Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Byl válcový Mac Pro skutečně propadák?

"koncová cena Mac Pro 2013 byla výrazně nižší než součet maloobchodních cen jednotlivých komponent"

toto je prosim pekne blbost, v case vydania toho odpadkoveho kosa sme kupovali workstation s ivy bridge 6 jadrovym xeonom (tym istym, co je v mac pro) so 64GB ram (cize 4 krat tolko) a vyslo nas to na cca 1600 eur, len sme tam nemali tie firepro grafiky. Vzhladom na to, ze cena 4 jadroveho mac pro s 16GB ram a dvoma firepro bola 3000$ (cize 3000 eur), pricom tie firepro boli za 650$ kazda, tak mi to stale vychadza o dost drahsie ako jednotlive komponenty.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

zabúdate započítať cenu M.2 SSD ktoré tam bolo (a v tom čase bola cena ešte dosť vysoko) a pokiaľ viem tak tie FirePro čo tam dávali tak aj najlacnejšia stála viac ako 650$. Takže stále je to v prospech MacPro. A tiež je otázka aké ste použili pamäte, lebo tam mohol byť veľký rozdiel v cene, aj keď je pravda že vy ste si tam dali 4x viac pamäte.

Proste CPU a GPU nie je plná cena PC, je tam veľa ďalších faktorov.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

takze jina sestava, jenom levnejsi.. hele, zagoogli si, tohle se srovnavalo v ruznejch diskusich v dobe kdy slo o aktualni ceny a lidi meli prehled a levnejsi to bylo.. a to rikam jako clovek co by od applu nebral ani podlozku pod mys (:

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Musis pocitat srovnatelne komponenty, ne Mac Pro s Xeonama vs desktopove procesory v PC. Coz znamena, ze zadny socket 1155 Ivy Bridge, ale socket 2011 Xeon. A samozrejmne FirePro grafiky.

A vyslo by ti to na vic nez ten Mac Pro.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V době vydání sice byl mac pro levnější než součet dílů, ale to platilo jen pro nejvyšší model. Modely s pomalejšími FirePro byly již tehdy výrazně dražší než součet dílů, tj. apple dostal výraznou slevu na grafiky (podle tehdejších analýz se zdálo, že kupoval profi grafiky za cca. cenu consumer řady se stejným čipem a frekvencí). Takže ekonomický smysl ta řada od začátku měla, ne že ne...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ta cena nebyla rozhodně nízká.

Mně se na "popelnici" líbí systém chlazení a tichost celého počítače - a to jsem spíše kritik Apple za jejich až maniakální rušení portů a standardních rozhraní.

MacPro měl a dodnes má smysl, zejména pro ty, kdo nepotřebují další rozšíření, nebo je baví dělat z počítače vánoční stromeček ověšený periferiemi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Takže ekonomický smysl ta řada od začátku měla, ne že ne...“

Přijde mi docela odvážné formulovat to takto striktně. Bez ohledu na to, zda je cena mírně vyšší nebo nižší, jde stále o produkt, který se prodává v nízkých objemech. Na Mac Pro 2013 je vidět, že za ním stál nějaký vývoj (finance) a obsahuje většinu komponent vyrobených na míru jen pro tento produkt, což jsou opět náklady navíc. Ty musejí být z něčeho pokryté a pokud mají být získány na produktu vyráběném v malých objemech, musí být přirážka o to vyšší. Jenže cena výrobku oproti sériově vyráběným komponentům pro PC vyšší nebyla. Netvrdím, že Apple na na Mac Pro 2013 tratil, ale je prakticky nemožné, aby na něm měl marže na úrovni jiných high-endových produktů ze svého portfolia.

Co je z pohledu Applu „ekonomický smysl“? Určitě ne pouze neprodělat. Mají nastavenou určitou laťku a jakmile ji produkt nepřekoná, okamžitě dojde ke změně. Dobře je to vidět na tabletech - jakmile prodeje začaly klesat, okamžitě přišel produkt, na kterém jsou vidět osekané investice do vývoje, designu i použití levnějších komponent. Jistě se nedá říct, že by to byl důsledek toho, že výroba tabletů byla prodělečná, jen příjmy nedosáhly očekávané úrovně. S Mac Pro to nebude jiné. Jistě neprodělával, ale z pohledu Applu takový projekt ekonomický smysl neměl - pokud by prostředky investoval jinde, zúročily by se mu lépe.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ta uvaha narazi na to, ze Apple ma zakazkove komponenty v kazdem Macu. To by potom nemohli delat nic. A urcite nejsou tak blbi aby nevedeli, ze Mac Pro neni a nebude neco, co pojede v nejakych masivnich objemech, takze si urcite uz na zacatku spocitali, zda se jim to vyplati nebo ne. Podle mne to, ze jim nekdo vyrezal PCB na miru neni pro ne vubec rozhodujici.

Ad jeste k vecem v clanku "dvojice pomalejsich GPU" - imho veci ztracene v prekladu. Apple konkretne rekl, ze jsou situace, kdy se hodi jedno GPU jadro (nemusime se tu nutne bavit o jeho vykonu) a takovy setup je na valcovem Macu Pro nemozny. Jde o vec navrhu, kdy ten trojstenny pasiv "thermal core" uprostred valce byl udajne navrzen tak, aby byl rovnomerne teplotne zatizen a toho lze lepe dosahnout s dvojici GPU. Jakakoliv jina konfigurace by byla z pohledu odvodu tepla problematicka.

Dale neni pravdou, ze by nebyla poptavka po modularnim Macu, profi sferou tohle rezonovalo pomerne silne, protoze presne takovy byl predchudce v podobe hlinikoveho toweru. Ono je rozdil Mac pro uzivatele (maximalni integrace a vzhled az na prvnim miste) a Mac do profi segmentu.

Jinak si doporucuji precist tento X lidmi neprezvykany transcript z te schuzky s novinari a z toho az pripadne delat zavery https://techcrunch.com/2017/04/06/transcript-phil-schiller-craig-federig...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že hlavní problém byl ten, že to osadili dvěma grafikama kvůli OpenCL a čekali a čekali a čekali a čekali a čekali až se to začne využívat. Nestalo se dodnes. Tak už si řekli, že čekat na Godota nemá smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo to využívat chtěl, tak to používal. Máte nějaký odkaz na statistiku kolik uživatelů popelníčku Pro používá OpenCL?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

u nás je to 100% :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Apple počítal s tím, že to budou používat běžné aplikace. Když OpenCL prezentovali, tak ukazovali, jak OpenCL zrychlil... mailoveho klienta. Nechytlo se to a ani Applí softy moc OpenCL nepoužívají. U 3rd party softu je to ještě horší. Něco v Photoshopu ale jinak bída.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tahle obhajoba mi prijde trochu jako strileni do slamenych panaku...

Nejvetsi nevyhody Mac Pro mi prijdou to ze Apple s timto modelem prestal nabizet dual socket stroje, 64 GiB Ram taky neni buhvi co a hlavne platit dve grafiky kdyz chci jen procesorovy vykon mi prijde nesmysl nejvetsi.

Podle nekoho prkotiny dle meho dulezite veci kdyz se kupuji stroje na virtualizaci Mac OS treba pri automatizovanem testovani software(pokud se nepletu tak Apple dovoluje virtualizovat svoje OS jen na Apple HW)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá úvaha, ale nemyslím si že autor někdy vlastnil alespoň Mac pro 2006-2012 a neměl možnost si sám porovnat working v 2012 vs 2013.
Když vynechám ty tu nemožnost rozšíření (pouze ram a M.2 disk i lepší CPU standartně nedovolí UEFI desky) tak se zapomíná na podstatnou věc. Interní RAID, PCIe sloty, výběr GPU a výkon zdroje.

dvourpocesorové 2008-2012 měli 980W zdroj. Takže no problemo mít dvě GPU. nevím jak to má windows s CF či SLI dneska, ale na macu lze mít jednu srandakartu a jednu našlápnutou a přepínat si mezi nima (a nastavovat priority) v ovladačích. Samozřejmě lehkou úpravou lze do starého macu narvat jakýkoliv zdroj, nejlépe modulární kvůli již prodlužujícím kabelům v bočnici a mít tam 2x Titána

Macy před modelem 2013 uměli Interní SAS RAID (8/16 disků 3,5"/2,5") nebo jen SSD raid přes PCIe 16x, protože Macy Pro měli 2x PCIe x16 + 2x PCIe x4 tedy 40 linek. A samozřejmě přes QPI tedy s přenosem až 25GB/s. Takže á 12,5 GB/s na jeden PCIe slot a dalších 12,5 GB/s na druhý PCIe slot. A celkově PCIe sloty ať už x4 nebo x16

Díky OWC lze do macu 2010-2012 narvat 128 GB ECC DDR3 (1333MHz) za cirka 19tk vč dopravy. Za to u nás koupíte max 64 GB RAM.

Jinak to, že je net plný videí, screenů a fór o Titanech (už i xp) v macích 2006-2012, znamená to že hodně uživatelů a zákazníků čekalo a čeká na nástupce Urny už v době jejího uvedení.
A jen taková perlička pro ty co nevěří na hraní na Macu

Batman Arkham City: MacOS X 10.10.2
5120x2880px, FSAA: None, Detail Level: High, all boxes checked except FXAA and V-Sync
2010 Mac Pro 3.33GHz 6-core with NVIDIA GeForce GTX 980 = 31 FPS
Hackintosh 4.0GHz Quad-Core i7-4790K, GeForce GTX 980 = 36 FPS
Haleluja.
---------------------------
I já čekám na nástupce i když můj Mac 5.1 12core s GTX 680 (přemýšlím nad 780Ti), 32 GB Ram a 256GB SSD je stále v plné kondici. A to nemám ani s čím machrovat protože takový starý mac se dá dnes pořídit do 30tk a přesto má výkonu na rozdávání i při hraní nových her. Také jelikož zůstávám u Adobe CS6, myslím že si i v klidu počkám další rok, dva ... tři. Urna je podle mě to samé co byl Cube a možná že to i bude (o proti Cube) další produkt v sortimentu Applu k opravdovím Macům Pro.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.