Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nenechte si věšet Centerton na nos, varuje Andrew Feldman ze SeaMicro

Dosud mi nikdo nedokázal vysvětlit k čemu jsou mikroservery dobré. Jsou nevýkoné, a to děsně nevýkoné, nesdílej společnou ram ani jiné prostředky, krom LAN spolu niak ani nekomunikují. K čemu to je? Co na tom člověk udělá? Malej webserver? A furt to má mnohem horší poměr výkon/watt než klasickej server s ňákym Xeonem na kterym si pustim 16 virtuálů a udělaj mi stejnou nebo lepší práci.

K čemu to teda je ? Kor ARM to je ještě horší jak Atom.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

SeaMicro má mikroservery i na Xeonech - a podle jejich tvrzení jsou po stránce efektivity nejlepší na trhu (slajd v linkovaném článku).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No právě, tak proč se vůbec hrnout do Atomovejch či armovejch. Přijde mi že tyto čipy jsou prostě jen "in" a tak je pár tupejch manažerů musí mít všude. Ale reálná použitelnost či nedejbože výhodnost a flexibilita řešení mi přijde poněkud impotentní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud dobře chápu, tak právě zaostalost Atomu Feldman kritizuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No já tedy ARM do serverů rozhodně obhajovat nechci, ale pár nápadů bych měl. Například průměrný serverový x86 stojí řekněme 1000 $ a průměrný ARM 64 kolik? třeba 20 $? Dále ne vždy je virtualizace použitelná. Nebo jsou potřeba nativní ARM instrukce a ne x86...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nativní ARM instrukce? Jde o to také jakej server, pokud tam bude jeden čtyřjádrovej 1155 Xeon (třeba) tak to niak extra drahé být nemusí. Nebavíme se teď o těch monstrech ty maj svou neochvějnou pozici v jiných částech trhu. A furt taková IB kolem 3Ghz má výkon no.... nejlepší arm je na tom hůře jak Atom 50-80% dle situace. Atom, jeho jedno jádro (ne thread) má v praxi výkon jak Pentium 3 +- 600 - 900Mhz v závislosti na kódu. To když si srovnam tak ten Xeon bude mít výkon +- řekněme 20x takovej. Pak si porovnam TDP těch ARM krabiček a ..... k čemu to je.... ? Kdo to může chtít?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je spíš marketingovej slajd než studie.

Mluvěj tam o ústupu 1 thread výkonu což je pravda ale na to už servery nejsou optimalizované dávno, nejsem v 80.tých letech, dnes to chodí tak že na jednom jede většinou x virtuálů a dále vůbec nevysvětlitli jak tuna malejch arm strojů najde infomaci rychleji než 1 silnej co má to pole rovnou u sebe či v sobě fyzicky. Pokud tim myslej to že ty army budou jen defakto ovládat a zprostředkovávat přístup k diskovejm polím, tak to už se děje dávno, kdejakej nas tak funguje ale jeho výkon je tak slabej že má problém vůbec dávat potřebnou prostupnost. Ale na to se nedaj použít mikroservery, takže furt nevim no. Mikroserver je malá na nic nenapojená entita, nesdílí disk, paměť, nic. Se zbytekm ekosystému komunikuje jen po síti. Takže krom cloud-computingu, kde opět arm díky nevýkonu odapdá, si nedovedu představit výhodnodt tohoto řešení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Situacie kedy je efektivnejsie hodit nejaku ulohu na vela pocitacov kde jeden robi specificke vypocty, v porovnani s jednym vykonnym kde je limit priepustnost alebo spotreba. Napr. data mining z databaz (dnes je na to tusim buzzword BigData), log crunching na hladanie suvislosti medzi udalostami + predpovedanie trendov atd. Pozri napr. Apache Hadoop.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, to mě nenapadlo, jeden systém může začít být bottleneckován prostupoností. Ale na druhoiu stranu ARmy jsou známé svou extrémě špatnou prostupností a přístupem do paměti. Proto je taky ten čip A6 od Applu o til lepší ve výkonu na takt protože komplet předělali paměťovej řadič a narozdíl od jinejch Armů ten jejich neni těžce limitovanej pomalou propustností do paměti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja jako mikroservery beru zarizeni, ktery jsou technicky embedded HW, ale pouzivaji se samostatne. To z nich dela vetsinou jednoucelovy stroje, ktery jsou zavreny nekde v nejaky bedne a delaj cosi. Rozhodne si nemyslim, ze jsou to cilove stroje pro velkou serverovnu. Tam je to brutalni plejtvani Ucek.

Jinak posledni generace ARM Cortex-A15 uz je schopna dobehnout a predbehnout Atom pri nizstim TDP. Idealni do NASu, kde je kombinace vic vlaken a vykonu dnesniho Atomu docela dostacujici. Na zadny extremni IOPs to nebude, ale nakrmeni 1Gbit bych nevidel jako problem. Rozhodne lepsi nez NASy postaveny na starejch single core Atomech nebo 500Mhz ARMech od Marvelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"zařadil zpátečku a snaží se chytit rozjetý vlak" je naprosto genialni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mňa to vôbec neprekvapuje zažil som to začiatkom milénia s platformou (form-factorom) Mini-ITX, kde tiež v tom čase tvrdili, že na čo to je - to nemá budúcnosť a pod. Nakoniec sa toho dosť úspešne chytili.

Ono ONI vždy v danej dobe predávajú to čo má najvyššie marže a v podstate ako to býva zvykom načo by pred 2-3 rokmi predávali lacné Atomy do (micro)servrov keď ponúkajú Xeony a fakticky trh ich nikde netlačil. To, že už v tom čase jestovovala nejaká firma, ktorá mala innovatívnu víziu, že poďme to spraviť na low-cost, low-power Atomoch bolo síce pekné a tak im ad-hoc (čo najtihšie) predávali Atomy (však ono to ale postupne začalo prenikať na povrch). Doba však nabrala obrátky a keď môže byť Atom tak si innovátori povedali a prečo nie ARM SoC. Čas plynul pouzatvárali sa nové partnerstvá/dohody/fúzie a zrazu sa Goliáš prepudil a pripravil tzv. x86-64. bit. SoC. novinku.

Preto aj vzľadom na paralelu Mini-ITX (vyššie) ONI proste so svojimi takmer bezodnými vreckami a marketingom zrejme nebudú* mať problém sa etablovať aj v tomto segmente. Súčasný Soc. však technologicky považujem za prešľapávanie na mieste resp. vrtenie chvostom, treba si počkať na novej 22nm litografii na novej microarchitektúre.

*Segment tabletů a smartphonů je predsa len veľmi špecifický (iOS a Android) s tým by som tento microserver-segment moc neprirovnával nakoľko tam je ARM-Android/iOS silné nepísané konzorcioum a som zvedavý či Win RT na tom niečo zmení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.