Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Česká Wikipedie má jubilejní 400 000. článek

O víkendu se české Wikipedii podařilo dosáhnout pěkně hranatého jubilea, vznikl totiž 400 000. článek. Za poslední pět let se tak počet článků Wikipedie přesně zdvojnásobil…

Protože o Wikipedii nepíšeme zase až tak často, nebude na škodu připomenout obligátní srovnání s největší tištěnou česky psanou encyklopedií, Ottovým slovníkem naučným, který překonala v letech 2010-2011. Tedy pokud srovnáváme počet hesel, textově je totiž Wikipedia rozsáhlejší řádově v desítkách.

Jubilejním 400 000. článkem se 10. února. 2018 ve 20 hodin a 34‎ minut stal Arrondissement Eeklo. Abyste tušili, o co jde: První slovo je jakási obdoba českého termínu okres a Eeklo je jméno tohoto okresu (podle okresního města). Článek je zatím stručný, ale přehledný a obsahuje podstatné informace. Jako jubilejní byl jednorázově vybrán, protože pozice článků se v čase mění - některé staré mohou zaniknout (jsou například sloučeny nebo odstraněny z důvodu porušení autorských práv) nebo naopak z jeden starý může být rozdělen na dva nové.

Česká Wikipedie má sice velké množství registrovaných editorů - Wikipedistů - ale těch skutečně aktivních je asi kolem stovky. Poslední dobou (listopad 2016 až listopad 2017) vzniká asi 72 nových článků denně, což je oproti situaci před rokem mírné zlepšení. Bývaly však doby, kdy se počty nových článků pohybovaly kolem stovky za den. Je ale logické, že okruhy témat se postupně vyčerpávají a úzce specializovaných odborníků, kteří mohou pokrývat dosud nepokrytá témata je samozřejmě méně než osob, které mohly psát o obecně známých faktech.

Pro zajímavost: Pokud si česká Wikipedie udrží stávající tempo, bude kulatý půlmilion slavit někdy na podzim roku 2021. Milion by pak vyšel na konec roku 2040, ale při dosavadním klesajícím tempu to bude spíše později.


„Wikipedie je mnohojazyčná webová encyklopedie se svobodným (otevřeným) obsahem, na jejíž tvorbě spolupracují dobrovolní přispěvatelé z celého světa. Jejím cílem je tvorba a celosvětové šíření volně přístupných encyklopedických informací.

Wikipedie funguje na principu tzv. wiki, což znamená, že nový článek může vložit a libovolný článek může změnit (ať už pouze opravit překlep, zkorigovat věcnou chybu, článek výrazně rozšířit nebo zcela přepsat) takřka kdokoli s přístupem na web.“

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Česká Wikipedie má jubilejní 400 000. článek

Čtvrtek, 15 Únor 2018 - 15:21 | peliculiar | Taky většinou opravuju chyby, nebo čárky,...
Úterý, 13 Únor 2018 - 13:16 | He3lix | Vždy před odchodem do práce, když zbylo trochu...

Zobrazit diskusi