Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Cena křemíku stoupla na čtyřnásobek

Hmm, stale citam spravy ako je nedostatok cipov, nedostatok kapacit a teraz nedostatok kremiku. Pominiem teraz ostatne odvetvia ktorych sa vyroba polovodicov ci uz priamo alebo nepriamo dotyka, zoberme len cisto IT. Co sa stane ked klesne vyroba cipov ? Nasa ekonomika a vlastne aj marketing je orientovany, tlaceny, nazvime si to ako chceme, do spotreby. Treba mat kontinualnu spotrebu aby sa ekonomika hybala a rastla. Ale co sa bude diat z praktickeho hladiska ?
Ta obmena techniky vo vacsine pripadov dnes uz nie je taka horuca. Posledne roky vidime nadbytok vykonu pre bezne ucely. Kapacita diskou sa tiez casto krat vyuziva skor na zaprasenie ako na zmysluplne vyuzitie a to aj v samotnych aplikaciach. A stale plati ze HW je co sa tyka parametrov a vykonu pred SW ktory stale nie je schopny vyuzit dany hw "do mrte". Takze znovu co sa udeje ? Spomali sa cyklus obnovy a vydavania verzii. Na druhu stranu mozno bude viac casu na optimalizaciu alebo pridenim s niecim naozaj novym (pochybujem). A nie nemyslim tym desktop aplikaciu pisanu v js, aka Electron2 a podobne zhovadilosti...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Z praktického hlediska bude pokračovat trend který už tu dneska je - nárust ceny všeho a problémy s dostupností (zkuste si dneska sehnat např levnější barevnou laserovou multifunkci)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Růst ceny za jednotku je logicky, ale může růst jen do doby, dokud za to zákazníci budou ochotni platit.

Zvyšující se výrobní náklady nemusí mít dopad na prodejní cenu. Příkladem budiž Apple. iPhone 12 měl BoM o nějakých 20% vyšší než iPhone 11, cena přitom byla stejná. Aktuálně se odhaduje že BoM u iPhone 13 Pro šla na 570 dolarů z loňských 548,50 dolaru. Navýšení ceny materiálů o víc jak 20 dolarů. Cena zůstala stejná.

U Macu zase produkční ceny klesaly díky použití vlastních čipů a to taky bylo poznat. MacMini je o 100 dolarů levnější, MBA sice nechal cenu, ale vylepšil například displej...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Špatný příklad, Apple má luxusní marže, ten to neohrozí. Ale třeba automobilky mají marži pod 10 % a tam už tě bolí když ti zdraží všech 500 - 1000 čipů na auto.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

500 čipov má snáď 10 ročný low end. Pri novej strednej triede sa bavíme o trojnásobku tej hodnoty. Pri luxusných až o 5-6 násobku hodnoty 500 čipov na auto..

12.7. 11:02
Na výrobu jedného auta je totiž potrebných približne 1500 čipov.
https://www.trend.sk/spravy/slovensko-nie-je-vynimkou-akutny-nedostatok-...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sakra kam ty cipy cpou?

By to snad meli byt desitky, ne? Moror, rizeni, ovladaci prvky interieru, a pak nake infocentrum, tam by mohl byt nejaky lepsejsi, treba APU.

By me fakt zajimaly technicke detaily. Napr. 179 mipsu je potreba aby fungovali brzdy, atp.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A pritom historicky umime vyrabet spolehlivy auta s malou spotrebou s vyuzitim minimalniho mnozstvi cipu. Ne, memyslim ted auta typu favrit. Auta kolem roku 2005 byly asi tak optimalni. Malo kurvitek, slusny vlastnosti a cipu v nich nebylo potreba tolik.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

vsade :)

tipujem, ze v tomto zozname za cip povazuju uplne vsetko, co nie je pasiv alebo jednotlivy tranzistor.

inac parametre su 8bitove PIC (tie ma automotive obzvlast rad) cez 8bitove AVR (dnes uz pomenej) a 32bitove platformy Infineonu, Renesasu, PowerPC. Infotainment bezi na vsetkej moznej havedi od ARM az po x86, prevazne ako 64bit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

čipy sa tam aspoň zmestia.

4 ks piezo snímačov s logikou v sedale
2ks piezo snímačov v zapínači pásov

to je 6 ks x5 sedadiel to je 30 čipov.

Mňa skôr zaujíma kam sa do Tuaregu zmestia 4km CAN kábla (to nám povedali v roku 2010 ľudia z VW Bratislava). Samozrejme to bude vo viacerých CAN "okruhoch"
,

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono otazne je, co povazujeme v tomto kontexte za "cip". Je nim 8nohe CAN PHY? Je nim 8nohy regulator napatia? Potom hej, auto ma 500+ cipov.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když se řekně chip, tak si představím křemíkovou destičku s vyleptanými součástkami. Jaký to má obal a kolik nožiček je irelevantní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

100% souhlas.

Nicmene, regulator napeti nebo vykonovy tranzistor asi nepotrebuje na vyrobu 7nm proces. Moje otazka je, nakolik jsou ty faktory ovlivnujici 7nm vyrobu, stejne u vyrobcu tech tranzistoru / regulatoru. Cena kremiku je ovlivni stejne, ale maji take problemy s kapacitou vyroby ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

majú. S každým dodaným high end čipom vznikne potreba dodať k nemu k nemu niekoľko menších..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jasne Philips (pardon dnes NXP) SJ1000 sa počíta za 1 čip

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta obnova HW mozno plati pri macbookoch kde ich ludia dokazu s prehladom pouzivat 10 rokov.. pri beznych pc a windows ide pocitac po 4 rokoch do kosa ako nepouzitelny srot.. a kedze vacsina ludi pouziva windowsy a androidy, tak ta obnova je samozrejme castejsia nez by musela byt.. stale obrovska aby sa nedal uspokojit dopyt..

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ani to uz neplati podla mna. Na bezne pouzivanie je vykonu fakt az-az a aj pri neustale rastucich narokoch webu na vykon sa prehliadace optimalizuju a ciastocne tie naroky kompenzuju. 4 roky stary pocitac je pre vacsinu ludi vykonovo nerozoznatelny od noveho.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je zase Apple blábol. Nároky Windows od Visty nijak zásadně nerostou, všechno co má dvoujádro a víc než 4GB paměti je doteď použitelné. Pouze klasický disk to nezvládá, je potřeba SSD.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

no ja viem, ze na system naroky nerastu.. ale zober si napriklad dokonaly koncept windows 10, ktory uz mal zostat navzdy a par rokov na to je tu 11tka nekompatibilna s vacsinou pc. (polda tvrdenia ze sucastne pc maju dostatok vykonu, cize pc do 10 rokov)
Poznam fotografov, ktori pouzivaju svoje 10 rocne macbooky, 7 rocny macbook s prehladom striha videa ako kral, aj hlavne kvoli finalcut. A stale funguju skvele. Nepoznam jedineho cloveka na svete, ktory by na pracu pouzival 10 rocny win notebook.
Tak isto nepoznam jedineho cloveka, ktory si raz vyskusal macbook a potom nanho kydal. Tu mi to pride obcas, ze sa ide velebit iba AMD a vsetko ostatne je aboslutne nepouzitelne k nicomu. Ja som windows pouzival 20 rokov na vsetko, a po tyzdni prechodu na mac som musel uznat, ze windows je absloutne hrozostrasne zly system.
Tak isto v tejto dobe som uprimne som rad, ze clovek nemusi mat 5cm hruby notebook, aby sa dokazal uchladit, pretoze intel potrebuje 1kw zdroj pre zakladnu pracu. Nechapem tie kydy na M1 a apple.. Ja som rad, ze my veci vydrzia dlhsie a nemusim ich kazdy rok menit. To ze tvrdite ze vam vydrzi win notas 10 rokov a android mobil je proste blbost. Viem ako to mame doma, v rodine a v praci, poznam obrovske hafo ludi, ktori spravili tuto zmenu, takisto vo firme, kde maju na vyber pracovny win a mac. Hadajte ako to dopadlo. Firma nemusi kazdy rok opravovat/menit tie hlupe delly, lenova, hpcka a androidy. Pride mi to blbe kydat na nieco, co clovek nikdy nepouzival a len si o tom precital clanok na zive.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"s prehladom striha videa ako kral, aj hlavne kvoli finalcut."

tohle jde na jakékoli platformě. Upřímně ten střih videa na 7-10 let starém macbooku nebude až taková hitparáda jako na novém, ale pokud to tomu člověku stačí tak proč ne.

A to je ono, nenáročnému domácímu uživateli dnes stačí poříd počítač kterému už táhne na 10 let. Mnoha dalším to stačí i na práci.

U telfonů se ale dá souhlasit, Androidy mají daleko kratší životní cykly, obměňují se daleko rychleji. Zvláště ty levné, kterých se prodává nejvíce. Ty zařízení jsou relativně pomalá už v době koupě, po roce/dvou se stávají často nepoužitelnými nebo minimálně dýchavičnými. V tomhle směru mají iPhony dost navrch, výkonu mají víc než uživatel dokáže využít, takže trvá i několik let než někdo vůbec začne pociťovat, že to přestává stíhat.

Teď třeba A15. Lidi si dělali srandu jak se výkon neposunul, když Apple neudělal meziroční srovnání s A14 a porovnával s konkurencí. Realita, třeba grafikcý výkon Apple s 50% podstřelil, je i o 60% výkonnější než konkurence, navíc je daleko efektivnější. A15 v power saving mode kde jede na nějaké 3W v GPU výkonu překoná Snapdragon 888 s plným příkonem což dává cca 2,5x vyšší efektivitu u Applího SoC.

U CPU je sice posun nižší. cca 10% single a 20% multi, jenže právě to multi je velice zajímavé, při hrubém výpočtu to znamená že efektivní jádra zvýšily svůj výkon o nějakých 30-40% a to při zachování spotřeby. Ne nadarmo teď iPhone 13 Pro Max drtí výdrží na baterii vše na trhu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"trvá i několik let než někdo vůbec začne pociťovat, že to přestává stíhat"
Jakmile se Velké Jablko rozhodne, že by lidé měli upgradovat, stačí malý update a hned to pociťovat začnou :-p.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O čem to přesně mluvíš? Jako uživatel nevidím rozdíl mezi zařízením s A12 a A15 a i ta tři roky stará A12 má více výkonu než velká část současně prodávaných android zařízení..
Konkurence je výrazně pozadu výkonem a výrazně popředu spotřebou... A15 je neuvěřitelně povedená

https://images.anandtech.com/doci/16983/SPEC2017_big_575px.png

https://images.anandtech.com/graphs/graph16983/125542.png

https://images.anandtech.com/graphs/graph16983/115339.png

https://images.anandtech.com/graphs/graph16983/101670.png

https://images.anandtech.com/graphs/graph16983/101671.png

Ta tady opěvovaná mRDNA bude docela bída. Jak píše Anandtech

"The A15 continues to cement Apple’s dominance in mobile gaming. We’re looking forward to the next-gen competition, especially RDNA-powered Exynos phones next year, but so far it looks like Apple has an extremely comfortable lead to not have to worry much."

celý poměrně obsáhlý článek zde:
https://www.anandtech.com/show/16983/the-apple-a15-soc-performance-revie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> 7 rocny macbook s prehladom striha videa ako kral

OK, ukaz mi treba na YT, jak nekdo striha na 7r macbooku 4K video "s prehladom".

> Nepoznam jedineho cloveka na svete, ktory by na pracu pouzival 10 rocny win notebook

Ja ano.

> Tak isto nepoznam jedineho cloveka, ktory si raz vyskusal macbook a potom nanho kydal

Ja ano.

> To ze tvrdite ze vam vydrzi win notas 10 rokov a android mobil je proste blbost

"proste blbost" je tvuj komentar. Mozna by ses mel nekdy rozhlidnout v realnem svete, kdyz se nim tak ohanis.

> Firma nemusi kazdy rok opravovat

To verim, protoze Apple se vytecne stara o to, aby byly vsechny jeho produkty neopravitelne. SSD pripajenej, baterka prilepena, displej prilepeny, vsude tuny lepidla. Proste do kose a hura koupit novej...

> Pride mi to blbe kydat na nieco,

Me prijde blbe delat vseobecne zavery o celem svete, na zaklade tve zkusenosti s 10 lidma v tvem okoli.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přitom není problém připájené komponenty přepájet, nedávno někdo upgradoval 25GGB M1 MacbookAir na 1TB, nic co zručný člověk s vybavením nezvládne.

Jinak Apple je ale sám proti sobě když to dělá neopravitelné, displeje na iPhonu mění za 29 dolarů, jiné poškození asi za 100 dolarů, u Macbooku displej asi za 100 a cokoli jiného opraví za 300 dolarů, tady si ale 100% nejsem tím poplatkem jistý...

Ono taky nelepit něco pořádně, když to má vydržet půl hodiny v několikametrové hloubce by byl docela problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K tématu "neustálá obměna techniky":

Minulou COVIDovou zimu jsem provozoval MS Teams na Linuxu na hodně starém šrotu. Chodilo to dost slušně, ale pořád dokolečka jsem poslouchal kecy od rodiny a od učitelů, že tahle nebo tamta kosmetická pičuráda nechodí nebo blbne. Bránil jsem se tím, že nebudu utrácet dvouciferné tisíce Kč za kosmetickou pičurádu (a vybírat si z velice kompromisní nabídky momentálně na trhu), když podstatné věci chodí slušně. Mimochodem co chodí a co nechodí, to se průběžně trochu měnilo, asi jak Microsoft utahoval šroubky (nebo vyvíjel svůj software) - nemohu zamítnout hypotézu, že to testujou na aktuálních platformách (dosud Win10 + Edge v2 s vnitřnostmi Chromium) a případné nefunkčnosti na jiných platformách jsou jenom "vedlejší efekty", nikoli obchodní politika.

Když teď koukám na vývoj čísel kolem COVIDu, situaci na trhu noťasů a sleduju zprávičky jako je tato, tak se rozhoupávám, utratit okolo 20 kKč za aktuální hardware s Win10. Pro klid v duši. Protože když Microsoft lusknutím prstu zařízne Teams na jiné platformě než Win10 (klidně jako nezamýšlený efekt nějakého updatu), nebo třeba v rámci uplatňování licenční politiky zatrhne skrz autentikaci přístup účtu, který zhruba rok fungoval, tak bude trvat cca 5 minut, než dostanu strašně vynadáno, jaktože je to uozbitý - a že za to může ten starej šrot, co pořád oprašuju, protože jsem kolenovrt. A zcela určitě NEdostanu později vynadáno, poté co jsem těch 20 kKč vypláznul, když to za dva dny zase pojede jak z praku i na aktuálním Debianu na železe x86_64 z roku 2009, které je nacpané na max = 4 GB RAM.

Ono to není zdaleka jenom o Teamsech. Protože když se v dnešní povinně online době rozbije libovolná shůry daná prašivá appka v Javascriptu, kterej běží v aktuálním Chromu na aktuálním Linuxu na x86_64, tak je jediné správné řešení, koupit nové železo, protože to dosavadní zaručeně "už nestačí", protože je z roku 2009 :-) Prodej nového hardwaru je *bezohledně tlačen* vývojem softwaru. A když už není racionální důvod v rovině nedostatečného výpočetního výkonu na danou úlohu, no tak budeme tlačit kupředu bloatware OS a domrvenou softwarovou architekturu! Normou dneska je, že aplikace běží v interpretovaném jazyku uvnitř hypertextového prohlížeče, který je sám o sobě napsaný tak, aby byl nehorázně nenažraný, leakoval paměť mnoha dírami atd. V systému prakticky po každém restartu běží na pozadí dva indexační enginy, antivirák a defrag, nejlépe všecko zároveň, bez nějaké koordinace. Zapomněl jsem na Windows Update, který svou nenažranost na RAM/disk/CPU maskuje proprietárními zástěrkami ve správci procesů - a občas se zacyklí. Že se to vleče? Cywe máš pomalej hardware, kup si novej šrot! Když udělám úkrok stranou na rozumnější OS, ve kterém jsem stále svým pánem, a prosazuju nativní lokální aplikace, tak dostávám vynadáno za každičkou kosmetickou odlišnost proti Windózům: jinej font v Thunderbirdu, marginálně jinak vypadající dialog pro připojení na wifi (přestože obludně ohavné uživatelské rozhraní matlafonů je přeci naprosto OK), absenci Ribbon UI v office (přestože v klasickém menu vše potřebné najdu rychleji) a vůbec kdykoli se cokoli rozbije, třeba i na straně serveru.
Zrovna včera "ten počítač zase zamrznul!" - humorná situace: file dialog při uložení souboru v LibreOffice na XFCE zobrazil modální vyskakovací okénko "soubor toho jména již existuje: přepsat / zrušit?" a užovka vzápětí klepla vedle, takže se to vyskakovací okno schovalo někam dospod. Ovšem mateřský file-dialog zůstal "tuhý". Jistě - toto je lokální chyba uživatelského rozhraní. Chyba triviální - stačilo hnout překážejícím oknem na stranu a jelo se dál. Ale je to další hřebík do rakve úspornému ne-ovčímu řešení. Další poňouknutí "kup rodině desítky, třeba budou míň remcat". (Nebudou. Stejně to budu mít na hrbu já.)

Je fakt, že by pomalu stálo za to, pořídit další kousek do rodiny. Čistě ve smyslu N+1 zálohy. Aby bylo kam šáhnout, až/pokud budou zase všichni naráz pracovat online, a někomu se něco doopravdy rozbije. Momentálně máme doma počítačů nejspíš už víc než členů rodiny, ale jsou to všechno různě staré šroty. Nejnovější Windows jsou 8.1 (má kluk). Ohledně nového kusu, ať už si mezi sebou ad hoc vysvětlej, jestli má přednost synkovo gamesení, dcerky Teams se všemi pičurádami a co nejvíc obličeji pohromadě na obrazovce, manželčin čerstvý Office, nebo třeba něčí ultra-plynulý YouTube (ne že by ho Core2Duo z r.2009 taky nepřehrálo uspokojivě).

P.S.: Minulý týden přišla holka (pátá třída základky) ze školy: "jak jsem včera chyběla, dělali na ITčku tohle" - ukázala vzor, nějaký papír vytvořený ve Wordu. Stránka na ležato, text ve dvou sloupcích, vlastně celá stránka vyplněná linkami ("dvousloupcový linkovaný papír"). K tomu nadpis ozdobným písmem (které jsem následně dohledal jako fičuru "word art") a celá stránka olemovaná grafickými barevnými hvězdičkami (fičuru jsem dohledal pod tradičním názvem "border art"). V LibreOffice jsem to nezkoušel, ale poměrně rychle jsem to dal v Office XP, na který máme v práci stařičkou licenci... za stálého láteření dcerky za mými zády, že nemáme doma aktuální office, jako mají oni ve škole, takže to určitě nepůjde. Oni mají nejspíš ve škole možnost, nějak se k tomu "školnímu" office dostat na dálku. Budu to muset prozkoumat. Než abych si nechal nadávat.
(Mimochodem... ten linkovaný papír byl údajně vytvořený nekonečně mnoha podtržítky v sazbě na dva sloupce. Žádné že tabulka a ohraničení nebo tak něco.)

Also das war zum Thema "co žene nahoru poptávku po novém hardwaru v době COVIDové", když starej hardware přece stačí. Viz jedenáctky a požadavek na TPM. A předtím v desítkách nedostupné ovladače pro grafiku. Snad ve všech ostatních ohledech by tomu stačil noťas z roku 2009.
Hehe zrovna asi předevčírem jsem kroutil hlavou, proč se KaiOS tak vleče na čtyřjádru s 512 MB RAM. Když Nokia S40 firmware si vystačil se zlomkem těchto parametrů. Jo aha - ono to grafické rozhraní na displeji 240x320 je v KaiOSu celé renderované ve webovém browseru, appky se píšou v JavaScriptu, který pak v tom browseru běží... na tlačítkovém telefonu bez dotykáče. Ach jo. Čím jsem starší, tím jsem mrzutější.

Edit: zapomněl jsem zmínit, že Teams a Skype se taky automaticky startují na pozadí při startu počítače. Pod Windows i pod Linuxem. Jakmile je jednou nainstalujete, dá se toho zbavit jedině hrubým ručním zásahem pod kapotou. A nejsou to zrovna štíhlé kousky softwaru...
Pokud člověk není systémák (nebo aspoň extrémní rypák a power-user), instinktivně se snaží, v případě problémů, "napřed si zamést před vlastním prahem" = mít čerstvý OS a čerstvý hardware.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Skype ani Teams mi po startu automaticky nenbíhají, jak na Windows tak na MacOS (tam mám jen Teams)

KLiknout na tři tečky vedle profilové ikonky vpravo nahoře, zvolit Settings/Nastavení v něm vybrat General/Options a tam je položka Auto-start application/Automaticky spouštět aplikaci.

Ve Skype je to také někde v nastavení, nemám teď k dispozici. Je to přesně tam, kde by to člověk čekal že to bude

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Za tohle postrčení děkuju :-) Příležitostně to prozkoumám. Pokusím se zjistit, jestli se to fakt vyhákne z příslušné startovací sekvence, aby se ten binár nemusel při startu OS vůbec loadnout z disku :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nestačí získat křemík ze sloučeniny - pak se z něj musí vypěstovat monokrystal patřičného tvaru a rozměrů, ten se dlouho čistí postupným pásmovým ohřevem, pak se to řeže na wafery a leští. Ono fakt nestačí natěžit víc písku, trvá ta sranda docela dlouho.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ta cena 240k CZK za tonu uz naznacuje, ze to je cena za tonu monokrystalu. Surovy cisty kremik je pre elektroniku irelevantny. Ale mozem sa mylit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No to asi nebude, pokud je tahle cena ta už zvýšená. Jak jsem to pochopil, tak tahle cena odpovídá křemíku minimální čistoty 98,5 procent. Cena za křemík čistoty "devět devítek" (99,9999999% - jeden atom příměsí na miliardu) bude někde trošku jinde. Jenom cena elektřiny pro Siemensův proces - stovky kWh za kg křemíku - bude v řádu desítek dolarů za kg, a Siemensův proces je jen jeden výrobní krok v řadě. Václav Smil (Making The Modern World: Materials And Dematerialization, Wiley 2013) píše o 750 kWh za kg výsledného elektronického křemíku, což při ceně elektřiny $0.1/kWh by bylo něco jako dva milióny Kč za tunu jen v ceně elektřiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, pro jaký proces je to potřeba. Pro výkonové součástky nebo součástky s nízkým stupněm integrace ta čistota nemusí být natolik vysoká, to zvládala už Tesla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednou byly i záplavy v Thajsku, ty také mnohé ukázaly...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby globalne zakazali ten debilni mining ktery zbytecne konzumuje jak zdroje pro vyrobu(kremik, med, cin, atd.) tak elektrickou energii ktere zacina byt nedostatek a to az takovy ze se utlumuji vyrobni zavody(vid Cina, atd.), razem by byl na svete svaty klid a poradek, dostupnost i cena jak maji byt, jenze ne, tezi se dal jak u debilu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Elektřiny je dost, problém jsou ale zdroje té elektřiny. Energie levného a čistého jádra je málo, obnovitelné zdroje nejsou dostačující a nejde je používat jako primární zdroje ale jen jako doplněk, takže se to honí spalováním tuhých paliv nebo plynu, to ale zase nejde na notu ekologii, tudíž se to tlumí, takže je to umělý nedostatek. Další tlak je i ze strany cen emisních povolenek, které se logicky do produkce té elektřiny promítají také.

Rozumím tomu že těžba uhlí a jeho následné spalování je eko zátěž s je fajn to omezit, ale chce to zároveň přinést náhradu.

Mining to fakt nevytrhne. Tak jak tak běžný člověk bude nejspíše v budoucnu tlačený do šetření s energiemi, a to je v pořádku. Na spotřebu bude ze strany zákazníků kladen daleko větší důraz. U mě výměna, plně funkční TV a výměna úsporných výbojek za LED přinesla úsporu nějakých 20% spotřeby a ta se až do loňska držela s odchylkou pár kWh za rok, loňský rok to toršku naboral když jsem 9 měsíců. pracoval z domova a velkou část roku tu byla žena i dítě. Nicméně k dalším úsporným opatřením ve spotřebě elektrické energie u mne došlo. Třeba běžný počítačový setup který při kancelářské práci konzumoval k 200W dnes bere jen 50W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže bežný človek má šetriť, ale kryptobaroni budú ďalej roztáčať elektromery a robiť prievan. Na parádu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Kdyby globalne zakazali ten debilni mining

Zakazat ho dost dobre nejde, a uz vubec ne globalne. Jedine co by mohli udelat, je zakazat kryptomeny jako "legalni platidlo", tj nemohli by ho firmy uvadet v ucetnictvi / danovem priznani atd. Jo a problem je, ze ani na tomhle nemaji zajem, jejich zajem je kontrola, ne zakaz.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A přitom by stačilo zakázat rakovinu jménem proof of work. Tipuji, že hodně problémů, kterými teď trpíme, by neexistovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz rok tu neustale rozni pouzivatelia volaju po zakaze crypto-miningu.
A ja sa uz rok pytam, ako sa to ma konkretne dosiahnut?

Predstavme si, ze ceska vlada uzakoni zakaz crypto-miningu v nejakej forme. Pytam sa, ako sa to bude vynucovat, napr. na Frantovi Omáčkovi, ktory si len tak pre zabavu tazi ETH doma v detskej izbe niekde v HornejDolnej na svojej GTX2080?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduse, Franta se odpoji providerem od internetu, jestli by provider neodpojil takoveho debilka od internetu, bude sam celit velkym sankcim, kryptomeny maji svou stopu, cili ta se da v datech mezi uzivatelem a internetem jednoduse dohledat, dnes mame vykonne AI(neuralni site), cili je to chvilka dohledani na par sekund, zablokovat a hotovo, treba to ale udelat globalne, kryptomeny jsou obycejne svinstvo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To by se ale nejdřív musely zakázat VPN

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak Hurvinek valku...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by snazší jít po crypto pneněženkých.

A třeba pro tebe je krypto svinstvo, pro ty co do toho investují to je jinak. Asi jako daňové ráje, taky je to svinstvo vůči ostatním, ale zakázané to není a dokud ti nezakážou obchodovat se zahraničím tak tomu nezamezíš a ten kdo to využije to rozhodně nebude za svinstvo považovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co tak zkusit číst s porozuměním. Nepíšu nic o kompletním zákazu crypto-miningu. Obludností (co se týče energetické efektivity) je proof of work.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na Frantovi Vomáčkovi to nepotřebuješ vynucovat. Mining má velkou spotřebu ve své investiční podobě, a tam už ty virtuální prachy ve velkém převést na klasické potřebuješ.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyborne chlape,
takze hned po zakone, ktory zakazuje crypto-mining, pride utilitany zakon, ktorym to presadime do praxe - celostatne spehovanie trafficu vsetkych obcanov.
Potlesk!!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jednou. Nic jsem nepsal o zákazu crypto-miningu. Zákazem jenom jednoho mechanizmu motivujete k přechodu na efektivnější. Jednak budou mít sítě sami zájem přejít na legální variantu, druhá věc je, že i kdyby ta ochota nebyla úplná, tak stačí sledovat spotřebu velkých farem, fakt nebude potřeba špehovat traffic jenotlivých malých "baníků".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.