Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Budoucnost výroby CPU leží v Nizozemsku, hraje se o 450mm wafery a EUV

autor by si mohl odpustit ty sentimentální blbožvásty v posledním odstavci, na diit chodím hlavně pro informace a ne hloupé hospodské názory o tom, jako mohlo být krásně

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nutí tě to někdo číst? Informace seženu kdekoli, mě právě takovýhle "dodatky" většinou zajímají i víc, než původní zpráva.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Copak, pravda bolí?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

naopak, já mám rád osobní názory autorů a s tímhle souhlasím :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

naopak, tyto autorovi poznámky pod čarou jsou něčím na jiných webech nevídaným. A řekl bych, že jsou i přínosné. Kolikrát některé články jen přelítnu očima a zavírám se slovy "hmm, další tiskovka". Takto mne autorovo názor donutí zamyslet se nad obsahem i v jiných souvislostech.
Takže diit/cdr - jen tak dál

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to není tak úplně pravda. Bývalá Tesla Rožnov (dnes ON semi) jede a dokonce touto dobou rozšiřují výrobu za několik miliard. A jejich největším problémem je nedostatek lidí. Dobrý typ pro autory webu: zkuste udělat reportáž, jsou tam docela přístupní. Mimo chipů tam vyrábí i wafery (ve smyslu tažení křemíku).
Je tu plno designérských center (STM, S3 group, uEM....).
Z vědecké špičky už padáme od války, někdy začátkem 80. let to nabralo na rychlosti. Kde jsou ty doby, kdy průmyslový veletrh v Praze jezdil otevírat sám rakouzkouherský císař.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel ten poslední odstavec je pravda. To dnešní mladá generace nejen, že nevidí, ale i nechce vidět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...ale i nesmi vedet, bo je to ve skolach zakazano ucit. A nejen mlada, ale i starsi generace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No mně ten příspěvěk pod čarou přijde taky jako typická neodůvodněná česká sebelítost.

Malý příklad - ASML sídlí v holandském Eindhovenu, kde mimo jiné má pobočku taky americká firma FEI. Tahle firma vyrábí elektronové mikroskopy a nástroje pro nanotechnologie obecně - také nezbytné pro 450mm wafery a změnšování tranzistorů.
Ta samá firma má své největší výrobní a výzkumné centrum v Brně. A momentálně masivně investuje do stavby nových prostor protože se zde plánuje velký růst:

http://www.realit.cz/aktualita/americky-koncern-fei-se-stehuje-do-ctpark...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si osobních názorů pod čarou vážím.Minimálně to značí že autor se dokáže nad tím co napíše nebo někde opíše zamyslet a vyvodit z toho pro sebe závěr který zveřejní.Jen tak dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovéhle zprávy mám rád, věcné, informativní, bez zbytečných bulvárních příkras (to si nechte pro CDR, když už jste to tak rozdělili). I názor autora pod čarou beru (forma se mi líbí). Může mít pravdu, může se mýlit, ale rozhodně to je důvod k dalšímu zamyšlení, nebo diskuzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"a to i na menších 200m waferech"
Tak to jsou wafery velikosti fotbalových stadionů. A jednotlivé čipy se budou oddělovat na karuselu. A co teprve jaké jsou ty větší...
Do toho bych investoval taky :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mimochodom mam doma este par waferov z byvalej Piestanskej tesly (ON Semi).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"S EUV litografií ale svět nekončí. I ona jednoho dne, tak jako fotolitografie (resp. současná immersní litografie) narazí na své limity. Vývoj ve světě probíhá i s elektromagnetickými zářeními kratších vlnových délek, takže v průběhu tohoto století se těšme na rentgenovou litografii, litografii využívající elektronový paprsek, cílený iontový paprsek a další."

Jenom několik faktických poznámek:
- ustálený český termín pro EBL je "elektronová litografie", často se ale používá i ono anglické EBL
- ustálený český termín pro FIB není, maximálně bych si dovedl představit "fokusovaný proud\svazek iontů", ale zní to hrozně, proto se používá FIB.
- EBL se už na tvorbu masek procesorů používala, dokonce i u nás, ale byla to ranná devadesátá léta, nějaká první Pentia, kde nevadila relativně nízká hodnota rozlišení (bavíme se o stovkách mikrometrů). V dnešní době jsou sice i komerčně dostupné technologie s rozlišením pod 1nm, kámen úrazu je ale maximální exponovaná plocha s tímto rozlišením, která je hluboko pod plochou i toho nejlowendovějšího čipu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oprava: "stovkách mikrometrů" na "stovkách nanometrů až mikrometrech"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.