Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Asus zachraňuje reputaci: Záruka bude i na beta BIOSy a EXPO / XMP

Aušus už nemá co zachraňovat, podobně jako gigabyte s jejich zdroji které se ukázaly býti drahou pyrotechnikou.

Ještě bych v teoretické rovině pochopil kdyby se to stalo u levnějších modelů desek a za předpokladu že by to v klidu řešili přes RMA vč. CPU, ale oni ještě vydají beta bios který prakticky nic neřeší a napíší k němu že jeho nahráním pozbývá majitel drahé desky záruku. To chce mít hodně pod čepicí aby tohle někdo vymyslel a myslel si že je to tak v pořádku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

AMD stavilo na to, že "disclosed and repaired" je lepšie ako "undisclosed" a minimálne v PR im to vychádza, a tak to núti robiť aj partnerov

Intel Deploys Undisclosed Microcode Security Update For CPUs Going Back To Coffee Lake
published 3 days ago
The security issue affects a wide range of CPUs spanning from mobile to server lineups.
https://www.tomshardware.com/news/intel-microcode-security-update

Intel Issues New CPU Microcode Going Back To Gen8 For New, Undisclosed Security Updates
in Intel on 12 May 2023
https://www.phoronix.com/news/Intel-12-May-2023-Microcode

Advanced Micro Devices(AMD)
101.48+4.08 (+4.19%)
At close: May 16 04:00PM EDT
Previous Close 97.40
Market Cap 163.419B
https://finance.yahoo.com/quote/AMD/

Intel Corporation (INTC)
29.22-0.58 (-1.95%)
Previous Close 29.80
Market Cap 121.877B
https://finance.yahoo.com/quote/INTC/

Aj vďaka otvorenosti k chybám je hodnota AMD o 1/3 vyššia ako hodnota Intelu
163,419/121,877 = 1,34

resp. Intel má hodnotu len 3/4 hodnoty AMD
121,877/163,419 = 0,746

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mně to u Asusu nikdo speciálně nevymýšlel. Takto vydávají beta BIOSy celou dobu. Tím nechci říct, že je to dobře vydávat takovéto opravy jako beta. Nebo vůbec vydávat beta verze BIOSu, který ruší záruku. Jen že se zrovna pro tento konkrétní problém se ASUS nikoho nesnažil přechytračit, aby se vyhnul záruce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však je to v pořádku, jen si myslím že vydat takto beta bios za daných okolností nebylo úplně rozumné, zvlášť když tuto potíž řešil beta bios víceméně v teoretické rovině i když patch notes tvrdil něco jiného.

Mě by stačilo kdyby vydaly prohlášení ve smyslu vypněte expo, je tam chyba a hrozí zničení desky a CPU dokud nevydáme opravený bios.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně mám obavu, že ASUS vyřešil jen první polovinu problému.
Nové betaBIOSi snižují pravděpodobnost vzniku stavu desky Error 00.
Ale do tohoto stavu se může deska dostat i nadále. Časem.
Hlavní problém asi neřeší. V chybovém stavu by deska měla vypnout CPU. Ale místo toho mu pošle 400W. Což vede k hoření.
Jsou nějaké zprávy o tom, že se řeší i druhá polovina problému?
Protože to je časovaná bomba.
Rozhodně nechci provozovat desku, která má nefunkční přepěťové ochrany.
A myslím že to ani BIOSem vyřešit nejde. Že bude třeba vydat novou revizi desky. S upravenou napájecí kaskádou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemělo by jen stačit opravit logiku v BIOSu při inicializaci CPU? Prostě v téhle fází nemůže CPU brát víc jak třeba 20A na 1.2V a pokud nad tuhle hodnotu stoupne proud, tak musí deska zastavit napájení. Možná to mají tak blbě udělané, že budou muset celou desku pořád dokola resetovat, ale to je pořád řešitelné v BIOSu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Samuel: Možná by nebylo špatné upřesnit, co máš na mysli, protože takhle to vypadá, že mícháš hrušky s jabkama.

Přepěťové ochrany desky řeší to, že se člověk nabije třeba vrtěním na plastové židli statickou elektřinou a pak šáhne na desku. To, že BIOS nastaví procesoru o 0,1V vyšší napětí, než je výrobcem povolené maximum, žádná přepěťová ochrana vyřešit nemůže.

Pokud se chceme bavit o omezení dodávaného výkonu, je potřeba si vyjasnit o čem vlastně mluvíme. Jde v principu o 3 problémy - řízení příkonu podle TDP procesoru, omezení přetížení zdroje a (ne)možnost omezení zkratových proudů. Obvykle platí, že omezování dodávaného výkonu má na starost zdroj, i když často ve spolupráci se spotřebičem.

Procesor sám má při řízení příkonu dost omezené možnosti. Pro běh na určité frekvenci potřebuje určité napájecí napětí. Přes BIOS pošle napájecí kaskádě požadavek na výši napětí a ta by ho měla dodat. Celkový proud a tedy i příkon závisí na frekvenci, se které pracují jednotlivé části procesoru. Pokud celkový příkon procesoru překročí definovaný limit (třeba TDP) má jedinou šanci jak ho omezit, musí snížit taktovací frekvence jader a tím snížit odebíraný proud. Pokud běží všechna jádra na nižší frekvenci může procesor požádat přes BIOS napájecí kaskádu o příslušné snížení napájecího napětí, což dál sníží příkon.

Napájecí kaskáda řeší jen úroveň napájecího napětí a odebíraný proud může měřit, ale neřeší ho. Pokud to zvládne, dodá vždy to, co procesor vezme. Pokud jsou proudy vysoké dochází k úbytkům napětí na přívodech a procesor může dostat menší napětí, než chtěl. To ale napájecí kaskáda neví a tedy nemůže řešit. Některé BIOSy ale zajišťují kompenzaci tohoto poklesu příslušným zvýšením výstupního napětí napájecí kaskády. Pokud je však požadovaný příkon vyšší, než dokáže dodávat napájecí kaskáda, nebo napájecí zdroj, tak procesor dostane nižší napětí, než chtěl, a musí se s tím vypořádat snížením kmitočtů. Pak má procesor nižší výkon, než by mohl mít se silnějším zdrojem.

Zatím byla řeč o běžných provozních stavech. Napájecí kaskáda i napájecí zdroj řeší odebíraný příkon v podstatě jen v havarijních stavech, kdy by byl, nebo je odběr významně vyšší, než na kolik jsou dimenzovány. Cílem je spíš vlastní ochrana a než zachraňování napájeného zařízení. Pokud dojde k události tohoto typu, tak už stejně většinou není co zachraňovat.

Pokud havarijní stav (obvykle zkrat) nastane při zapnutí počítače většinou ani nenaběhne zdroj, protože řídící elektronika zjistí, že roste odběr, ale napětí se nezvyšuje podle očekávání. Když dojde v běžném provozu k překročení mezního odběru kaskády/zdroje, mělo by dojít k vypnutí napájení. Napájené zařízení to většinou už nemá šanci zachránit. Ty extrémní odběry totiž obvykle nejsou příčinou, ale až následkem poškození.

Konkrétně v těchto případech není příčinou zničení procesorů velký příkon, ale příliš velké napájecí napětí. To způsobí někde průraz, v důsledku toho začne nekontrolovatelně růst zkratový proud, dojde k lokálním přehřátí a velmi rychlému rozšíření destrukce na okolní struktury čipu. Přes pár napájecích pinů kolem místa průrazu se pak vybije celá energie výstupních kondenzátorů napájecí kaskády a to může poškodit i patici. Té havárii by nezabránilo ani okamžité vypnutí MOS tranzistorů napájecí kaskády, protože výstupní kondenzátory jsou až za nimi. Navíc mají velmi nízkou indukčnost i značnou kapacitu a tak jsou zkratové proudy proudy bleskově rostou do extrémních hodnot.

Pro odstranění rizika zničení procesorů není potřeba žádná změna železa a nová revize desek. Stačí upravit v BIOSu způsob řízení napájecí kaskády, což Asus udělal.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

„Pro odstranění rizika zničení procesorů není potřeba žádná změna železa a nová revize desek. Stačí upravit v BIOSu způsob řízení napájecí kaskády, což Asus udělal.“
NE
Procesor se může dostat do zkratu časem. Třeba 10 let plné zátěže na 1,3V bude mít stejný následek jako měsíc provozu na 1,4V.
ASUS rozhodně riziko neodstranil. Jen ho posunul o pár let. Což mu vyhovuje, protože desky i CPU budou mimo záruku.
Mám za to, že Gamers Nexus ve videu naměřil 400W na klešťovém měřáku na přívodních kabelech.
Teorie o tom že proud jde z kondenzátorů na napájecí kaskádě je chybná.
Ale video nemůžu dohledat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upřesňuji že na mysli mám ochranu proti zkratu. Což je něco jiného než přepěťová ochrana. Aby jsem namíchal jabka a hrušky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, jaké desky kupovat? Gigabyte bouchá, asus hoří, MSI také mělo nějakou aféru se kterou se neumělo vyrovnat. Už nevím co, ale gamers nexus o tom onehdá referoval a rituálně zahrabali toho jejich dráčka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý má něco. Já zůstávám u Asusu :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za mě pořád ne Gigabyte, protože mi vadí jejich neúplné specifikace, nehodlám si kupovat desku kde nevim, co to obsahuje, protože výrobce dodává jen povšechnou specifikaci.
Pořád teda budu vybírat přednostně mezi Asus a MSI. AsRock na mě dojem neudělal a obvykle mu přednost nedávám, ale vysloveně je dopředu neškrtám.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Potřebuješ výpis barev u RGB?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Biostar

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za mě, to že někdo pořádně neotestoval BIOSy a nemají korektní procedury a checklisty je téměř těžce uvěřitelné, když už vyrábějí desky tak dlouho. Se asusu nepovedlo.

U toho beta biosu a "warranty void" claimu jsem shovívavější, pravděpodobně prostě použili existující proces publikace beta biosu (už jsem tu hlášku u nich určitě v minulosti viděl). ...To že se nad situací nikdo nezamyslel a neřešil konsekvence takové informace, je druhá věc. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano ty bety takto vydávají celou dobu, ale rozhodně je neštastný vydávat opravu jen jako beta verzi, která může rušit záruku. Právě koukám na web a od včera (16.5.) je tam u mé desky ostrá verze BIOSu s opravou. Tak to večer pro jistotu aktualizuju, i když nemám X3D.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BTW. Došlo k tomu, že někomu neuznali reklamaci CPU ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Včera nahraný poslední bios na základní desku B650 TUF ...
Pády ,nestabilita ,katastrofa... Po 4 hodinách sem nahrával starou verzi.
Asus se předvedl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doporucuji nahrat vami zminovanou posledni verzi.

Zdokumentovat chovani pisemne a podlozit i fotografiemi.

Nasledne reklamovat, zadat plne vraceni penez(RMA) a koupit konecne neco normalniho!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Smazaná duplicita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mne jedine Gigabyte, tabacek a klid...

Jinak takova perlicka, zakladni deska intel 975xbx2 bezi od dubna 2007...

Pekny den.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V mém případě se zachranily před reklamací, teď již to reklamovat nemohu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže Beta BIOS spadá do záruky desek AM5, ale když je nejnovější už téměř kvartál starý beta BIOS na mou AM4 desku, tak záruka neplatí? Tohle moc logiku nedává, já pořád čekám, zda tu betu nahradí nějakou "plně podporovanou" verzí a zatím stále nic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.