Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CeBIT 2012: Intel 7. řady u Asusteku

Asus Maximus V Formula
Ukázali jsme si ASRock, tak je to jen co by kamenem dohodil k Asusteku. Firma ukazuje několik desek pokrývajících vše od mini-ITX až po nejnašlapanější model…
Asus P8Z77-I Deluxe

Začněme u mini-ITX. Podobně jako ASRock, má svoji destičku s Intel Z77 i Asus. Model P8Z77-I Deluxe též nabízí "pouze" jeden PCI Exrpess ×16 slot, více se toho prostě na mini-ITX nevejde, snad kromě přídavného modulku s WiFi síťovkou. Co je zajímavé (a mimochodem ASRock to má stejně), je napájení pomocí 24 + 8pin konektoru.

Asus P8H77-M ProAsus P8H77-M-PRO

Větší model je již formátu micro ATX a jmenuje se P8H77-M Pro. Slotů pochopitelně přibylo, ať již pro karty, nebo paměťové moduly. Celkem zajímavá je kompletní palba výstupů, vedle HDMI a DP je zde i DVI a VGA - takto se nám to líbí.

Asus P8Z77-M

Od P8H77-M Pro je to jen co by kamenem dohodil k P8Z77-M, micro ATX desce na bázi Z77. 

Asus P8Z77-VAsus P8Z77-V, záslepka
Asus P8Z77-V ProAsus P8Z77-V Pro, záslepka

Dvě desky řekněme "střední třídy" s čipsetem Z77 nesou označení P8Z77-V a P8Z77-V Pro

Asus P8Z77-V DeluxeAsus P8Z77-V Deluxe, krabice

Podobná názvem mini ITX modelu, ale jinak dosti odlišná, je Full ATX deska P8Z77-V Deluxe. V balení najdeme USB 3.0 front panel. Deska se již prodává v Číně za v přepočtu necelých 400 dolarů.

Asus Sabertooth Z77Asus Sabertooth Z77

Před nějakou dobou začal Asus i s deskami řady Sabertooth, které se vyznačují kompletním zakrytováním prakticky celého PCB, připomeňme model s čipsetem Intel P67. I v rámci 7. řady se taková deska objevuje, takže pokud dáte na eye-candy efekt (to je asi to hlavní, čeho si lidé na Sabertooth desce všimnou), Asus vás nenechá na holičkách. Jinka jde již o Full ATX desku, při pohledu na záslepku pak snad jen můžeme "oplakat" absenci DVI/VGA, ale HDMI+DP nechybí (za to je v onom volném místě schován malý ventilátorek).

Asus Maximus V Formula
Asus Maximus V Formula, záslepkaAsus Maximus V Formula, spodek

Samotnou špičku tvoří Maximus V Formula, k níž asi netřeba nic dodávat, snad kromě skutečnosti, že z bloku chlazení na napájecích obvodech koukají dvě fitinky. Vybavení je komplexní, včetně třeba externí zvukovky ThunderFX či mini PCIe modulu s WiFi. Zkrátka kdo chce to nejlepší od Asusu s čipsetem Z77, asi sáhne po tomto modelu (a do kapsy pochopitelně trochu hlouběji).

Asus Maximus V GeneAsus Maximus V Gene

Tradiční mini ATX variací na Formulu (nebo Formuli? ;-) je Maximus V Gene. Ta již připojení vodního chlazení nepodporuje.

Asus P8Z77 WS

Jako vůbec poslední si přestavme model P8Z77 WS, desku primárně mířenou do pracovních stanic. Dle Asusteku podporuje "Gen3 4-Way CrossFireX", což je něco, čemu se nám nechce věřit. Větu "Using PCI Express 3.0 x16 links, the four GPUs can reach their full potential" jsme tak nuceni považovat za marketingový krasožvást. Vysvětlíme:

Specifikace říká: "4xPCIe 3.0/2.0 x16 (x16; x16/x16; x16/x8/x16 and x16/x8/x8/x8)" a k tomu dovětek: "PCIe 3.0 speed is supported by Intel 3rd generation Core processors". V krajním případě tak deska nabídne celkem 40 linek (16+8+8+8), které zkrátka v procesoru nejsou. Je v něm pouze 16 PCIe Gen3 linek (a ještě další 4 PCIe Gen2 linky, plus další 4 linky pro DMI spoj do čipsetu, se kterými v tomto smyslu nepočítáme). Už pokud jde o konfiguraci ×16/×16, musí být na desce nutně něco jako nForce 200. Konkrétně tento čip však PCIe Gen3 neumí. Leda by snad existovalo něco jako nForce 300 (popř. nějaký ekvivalent, nemusí jít nutně o čip od Nvidie), o čem bychom nevěděli a co by umělo PCIe 3.0, pak nám ovšem ne úplně dává smysl zmínka o tom, že rychlost PCIe 3.0 je podporována prostřednictvím procesorů Intel Core 3. generace, což jsou právě procesory Ivy Bridge. U této desky máme zkrátka ohledně PCI Express hodně otazníků, ale každopádně se celá tato mašinerie PCI Express ×16 slotů nemůže dělit o víc jak 16 Gen3 linek z procesoru, plus nanejvýš další čtyři Gen2 a v krajním případě ještě dalších několik Gen2 linek z čipsetu. Tuhle desku bychom si určitě rádi osahali.

Jinak vedle 4-way CrossFire je zde samozřejmě i podpora 4-way SLI a Lucid Virtu MVP (nabízí se možnost, že za nějakým tím hyper-PCIe-Gen3 rozbočovačem by stál právě Lucid, ale ten už nějaký čas řeší vše v podstatě jen softwarově a i kdyby šlo o hardware, opět nevíme o ničem, čím by procházelo PCIe Gen3). Síťová karta není žádný obyčejný Realtek, ale Intel 82574L.

Upřímně, u Asusteku jsme nic jiného nečekali. Firma "to" vždy rozjede hodně široce hned od začátku a svojí nabídkou pokrývá v podstatě kompletní spektrum. Ostatně náš rychlý přehled nepochybně nezahrnuje zdaleka všechny desky Asus s čipsety sedmé řady, dokonce i pochybujeme, že je přehled kompletní co do výčtu modelů s čipsetem Z77.

Pokud vás zajímají parametry jednotlivých desek hlouběji, tak zamiřte na web Asusteku. Mimochodem, Asustek u těchto svých modelů uvádí podporu USB 3.0 UASP (pravděpodobně skrze USB 3.0 Boost).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CeBIT 2012: Intel 7. řady u Asusteku

Pátek, 9 Březen 2012 - 08:06 | Klerik Z | A jo :). Dik za navigaci :). Nicmene snad...
Čtvrtek, 8 Březen 2012 - 18:54 | lyon | Však je na Maximus V Formula, úplně v rohu s...
Čtvrtek, 8 Březen 2012 - 11:45 | Klerik Z | Nevidim, ze by tam meli nejakou desku s mSATA pro...

Zobrazit diskusi