Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CeBIT 2006: Serverová řešení SuperMicro

Supermicro logo
U firmy SuperMicro už jsme se jednou letmo v průběhu zpráv z CeBITu zastavili kvůli procesoru Intel LV Xeon DP alias „Sossaman“. Nebyla to náhoda, protože SuperMicro se specializuje hlavně na servery. Od jisté doby není doménou SuperMicro pouze platforma Intel, ale také AMD, takže se pojďme podívat na několik hezkých kousků hardwaru.

X7DB8 deska na prvním obrázku je pro Xeony a vy už určitě podle socketu a popisku dole tušíte, jaké. Ano, půjde o 65nm dvoujádrové procesory „Dempsey“, nástupce jader Paxville, poslední z „NetBurstích“ Xeonů (modelová řada 5000), které pak nahradí Woodcrest založený na architektuře Intel Core. Paměťové sloty jsou připraveny na FB-DIMM moduly.

Na pohled velice zajímavá je pak deska pro čtyři Xeony MP řady 7000 (aktuálně jádro Paxville). Pohledem na čipovou sadu už se skutečně nedá hovořit o severním a jižním můstku, protože jen „sada severních“ by zabrala všechny světové strany, jsou zde totiž čtyři paměťové řadiče (MCH neboli Memory Controller Hub).

Samozřejmě nemůžeme zapomenout ani na Sossamana, serverů s tímto LV Xeonem DP předváděla firma SuperMicro několik. Jeden z nich nám pro účely vyfotografování procesoru odstavili. Dlužno dodat, že chladič od čipsetu byl skutečně o poznání teplejší než chladič od procesoru. Vlastně se dá říci, že chladič od procesoru měl normální pokojovou teplotu. Ovšem také toho asi ty dva procesory nedělaly tolik, aby se nějak výrazně zahřály.

Motherboard X7DB8
Motherboard X6QT8
Server s LV Xeony DP - Sossaman

A protože se SuperMicro už nezabývá řešením postaveným výhradně na platformě Intel, zahlédli jsme několik krásných desek pro AMD Opterony, většinou 940pinové (řada 200 a 800), jedna deska (H8SSL-R10) však měla také socket 939. Co se čipsetů týče, jednoprocesorová deska má ServerWorks HT1000, dvouprocesorová pak nVidia nForce Pro 2200 a 2050 spolu s čipem AMD8132 a čtyřprocesorová jen nForce Pro 2200 a AMD8132. Ostatně firma o nich má podrobné informace i na svém webu pod označením SuperMicro A+ Motherboards.

Motherboard H8SSL-R10
Motherboard H8DC8
Motherboard H8QC8
Server se čtyřmi AMD Opterony

Nezajímavý nebyl též nepřehlédnutelný červený rack, ze kterého nám byl vyjmut jeden ze serverů za účelem fotografování Sossamana. Šlo totiž o docela zajímavý cluster, ve kterém si spolu notovaly Sossamany (tedy Intel LV Xeony DP) a Opterony.

SuperMicro Partner Cluster
Popisný štítek pro SuperMicro Partner Cluster
Vrchní část SuperMicro Partner Clusteru
Spodní část SuperMicro Partner Clusteru

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CeBIT 2006: Serverová řešení SuperMicro

Úterý, 21 Březen 2006 - 11:03 | Anonym | czbacil: treba kvuli starym HW klicum...ne...
Úterý, 21 Březen 2006 - 10:19 | czbacil | Vsimli jste si ze Motherboard X7DB8 ma LPT, nevi...
Úterý, 21 Březen 2006 - 10:05 | Anonym | Dost dobře nechápu předchozí komentáře. To má být...
Úterý, 21 Březen 2006 - 09:20 | Anonym | Tohle je fakt nesmysl, desky Supermicro stoji v...
Úterý, 21 Březen 2006 - 08:38 | Alan Gavel | Tos vymyslel sám? Jestli jo, tak o to větší škoda...
Úterý, 21 Březen 2006 - 00:28 | Anonym | Desky supermicro jsou jako exkluzivní štětka....

Zobrazit diskusi