, ×1)
Počet slotů PCI 3
Počet konektorů SATA-600 (SATA-300) 4 (4)
Počet konektorů UATA -
Počet konektorů pro disketovou mechaniku -
Počet konektorů USB 2.0/3.0 (bracket) 6/2 (4/2)
Počet konektorů FireWire (bracket) -
Počet konektorů PS/2 1
Int. zvukový kodek (počet kanálů) Realtek ALC892 (8)
Audio výstupy (pinové konektory) 5 + optický S/PDIF (front panel HD)
Int. síťový modul Realtek RTL8111E
Příslušenství CD, manuál, I/O krytka, 2× SATA kabel
Speciální SW XFast USB, XFast LAN, Lucid Virtu

 

Bližší popis

Krabice „obyč“, ovšem od ní se stejně nečeká nic než to, že poskytne svému obsahu jakousi ochranu. Potisk se nese ve znamení tří pětek, protože XFast USB i XFast LAN jsou über pětkrát rychlejší (pětkrát oproti čemu netuším, viz náš test) a jelikož trojka je taky über, tak se do počtu přidala XFast RAM, ať už je to cokoli (vždyť ani na webu tentokrát není zmínka o byť neoficiální podpoře pamětí nad DDR3-1600, ne že by frekvence nějak výrazně ovlivňovala rychlost). Über věci totiž všichni chtějí a kupují, protože tak je to správně, ne?

Krabice od ASRock H77 Pro4/MVP Krabice ASRock H77 Pro4/MVP zezadu

Výbava není žádný bombič, ale co by člověk chtěl za dvojku?

ASRock H77 Pro4/MVP příslušenství

První věcí, která mě zaujala na samotné desce - a to bohužel negativně - bylo to, v jakém stavu dorazila. Velmi zřetelně je vidět ošklivý průhyb při pohledu na I/O panel. Pokud ještě před osazením vzniká v desce takové mechanické napětí, co to bude dělat až se začne zahřívat? Zvlášť v kombinaci s tím, jak měkká se ukázala být plechová opora desky u použité skříně Fractal Design R3 si dovedu dost dobře představit situaci, kdy uživatel počítač vypne aby ještě za tepla vyměnil grafickou kartu či jen zapojil/přepojil nějaký konektor za použití větší síly (např. Main ATX), a desku už také nemusí zapnout.

ASRock H77 Pro4/MVP I/O panel

Na panelu nalezneme již běžný pouze jeden PS/2 konektor, nějaké ty grafické a zvukové výstupy a hromadu USB, nic víc. Když se přesuneme na pohled shora (a odhlédneme od chování hrozné kombinace hnědé barvy a laku z hlediska odrazu silného světelného zdroje, o mé staré plečcce Lumix FZ4 snad raději nemluvě), tak uvidíme celkové rozložení. To napovídá spíše určení pro starší topologii skříní se zdrojem nahoře, a vůbec pro levnější skříně s disky nepřístupnými z boku, protože pro ty je umístění dvou SATA-600 konektorů doprostřed desky spíš horší než lepší. U ostatních skříní bude naopak stačit možná i jen deseticentimetrový kabel mezi diskem a deskou, no zase se nevyhnete dalším latencím, tyto dva konektory SATA totiž nevedou ze severního můstku.

ASRock H77 Pro4/MVP zespodu

Z druhé strany je vidět backplate. Vsadím boty, že příště Intel obšlehne Socket 754/939 od AMD a všechno se bude uchycovat jen dvěma šrouby. Úspory při výrobě jsou co, Kefalin? Úspory při výrobě jsou hlavní!

ASRock H77 Pro4/MVP Socket 1155

Okolí socketu se již podařilo vyfotit v rozumných barvách. Vidíme čtyři fáze napájení samotných jader procesoru a dvě fáze napájení integrovaného paměťového řadiče a vůbec bývalého severního můstku (vč. grafického jádra). ASRock používá kondenzátory s pevným dielektrikem, nebo se tak alespoň tváří, nepodařilo se mi zjistit výrobce. Čtyři kusy na vstupu nesou jediné použitelné označení „16FJ“, což by snad mohlo kromě napětí 16 V naznačovat kondenzátory Panasonic FJ, ovšem to ani náhodou nejsou polymery. Na druhou stranu jsem již viděl také FL s tekutým elektrolytem v balení podobném tomu, které se používá u polymerů. Nikdy jsem nezjistil, jestli to byla zakázková výroba, nebo podvod…

Hlavními součástkami DC-DC měniče jádra procesoru jsou trazistory 9230CL, resp. 2630CL. Našel jsem o nich celkem prdaljs, vše ale napovídá tomu, že se jedná o tranzistory z produkce NXP Semiconductor (bývalá divize Philips) pro maximálně 30 V. Jedná se o modely v moderním balení LFPAK s nízkým odporem v sepnutém stavu pro dosažení vysoké účinnosti. Dvě fáze severního můstku v procesoru napájí 9230CL v kombinaci s PH6030AL.

ASRock H77 Pro4/MVP paměti

Zajímavé to je u pamětí, ty jsou napájeny z +5V větve (jak je u ASRocku zdá se zvykem) pro rozložení zátěže. Podle všeho, co se mi podařilo zjistit, je navíc jižní můstek za využití tranzistoru 9TI6GH napájen pomocí step-down přímo z výstupu napájení napětí. Vypadá to sice zvláštně, ale to je jediné, čeho jsem se asi po půlhodině laborování s multimetrem dobral.

ASRock H77 Pro4/MVP severní můstek

U samotného severního můstku je leccos k vidění, mezi ním a paměťmi jsou dva konektory SATA-600, pinový konektor USB 3.0, dále vlevo pak flash čip BIOSu a další SATA. Na papírový příkon až 6,7 W pro H77, vyráběný ještě historickým 65nm procesem, bych čekal trochu větší chladič, ovšem běžně uživatelé využívají jen zlomek kapacity, kterou můstky nabízí, tudíž se nejspíš moc nezapotí a malý pasiv bude stačit.

ASRock H77 Pro4/MVP sloty

Mezi primární PCIe ×16 a prvním PCI ASRock vložil baterii CR2032 pro napájení uživatelské části nastavení BIOSu. Při okraji desky pod všemi sloty pak jsou vměstnané jednotlivé expanzní pinové konektory: USB 2.0, infračervený/CIR, jumper pro výmaz uživatelského nastavení BIOSu, sériový konektor, HDMI S/PDIF a HD zvuk pro konektory na skříni.

ASRock H77 Pro4/MVP ASM1061

Pokud se podíváme na jednotlivé osazené čipy, narazíme jako první na ASMedia ASM1061, a sice přídavný duální řadič SATA-600. Napájen je přímo z +3,3V větve a k severnímu můstku připojen jednou linkou PCIe 2.0, takže tu máme první úzké hrdlo, které dohromady nedosahuje ani propustnosti jednoho SATA-600 kanálu (500 vs. 600 MB/s). Nemluvě o zmiňovaných latencích u přídavného čipu.

ASRock H77 Pro4/MVP ASM1083

Pod druhým PCIe ×16 je zašitý ASMedia ASM1083, řadič PCI, nebo spíš redukce PCIe-PCI, jelikož je na to standard. Číslo 1.0 u něj znamená, že to využívá PCIe linek standardu 1.0, proto jsme opět limitováni 250 MB/s pro 400 MB/s na tři sloty. Ne že bych někdy zaznamenal PCI s propustností větší než 80 MB/s (a to i u 100% nativních AGP/PCI čipových sad), ale tak nějak, snažíme se, ne? To byla celých patnáct let ta sto třicet trojka u PCI pro smích či co?

ASRock H77 Pro4/MVP NCT6776D ALC892 ST75185C

Nalevo od všech slotů (při postavení desky na výšku) se nachází hned trojice, odshora počínající čipem Nuvoton NCT6776D. ASRock vůbec nevyužil možnost vyvedení konektoru pro disketovou mechaniku a paralelního portu, ze dvojice UART vyvedl nejspíš také jen jeden, a to jako sériový port. Infračervený (IrDA) a CIR (generický infračervený) jsou zabudovány zvlášť. Dále zde máme řadič klávesnice (PS/2, údajně ale umí ovládat i myš), monitoring teplot (proudový), devíti napětí, otáček až pěti ventilátorů a řízení až tří z nich (Smart Fan). Následuje celých 80 GPIO portů, SST, PECI, SB-TSI a SMBus. Umí také údajně měřit spotřebu a podporuje několik pokročilých řízení spánkového režimu desky/procesoru pro úsporu energie. Napájení probíhá z +3,3V větve.

Dalším čipem je Realtek ALC892 pro osmikanálový zvuk, spojen sériově s řadičem HDA v jižním můstku. ST75185CD od ST Microelectronics pak zajišťuje samotné propojení UART v Super I/O a zařízení na sériovém konektoru.

ASRock H77 Pro4/MVP RTL8111E

Nechybí ještě jeden Realtek, RTL8111E jakožto GbE modul. Nic zajímavého, jedna linka PCIe jakéhokoli standardu pro maximálních 125 MB/s stačí, ECC a offloading CRC už umí kde co asi tak poslední dekádu. Ten blábol 802.3az snad raději ani nezmiňovat…

ASRock H77 Pro4/MVP RTC

Šváb pro udržování času dodal STMicro. O řídícím čipu napájení procesoru STMicro L6178 jsem bohužel nic nezjistil.

ASRock H77 Pro4/MVP L6178

 

Kapitoly článků
1.  Úvodní představení, parametry
2.  UEFI

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASRock H77 Pro4/MVP: vyplatí se Lucid Virtu?

Pondělí, 10 Prosinec 2012 - 20:08 | Richmond | Jistě, ale když má člověk 4 disky tak mu stejně...
Pondělí, 10 Prosinec 2012 - 10:38 | Behemot | Tak ale ti lidi si to chtějí nechat právě proto,...
Neděle, 9 Prosinec 2012 - 22:55 | Richmond | Mimochodem k té patici a 3 šroubkům: Mrkni právě...
Neděle, 9 Prosinec 2012 - 22:30 | Richmond | Když už člověk musí kupovat novou desku u...
Neděle, 9 Prosinec 2012 - 22:23 | Richmond | Plné bugů? Ale to by mě teda zajímalo :D Jinak u...
Neděle, 9 Prosinec 2012 - 07:14 | Behemot | No nevím. Hromada lidí co dělají upgrade má stále...
Neděle, 9 Prosinec 2012 - 07:08 | Alexandra Stanovska | Ja som prave rada ze sa konecne zbavili FDD a IDE...
Sobota, 8 Prosinec 2012 - 17:53 | ASD_SK | Od Intelu mam kusenosti len s doskami s Q...
Sobota, 8 Prosinec 2012 - 14:59 | TyNyT | ne že by Asusy přehnaně chcípaly, ale ty jejich...
Sobota, 8 Prosinec 2012 - 13:13 | odb | mne osobne FireWire, ani e-sata nechyba a IDE...

Zobrazit diskusi