Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čekáte na Catalysty 12.5 WHQL? Marně, nebudou, AMD mění strategii…

AMD Catalyst logo velké
Společnost AMD po dlouhých letech změní strategii vydávání ovladačů, kterou téměř před dekádou nastavila ještě samostatná ATi. Měsíční interval vydávání WHQL edic je pasé, přesto se četnost nesníží.

V červnu roku 2002 vyšly první oficiální Catalysty s označením 02.1, krátce poté ATi zarovnala číslování verzí podle měsíců a ohlásila vydávání 12 certifikovaných verzí do roka, které s drobnými výjimkami držela pod hlavičkou AMD až doposud.

V posledních letech ale vývoj ovladačů dosáhl stádia, kdy pro dodržení čtyřtýdenního intervalu musely pracovat dva týmy, které se o práci dělily: V praxi to znamenalo, že jeden tým vzal stávající kód a pracoval na jeho úpravách, během nichž vzal druhý tým stávající kód a rovněž optimalizoval. Když měl první tým hotovo, předal ovladače k WHQL certifikaci, opět vzal stávající kód a pokračoval v přípravě další verze, přičemž druhý tým mezi tím vydal tu svoji. Jednoduše řečeno, jeden tým byl zodpovědný za lichá vydání, druhý za sudá a pokroky si mezi sebou předávali - ne vždy však verze A+1 musela obsahovat všechna zlepšení, která obsahovala (starší) verze A (od druhého týmu).

Když se ukázalo, že uživatelé spíš oceňují aktuálnost (tzn. podporu čerstvě vydaných her) než četnost certifikovaných edicí, přidala AMD ke dvanácti WHQL edicím ještě hotfix a preview ovladače, které rychleji reagovaly na herní situaci, případně předváděly nové fíčurky s náskokem oproti WHQL verzi (řádově o týdny i měsíce dříve).

To s sebou logicky muselo nést opět zvýšené nároky na softwarový tým. Důsledek byl ovšem takový, že myšlenka, která původně stála za 12 certifikovanými edicemi, ztratila smysl: Pro rychlé řešení situace začaly sloužit samostatné profily a hotfixy, certifikované verze se tak stávaly neaktuálními již dnem vydání.

AMD se proto rozhodla přizpůsobit strategii vývoje aktuálním potřebám. Květnové 12.5 v certifikované edici už zřejmě vydané nebudou, společnost chce namísto kvantity WHQL verzí přejít na kvalitu. To samo o sobě nezní špatně, pokud si nevzpomenete na Slavnosti sněženek a slavnou udící scénu „Až to bude, tak to bude!“ :-).

Oproti současnému stavu ale máme čekat vícero hotfixů a preview verzí v případě her, které je budou vyžadovat. Beta tester AMD dále zmínil zprávu, která potěší uživatele konfigurace Eyefinity: Problém, který způsoboval tearing na třetím displeji v případě kombinace různého typu výstupů, byl (přinejmenším pro řadu Southern Islands, tzn. Radeony HD 7000) vyřešen.

Rozhodnutí AMD je zatím předčasné hodnotit. Jako koncept sice lépe vyhovuje stávající situaci, ale to samo o sobě není zárukou, že WHQL edice ovladačů budou skutečně kvalitnější. Co zatím zmíněno nebylo (a v co doufáme) je lepší organizace hotfixů na webu. Pokud si uživatel v současnosti vyhledává na stránce AMD ovladač, nemá šanci se běžným postupem dostat k ničemu jinému, než WHQL ovladači, který může být relativně neaktuální.

Jako příklad můžeme dát současnou situaci: Pokud si uživatel Radeonu HD 2000 / 3000 / 4500 stáhne ovladače, které mu web doporučí a použije je pro Diablo III, uvidí na obrazovce pouze změť polygonů. Že byl tento problém vyřešen už týden před vydáním hry, se ovšem nedozví, dokud se v rámci internetových diskusí nepročte a neprokliká na stránku s hotfixem. Uživateli je poměrně k ničemu, že existuje funkční ovladač, pokud se k němu přes standardní rozhraní pro vyhledávání driverů nedostane a AMD tak zcela zbytečně kazí svému softwaru pověst.

Diskuse ke článku Čekáte na Catalysty 12.5 WHQL? Marně, nebudou, AMD mění strategii…

Pátek, 1 Červen 2012 - 11:59 | TyNyT | Mně přijde, že se to trochu přehání, já si zatím...
Pátek, 1 Červen 2012 - 10:17 | mikeczcom | A já blbec si říkám že těch pár dní na 12.3...

Zobrazit diskusi