Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opravujeme zdroj (z rychlíku): Chieftec GPS-400AA-101 A

Paráda.. (zvláště ta fotka toho "chlíva" jednoznačně ukazuje, že zdroj běžel fakt dlouho) :-)

jen bych se znovu přimluvil za testy aktuálních Chiefteců, a zejména i těch nejlevnějších. Strkám je do levných (a nejlevnějších) sestav, zatím všechny fungují, ale rád bych věděl, jak si vedou v konkurenci jiných (již prověřených či provařených zdrojů).

Díky předem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tomu říkám odvaha...
A proč tam cpeš ty nejlevnější? Zájemce jsou takoví škrti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomáši, i dneska existují lidé, pro které je 10 tisíc za počítač částka, která je vcelku horentní a těžko se jim shání. Navíc i do PC za 15 dám nějakého levného Seasonica, protože ty 2-3 roky vydrží a pak to PC bude stejně "na odpis" nebo kompletní generálku a cena zdroje odpovídá ostatním komponentám.

Samozřejmě, když stavím PC za 40 a víc, tak se na zdroji nešetří, ale takových bylo za 2 poslední roky dohromady tak 5 kusů.

Navíc, jak jsem už psal, ty levňoulinké Chieftecy zatím drží všechny, do jednoho. Co mě zajímá, je rozbor desky (tj. jak moc se šetřilo) a jaká je predikce životnosti - a to od člověka, který tomu zjevně rozumí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Platí to všude - bez peněz do hospody nelez.
Ale u počítačů pod 10 tisíc to celkem chápu, tam je oškudlená každá komponenta. A výhoda tohoto šetření? Po třech až čtyřech letech, kdy výkon přestane stačit, je počítač na vyhození, namísto aby se poskytnul někomu dalšímu, případně drobně upravil. Levná, přehřívající se deska, slabý a nekvalitní zdroj, mizerné řešení chlazení... Nicméně u zdroje i pro obyčejnou sestavu je zajímavá účinnost, a investice do účinnějšího zdroje nejen, že se vrátí s časem, ale ještě umožní, aby byl zdroj použit "nějak" i v budoucnu.

Já nejsem dost bohatý, abych si mohl kupovat (neustále znovu a znovu) levné věci, ale ty dělej jak myslíš...

Do sestavy za 15K (herní?) bych už ale nedával jen tak "nějakého Seasonica", ale "konkrétního, dobrého Seasonica". Je smutné, že v poslední době se nějak zhoršil výběr zdrojů kolem 500 wattů a 1500 korun, ale S12II je ten, který do taových sestav patří

PS: Jak moc se šetřilo? U nejlevnějšího zdroje se určitě šetřilo "nejvíc", a prognóza: průměrně 3 roky, v závislosti na využití.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Při použití APU případně Intela s integrovanou GK nevidím důvod proč vyndavat 1500 za zdroj když v pohodě stačí SS-350ET za půlku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže PC v dnešní době už není "hospoda," ale "chleba" - život bez počítače a zejména internetu je poněkud problematický, neboť elektronizace jak státu, tak firem, dosáhla nadkritické úrovně.

Obecně pak počítače, i ty nejlevnější, vydrží fungovat v průměru déle než 3 roky (jedno kancelářské PC mi běhá přes 10 let s původním EC zdrojem; na druhou stranu, tehdy ještě EC nebyl úplný odpad ořezaný na kost jako je dnes). Přinejhorším se po těch 3-4 letech vymění zdroj.

Povídání o tom, jak se vyplatí účinnější zdroj - mno, u kancelářských PC s odběrem do 80W (spíše ale 60W a méně) bude mít problémy s dobrou účinností i kvalitní Bronze zdroj, protože dnes PSU začínají někde okolo 350W, takže 20% zatížení, a tedy "úspora" velmi diskutabilní, v řádu max. 10W. To jest u kanceláře (8h 5x v týdnu) cca 20kWh za rok, při ceně 5Kč za kWh pak přibližně 100Kč/rok.

Přehřívající se desky - možná, když do nich osadíš žravý CPU - jenže tyhle desky jsou primárně stavěny pro Celery, Pentia, maximálně i3, a tam opravdu žádné masivní přehřívání nehrozí (stavím převážně MSI a problémy s tím nejsou)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky by me hodne zajimala recenze nejakeho soucasneho Chieftecu. Snad se na tuhle znacku taky dostane.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"celé to pořádně propláchnout" Čím?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vodou. (samozřejmě jen ty plechy a ventilátor; desku dělám na sucho štetečkem; ale jsou i tací, kteří propláchnou i toto)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mě se na pucování osvědčil kartáček curaprox. ono těch jeho 1560 vláken se zaoblenými špičkami vyčistí z jakéhokoli pcb prakticky cokoli, nic nepoškodí a opláchnutý pro další použití je raz-dva. obvykle s ním čistím GPU testovaných grafik, které konkurenční redaktor přede mnou doslova zasral nějakou bílou pastou. hádej(te) z jakého serveru takhle "vylepšené" grafiky obvykle chodí :-)...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, tak používám "jetý" curaprox :-)

Prostě švýcarská kvalita :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou modře vyšívaní, ale světhardware to není, mladý pane?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na odpraš/sení používám velký komresor, ale ten asi nebývá moc často součástí vybavení elektrodílen, uznávám. :) Ale jinak na takové to domácí čistěníčko mám dvě pracovníčky, štětinu mají čistou a tak nevznizká tak ochotně statický náboj jako když je tam pes (PolyESter). Počet vláken ale neznám, to se mi fakt nechtělo počítat:
http://i.imgur.com/LdmSDx6.jpg

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koupil jsem měkké štětce v Tescu za asi 15 Kč a úplně vyhovují. Kompresor je dost naprd neb adiabatickou expanzí dochází k výraznému ochlazení a kondenzaci vodních par už po cestě, takže to prská vodu, která prach přilepí a část se neodfouká. Navíc to dělá v místě bordel a je nutno to odsávat vysavačem. Takhle to můžu jít vybordelit na chodbu kde to uklízeč rozšudlá po celé délce :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten kompresor je samozřejmě primárně určen na huštění pneumatik a to i velkých. Používám ho při každoročním úklidu PC, kdy si natáhnu hadici s pistolovou tryskou až na zahradu a venkovní větřík se stará o odfoukání vyfoukaného prachu do pryč. A vodu mi teda neprská, ono hodně záleží na tom jaká je aktuální vzdušná vlhkost (slunečný den, vysoký tlak, nízká vlhkost). Mohu jen doporučit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

všechno to je jen o výkonu toho kompresoru :-) a fouká se zásadně venku, protože ta mračna prachu, to je jako když se nad Kalahari zvedne silný vítr ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady bohužel fakt nemůžu sloužit ani kompresorem, ani venku…a doma sice venku jo, ale protože to je kufříková potvora, dělá takovej randál, že by mě sousedi vynesli.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nám teda nic neprská, asi to bude tím, že máme za kompresorem vymrazovačku :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam na to dvoch technikov, ktory u mna pracuju za stravu a ubytovanie.
http://i.imgur.com/dEwVyHG.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wow, konecne kocky co se zajimaji o IT!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

obávám se ovšem, že hlavně ta černá bude neustále hrozit hardwaru jevem ESD :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hezký +1 :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych dodal, ze vetsina produktu na eshopech je urcena pouze pro domaci a kancelarske pouziti. Rozhodne ne pro 27/7/365. Pak to takhle v podstate muselo dopadnout. Sam mam v PC, ktere je docela zrave, nejlevnejsi LC Power 420W sedmym rokem. Kazdy rok jej cistim a kontroluji elyty. Otacky ventilatoru snizene odporem na minimum tak, aby se jeste spolehlive roztocil. Stejne tak ventilator v kejsu. PC jede asi 8 hodin denne. Po ukonceni prace vse odpojuji od napajeni spinacem. Myslim, ze kdybych jej nevypinal, pomocny zdroj uz by byl odrovnany. Takto je zdroj stale, jako novy. Stejne tak i ostatni komponenty (MB, VGA).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte, to mě přivádí k otázce: Opravdu škodí zdrojům víc rovnoměrný celodenní odběr než opakované vypínání/zapínání?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja sve kompy nevypinam ani neuspavam. Pokud neco neni schopno fungovat 24/7, tak to je kram.

Myslim si, ze stabilni teplota je lepsi, nez cyklovani. Ale musi byt v rozumne urovni, ne stabilnich 105st. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpojování od napájení je nepraktrické. Počítač používám také jako nabíječku, což by nešlo. Jenom ho uspávám, což by taky nešlo. Nefungoval by WOL. A navíc by se tím vybíjela baterka na desce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.