Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ASUS AT5IONT-I Deluxe pod drobnohledem

ASUS AT5IONT-I Deluxe
Dnešní „recenze“ bude poloviční (vlastně bychom to správně recenzí nazývat neměli) a důvod mnozí znáte, pokud bedlivě sledujete diskuze. Pro ty, kteří je nesledují, objasníme: nepodařilo se nám buďto sehnat paměti, které by se zkoumaným produktem fungovaly, nebo je samotný produkt vadný, nevíme (a nemáme zatím možnost ověřit), která možnost je správně. Nicméně se budeme bavit o pravděpodobně dosud nejlepší desce postavené na procesoru Intel Atom a grafice Nvidia ION. Nese označení ASUS AT5IONT-I Deluxe a její výbava začíná dvoujádrovým procesorem Intel Atom D525 s podporou DDR3 pamětí a zdaleka nekončí grafikou Nvidia ION nové generace s vlastními 512 MB DDR3 paměti…

Kapitoly článků

2.  ASUS AT5IONT-I Deluxe pod drobnohledem

Nastává chvíle pro milovníky hardwarové pornografie, tedy pohled na obnažené součástky, jež jsou většinou zrakům zvědavců nepřístupny. Začneme pohledem na desku jako celek z obou stran (spodní strana je ještě s nasazeným chladičem):

ASUS AT5IONT-I Deluxe (obnažená deska bez chlazení) ASUS AT5IONT-I Deluxe - zadní strana desky

Když už byla zmínka o chladiči, sluší se mu také mrknout pod krovky:

ASUS AT5IONT-I Deluxe - chladící blok zespodu

Jak jistě sami uhodnete, chladič opečovává procesor a grafiku. Nic dalšího chladit netřeba, paměti grafiky jsou standardní DDR3-800, nejteplejší část čipsetu se již dávno přesunula do procesoru a zbyl jen jižní můstek (čipset Intel NM10 Express), jehož 2,1 W chladit netřeba.

ASUS AT5IONT-I Deluxe - Intel Atom D525 ASUS AT5IONT-I Deluxe - Next Gen ION (GT218-ION-A3) + paměti (Hynix H5TQ1G63BFR)

Díváte se na dva hlavní protagonisty desky AT5IONT-I Deluxe: vlevo Intel Atom D525 integrující v sobě kromě dvou jader také paměťový DDR3 řadič a integrovanou grafiku GMA 3150, která na této desce hraje roli mrtvého brouka, protože její roli přebírá čip na pravém obrázku, Nvidia ION nové (druhé) generace neboli GeForce 210/310 (GPU GT218 s 16 CUDA jádry). Kolem něj jsou DDR3 paměti od Hynixu, celkem 512 MB.

ASUS AT5IONT-I Deluxe - Intel NM10 Express Chipset (CG82NM10 PCH) ASUS AT5IONT-I Deluxe - Pericom PI7C9X20404SL

Neméně důležitou roli hrají další dva čipy, vlevo již zmíněný Intel NM10 Express alias CG82NM10 PCH (Platform Controller Hub) zajišťující fungování osmi USB 2.0 portů, dvou 3Gbitových SATA, připojení k HD audio kodeku a dalším perifériím. Mimochodem víte, že je vyráběn ještě 130nm procesem? Jak již bylo řečeno, jeho TDP činí 2,1 W.

Na pravém obrázku je čip, který jsme se pokoušeli identifikovat už při povídání o uvedení ASUS AT5IONT-I a nebyli jsme daleko od pravdy. Jde o „4-port, 4-lane, SlimLine PCIe Packet Switch“ Pericom PI7C9X20404SL, který zde supluje co do PCI Express konektivity to, oč výrobce ochudil čipset NM10:

Popis čipu Pericom PI7C9X20404SL

Jižní můstek NM10 je totiž vybaven jen čtyřmi PCI Express ×1 linkami (lze použít i jako jednu PCIe ×4, ale tak tomu v tomto případě není). PCI Express zařízení zde ale najdeme poněkud více:

  1. grafika
  2. síťovka
  3. Wi-Fi (mini PCIe slot)
  4. eSATA řadič
  5. USB řadič NEC/Renesas
  6. PCI Express ×4 slot

Z jednoho PCIe ×1 portu čipsetu NM10 jsou tedy utvořené tři a my můžeme zatím jen hádat, která zařízení fyzicky visí na tomto „packet switchi“ a která mají přímý spoj do čipsetu. Celé to má drobnou vadu na kráse: po celou dobu trasy se bavíme o přenosové rychlosti PCIe linek 2,5 GT/s (ani čipset, ani packet switch od Pericomu rychleji běhat neumí).

ASUS AT5IONT-I Deluxe - otevřený PCI Express ×4 slot, Wi-Fi karta ASUS AT5IONT-I Deluxe - otevřený PCI Express ×4 slot

Zmínili jsme PCI Express ×4 slot. Ten klame svým tělem. Jednak je „otevřený“, což znamená, že do něj jde strčit i PCI Express ×16 karta, ale hlavně jde „drátově“ pouze o PCI Express ×1 slot. PCIe ×4 formát má podle našeho názoru pouze proto, aby se měla případně vložená delší karta „o co opřít“ ;-). Jakmile sem strčíte jakoukoli grafiku, vyřadíte tím z provozu integrovanou grafiku „Next Gen ION“ (také se jí někdy říká „Nvidia ION 2010“). Nic moc náročného sem ale nestrkejte, uvědomte si, že deska je napájena externím notebookovým zdrojem, takže přídavné napájení PCI Express grafik není odkud vzít (leda „znásilnit“ druhý zdroj, aby živil jen grafiku, pozor ale na minimální odběr, pokud bude grafika v klidu, některé zdroje nemají rády, když běží takřka „naprázdno“).

ASUS AT5IONT-I s Radeonem HD 4850 ASUS AT5IONT-I s Radeonem HD 4850

To vypadá skoro dost blbě, co? ;-) Hlavně jsme vám tím chtěli ukázat, jak „dobře“ ve slotu drží dvouslotové grafiky. Opravdu nic moc, ale pro taková monstra beztak tato deska nebyla navržena (to samozřejmě neznamená, že to nevyzkoušíme, pokud desku rozběháme ;-). Ale zpátky k součástem desky.

ASUS AT5IONT-I Deluxe - Wi-Fi kabel pro anténu ASUS AT5IONT-I Deluxe - Wi-FI PCI Express Half MiniCard AzureWave AW-NE785H

Byla tu zmínka o Wi-Fi kartě, kterou jste mohli vidět u PCIe ×4 slotu výše. Její identifikace je ale na spodku a jde o AzureWave AW-NE785H s podporou 802.11b/g/n (vede z ní pouze jedna anténa, na druhou není ani přítomen AUX konektor). Je to klasická maličká poloviční mini-PCIe karta.

ASUS AT5IONT-I Deluxe - I/O porty

Málem bychom se nepodívali na zadní I/O porty jako celek. Nad DVI portem je ukončení chlazení, vpravo od něj je pak blok, který zahrnuje jeden eSATA port, dva USB 2.0 a to modré nad tím, to je Bluetooth modul.

ASUS AT5IONT-I Deluxe - Bluetooth transceiver ASUS AT5IONT-I Deluxe - štítek od Bluetooth

Bluetooth modul vypadá jako něco, co je píchnuté do dalšího USB portu, ve skutečnosti je to tam ale napevno přiděláno, vyndat to nejde. Interně je to ale opravdu „navěšené“ na jeden z USB portů (jižní můstek jich má celkem osm, vyvést pro uživatelské užití lze pouze čtyři, z toho dva jsou vzadu, další dva leze přivést na přední panel, modré dva jsou USB 3.0, takže tři USB 2.0 z jižního můstku zůstávají nevyužity).

ASUS AT5IONT-I Deluxe - NEC/Renesas µPD720200 ASUS AT5IONT-I Deluxe - JMicron JMB360

Když už byla řeč o USB 3.0, nemůže chybět pohled na vám již jistě notoricky známý USB 3.0 řadič NEC/Renesas µPD720200F1. Vpravo je pak čip JMicron JMB360, což je jednoportový SATA PCIe ×1 řadič (obstarává eSATA port). Ne aby někoho z vás napadlo zeptat se, jaké RAID režimy podporuje! ;-)

ASUS AT5IONT-I Deluxe - Realtek RTL8112L ASUS AT5IONT-I Deluxe - Realtek ALC887

Nechybí ani „nerozlučná dvojice bratří Realteků“, vlevo gigabitový PCIe ×1 ethernet RTL8112L (na webu Realteku zatím nedohledatelný), vpravo zvukový čip ALC887 (i o něm výrobce taktně mlčí, je to 6+2kanálový HD audio kodek, míněno 5.1 + stereo sluchátka pro přední audio panel).

ASUS AT5IONT-I Deluxe -  IDT ICS 9LRS954 ASUS AT5IONT-I Deluxe - ITE IT8771E

Nakonec softwarově spíše „transparentní“ čipy, vlevo je čip ICS 9LRS954 od společnosti IDT, což je generátor taktu, vpravo pak IT8771E, na internetu momentálně nedohledatelný čip od ITE Tech. Vzhledem k umístění odhadujeme, že půjde o nějaký HDMI switch či transceiver, možná bude mít i něco do činění s přítomným optickým S/PDIF výstupem. Ale to opravdu jen hádáme.

Kapitoly článků
2.  ASUS AT5IONT-I Deluxe pod drobnohledem

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASUS AT5IONT-I Deluxe, nejlepší deska s Atomem a novou generací ION

Sobota, 4 Září 2010 - 13:40 | Tralalák | To vieš je tam Asus - Intel - Nvidia, len by...
Sobota, 4 Září 2010 - 01:17 | Kert | Kde jsou ty doby kdy by do redakce přišel takhle...
Pátek, 3 Září 2010 - 20:19 | MACHINA | Kdepak sedmičku redmondský, potřebujete něco...
Pátek, 3 Září 2010 - 17:34 | Bespi | Jo jeste jedna vec. S dospelim pocitacem jsem mel...
Pátek, 3 Září 2010 - 17:28 | Bespi | Kdyz si da clovek praci s vyberem tak akcelerace...
Pátek, 3 Září 2010 - 17:27 | Rovano | Jsou i kodeky, takovej balík, nevím jméno.......
Pátek, 3 Září 2010 - 16:48 | pita_lbc | Ahoj, zalezi na tom, pres jaky software chces...
Pátek, 3 Září 2010 - 15:59 | Trebus | Mám trochu offtopic dotaz: jak v současné době...
Pátek, 3 Září 2010 - 15:34 | WIFT | Tak on jaksi ASUS není producentem SO-DIMM modulů...
Pátek, 3 Září 2010 - 15:31 | WIFT | To by taky mohlo být.

Zobrazit diskusi