Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ASUS ROG Mothership, ROG Swift PG65UQ a další novinky + test

Společnost ASUS uspořádala minulý čtvrtek menší akci, kde došlo k předvedení nových produktů. Některé z nich bylo možné i na místě otestovat a tak jsem je otestoval.

Kapitoly článků

Hlavní hvězdou večera(kromě chlebíčků, donutů a tak podobně) se stala mateřská loď, není to ani notebook, ani AIO, ani desktop, ale něco speciálního mezi. ASUS čas od času vydá poměrně zvláštní a extravagantní věc, ROG Mothership patří do kategorie opravdových specialit. Efektivně vzato se jedná o výkonný desktop replacement s duší notebooku, který si na stůl postavíte podobně jako AIO a je možné snadno odcvaknout klávesnici.

 

Fotografie napoví mnohem lépe, než textový popis. ROG Mothership není levné zařízení, cena atakuje asi 160 000 Kč, pohybujeme se tedy v teritorii jablečných produktů, ale na rozdíl od Macbooků, Mothership nabízí výkonné komponenty a možnost některé vyměnit. ROG Mothership je vyráběna v opravdu malé sérii, v ČR mají být k dispozici dokonce jen dva kusy. Celé tělo zařízení je údajně obráběno na CNC mašině a je vyrobeno z jednoho kusu hliníku, ASUS také přikládá informace jak dlouho trvá výroba kterého dílu, prováděl také dlouhá testování všech komponent a tak podobně.

Mateřská loď má zabudovaný 17,3“ displej, na výběr je 4K 60Hz panel nebo FullHD IPS 144Hz panel s odezvou 3 milisekundy, vystavený kus na akci měl 144Hz panel. Zařízení má také FullHD IR webkameru fungující s Windows Hello a poměrně další standardní výbavu jako třeba Realtek 2,5Gb/s ethernet, Intel AX-200 Wi-Fi 6, zámek Kensington, tři USB 10 Gb/s porty typu A, jeden USB 5 Gb/s port, dva USB-C konektory, přičemž jeden obsahuje i TB3 a druhý podporuje DisplayPort 1.4. Dále zde najdeme HDMI 2.0, čtečku SD karet, audio jacky, dva napájecí konektory a zapínací tlačítko. Všechny porty jsou umístěny na stranách obrazovky a vše je tak snadno přístupné.

Mateřskou loď pak napájí rovnou dva 280W adaptéry, v maximální zátěži si totiž bez problémů vezme i přes 350 Wattů energie. Zařízení by mělo fungovat i s jedním adaptérem, ale údajně dojde k aplikaci napájecích limitů, nebo se bude sosat z baterie. Ta má pak šest článků a velmi slušnou kapacitu 90 Wh. Celá mateřská loď pak váží 4,8 kg, protože tělo zařízení je kompletně celokovové, mnoho plastů zde nenajdeme. Součástí příslušenství je také batoh Ranger 2v1, který lze rozepnout tak, že nám vzniknou batohy dva se samostatnými popruhy. Batoh lze zakoupit i samostatně mimo Mothership, v balení je také herní myš ASUS ROG Gladius II.

Velmi zajímavá je i klávesnice, ta je samozřejmě podsvícená, ale umí fungovat i bezdrátově, stačí ji vzít, jeden díl složit na spodek a máme najednou bezdrátovou podsvícenou klávesnici desktopové velikosti, to je velmi zajímavý nápad a poměrně vhodný pro takového AIO/DTR. ROG Mothership má v sobě také zabudované čtyři přední 4W reproduktory, pro lepší zvuk je tedy lepší klávesnici odpojit a používat spíše takto odpojenou.

Nyní k těm více speciálním částem. Jako procesor zde slouží Intel Core i9-9980HK, jedná se o mobilní 45W TDP osmijádro, v podstatě se jedná o stejný čip jakým je Core i9-9900K. ASUS se však rozhodl nenechat toto CPU zamčené na nějakých smutných 45 Wattů, procesory speciálně binuje a hledá co nejlepší kousky, namísto teplovodivé pasty pak došlo k použití tekutého kovu(hlavní složka je galium s příměsí india a cínu) Thermal Grizzly Conductonaut, který má tepelnou vodivost vysokých 73 W/mK. ASUS je také připraven na push-out efekt tekutého kovu, proto jsou kolem jádra ohrádky, které mají zabránit odtékání mimo CPU. ASUS se také rozhodl ignorovat doporučená nastavení Intelu a tak procesor může v Turbo módu běžet až na 4,9GHz na všech jádrech. Normální Core i9-9900K všemi jádry Turbuje až na 4,7GHz všemi jádry, nicméně toto nastavení je poměrně extrémní a v některých situacích to ani tekutý kov nezachrání. Máme tu navíc několik výkonnostních voleb, které můžeme měnit v ASUS Armoury Crate software, já jsem z časových důvodů testoval pouze v Turbo režimu, protože mi přišel nejzajímavější. ASUS sice dodal výsledky z nějakých benchmarků, ale jsem rád, že mi bylo umožněno si zařízení osahat a také v rychlosti otestovat.

 

Jako grafická karta pak slouží NVIDIA GeForce RTX 2080 8GB. Jedná se o desktopovou variantu, která je připájená na desce a TGP je omezeno na 200 Wattů, v herní zátěži má GPU často okolo 75°C, což je velmi příjemné. Výkon grafické karty budu porovnávat hlavně v Blenderu a Unigine Superposition, na nic dalšího nebyl čas. Grafická karta je poněkud atypicky připojena jen přes osm PCIe Gen3 linek, důvodem je NVMe RAID, ale o tom za chvíli.

Operační paměť je, řekl bych dostatečná a uživatelé Macbooků Pro si o takovém množství paměti mohou nechat jen zdát. ASUS ROG Mothership má v sobě rovnou čtyři sloty na SO-DIMM paměti a ASUS osazuje rovnou 4x16GB DDR4-2667 CL19 paměti. Máme tak velmi solidních 64GB RAM, které lze navíc vyměnit v případě jejich selhání, nebo pokud by v budoucnu bylo možné osadit 32GB SO-DIMMY.

Také nesmíme zapomenout na úložiště, ASUS osadil mateřskou loď rovnou třemi PCIe NVMe disky s kapacitou 512GB u každého. Dva Intel 760p nebo E6100p 512GB disky jsou připojeny každý přes čtyři Gen3 linky přímo do procesoru, proto má RTX 2080 pouze osm linek k dispozici. Třetím diskem byl v tomto případě Samsung PM981 512GB, který je přes čtyři linky připojen do Intel HM370 chipsetu. Všechny tři disky jsou pak zapojeny v RAID0, získáme tak 1536 GB disk, který je velmi rychlý a sekvenčně není problém získat rychlosti přesahující 6GB/s. Nicméně si myslím, že třeba tři 1TB nebo klidně tři 2TB disky by vypadaly o něco lépe. Na druhou stranu nic moc nebrání uživateli všechny tři kusy vyměnit za nějaké jiné, což je velmi pozitivní. Zkusil jsem také změřit rychle výkon SSD políčka za pomoci AS SSD benchmarku, jak to dopadlo se můžete podívat níže.

Ještě zmíním, že v software ASUS Armoury Crate lze přepínat mezi napájecími profily Silent, Performance a Turbo, nebo si můžeme vytvořit vlastní, či to nechat na Windows 10 Pro. Při použití Turbo profilu je zařízení opravdu hlučné, oba dva ventilátory se totiž konstantně točí na nějakých 5000-5300 otáček za minutu, osobně bych používal spíše Performance profil a oželel 4,9GHz na všech jádrech.

Níže můžete shlédnout nějaké rychlotesty, které jsem na ROG Mothership provedl, srovnávací data pak pochází z mých různých minulých článků, výsledky všech desktopových Ryzenů a Intelů jsou někdy z doby před 7.7. jelikož se jednalo o testy pro recenzi nových Ryzenů. Grafické testy jsou více čerstvé, pochází z nedávné recenze Radeonu RX 5700 XT. Také ještě přikládám ASUSem naměřené výsledky pro zajímavost:

 

CPU-Z 1.89.1

graph-1
graph-2
graph-3

 

ffmpeg N-90810-g153e920892

V testu procesorů nesmí tradičně chybět můj oblíbený ffmpeg benchmark. Jedná se o konverzi videa za pomoci x265 knihovny. Na test používám nightly build, konkrétně jsem použil verzi N-90810-g153e920892, kde jsou vylepšení, která konverzi zrychlují a také je přidána podpora pro AVX512 instrukce. ffmpeg v tomto nastavení umí použít maximálně 16 CPU vláken, benefituje samozřejmě z co nejvyššího počtu fyzických jader, velké a rychlé L2/L3 cache, rychlá RAM také konverzi urychluje. Nejdůležitější jsou ale použité instrukce na konverzi, s AVX512 je samozřejmě výkon nejlepší.

Graf jsem nově trochu upravil, aby místo vteřin přepočítal čas do lidsky čitelnějšího formátu.

Pokud si chcete konverzi vyzkoušet, můžete si ffmpeg s testovacím videem stáhnout zde.

V odkazu ke stažení je verze N-90810-g153e920892.

Stačí rozbalit zip a spustit batku runme.cmd, batka obsahuje následující:

@echo off
 echo Simple bench -> look for resulting FPS...
 ffmpeg -i in.mkv -c:v libx265 -preset veryslow -pix_fmt yuv420p -crf 26 -an jelly_out_265_26veryslow.mp4
 pause 

ffmpeg prostřelil mateřské lodi koleno, AVX2 zátěž je totiž v Turbo režimu příliš velká, procesor si špičkově řekne i o 190 Wattů, což je poměrně brutální, chlazení tak nestíhá a všechna jádra se podtaktují někam k 4,3GHz. I tak je výkon velmi dobrý, byť za cenu znatelně zvýšené hlučnosti.

graph-4

 

Kraken JavaScript Benchmark 1.1

Kraken JavaScript benchmark je poměrně známý test javascriptu pro prohlížeče, výsledek je v milisekundách a čím kratší dobu trvá JS zpracovat, tím lépe. Benchmark si můžete zkusit zde: https://krakenbenchmark.mozilla.org/

graph-5

 

7-Zip 19.00 64-bit

7-Zip jakožto nejlepší open source archivační program pro Windows asi netřeba detailně představovat. Obsahuje zabudovaný benchmark, který používám pro testování výkonu v kompresních a dekompresních operacích. Velikost slovníku nastavuji na 128MB a používám všechna dostupná CPU vlákna. Procesory řadím dle výkonu v kompresi, jelikož se jedná o náročnější činnost než dekomprese.

graph-6
graph-7

 

Cinebench R15/R15E/R20

Cinebench je takovou klasikou na poli CPU benchmarků a tak jsem ho použil, používám starou verzi R15, komunitní R15 Extreme a také nový CB R20.

graph-8
graph-9
graph-10

 

Blender 2.80

Dále mě zajímal výkon v novém Blenderu 2.80, který přidává podporu GeForce RTX a plošně zvyšuje výkon i u mnohých starších karet. Jak můžeme vidět, RTX 2080 s TGP 200W si nevede vůbec špatně, byť na mě při prvním spuštění vyskočil milý CUDA error, pomohlo přepnout napájecí profil z Turbo na Performance, pak proběhlo veškeré renderování bez problémů. Nicméně nikde jinde s Turbo režimem nebyl.

graph-11
graph-12
graph-13
graph-14
graph-15
graph-16

 

Unigine Superposition

graph-24
graph-25
Kapitoly článků

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASUS ROG Mothership, ROG Swift PG65UQ a další novinky + test

Středa, 13 Listopad 2019 - 00:41 | Karáš Svorka | Řekl bych, že hlavní lákadlo je asi těch 144Hz s...
Středa, 13 Listopad 2019 - 00:40 | Karáš Svorka | Tak pokud externě vyměnitelné, tak asi jedině to...
Pondělí, 11 Listopad 2019 - 15:58 | Chewbacca | Uvidime za rok, ale dle mne u konzoli se zadny...
Pondělí, 11 Listopad 2019 - 14:18 | skaven | ako to vyzera s dalsou generaciou konzol? uz roky...
Pondělí, 11 Listopad 2019 - 13:04 | Chewbacca | Ano, QLED od Samsungu - ale tusim az od 55...
Pondělí, 11 Listopad 2019 - 12:48 | MikeM | @Chewbacca: Ona má nějaká TV třeba podporu...
Pondělí, 11 Listopad 2019 - 12:23 | Vills | Já \. Koupil jsem včera ten Asus BT4.0, protože...
Pondělí, 11 Listopad 2019 - 12:22 | Chewbacca | ROG Swift PG65UQ - tak nevim, 65" s HDR10+,...
Pondělí, 11 Listopad 2019 - 11:45 | RedMaX | Se podivej co obchody nabízí do USB. :-/
Pondělí, 11 Listopad 2019 - 11:44 | RedMaX | Jenze, když chces něco externiho, tak co jiného...

Zobrazit diskusi