Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Cena 12jádrového Threadripperu 2920X klesá, za poslední týden až o 3 tisíce

S vydáním Ryzenů 3000 dává AMD termínu „morální zastaralost“ nový rozměr. Nejen ve vztahu k vlastním i konkurenčním procesorům standardní desktopové řady, ale i ve vztahu k HEDT a Threadripperům…

Dvanáctijádrový Ryzen 9 3900X nevrhá stín pouze na Core i9-9900K od Intelu, ale také na dvanácti- a šestnáctijádrový Threadripper loňské generace. Pozice šestnáctijádrového zatím není tak špatná, výkon je na podobné úrovni jako u Ryzenu a výhody v podobě vyšší kapacity paměti a více PCIe linek vytrvávají (takže jej stále činí zajímavým jako upgrade např. pro majitele první generace v osmijádrovém provedení), pozice dvanáctijádrového Threadripperu 2920X je obtížnější.

Ryzen 9 ho jednoznačně překonává a co víc, zatápět mu patrně bude i dosud neotestovaný Ryzen 7 3800X. Pokud osmijádrový Ryzen 7 2700X zvládal až na pár procent dotahovat dvanáctijádrový Threadripper 1920X z první generace, pak je dost pravděpodobné, že osmijádrový Ryzen 7 3800X se zvládne alespoň stejnou měrou přiblížit dvanáctijádrovému Threadripperu 2920X z druhé generace.

Není proto překvapením, že došlo na pokles jeho ceny. Redakce Guru 3D upozornila, že v Evropě, kde se dosud cena pohybovala kolem €599, se objevily v nabídkách i kousky za €419. Určitou úpravu ceny můžeme pozorovat i u nás. Podle vyhledávač Heureka se nejnižší cena tohoto modelu před měsícem pohybovala mírně nad 16 tisíci. V současnosti je nejnižší cena nad 13 tisíci (včetně DPH).

Dosavadní pokles v České republice zatím není tak výrazný, ale není všem dnům konec a cena se ještě může změnit. Lze nicméně očekávat, že podobný vývoj čeká i šestnáctijádrový Threadripper 2950X po vydání šestnáctijádrového Ryzenu 9 3950X. Jeho cena sice klesá již nyní, ale výrazně méně - z 22,5 tisíce jakožto nejnižší ceny před měsícem na stávajících 20 tisíc. Po vydání Ryzenu 9 3950X, tedy zhruba po roce na trhu, ale bude muset jít výrazněji pod 20 tisíc a nevyprodá-li se do uvedení Threadripperů třetí generace, které se očekává na konec podzimu nebo první polovinu zimy, bude muset jít s cenou ještě níž.

Diskuse ke článku Cena 12jádrového Threadripperu 2920X klesá, za poslední týden až o 3 tisíce

Žádné komentáře.