Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Burn J. Lin: USA rozvoj čínské polovodičové výroby nezastaví

Huawei buduje vlastní továrnu na čipy. Starších skenerů od ASML nejspíš nebude mít dostatek. Rozvíjí technologii od Canonu? Nebo už má vlastní návrh těchto strojů? Stejně se časem budou v Číně vyrábět.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Možná půjdou ve vývoji ještě dál a postaví vše na celovodičích.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na to pozor, levné USB kabely z Číny mají často ty celovodiče tak šizené, že jsou to vlastně taky polovodiče.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A proto řada těchto 5m (max. dle specifikací) USB 2.0 A-B kabelů měří fyzicky cca 4,5m (asi pro jistotu).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém by měli, kdyby to bylo 4.4m
To už se zaokrouhlit nahuru nedá.

A možná se jim jenom trochu srazil metr po výprání v čínské pračce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chlapec ma pravdu...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Cina do 5 let obsadi Taiwan, ono kdyz Rusove napadli Ukrajinu a Izrael chce rovnez vymazat Gazu ze sveta(vycistit ji a nasledne trvale obsadit), nevim proc by i Cinane otaleli.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

lebo Taiwan je hornaty ostrov chraneny protivzdusnou obranou od US, s par dobre dostupnymi plazami, ktore su pod dobrym krytim

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Čína nic obsazovat nebude, dokud důležité státy uznávají Tchajwan za její součást. Vyhovuje jí jako líheň odborníků a čile s ním obchoduje. Na Vystrčilovi a Pekarové Adamové to opravdu nezávisí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ukrajina se připravovala na obranu od roku 2014, Taiwan přes 70 let a patrně by nebyl ve své obraně osamocen.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

chlapce kdyby rusko chtelo tak UA behem dne shori cela a s ni klidne i zbytek sveta, rusko nema zadnej duvod se tam za necim hnat, uci se nove postupy boje, ziskava informace o zahranicni technice a jeste posiluje sve politicke postaveni ve svete, ja vim ono se rika "svet se odklani od ruska" no nekdo ale jaksi opomenul ze par statu evropy se nerovna svet, mnohem vetsi cast sveta se prave diky bojum na UA odklani od USA, posiluje BRICS a opousti dolar

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A ještě tu o Karkulce...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"kdyby rusko chtelo tak UA behem dne shori cela a s ni klidne i zbytek sveta" <= No právě ... A k čemu by jim bylo "vítězství" v rámci MAD (mutual assured destruction) ? To je krajní možnost pro psychopata, tam se ještě Putin (prozatím) nedopracoval.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Mutual_assured_destruction

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé, že například Argentina v současnosti jako jednu z možností zvažuje zříci se vlastní měny (inflací trpící argentinské peso) a nahradit jej US$ (nikoli renminbi).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak Hurvínek válku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čínský prezident Si Ťin-pching onehdá vystoupil na tiskovce a říkal, že státy nemají dělat protekcionismus, světové hegemony a podobný věci. Mají nechat lidi žít a neplést se jim do života.

Ano, můžeme to považovat z úst čínského šéfa za nepodařený vtip, ale faktem je, že to řekl a že to teda na nějakou válku s Taiwanem nevypadá. Pekarová s Vystrčilem si budou muset najít jinou oběť. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Čínský prezident Si Ťin-pching onehdá vystoupil na tiskovce a říkal, že státy nemají dělat protekcionismus, světové hegemony a podobný věci. Mají nechat lidi žít a neplést se jim do života." <= To by bylo moc hezké, nebýt toho, že tento ditátor dělá přesně to, proti čemu se vyjadřuje. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo, mně to taky tak přijde, ale na druhou stranu v Číně jsem nebyl a vzhledem ke lžím, které se tady o Číně šíří, jak mohu vědět, že je ten prezident skutečně diktátor a že opravdu ty věci, ze kterých je tady obviňován, skutečně dělá? Nevím to.

Podívej se jenom tady v drobné diskuzi, jak ochotně tu lidé šíří lži o Číně. Například o něco níže tynýt tvrdí, že jsou čínské elektromobily dotované. No a přitom Číňané dali k nahlédnutí výrobní náklady na ty auta, které chtěli dovážet sem a ukázalo se, že to opravdu zvládají o dost levněji než evropské automobilky i bez dotací.
Takže co je potom pravda?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zmiňuje se, že státní subvence výrobcům EUV v ČLR v letech 2017-2022 činili 57 mldUS$.
https://www.reuters.com/world/europe/eu-launches-anti-subsidy-investigat...

V současnosti mají EV výrobci v ČLR daňové (VAT?) prázdniny za 72 mldUS$.
https://www.reuters.com/business/autos-transportation/china-announces-ex...

Informace o dotacích jsou věřejně zmiňovány i přímo jejich příjemci
https://asia.nikkei.com/Spotlight/Electric-cars-in-China/China-gives-EV-...

Kdyby dotace výrobcům EV neexistovaly asi by kolem z toho v ČLR nedělali problém a obratem poslali zpátky do EU .xls s nulami
https://www.reuters.com/business/autos-transportation/china-rebukes-eus-...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"... vzhledem ke lžím, které se tady o Číně šíří" <= To máš pravdu, v první řadě to jsou čínská státní média, jelikož je to jediný oficiální zdroj informací z Číny. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za diletanta? Maruširi mu to vysvětlí a spočítá.

maruširi | před 12 dny
Čína si může budovat co chce, ale bez ASML skenerů si ani neuprdne a koupit si je nemůže, ale můžou si zkusit vyrobit třeba zrcadlo, počítám, že by to tak za 30 let mohli zvládnout.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo netvrdí, že to nepůjde. Jen budou muset vyvíjet sami a utrácet za to čas, lidi a peníze.
Stačí si vzpomenout, jak těžko se u nás v 80. letech "jen" kopíroval i8080, nebo jaký problém byl vyrobit jen kvalitní "základní" logiku 74xx. A to je z dnešního hlediska dětská bábovička proti raketoplánu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

V té době patrně také neměly takový dopad současné "malé domů".
https://www.straitstimes.com/asia/east-asia/graft-scandal-casts-long-sha...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akorát že Čiňan se za posledních 30 let technologicky i ekonommicky dost posunul, to vůbec nejde srovnávat se zaostalou ČSR, kde nebyl důvod nikam pospíchat, natož inovovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Důvod pro inovace byl: ušetřit na devizích.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ale mozgy odchadzali, bud na vychod alebo na zapad.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jenze ti kapku uteklo ze v osmdesatkach prosil cinan o misku ryze a deska je z ciny druha nejsilnejsi ekonomika sveta, do 10 let budem cumet co ma cina a jakto ze to neni i u nas

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Řeč ale není o Číňanovi, ale o nás v 80. letech...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je všechno relativní. SSSR byl nejlepší v produkci ocele a těžbě surovin a k čemu mu to bylo? Stejně to máš s dnešní Čínou. Jisté je, že je neradno ji podceňovat, ale na druhou stranu, kdyby neměli ty staré mašiny od ASML, tak by to taky měli o dost horší. Byli jsme to my (Západ), kdo je dostal technologicky nahoru a mysleli jsme si, že s obchodováním otupíme třecí plochy, jenže tam to takto neberou. Na druhou stranu, to jejich "jsme silná ekonomika" taky není úplně pravda, je to ekonomika postavená na steroidech státního direktismu tamních komoušů. A že to tam bublá (a to nejen ekonomicky), to je vidět i odsud. Plus my vidíme jen to, co oni chtějí abychom my měli vidět - tedy např. dotované elektromobily apod.

Ale samozřejmě ještě úplně jiná věc (a tragédie) je úpadek Západu. Viz ta přiznaná neschopnost vyrábět v ČR něco tak poměrně primitivního jako V-penicilin.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Akorát ty elektromobily jsou levnější než z evropským automobilek i nedotované!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Akorát, že žádný nedotovaný ještě nevyrobili...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zaujímavé že príjmy stúpli len o 1% takže 100+% vyšší zisk môže znamenať veľké škrty v investíciách.

https://www.cnbc.com/2023/10/27/huawei-q3-earnings-revenue-barely-grew-d...
https://www.huawei.com/en/news/2023/10/businessresults-threequarters

Tiež je zaujímavé že minulý rok tam bol ešte zero covid teda totálny lockdown a po ukončení režimu očakávali že sa im predaje radikálne zlepšia čo sa očividne nestalo ale to je asi niečo s čím Huawei nič nenarobí.

"Bloombergem oslovený exvice-prezident TSMC Burn-Jeng Lin v tom vidí demonstraci toho, že americké sankce vývoj čínské polovodičové výroby nezastaví. Čínská SMIC totiž upravila stávající nástroje od ASML tak, že jsou použitelné pro 7nm sériovou výrobu. Ta Huawei přinesla výrazný mezigenerační posun, který společnosti spoluzajistil prodejní úspěch telefonu Mate 60 Pro."

Tá "úprava" je známa a používali ju všetci ostatní výrobcovia.

Samotný 193i skener stačí maximálne na 28nm.
Double patterning umožnil 20 a 16/14nm.
Quad patterning potom 10 a 7nm.

5nm (a možno aj 3nm) je možné s octa patterningom ale prakticky asi príliš drahé (v kapitalizme).

Takže áno, ak chcelo US limitovať prístup k 7nm tak tá výnimka na 28nm stroje bola ťažká chyba.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze to zmaknu. Dnes do polovodicov vrta kde-kto. Aj tot za humnami v AT. https://www.ims.co.at/en/products/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom nemá nikdo pochyb, otázka je kdy ... Jejich výroba "7nm" je extrémně neefektivní, takže je otázka kdy ji dostanou do rentabilní podoby a kdy se dokáží dostat k lepším technologickým procesům. Všechno jde, když se chce, ale není to zadarmo, stojí to čas i peníze ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle se nějak ví. Co vím, nemá ČLR významně omezený přístup ke stepperům založených na DUV laserech na vlnové délce 193 nm pro imerzní litografii. S tímhle se pomocí multiple patterningu dá na 7nm proces bez větších problémů dostat (ostatně takto to dělalo TSMC na 1. generaci 7nm procesu, kterému se proces SMIC N+1 až nápadně podobá). Že se takto dá dostat na proces ekvivalentní N5 u TSMC se taky ví. Jenže... už u N7 / N+1 se musí poměrně ve velké míře nasazovat multiple patterning, což snižuje výtěžnost, zpomaluje výrobu a významně se tak propisuje do ekonomiky provozu. Pokud by SMIC skutečně nasadila proces ekvivalentní TSMC N5 pouze s DUV stroji, tedy bez nasazení EUV, bude tam potřeba poměrně agresivní nasazení multiple patterningu a celý proces tak bude poměrně neekonomický oproti konkurenci, která jede ekvivalentní procesy s EUV stroji.

ČLR tak bude mít 5nm proces, ale bude jej muset dotovat, aby se vůbec vyplatil. A vlastní vývoj EUV stepperů je běh na dlouhé roky dopředu - stroje dnes umí dodat jen ASML (Japonci si na EUV vylámali zuby), jen za použití amerických patentů a s pomocí zrcadlové optiky od Zeiss. Nikdo jiný adekvátní optiku dodat neumí.

A je otázka, jestli se dá s 193i stroji dostat pod 5nm proces.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Drtivá většina optiky se vyrábí v Číně, možná i ta Zeiss...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To pochybuju. Tohle jsou extrémně specifické produkty jak pokud jde o přesnost výroby, tak o materiály. Navíc odběratelé jsou ochotni platit hoooodně vysoké ceny, neb second source neexistuje. Pochybuju, že by se Zeiss vůbec vyplatilo zrovna tuhle výrobu outsourcovat do ČLR

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Čína snad rozvíjí elekron-beam litho. Údajně se lze dostat na struktury pod 5 nm. Stávající 3nm proces obsahuje nejmenší struktury o 24-28 nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak elektronovými paprsky se dneska dělají masky a jop, dá se s ním dostat na velice přesná rozlišení. Navíc vybavení není drahý - dneska jej mají i univerzity na laboratorní projekty (heh, zrovna electron beam a ion litografii jsem si tuhle vytáhnul u zkoušky). A to je problém - je to strašně pomalý. Místo waferů na hodinu byste počítal hodiny / dny na wafer.
Ale uvidíme, jak se s tím ČLR popasuje. Electron beam je zajímavá alternativa EUV a fakt by mě zajímalo, jestli se dá třeba s vícero paprsky dostat do stavu, kdy je vhodný pro komerční výrobu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Děkujeme za tvoje hodně přínosné informace, tohle se fakt dobře čte(!) :) Pěkný den.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.