Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ASUS AI Suite, EPU

ASUS P5K SE/EPU
Dnešní recenzí započneme novodobou éru recenzí základních desek na CD-R serveru (a doufáme, že nám to nějaký čas vydrží ;-). Začneme deskou pro procesory Intel postavenou na čipsetu Intel P35, tedy něčím, co se dá dnes považovat za jakési „optimální minimum“ pro rozumný provoz rozumného procesoru Intel. Jedná se o desku ASUS P5K SE/EPU, která nabízí základní vlastnosti pro provoz nejen levného, ale i počítače určeného pro hráče nikoli zrovna nenáročných her. Za tyto základy považujeme jeden slot pro grafiku (samozřejmě PCI Express ×16), podporu dvou- a čtyřjádrových procesorů včetně těch postavených na 45nm výrobním procesu, DDR2 paměťové sloty (éru DDR3 RAM ještě ponecháme klidně spát) a klasickou omáčku typu základní zvuk a jedna síťovka. Dnes tedy nepůjdeme do nadstandardu, kam jistě patří více jak jeden PCI Express ×16 slot nebo podpora RAID funkcí, však také deska, na níž se dnes podíváme, začíná s cenou v našich e-shopech kolem 1 750 Kč, přitom na ní lze snadno postavit PC, která vám Experience Index ve Windows Vista s přehledem ohodnotí na 5,9 bodů. Mimo jiné se také podíváme na technologii EPU, která byla nedávno jedním z předmětů sporů mezi firmami Asustek a Gigabyte.

Energy Processing Unit (EPU)

ASUS EPU logo

Konečně se dostáváme na čip poslední dobou hojně osazovaný na deskách ASUS, kterým je Energy Processing Unit, s nímž Asustek slibuje málem zázraky v úspoře energie, které – a proč si to neříci rovnou – se nekonají. Nejprve se podívejme na jednu takovou „srandaukázku“ pocházející přímo z webu ASUSu.

A nyní k realitě. Když se nedávno Asustek zlobil na Gigabyte, jehož zástupce ve své prezentaci kromě kvality pomlouval také technologii EPU, která je prostě softwarovým taktovačem (aneb hardware sám o sobě bez instalace další aplikace nic nezmůže), měl v této pasáži týkající se EPU v podstatě pravdu. K provozu této technologie potřebujete aplikaci jménem AI Gear 3+, která je součástí balíku AI Suite, vše od Asusteku.

AI Gear 3+ profil Letadlo

Procesor Intel Core 2 Quad Q9450 běhá ve výchozím nastavení při nečinnosti na 2 GHz při 1 333MHz (reálně 333MHz) sběrnici, násobič klesá na 6× (při činnosti stoupá na 8×, což dává je nominálních 2,66 GHz). AI Gear 3+ nedělá nic jiného, než že mění rychlost sběrnice a také napětí procesoru. Zkusmo jsme změnili režim „letadlo“ (výchozí) na „automobil“ (režim středního šetření energií). Stalo se to, co jsme očekávali, sběrnice procesoru byla sražena z 1 333 na 1 266 MHz (na 95 %).

AI Gear 3+ změna na profil Auto

A jak to dopadlo se spotřebou energie celé sestavy? V základním režimu „Letadlo“ brala sestava (tentokráte i s grafikou) 87 W, po změně na „automobil“ už jen 85 W (stále se bavíme o klidovém stavu). Asi netřeba nějak zdůrazňovat, že se tím také snižuje výkon procesoru a pamětí. Za tu úsporu energie to v podstatě nestojí.

Tím pádem se nabízí otázka, zda není lepší tedy „pohnout pákou“ na druhou stranu a počítač tak za pár drobných nezrychlit. Ano, nárůst spotřeby je v případě režimu „Raketa“ prakticky zanedbatelný, sběrnice se z 1 333 dostane na 1 400 MHz, frekvence procesoru v klidu na 2,1 a v zátěži na 2,8 GHz, ovšem s napájecím napětím už aplikace evidentně nic nedělá (a jestli dělá, není to moc znát) a dostáváme se tak do stavu víceméně nestabilního, což mají na svědomí nejčastěji paměti, které rychleji běhat nezvládnou, jsou-li už od začátku na hranici svého maxima.

AI Gear 3+ profil Raketa

„Zázraky“ (režim „kouzelná hůlka“?) od této desky nečekejte, ke zrychlení procesoru až takto moc už musíte trochu ubrat na pamětech, což aplikace takhle za chodu neudělá a počítač téměř spolehlivě vytuhne. Když přetaktovávat, tak jedině ručně.

Výtuh při přetaktování pomocí AI Gear 3+

80% úspory energie v souvislosti s EPU rozhodně budeme považovat za tzv. „marketingový krasožvást“ a tento titul od nás dostane každá technologie, která nenaplní očekávání ani z poloviny. Ovšem jestli si myslíte, že jsme se u EPU nasmáli nejvíce, tak se pletete. Největší záchvat smíchu nastal u technologie „AI Nap“.

AI Nap

ASUS AI Nap logo

AI Nap slibuje minimalizaci hluku a spotřeby PC v případě, že jej nepoužíváte, ovšem pozor, to bez přerušení prováděných úloh. Probuzení počítače do normálního stavu se pak děje jednoduše pohybem myši nebo stisknutím nějaké klávesy na klávesnici.

Takže pozor – zapínáme AI Nap (mezitím se stahuje SP3 pro WinXP). Po přechodu do AI Nap režimu klesá spotřeba zhruba o závratný jeden watt (podobně je tomu i při zátěži procesoru).



AI Nap

Ne, nemáte z toho nesprávný pocit, při přechodu do AI Nap jediné, co se stane, je, že obrazovka zčerná. A rozhodně za to nemůže nějaká ilegalita operačního systému :). AI Nap jen prostě vypne obraz. Toť vše. Stačí pohnout myší a objeví se výzva, zda chcete AI Nap režim opustit. Celý počítač po tuto dobu normálně funguje, vše se točí, vše šlape naplno, jen ten obraz chybí. Další a tentokráte opravdu nádherný „marketingový krasožvást“.

Ne, nebudeme nadále tuto desku pomlouvat. Skončíme to konstatováním, že jde o běžné a docela levné prkénko, které svou základní práci odvádí skutečně dobře. Jen prostě při výběru nesmíte věřit všemu, co vám marketingové oddělení té které firmy nabulíkuje. Ale tak už to holt bývá a silné konkurenční prostředí nutí firmy vytahovat na povrch prostředky, které s etikou a morálkou nemají prakticky vůbec nic společného. Dlužno dodat, že Asustek zdaleka není jedinou takovou firmou, jsou jich na světě tisíce, možná milióny. Kvalita už se dnes dávno sama neprodává, je prostě potřeba tomu štěstíčku vyjít trošku naproti.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Základní deska ASUS P5K SE/EPU

Úterý, 21 Duben 2009 - 18:17 | Anonym | Ahoj, z výše uvedeného vyplývá, že Ai Nap je k...
Pondělí, 3 Listopad 2008 - 14:38 | Anonym | Mám desku Asus P5K/EPU asi 4 měsíce.Doteď...
Sobota, 1 Listopad 2008 - 01:33 | Anonym | Dík, ta to se budu uset smířit s 3 GB, protože...
Sobota, 25 Říjen 2008 - 12:29 | Anonym | Windows XP podporují jen 3 GB a víc neukážou i...
Pátek, 24 Říjen 2008 - 15:52 | Anonym | Mám tuto desku, Win XP SP3, RAM 2x A-DATA 800/1GB...
Středa, 3 Září 2008 - 23:34 | Anonym | A hele nekdo nejakej navod kdyz naistaluju SP3ku...
Středa, 3 Září 2008 - 23:33 | Anonym | Restartuj cemosku:D
Pondělí, 25 Srpen 2008 - 18:33 | Martin Bartoň | ferci: No a není to těmi pamětmi?
Pondělí, 25 Srpen 2008 - 15:40 | ferci | Zdravim, mam presne ten isty problem s touto...
Pondělí, 18 Srpen 2008 - 07:44 | Anonym | Ve středu mám domluvenou ještě jednu stejnou...

Zobrazit diskusi