Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Chce čínský Loongson koupit podíl v MIPS Technologies?

Procesor Loongson 2F

MIPS Technologies je společnost zabývající se vývojem a licencováním MIPS (Microprocessor without Interlocked Pipeline Stages) procesorů, které se řadí do rodiny RISC, i když mají některé rozdílnosti. První MIPS procesor vyvinul v roce 1981 John L. Hennessy ještě na Standfordské univerzitě, aby za účelem dalšího vývoje přenesl MIPS do společnosti MIPS Computer Systems ze které se později stala MIPS Technologies. Věhlasu získaly především díky SGI, která je používala ve svých výkonných počítačích, ale když je od roku 2006 nahrazovala procesory Intel, začal zájem o MIPS upadat, nicméně další pole působnosti si našly v herních konzolích, najdete je třeba v Nintendo 64, PlayStation 2 nebo PlayStation Portable.

Vloni v červnu si licencoval MIPS32 i MIPS64 architekturu Institute of Computing Technologies of the Chinese Academy of Sciences (ICT) za účelem vývoje vlastního desktopového procesoru Loongson (dříve Godson) a vy jste měli možnost ho vidět v dnes zmiňovaném čínském notebooku, na kterém už vloni předváděli Chrome OS. Již v roce 2007 si MIPS licencovala STMicroelectronics, která pro Číňany procesory vyráběla (a asi i nadále vyrábí).

Podle čínských médií nyní firma Loongson Technology, jež je vlastněná ICT, zvažuje odkoupení 20% podílu v MIPS Technologies, ani MIPS ani čínská firma to však nechce komentovat.

Z této informace vyplývají zajímavé scénáře, my je rozvíjet nebudeme, to necháme na vás, ale jen naťukneme otázku vývozu strategické technologie do Číny, nebo ohrožení nadvlády Wintelu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Chce čínský Loongson koupit podíl v MIPS Technologies?

Pátek, 4 Červen 2010 - 13:59 | -F- | aha tady je vysvetleni http://en.wikipedia.org/...
Pátek, 4 Červen 2010 - 13:54 | -F- | hmm, divny, myslel jsme ze cinani milujou a...
Pátek, 4 Červen 2010 - 11:36 | TyNyT | MIPS je hlavně jedničkou v embedded segmentu, má...

Zobrazit diskusi