Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bitcoin láme rekordy, je čas nakupovat?

PR článek
V posledních dnech a týdnech se opět hodně mluví o kryptoměně Bitcoin, která dosáhla svého historického maxima. A znovu se tak rozhořela diskuze, kam až může Bitcoin vyletět, případně jestli je nyní ten správný čas na jeho nákup.

Prolomení hranice 40 tisíc dolarů

Bitcoin vstupoval do roku 2021 v dobré kondici. V minulém roce se oklepal z poklesu po propuknutí pandemie koronaviru a rázně stoupal vzhůru. Na začátku ledna tohoto roku atakoval hranici 30 tisíc dolarů a neustále šel nahoru. Nejlépe na tom byl 8. ledna, kdy kurz Bitcoinu dosáhl hodnoty 41 973 dolarů. Poté opět přišel propad a cena Bitcoinu se nyní pohybuje okolo 30 tisíc dolarů.

I to je pro nejsledovanější kryptoměnu světa stále dobré číslo. Že se z Bitcoinu stal fenomén, dokazuje i fakt, že si na jeho kurz můžete dokonce vsadit. Třeba sázková kancelář Fortuna momentálně nabízí sázky na to, jestli kurz Bitcoinu klesne pod 1 000 dolarů, či naopak vystřelí až nad metu 50 tisíc.

Nakupovat stále můžete. Ale…

Vždy když nějaký produkt takto prudce vylétne, tak mnoho lidí začne zajímat, jestli je možné si z jeho úspěchu ještě něco ukousnout. V tomto případě to možné je, i když většina Bitcoinů už je vytěžená a rozprodaná. Staré známé pravidlo nicméně říká, že nakupovat je nejlepší při největších propadech. Ty jsou ale u tak volatilní kryptoměny jen těžko odhadnutelné.

Právě volatilita je jednou z věcí, která od Bitcoinu hodně lidí odrazuje. Z toho vychází i další hojně užívaná rada – dejte do Bitcoinu jen malou část vašich prostředků a nakupujte pravidelně za pevně danou částku. Tím se vám zprůměruje cena nákupu. Ideálně přitom příliš nesledujte aktuální vývoj kurzu. To se ale samozřejmě lehko říká.

Schopnost odrazit se ode dna

Poučka, která platí pro všechny kryptoměny, zní, abyste do nich vkládali jen tolik peněz, kolik si můžete dovolit ztratit. O zisky zde totiž můžete přijít skoro stejně rychle jako v online casinu. Dále je dobré vaše investice rozdělit mezi více kryptoměn. Vedle Bitcoinu si tak můžete pořídit třeba Ethereum.

I přes mnoho otazníků a nejistot už Bitcoin jednu věc ukázal. Za svou relativně krátkou historii se několikrát úspěšně vzpamatoval z velkých propadů. Zvládl krizové období na přelomu let 2018 a 2019, kdy byla jeho hodnota jen těsně nad 3 tisíci amerických dolarů a vzchopil se i po už zmiňované pandemii koronaviru.

Někteří analytici dokonce Bitcoinu předpovídají, že do roku 2030 bude stát 100 tisíc dolarů. Oproti tomu působí jeho rekordy z počátku letošního roku jen jako drobný předkrm.