Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ceny RAM a NAND flash v dohledné době klesnou o zhruba 10 %

Koronavirová krize notně zamávala se situací na trhu pamětí a namísto původně očekávaného masivního růstu došlo spíše na mírné zdražení, po kterém to vypadá na slevy…

Na přelomu roku 2019 a 2020 se očekával mohutný růst cen pamětí, především NAND flash, u kterých měl dosáhnout až 40 %. Důvod spočíval v souhře několika faktorů. V továrnách Samsungu došlo k nehodě, v jejímž důsledku byla znehodnocena celá várka pamětí. Na rok 2020 se sešlo (a chystalo) velké množství objednávek z důvodu velkých projektů (superpočítače a servery). Výrobci navíc nechtěli výrazně zvyšovat kapacity, protože to se jim v minulosti vymstilo (po poklesu cen museli hromadně propouštět a nakoupené výrobní linky stály a nevydělávaly).

Zatímco v lednu se ještě počítalo s výrazným zdražením, v únoru už byla situace diametrálně odlišná. Koronavirová epidemie začala úřadovat a bylo zřejmé, že v jejím důsledku klesne celkový prodej hardwaru za první kvartál o zhruba 10 %. Snížení poptávky mělo samozřejmě za následek zmírnění růstu cen. Po určitých typech pamětí přesto poptávka zůstávala vysoká, protože provozovatelé datacenter a výrobci serverů nabyli obav, že paměti v důsledku zastavení výroby v mnoha asijských provozech nebudou dostupné. Nakupovali tedy do zásoby, což poptávku drželo vysoko.

Od března ale následovaly další dopady koronaviru: S odhadovanými ekonomickými škodami začaly různé instituce odkládat či rušit některé velké projekty (superpočítače, servery), takže poptávka po různých typech pamětí nestoupala tak strmě, jak se očekávalo kolem Vánoc.

Dosavadní situaci tedy lze shrnout tak, že ceny NAND flash i DRAM pamětí sice stoupaly, ale zdaleka ne tak strmě, jak se očekávalo (v průměru vylezly asi o 15 % namísto 40 %). Kdo tedy začátkem roku nakoupil, chybu neudělal. Další vývoj se podle analýzy DRAMeXchange a informací DigiTimes od výrobců pamětí očekává v podobě krátké stagnace a následujícího poklesu cen do konce třetího kvartálu. Provozovatelé datacenter a výrobci serverů mají plné sklady, takže tlumí objednávky, v důsledku čehož nabídka mírně překročí poptávku a ceny se sníží zhruba o 10 %, tedy blíže situaci na začátku roku.

Diskuse ke článku Ceny RAM a NAND flash v dohledné době klesnou o zhruba 10 %

Úterý, 25 Srpen 2020 - 13:35 | sajgon | Z pohledu čtení určitě ;)
Pondělí, 24 Srpen 2020 - 09:49 | Nalim | Nojo a neni to 2TB SSD QLC? To uz i na hry muze...
Pátek, 21 Srpen 2020 - 09:37 | RedMaX | 2TB SSD za 5900Kc rozhodne na zacatku roku nebylo...

Zobrazit diskusi