Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Souhrnně: Zdroje a skříně na CeBITu 2015

Letos jsem se poprvé vydal na veletrh počítačové techniky a kancelářské techniky CeBIT v Hannoveru, zejména tedy z důvodu navázání kontaktů s výrobci pro snadnější získávání vzorků. Pobavil jsem se asi s desítkou výrobců, zde je krátký report…

Kapitoly článků

Chieftec byl na CeBIT velmi dobře připraven, mj. jsem obdržel flash disk s kompletním media kitem a pár tiskovými zprávami. Z rozhovoru s marketingovým ředitelem trochu vyplynulo, proč vlastně Chieftec je nyní v pozici, kde je. Společnost se zaměřuje hodně na firmy montující vlastní sestavy, proto také ve velkém nabízí kvalitní, pevné a trochu strohé skříně a nemá tolik retailových modelů. Skříní se zdrojem dole také není mnoho proto, že se snaží jedním portofoliem obsáhnout většinu světa, a přeci jen v zemích jako Indie nemá zdroj dole absolutně žádný smysl, protože tam se i s prachovým filtrem ucpe za dva týdny. Zároveň takové do těchto skříní není možné dát redundantní minizdroje, které Chieftec nabízí pro pracovní stanice a servery.

Chieftec Force

Začnu-li tedy zdroji, představena byla nová řada Force, která je zaměřená řekněme někde do mainstreamu, kde ale zákazníci přeci jen za ty peníze něco chtějí. Jsou určeny pouze pro rozvodné sítě s 230 V, přičemž ovšem nemají certifikaci účinnosti s ohledem na to, jakou pakárnu z toho Ecova pro 230 V udělala. Účinnost by měla být okolo 85 %, výrobce momentálně neznám. K dispozici jsou od 350 do 750 W, přičemž 350W model nemá žádný konektor PCI Express. Devizou má být mj. upravená mřížka ventilátoru pro lepší chlazení a tišší chod.

Chieftec Force Smart

V poslední době stále zajímavější (s poklesem příkonu počítačů) jsou SFX zdroje. Ty Cheiftec nabízí už velmi dlouho, pár jsem jich měl i v opravě - starší modely, zejména ty bulkové pro OEM použití - zas tak za moc nestály, ale vývoj je samozřejmě v čase lepší. Minimálně již zde v diskusích probíraný a nový 500W model jsem měl v ruce a má kompletně kvalitní osazení. Předpokládám, že Silverstone na tom bude stejně, zatím se zdá, že oba výrobci mají totožný model.

Chieftec Hf 200 B 

Dále mně zaujala, byť již poněkud starší, nicméně lehce modernizovaná desktopová Mini-ITX skříň HF-200B. Ta je kompletně pasivní, s velikými radiátory po stranách spojených heatpipe. Nově je heatpipe modul na procesoru posuvný ve větším rozsahu, lze jej tak napozicovat pro chlazení procesoru většího množství základních desek. Skříň má specifikováno chlazení procesorů s TDP až 60 W.

Chieftec Ht 01 0

Představena zde byla nová řada Micro ATX skříní, ST-01B / ST-02B / HT-01B. Poměrně průměrné skříně ve třech variantách čelního panelu, HT-01B vypadá jako broušený hliník, byť je to jen broušený plast. Tato je dodávána bez předního ventilátoru, ostatní dvě s ním. Byť jsou skříně jen z 0,5mm plechu, jsou pevné jako skála, včetní zadního panelu.

Chieftec Libra Lf 02 B

Skříně s pozicí pro zdroj dole již Chieftec nějaké má, jedná se o rodinu Libra. Model LF-02B už nevypadá tolik jako pěst na oko jako model LF-01B. Dokonce se zdá, že při vyjmutí pacek na dně by pojala i Deltu DPS-500QB. ☺

Chieftec Prototyp 0

Přeci jen se ovšem Chieftec odhodlal k jedné šílenosti, tou je prototyp šestiúhelníkové skříně. Jeden byl vyroben pouze z plátů sešroubovaných k sobě, ten nakonec nejspíš přeci jen do produkce nevstoupí, protože tato věc je sice dobře uchladitelná pasivně, ale aktivně vůbec a hlavně by to byla pracholapka.

Chieftec Prototyp 2

Do výroby by se měla dostat tradičnější verze z plechů, změny se nejspíš dočká zejména čelní panel, kde pravděpodobně úplně zmizí knoflík pro regulování ventilátoru. Koncept vypadá určitě zajímavě, zdroj se tam vejde standardní, deska Micro ATX. Naúhlování může pomoci některým konfiguracím k lepšímu chlazení.

Chieftec Prototyp 1

Kapitoly článků

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Souhrnně: Zdroje a skříně na CeBITu 2015

Středa, 1 Duben 2015 - 10:45 | Behemot | Jenže já fotím produktový fotky, víme, na veletrh...
Středa, 1 Duben 2015 - 07:24 | petr22 | "Jasné jasné, foťák je jenom zrcadlovka za...
Úterý, 31 Březen 2015 - 22:35 | Behemot | S ohledem na to, co jsem schopen tahat ze 4 MPix...
Úterý, 31 Březen 2015 - 01:03 | danieel | Mel jsem F-828 a prechod na 550D byla dobra volba...
Úterý, 31 Březen 2015 - 00:50 | Behemot | Jasné jasné, foťák je jenom zrcadlovka za 50 a k...
Pondělí, 30 Březen 2015 - 23:55 | danieel | EVF je stejny shit jako kompakt, jen ve vetsim...
Pondělí, 30 Březen 2015 - 11:38 | Behemot | Jo, FZ4ka. Původně tam byla věta s omluvou, že to...
Pondělí, 30 Březen 2015 - 11:07 | kleofáš | Určitě nějakým stříbrným foťákem. První strana...
Pondělí, 30 Březen 2015 - 10:50 | Buchi Buchi | Prosím tě čím jsi pořizoval ty fotky? Většina z...
Neděle, 29 Březen 2015 - 16:21 | Behemot | Tak je poměrně logické, že proprietární kabely...

Zobrazit diskusi