Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Boeing začíná předělávat některé starší F-16 na stíhací drony

Toto je budoucnost, resp. další krok - dálkově řízené a autonomní válečné stroje. Nicméně to přináší několik hrozeb ve formě ztráty kontroly nad strojem či ovládnutí stroje druhou stranou.

O "Skynet" se zatím bát nemusíme, ale je to jen otázka času, kdy se dostatečně vyvine umělá inteligence a stroje budou plně autonomní včetně strategického plánování. Pak můžeme jen doufat, že soudruzi neudělají v algoritmech někde chybu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak jsme svědky historické události - AI se již adaptuje na reálné vysloužilé draky , které byly jen přizpůsobeny pro dálkové ovládání . A pokud se skutečně osvědčí jak se tvrdí v článku , vznikne v budoucnu jen minimum útočných stíhacích letadel, které se budou ovládat jinak .
Zatím se s piloty a přímým ovládáním počítá , nicméně aktuálně nápomocná AI se od nich dozjista bude učit a je jen otázkou času a výkonu systémů , kdy i při řízení nadzvukového letadla dokáže AI realtime zpracovat a vyhodnotit následky X^X variant tak , že lidského pilota ve výsledku předčí ...
Samozřejmě stále to hlavně díky západní morálce a etice + minimalizaci automatického omylu bude člověk ,kdo "stiskne spoušť na zbraňových systémech"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim si ze bude v blizkej buducnosti schopne nejake AI autonomne bojovat. Skor si myslim ze sa AI hlavne vyuzije ako podporny system hlavne pre manevre alebo niektore taktiky. Ono aj prilisne pouzivanie umelej inteligencie moze byt nebezpecne z hladiska jej prediktivnosti. Staci aby nepriatel odpozeral alebo zistil model spravania AI a nema problem potom take stihacky davat dolu ako muchy. Na strategicke myslenie, vytvaranie taktiky je stale vhodnejsi clovek aj vdaka prave nevyspitatelnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je imho bs, který si nalháváme, abychom se cítili dobře. Nevypočítatelnost se dá celkem jednoduše nasimulovat (napadá mě třeba jednoduché mít X strategií chování a vybírat si z nich pravděpodobnostně podle jejich vhodnosti - i ta málo vhodná se občas vybere) a je jen otázkou času, kdy jejich schopnosti jednoznačně překonají lidské možnosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Nemyslim si ze bude v blizkej buducnosti schopne nejake AI autonomne bojovat."
1. Pokud vím některé zbraňové systémy už autonomně bojují(samozřejmě na určité úrovni).
"Ono aj prilisne pouzivanie umelej inteligencie moze byt nebezpecne z hladiska jej prediktivnosti."
2. To je snad samozřejmé.
3. Zdá se, že rád používáš cizí slovíčka, ale to má svoje pravidla, která ale určitě neodkoukáš od politiků.
"Na strategicke myslenie, vytvaranie taktiky je stale vhodnejsi clovek"...
4. To je jistě pravda na vše ostatní, zdá se, se hodí stroje.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle článek vč. videa jsem četl tak před měsícem... nu ju novinka

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Co budu robit nezamestani piloti ? Presunu sa do Boingu vyrabat drony ? Lebo ked nebudu ziadne ocakavane straty potom bude stacit na "lietanie" nejakych 30 % sucastneho stavu ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Letadlo s živým pilotem bude nenahraditelné ještě v daleké budoucnosti, protože člověk z principu jedná jinak než stroj, pud sebezáchovy, improvizace, intuice, to nelze naprogramovat, to do nás dostávala příroda miliony let. Až budou roboti stejní jako lidé, nebude třeba řešit co by se stalo, zda má cenu vést válku. To jsou pouze témata pro Sci-Fi, to není problém budoucí reality. Takže výsledkem jen bude, že USA se dostane na ještě vyšší laťku než ostatní, že válka s USA bude předem vyřešená, tudíž nebude. Tak jako je to dnes. Drony budou představovat postradatelný materiál, psychologickou nevýhodu pro protivníka. Jádro bojových operací bude i v dlouhé budoucnosti na člověku.

Takže odpověď je jasná, armádních pilotů nebude méně a budou ještě lépe vycvičení. Podívejte se na historii války USA - Japonsko, kde nastal zlom a co vlastně dostalo Japonce na kolena. pěšáků a námořníků měli jako smetí, ale devastace vysokých námořních důstojníků ale především zkušených vojenských pilotů je položila dříve, než začali ustupovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že se velmi pletete. Díky dronům náklady na vedení války klesnou, proto válek bude daleko více. USA považují válku za pokračování politiky jinými způsoby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...a krome toho mandelinka bramborova!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jenom mandelinku ...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě lžou veškeré statistiky OSN. Od 1945 neustále klesá ve světě počet ozbrojených konfliktů, klesá počet mrtvých vojáků v těchto konfliktech ale co je důležité velmi klesají počty mrtvých civilistů. Nemám žádné ideály i politice USA, člověk se totiž nemění tisíce let. To jaký byly Římané. byly i následující civilizace, teď jsou jen na vrcholu Američané. Ovšem vojenská převaha nevede nutně k více válkám, je zase naopak postihuje civilizační choroba strachu o život, o jedince o kontinuitu blahobytu. Svět se propojuje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Statistiky jsem podrobně nezkoumal, ale stačí se podívat na pár nedávných válečných dobrodružství, do kterých se USA zapojily, Irák, Lybie, a kdyby nebylo Putina, tak bych určitě mohl uvést i Syrii. Když si Izrael pískne, tak USA skáčou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejen USA považují válku za pokračování politiky jinými způsoby. To vyplývá ze situace.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Letadlo s živým pilotem bude nenahraditelné ještě v daleké budoucnosti, protože člověk z principu jedná jinak než stroj, pud sebezáchovy, improvizace, intuice, to nelze naprogramovat, to do nás dostávala příroda miliony let."
- Zřejmě se velmi mýlíš. Vše jasně napovídá tomu, že člověk za nedlouho, vyjma speciálních případů, vůbec do bojového letounu nepoleze. Hlavním úkolem bojových letounů totiž je vyhledání a zničení nepřítele, což dokáže mnohem lépe na dálku dronem.
"Až budou roboti stejní jako lidé"...
- Tomuhle nerozumím. Možnost obecné záměny člověka se strojem je tak vzdálená, že je to mimo diskuzi.
"Jádro bojových operací bude i v dlouhé budoucnosti na člověku."
- Souhlasím.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ta záměna člověka se strojem není zase tak vzdálená. Rozdíl mezi lidským mozkem/ myšlením a současným počítačem vyplývá z naprosto rozdílného způsobu zpracování informací. Přestože mozek pracuje na mnohem nižších frekvencích, daných elektro-chemickými reakcemi je výkonnější než nejlepší počítače, přestože je záznam dat pouze schématický a blokově oddělený, je lidský mozek mnohem pružnější a kreativnější ve zpracování informací a jejich analýze. Ovšem až se nám podaří zvládnout multiparalelní systémy s kvantovou logikou, počítače s několika vektory neurčitosti, spousta toho se u robotů změní. Nemluvně o kyborzích, kteří jsou již současnou realitou. Prakticky je možné každého člověka s umělým kloubem, protézou, umělým srdcem, ..... považovat za ranné fáze kyborga.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Budou řídit to letadlo jako dosud, jen asi za méně peněz a bezpečně ze země.... Taky díky tomu mohou být déle v aktivní službě...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"...být déle v aktivní službě.. " Ani nie .Starnutim klesa reakcny cas cloveka/ reflexy ,rychlost rozhodovania atd. Nezabudajme na ping zem-lietadlo-zem + dalsie input lagy (kamera v lietadle ,obrazovky, flybywire riadenie)....

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

no právě, RTT systému Kamera -> přenos -> obrazovka -> pilot -> digitalizace ovládání -> přenos -> mechanika v letadle bude dle mého názoru i v případě použití supermladého pilota cvičeného v reakcích v BF1942 až BF4 :-) o dost pomalejší než pilota-důchodce, ale IRJ (in real jet).. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně ty boje ve stíhačce jsou už dnes o něčem jiném. Nepřítele zaměří elektronika a raketa ho sejme na velkou vzdálenost... To není jako hra v počítači.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To právě není až tak úplně pravda.

Taková doktrína platila v 60. letech (Phantom F4 apod.), kdy letadla přestávala být vybavena kulomety a kanony a očekávalo se, že boj bude vybojován pouze raketami. Jenže ouha! Novější letadla už mají zase kanony, dokonce elektronicky zaměřované, takže klasický dogfight tu stále existuje.

Navíc raketě (i naváděné) se lze vyhnout, nebo ji lze zmást. Klasický projektil z kanonu moc zmást nemůžeš.. :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No třeba ten gun laying dokáže zrovna robot provést výrazně lépe než člověk, dokonce i člověk s radarovým zaměřovačem. Algoritmy můžou vzít v úvahu i derivace pohybových elementů a zajistit optimální odpálení hlavní v okamžiku, kdy přecházejí přes záměrný bod co nejnižší možnou rychlostí. Taky náhrada gatlingů rychleji reagujícími řetězáky v případě, kdy je palba přesná, může ušetřit munici.

Osobně bych očekával, že člověk bude provádět "strategická" a robot "taktická" rozhodnutí - to je samozřejmě jen přirovnání, i reakce člověka budou "sub-taktické", ale robot bude mít rychlejší, a hlavně místní reakce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ako sa pise vyssie, je to lahsie nahradilne ako dobre vycviceny pilot. ALE som zvedavy ako sa bude lietat na dialku bez hmatovej odozvy napr. pristatie na lietadlovej lodi za zleho pocasia. Tam pilot leti podla pocitov prenesenych z lietadla. To sa len tak nenahradi. Hlavnou vyhodou dronov je aj pretazitelnost stroja pri manevrovani. 9G je na pilota asi velky extrem ktory ak vydrzi tak len chvilku. Dron je v pohode. Ako velku nevyhodu vidim, ze pozemny piloti skor obetuju stroj ako dnesny skutocny pilot. Predsa len ostat na nepriatelskom uzemy nie e sranda. Takze ocakavam, ze viest vojnu tymito lietadlami bude ovela viac nakladnejsie ako s pilotmi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...ovela viac nakladnejsie ako s pilotmi."
Zalezi na uhle pohladu. Je to relativne.
Ak uvazujeme ze clovek-pilot je pre svoju rodinu nenahradilny=nekonecne finacne hodnotny tak v tom pripade je strata akokolvek draho kupeneho HW uplne zanedbatelna ;-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

náhradních dílů se dá vyrobit hodně a rychle, navíc relativně levně. Vychovat, vycvičit pilota, to je práce na desítky let, navíc ne každý může být pilotem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když se kritizuje, kolik peněz USA do vojenského rozpočtu cpou, tak už většina kritiků "zapomíná" dodat, že podstatná část těch peněz jde na to, aby vojenskou službu přežilo co nejvíc lidí s co nejméně zmrzačeními a armáda jim pak musela platit co nejméně invalidních důchodů (ale i tak veteránům platí obrovské peníze).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak uz teraz to neni asi ovladanie iba joistckom ako pri nejakom leteckom simulatore na PC, ale kto povedal ze nemozu casom spravit, vdaka lepsiemu feedbecku komplet virtualny kokopit postaveny na hydraulike ako su rozne trenazery. Tam by mali dost slusny feedback o tom ako to lietadlo sa sprava. Samozrejme stale to neni to iste ako realita ale je to hodne blizko.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Na letadlovou loď už teď je schopný dron přistát, časem určitě i za počasí ve kterém by pilot o přistání ani nepřemýšlel.
Jinak jako většina si tu představuje pilotování, jako mávání joistickem. Podle toho, co jsem já viděl je to u dronů (a tohle je jen větší dron) spíše o tom říct "doleť tam a hlídkuj" případně "až budeš mít možnost, pošli střelu na tamto vozidlo".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jinak zásadní nevýhodu vidím v případném rušení signálu pro dálkové ovládání.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Signál je veden nahoru, ne horizontálně, takže způsob jak to vyrušit úplně je EMG impulz.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Nahoru, kam nahoru? Základnu i s pilotem máš daleko za liniemi (i stovky kilometrů) a satelitem by si moc nepomohli, tam jsou latence jako blázen.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Při rychlosti světla (šíření rádiového signálu) je podstatné zda signál poletí o 200 km výš na oběžnou dráhu pak přes 2 transpondery kamkoliv jinam a pak zase 200 km dolů? Jaký je rozdíl když to o 400 km zkrátíte ale musíte použít pozemní nebo letecké transpondery kterých ovšem musí být víc a nejsou stabilní (spolehlivé)?

Mluvíme o autonomním systému pilotování/ řízení. Pilot jen určuje co a kdy má letoun udělat, na co se zaměřit. To není on-line pilotáž, vy mu řeknete že má udělat loping, pak letět při zemi na 5 hodinách, pak ať mění směr dle zachycení pozemním radarem. To že 30 sekund nemá kontrolu nehraje roli, o ty manévry se stará elektronika. Letoun má naprogramované úhybné manévry, nebo stabilizaci pro nestandardní situaci. To není on-line letecký simulátor ve hře.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

O tom autonomnom riadení sa článok nezmieňuje ste si istý že QF-16 túto schopnosť má? Pretože pokiaľ viem tak F-16A má len GPWS založený na výškomere.
F-16A má VHF/UHF rádio v sebe a na na obidve jestvujú rušičky
http://www.ausairpower.net/APA-REB-Systems.html

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Och, lukrativní byznys pro změnu programu ZSU Shilka na EMG rušičky na hranicích :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Spíš Tungusky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

tak uz chapem projekt prstenec satelitov na orbite...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy tady píšete něco o rušičkách atd. Ale cílem tohoto programu je podle mě plně autonomní robot, který bude vzdušné cíle ničit sám a jediné o čem bude rozhodovat člověk bude bombardování pozemních cílů. Nakonec budou jen operátoři vyhodnocovat cíle a dávat robotovi povolení předem.

Dále. I v článku se píše o učení AI podle skutečných pilotů. Samozřejmě to nebude mít kvality rozhodování a improvizace člověka, ale robot bude schopen ve zlomku sekundy vyhodnotit třeba tisíc možných manévrů a provést je. Takže nedostatek intuice nahradí rychlostí a zvládáním manévrů, které pilot nevydrží. Co se týče přistání na letadlových lodích, to už přece bylo provedeno, ne? Automatický start zcela jistě, a simulované přistání na lodi také. To je jen otázka času zdokonalení technologie.

A nakonec armáda nemilosrdných robotů bez jakýchkoliv lidských slabostí bude děsivější než živí vojáci. To budou teprve etnické čistky a genocidy. Jinak Skynetu se nebojím, protože opravdová umělá inteligence je jen ve sci-fi. Ve skutečnosti to může být jen program.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Myslienka je to zaujimava, hlavne ako vyuzit stare odstavene stihacky, ale fakt by ma zaujimalo ci sa im to vyplati hlavne ekonomicky. Totiz taketo lietadlo bolo stavane na ludsku posadku, tj je tam kopec systemov prave na zabezpecenie zivota pilota/navigatora ktore ale pri drone niesu potrebne. A aj vdaka tomu je to lietadlo vecsie a zlozitejsie a ma aj vecsiu spotrebu ako od zaciatku cisto dialkovo stavany dron. By ma zaujimalo ci sa im to na palive ale aj servise nepredrazi oproti klasickym dronom. Skor by som to videl ako trenazerovy model alebo na testovanie novych postupov. Predsa len asi menej bude boliet ak sa rozmlati stara stihacka uz vyradena zo sluzby ako novy Predator.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Očekával bych, že se přestavba f16 na dron neomezila jen na přidání dálkového F-B-W řízení a systému autodestrukce. Těch zásahů tam zřejmě bude víc.
A jistě jde zejména o to si takové řešení vyzkoušet. Letoun už vyvíjený jako dron bude mít letové vlastnosti, které nebudou limitovány omezeními lidského těla (přetížení, stavy bez kyslíku).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to ideální testovací zařízení které máte "skoro zadarmo", znáte jeho vlastnosti a nedostatky a jen vyvíjíte řídící systém. Tady má spousta lidí neustále strach ze zabíjení a dokonalého ničení. Asi moc koukají na TV nebo sní v pohodlí svého domova. Člověk se vraždí co je člověkem a v minulosti to byly doslova jatka, vše co člověk vymyslel bylo použito ve válce a na zavraždění druhých, tak proč řešit co vymyslíme dál? Zase tím někdo dostane po palici. Podstatné je že hned vzápětí je vše použito v civilním prostotu a často pro záchranu lidských životů.

Takže co kdyby české moudré hlavy začali dumat jak to využít jinde, jak jiným natrhnout zadel a proslavit místní kreativitu. Co záchranné prostředky co budou fungovat vždy, kde se nebude hledět na bezpečnost záchranářů, na klimatické podmínky, na bezpečnostní systémy v zemědělství, ochraně majetku nebo pro ochranu přírody.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pruser co s takehoto systemu vyplyva mi pripomina dozivotne dilema Endera Wigginse. Rozdiel je badatelny len v tom ze tymi termitanmi mozeme byt my sami ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to dobře chápu, tak současný rychlý rozvoj dronů začal zrušením mezistátní dohody mezi Ruskem a USA. Nebo máte někdo jiné informace?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mám samozřejmě na mysli tu dohodu o nepoužívání nepilotovaných strojů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Clanek je zajimavy, ale dost divne prelozeny:
1. Co to znamena "...zmenit vysku o 180 stupnu"? To jako letadlo se napr. z vysky 2 km po manevru ocitne 2 km pod zemi?
2. Vyraz "cerstvy stroj" je take dost nestastny - cerstvy stroj je takovy, co jeste neprekrocil dobu minimalni trvanlivosti?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně ten článek napsal nějaký nemyslící drone.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Všichni tady řešíte něco, co se (zatím) neděje. Asi ani autor článku si nedal tu tříminutovou práci podívat se na přilinkované video nebo si zjistit podrobnější informace. Cílem programu QF-16 NENÍ bezposádkový stíhací letoun, ale dálkově řízený cvičný terč pro realistický nácvik vzdušného boje. Úkolem QF-16 je... být sestřelen.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.